energieverbruik van ons huurhuisje: veel of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds enkele weken hou ik het verbruik van onze huurwoning wat in het oog,
aangezien we eind vorig jaar een nogal redelijke rekening kregen van Nuon...

Na 11 weken zowel electriciteit, water en gasverbruik bij te houden,
kom ik volgende gemiddelde waardes uit:

Elektriciteit: 98.72
Gas: 49.09
Water: 1.05

Dit is wat wij wekelijks verbruiken.
Wij verwarmen centraal met gas; isolatie van het huurhuis is zeker niet om blij van te worden...
Warm water komt er (jammer genoeg) door een elektrische boiler van 100L (3000W);
We nemen vrij frequent een bad of douche.

Ik zou graag eens weten, rekening houdend met bovenstaande info,
of het verbruik van (vooral) elektriciteit als "normaal" kan aanzien worden.
Mijn vrees is dat de boiler zijn beste tijd gehad heeft, en door het aankalken van de weerstand te veel verbruikt om het water op temperatuur te krijgen.
Ik ga ook alle leidingen van warm water (zowel water als verwarming) inpakken, maar wat kan ik nog doen,
buiten vragen aan de huisbaas om een nieuwe boiler te plaatsen (wat moeilijk zal worden als ik niet duidelijk kan aantonen dat die defect is).

Thanks!

Reacties

Die waardes die je doorgaf is dat in Kwh, Euro...per 24u/week/maand want zo kan er geen oordeel gegeven worden.

 

Een elektrische boiler zal waarschijnlijk qua elektrisch verbruik de grootste boosdoener zijn. Als de verwarming op gas is kan de elektrische boiler eventueel vervangen worden door ene die door de gasketel wordt voorzien van zijn warmte.

 

Spijtig genoeg is het bij huurwoningen altijd hetzelfde verhaal. Zo goedkoop mogelijk, zo weinig mogelijk investeren in goede materialen waardooor de huurder met een hoge verbruikskost op zijn nek zit. Bij ons is het helaas hetzelfde verhaal in afwachting van onze nieuwbouw PH. Momenteel heb ik een modulaire Kwh meter aangesloten op onze elektrische boiler en daar kom ik op een gemiddelde van 4.26 Kwh per dag voor warm water. Enkel met snel douchen en mss 1 maal per maand een bad. Veel warm water verbruik wordt dus zeker afgestraft met een hoger verbruik.

ah, vergeten bij zetten...

De waardes die ik hierboven gaf zijn wel degelijk in Kwh voor elek, m³ voor gas en m³ voor water (veronderstel ik - afterksom van teller per week).

Deze waarden zijn dus per week.

 

Die modulaire Kwh meter, waar heb je die gekocht als ik zo vrij mag zijn?

Zou hier ook wel van pas komen om enkele dingen (zoals een oud elektrisch kookvuur) eens te testen.

Een modulaire Kwh teller kan je krijgen bij de elektriciteitsgroothandel. Ik heb er ene gekocht die resetbaar is want dat kunnen niet alle modellen.

 

Betreft uw elektriciteitsverbruik. Als ik 98 kwh deel door 7 dagen dan kom ik op 14kWh per dag. Neem nu dat uw boiler een 6kWh verbruikt als het een versleten model is en je veel warm water neemt, ik heb er iets minder dan 5 nodig. Dan blijft er nog 8kWh per dag over die naar ander verbruik gaat. Doe dat x 365 en je komt op 2920kWh / jaar zonder de boiler er bij. Rond 3000kWh is een verbruik van een normaal gezin maar is natuurlijk afhankelijk van wat je nog allemaal hebt van verbruikers. (veel droogkast, elektrische oven, fornuis,...)

 

Als je boiler rond de 6kWh/dag verbruikt dan komt dat op 2190 kWh of bijna de helft van uw elektriciteitsverbruik gaat naar de boiler. Dat is veel maar voor elektrische boilers een normaal cijfer.

@gunny. Geef eens wat meer info, Hoe groot is jullie gezin. Zijn jullie vaak werken of altijd thuis. Hoe is het gebruikersgedrag bvb. bakken jullie zelf brood? Hebben jullie een droogkast enz... Wasmachine? Het volume van je boiler?

 

 

Met wat extra gegevens kan je zoveel meer zeggen... 

Ah, blijkbaar veel vergeten...

 

We zijn dus met twee; ik ga voltijds werken, mijn vriendin part-time.

We hebben wasmachine en droogkast die frequent gebruikt worden;

brood bakken doen we niet, microgolf en kookvuur worden normaal gebruikt.

Ongeveer 3 keer een bad per week en enkele douches erbij;

boiler volume is 100L.

Diepvries is er dit jaar gekomen, wel A++ model (kast).

 

We proberen zo bewust als mogelijk om te springen met verlichting; maar aangezien ik als bijberoep nog pc's verkoop staat er hier wel altijd een server te draaien naast mijn werkpc die ongeveer 5u per dag aan ligt.

De warme buizen van zowel verwarming en sanitair warm water die uit de muur komen liggen momenteel nog volledig bloot, dus straalt er daar al een pak wamte van in een koude garage...