Oud plat dak aan buitenkant isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het tweede jaar op rij hebben wij een probleem in de badkamer aanbouw, in verband met het bevriezen van de waterbuizen die zich achter de gyproc wanden en plafond bevinden.
Gelukkig telkens snel opgemerkt, en met radicaal verwarmen alles veilig opgelost.
Nu wil ik het dak, dit is beton met roofing, met daarop een lichte laag keitjes, isoleren aan de buitenkant om dit op te lossen.
Ik ken het een en ander van binnenhuiswerken, maar over buitenwerk is dit veel minder.
Is het zo dat ik bv. Eurothane Bi-3 platen gewoon los op de bestaande roofing kan leggen, en belasten met de beschikbare keien, dit zonder de naden en kanten te lijmen.
Zo kan er natuurlijk ook water onder de platen terechtkomen, en daar weer een koude laag vormen in de winter, of zie ik het verkeerd ?

Ik heb later ook nog een vraag in verband met onze ramen als het mag.

Reacties

Wat je zou kunnen maken is een omgekeerd dak. Google hier maar op. Een omgekeerd dak kan je alleen maken met een XPS isolotieplaten. Ik vind, als je een omgekeerd dak wil maken moet je dak nu goed drooglopen. Water onder de platen kan wel maar het verminderd de isolatie waarde. Om het behoorlijk te isoleren moet je platen met een flinke dikte aanbrengen. Let op dat je daardoor niet boven de bestaande dakrand uitkomt. Ook moet er weer grind op de isolatie. Je kan ook betontegels op tegeldragers gebruiken.  XPS kan niet tegen de zon dus het grind of tegels moeten deze platen goed afdekken. Je dak moet uiteraard sterk genoeg zijn om al dat gewicht te kunnen dragen.

beste,

Een van de mogelijkheden is het volgende :ROOFMATE™ SL isolatieplaten
Is los te plaatsen,tot max dikte 18cm/20cm isolatie

Hier een link: http://building.dow.com/europe/be/bd/app/omkeerdaken/grindbelasting.htm

 

groetjes

 

Een omgekeerd dak kan hoogstens een tijdelijke oplossing zijn, maar mijn inziens zeker geen definitieve.

Regen... of erger nog dooiwater ...zal zich een weg banen tussen en onder de isolatieplaten.

Dit ijskoude water zal zorgen voor zeer veel extra energieverlies.

 

Mijn advies : Pak de zaken meteen grondig aan.

Je kan bvb je bestaande dakbedeking behouden als luchtscherm,(indien in goede staat) daarbovenop isoleren, en daar bovenop nieuwe dakbedekking aanbrengen.

Zou kunnen dat je de dakranden moet aanpassen.

 

Dirk

Sorry voor het late bericht

ik kan tot 80mm  gaan in dikte.

Kan ik de randen aan de muren waar de platen tegen komen te liggen,
maar waar dan één à 1,5 cm ruimte zal zijn door oneffen muur afwerking,
dit opvullen met iets, bv silicone of zoiets, zodat er dan geen water langs daar onder de platen kan komen ?

Bij ons ook een plat dak, maar met epdm. Onze vraag is: moeten we sowieso hier bovenop isoleren? Of zijn er gevallen bekend dat de epdm kan gerecupereerd worden en er dus isolatie kan bij ondergestoken worden? De epdm is zo'n 10 jaar oud en ligt vast met keien. 

 Dirk schreef wel uitdrukkelijk dat je een nieuwe dakafdekking (roofing, EPDM of zo) boven de isolatie moet aanbrengen, en die EPDM/roofing/dakafdichting wordt doorgetrokken op die randen aan de muren tot op de kop van die betonrand, waar je de EPDM vastklemt met een profiellat hiervoor. Dus water zal er niet tussen geraken tussen de spleten van 1 à 1,5 cm.
Wel zou ik die spleten opvullen met PURschuim in plaats van silicone, omdat dit een isolerend product is.

Normaal moet je ook die betonrand inpakken met isolatie tot aan de muurisolatie, om die koude brug weg te werken dat die ongeïsoleerde betonrand anders zou zijn.

 Aangezien je EPDM vastligt met keien is ie niet gekleefd, en in theorie verwijderbaar. De vraag is echter of er wel isolatie onderligt en welk type. Want misschien kan je beter de oude EPDM laten liggen als dampscherm en daarboven je nieuwe isolatie leggen en dan een nieuwe EPDM hierboven.