Zonneboiler samen met finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi

Wij zijn wat aan het rondkijken om volgende lente een zonneboiler te plaatsen.
Maar weet niet goed wat en hoe.
We zijn een gezin met 2 volwassene en 2 kinderen.
Het is de bedoeling dat we met de zonneboiler ons warmwater kunnen voorzien in de zomer en wat meehelpen in de winter.
Dit gebeurt nu door onze cv ketel (remeha quinta 35) op gas en een boiler van 150 liter daaraan gekoppled.

We denken er ook aan om een fin oven te zetten dus eventueel beide combineren zou nog mooier zijn.
Voor de finoven weet ik ook nog niet goed wat en hoe. bergkachel tichelkagel of volledig zelfbouw.

Wat raden jullie me aan?
Grote buffer , collectoren ,...?
Welke firma's leveren hier degelijke dingen?
Nu staat alles in de kelder (cv en boiler) kan dit zo blijven of zetten we de zonneboiler beter op zolder?

Dirk

Reacties

dirk

wat de zonneboiler betreft, die staat best zo dicht mogelijk bij de warmwateraftappunten.

massakachel met warmwaterproductie gecombineerd met een zonneboiler, da's ook mijn droom, die binnen een jaar of twee in vervulling moet gaan :-)   maar neem een goede stratificatieboiler met een behoorlijk volume, ik zou voor minstens 1000lt gaan.  maar dan wel eentje die goed geisoleerd is!

collectoren, 10m², daar kom je al een heel eind mee.

hans d

 

 

Dirk,

Wij zijn ons ook al een tijdje aan het informeren ivm een finoven gecombineerd met een buffervat. Ik ben door verschillende mensen Tigchelaar aangeraden. Ondertussen hebben we hem zelf ook ontmoet en hij heeft echt wel enorm veel kennis en ervaring op gebied van finovens. Zelf zit hij in Friesland, maar er zijn in België verschillende dealers die zijn produkten hier verdelen en die als tussenpersoon fungeren zodat je hier ook een tigchelkachel kan aanschaffen. Ik zou een Tigchelkachel aanraden. Een werkwijze die zij veel toepassen is dat zij zelf de stookkamer komen leveren en plaatsen en dat je de overige opbouw en afwerking van de kachel zelf doet. 

Met een grote finoven kan je een goed geisoleerde woning volledig van wamte en sanitair warm water voorzien.

 

Peter

 

Hans,

 

Waaraan moet een boiler voldoen om een goede stratificatieboiler te zijn?  Bestaan er eigenlijk ook vierkante boilers? Voor een cilindervormige boiler van meer dan 1000 liter heb je toch al meteen heel wat plaats nodig in je huis en met een vierkant vat kan dit toch wat gereduceerd worden. (op de sanicube na heb ik alleen nog maar cilinders gezien, en de sanicube maken ze maar tot 500 liter)

 

Peter

Je kan met extra isolatie je "boiler" vierkant maken.

AlainD,

PeterC had het over een vierkante boiler omdat deze plaatsbesparender zijn dan ronde.  Door met extra isolatie je ronde boiler vierkant te maken kom je geen stap verder qua plaatsbesparing hé!

 

Ik heb trouwens een gelijkaardig probleem als PeterC; momenteel er is in het ontwerp een verloren hoekje in de berging van 79cm breed.  Ideaal voor de zonneboiler.  Alleen kan er "maar" 500 liter gestockeerd worden met die afmetingen.  Ik zoek dus een hoge smalle boiler...

Latento boilers zijn ook vierkant. Maar ook slechts 500l. Ik denk dat je vierkante boilers niet veel hoger kan maken vanwege de druk. Een vierkant vat kan immers minder druk verdragen dan een rond.

peter

verdomme, net m'n antwoord gewist, kan weer helemaal opnieuw beginnen.

een goede stratificatieboiler laadt van boven naar onder en ontlaadt net omgekeerd puur op basis van de fysica (warmer water is lichter dan kouder water), dus zonder enige tussenkomst van kleppen/motoren/regelingen. gelaagd laden, daar heb je veel keuze in, maar gelaagd ontladen, daar is de keuze al heel wat minder groot.
er bestaan ook vierkante boilers, maar die zijn dan meestal drukloos vanwege de te grote krachten van boilers op druk.  maar dat heeft als voordeel dat je geen extra groot expansievat nodig hebt.
er zijn er nog een paar vierkante zoals de latento met 540 lt (de oude had 500lt) en binnenkort een 1100 lt, die is dan niet vierkantig maar rechthoekig. en er is er minstens nog 1, maar 't schiet me niet te binnen.

hans d

 Mn zelfbouw finoven is gekoppeld aan een zonneboiler met voorraadvat van 300l. Mits voldoende stoken lukt het om dit te verwarmen tot 50 a 55 gr. Wil ik het water warmer krijgen dan is het inhuis ook te warm.  Momenteel gebruik ik de bovenzijde en 1 zijkant van de kachel als oppervlak voor de warmtewisselaar. Ik vermoed dat het net zoals bij een zonnecollector gaat zijn dwz. oppervlakte collector moet in verhouding zijn met de grootte van het voorraadvat.  

Maar het grote probleem zit m voor mij in de tussenseizoenen. Dwz. onvoldoende zon maar toch een buitentemperatuur van bvb 6 gr. Dan heb ik dus weinig hulp van de zon en moet alle energie uit de kachel komen en is het dus vaak te warm in huis. 

Iemand nog ervaring die ie wilt delen?

 

Kan je wat meer gegevens informeren ivm. gewicht kachel, houtverbruik per stookbeurt, isolatie woning?

Mon  

ron

meer warmtewisselaar zodat er meer warmte  naar de boiler gaat, en dus minder naar de ruimte.  eventueel gecombineerd met wat isolatie tussen de warmtewisselaar en de buitenste schil van je finoven. en een veel grotere en gestratifieerde boiler!

hans d

Misschien is een WW in het rookgaskanaal een oplossing. Hiermee kunnen hogere watertemperaturen worden gehaald. 

peter

als je een perfecte verbranding hebt zou dat kunnen neem ik aan, maar een goede finoven heeft rookgastemperaturen van 50 a 60°, daar is dus niet veel meer uit te halen.  en dan loop je het risico op condensatie en geen schoorsteentrek meer, en heb je dus ook een rookgasventilator nodig.

hans d

 @ hans, het probleem is dat de warmtevraag van de boiler en huisverwarming verschillend kunnen zijn. Zoals ik in het voorbeeld aanhaal: het is bvb 3 dagen bewolkt met 6 gr buiten. Gevolg zonnecollectoren geven vrijwel niets aan de boiler en alle energie moet uit de kachel komen. Maar de warmtebehoefte van de woning is dan niet zo groot. Als het buiten -5gr is dan is er geen probleem want dan is er quasi een balans (bij mij althans). 

Ik heb zelf al gedacht om een extra ww te plaatsen waarvan ik in de tussenseizoenen de klep omzet en m in het circuit breng. Tijdens de koude winterdagen laat ik m eruit. Maar dit is maar een idee. Waarschijnlijk zijn er anderen die met hetzelfde probleem geworsteld hebben en ge moet het warm water geen 6 x uitvinden.

Een groter voorraadvat (ik heb nu 300l rechtopstaand 2m 12 hoog dus redelijk goed gelaagd) zit in de planning maar zal weer voor een andere balans zorgen. Ik vind het al zo moeilijk om een finoven op maat van je huis te maken icm een boiler. Elke situatie heeft een finoven op maatwerk nodig mi. 

Een ww in de rookafvoer is idd niet zo zinvol. kheb geexperimenteerd met een koperen ww tegen de enkelwandige buis binnen en dit gaf minimale warmtewinst en het risico bestaat idd zoals hans aangeeft dat de schouw onvoldoende warm is en er condensatie gaat optreden. 

Ik zou zoals Hans zegt een grotere WW voorzien. Nu lees ik dat je maar de bovenkant en èèn zijde voorzien hebt van een WW.

 

Als uw kachel teveel warmte afgeeft kan je met de grotere WW meer warmte gaan wegleiden naar uw buffer en zal het niet te warm worden in de opstelplaats.  

Doordat je nu een kleinere WW hebt is er minder beschikbare oppervlakte om warmte uit te wisselen, dus om effect te hebben moet de temperatuur hoger zijn die dan onafscheidelijk ook meer warmte gaat afgeven aan de ruimte.

ron

dat is pas een probleem als je finoven teveel warmte in de ruimte afgeeft (dus te weinig WW oppervlak), zoals dat ook soms het geval is met massakachels zonder WW.

ik zou dus meer WW zetten, en een extra verwarming voor de zeer koude dagen wanneer je er met de finoven niet komt.  ideaal is als je dat bv combineert met muurverwarming, dan krijg je een gelijkaardig effect als met de finoven.

een hoge boiler kan een goede gelaagdheid hebben, maar is nog altijd geen stratificatieboiler.

hans d

 

 

 

 

@allen, het moet zijn: een grote zonneboiler met een aangepaste warmtewisselaar in een finoven met ,,lage,, wandtemperatuur. Hoofdzaak is dat je geen oververhitting hebt in de woning. Zo uitgevoerd is de combinatie zon/ houtverwarming geen enkel probleem. Het gebruik van de zon en de finoven voor ruimteverwarming en SWW valt dan wonderwel mooi samen, zeker tijdens de tussenseizoenen omdat je kan ,,spelen,, met de finoven  en  de kleine wandverwarming ( flexibel). Wand/ vloerverwarming en de finoven zijn geen ,,bommen,, in de woning maar zachte verwarmingssystemen (lage wandtemperaturen) die geen oververhitting veroorzaken. Zoals ik al vele malen heb gepost, een vakman kachelbouwer is nodig die een ,,ganzhausheizung,, op poten kan zetten en die rekening houdt met :

-isolatiegraad van de woning/grondplan

-wensen van de bewoners ivm. ruimtetemperatuur, watertemperatuur, stookfrequentie en houtverbruik (vriesweer)

-er absoluut geen oververhitting mag zijn in de woonruimte   

Ik heb gisteren de finoven gestookt met 2x 6kg populier + warmtewisselaar 100 lm koperbuisjes op de 4 verticale zijden van de 3.7 ton finoven  gekoppeld aan een 1000l kombi-boiler:

RESULTAAT temperatuur:

 

-zithoek/living (open plan) gisteren 22.3°C, deze morgen 21.7°C

-temperatuur water boiler=

#onderaan 47°C

#midden 49°C gekoppeld aan 6m2 wandverwarming continu in werking

#bovenaan 55°C

Nogmaals, zo maar een standaardwarmtewisselaar inbouwen in een standaard massakachel is absoluut geen oplossing! Een echte ervaren vakman is nodig om een degelijke oplossing te realiseren.

Mon

 

 

Hans,

Is dat niet de SANICUBE van ROTEX?