Wand- en/of vloerverwarmig in badkamer, keuken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

nu 2011 is aangebroken en ik er goede hoop op heb tegen de zomer in mijn woonkamer te kunnen wonen (hoera!) dient de volgende fase van mijn verbouwingen zich aan: de keuken en de badkamer. Momenteel heb ik een zeer ruime keuken, met daarnaast een piepkleine badkamer. Bedoeling is om dat allemaal volledig af te breken, beide van plaats te veranderen en een iets betere ruimteverdeling te krijgen, badkamer ongeveer 6m2 en keuken ongeveer 8m2.

De ruimte is eigenlijk een overdekte oude koer, dus het gaat grotendeels om buitenmuren zonder ramen. Het platte dak is niet of nauwelijks geïsoleerd, maar dat komt over een jaar of twee aan de beurt als er terug geld is: het hele dak eraf, stevig opnieuw opbouwen, en een simpel dakterras aanleggen. Ik weet niet hoe de ondergrond eruitziet, mogelijk beton.

Om ruimte én energie te besparen zou ik zowel de keuken als de badkamer willen verwarmen met vloer- en/of wandverwarming. Muurverwarming lijkt me minder interessant, zeker in de keuken, aangezien ik daar zoveel mogelijk muren zou willen gebruiken voor kastjes. Die zouden de warmte nogal tegenhouden, om nog maar te zwijgen van de bevestiging van die kastjes die ik dan tussen de leidingen van de muurverwarming moet mikken. Maar is vloerverwarming in een keuken wel voldoende? Ook in de badkamer is wandverwarming misschien een probleem, vooral om opwarming van het leidingwater te vermijden.

Hebben jullie hier ervaring mee?

Reacties

steven

vind ik maar een vreemde manier van werken, eerst keuken en badkamer afbreken en opnieuw bouwen, en dan binnen een paar jaar het dak gaan isoleren, zou je het niet beter andersom doen?  of heb ik je verkeerd begrepen?  want als je zo werkt, ga je dan nu je verwarming dimensioneren op de toestand met niet geïsoleerd dak, om daarna veel te veel capaciteit te hebben, of naar de nieuwe toestand, en dan voorlopig in de kou zitten tijdens de winter?

of vloerverwarming in de keuken voldoende is? ja,  en nee.  hoe kunnen wij daar een zinnig antwoord op geven, daarvoor moet je eerst je warmteverliezen gaan berekenen, en dan kan je kijken of het al dan niet lukt met vloerverwarming. 

wat muurverwarming en badkamer betreft, heb jij zoveel meter koud leidingwater in de muur zitten dat je daarmee in de problemen kan geraken?

hans d

 

 

 

Dag Hans,

ik weet het, het is niet de juiste volgorde, maar ik heb niet genoeg geld om alles in één keer te doen, en een lek in de oude CV-leidingen onder de keukenvloer dwingt me nu een beetje om het zo te doen :-( . Later deze maand komt de loodgieter de verbinding naar die verwarming afkoppelen, maar ik zie het niet zitten om de vloer helemaal open te breken om die leiding te vervangen en dan pas over 2 jaar alles opnieuw af te breken en te vernieuwen, zoals het oorspronkelijke plan.