U-waarde 0.15 bereiken voor de muur. Hoe?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In een boekje van Ytong vond ik verschillende mogelijkheden voor een muuropbouw om aan een isolatiewaarde van 0.15 (passiefhuisnorm) te raken.

Enkele voorbeelden:

- enkelvoudige wandopbouw met low-energy Ytongblokken van 50cm dik + binnen- en buitenpleister Totaal: 52.5cm
- binnenpleiser + Ytong C2/400 17.5cm + fenolschuimplaten 10cm + luchtspouw 2.5cm + gevelsteen 7cm Totaal: 37.5cm

Kan iemand nog enkele voorbeelden geven om aan dezelfde isolatiewaarde te komen met andere materialen?

Ik ben vooral geïnteresseerd om dit te bekomen zonder grote meerkost ten opzichte van de standaardnorm. Hoe zou het er bijvoorbeeld uitzien met klassieke snelbouwers + isolatie + gevelsteen?

Alvast bedankt,

Peter

Reacties

www.u-wert.net/  Hiermee kun je dit berekenen,  is wel in het duits.

Mon

 

 

een 140mm dik pir sandwichpaneel

totale dikte 140mm

Ik heb dit in de buitenmuur nagestreeft door op 150 of 180mm snelbouwsteen, 150mm resol te kleven en om die resol tegen vocht te beschermen daarbovenop nog een 30mm van een speciale harde EPS soort (met tand en groef). Om een harde afwerklaag te bekomen kleefde ik er een glasvliesbewapening op die ik uitplamuurde met een kwartsproduct.

 

Isolatietechnisch en prijstechnisch denk ik dat je op langere termijn een beter of energie-effectiever resultaat bekomt door de snelbouwsteen te vervangen door celbeton ('Ytong'). Als ik het opnieuw zou doen zou ik zeker celbeton overwegen.

 

Bedenk ook en controleer op je plan samen met uw architect dat als je deze isolatienorm nastreeft, dat de isolatie van je buitenmuur naadloos moet aansluiten aan de isolatie van de vloer en de isolatie in je dak.

 

Veronderstel dat je dezelfde isolatie zou gebruiken (bv. fenolschuim) in vloer, muren en dak, hou dan rekening dat je ongeveer de volgende verhoudingen in isolatiedikte in je bouwwerk voorziet: Voor elke 100mm in de vloer, circa 150mm in de muur en circa 200mm in het dak. Voor andere isolatiematerialen zal je architect dit perfect kunnen uitrekenen.

Succes,

Rudy

Xella, de fabrikant van Ytong heeft nog een ander soortgelijk product dat wel isoleert (lamda= 0,045): Multipor.  Dit is wel niet drukvast, dus heeft geen draagkracht voor een verdiep of zo te dragen in tegenstelling tot Ytong.
In hun cataloog vindt je dan de combinatie van Multipor tegen een steen van Ytong. En door de grotere isolatiewaarde van Multipor wordt de totale wanddikte voor passiefniveau dan wat acceptabel.
Het voordeel is dat het beide natuurproducten zijn, dit in tegenstelling tot schuimisolatieplaten. En als je plaatsgebrek hebt , kan je resolschuimplaat overwegen(merknaam Kooltherm, fabrikant Kingspan), die een lambda van 0,021 heeft. Goed bij renovatieprojecten, maar ik zou toch Multiporblokken of Rockwool of Isover overwegen bij nieuwbouw: stukken milieuvriendelijker, en betaalbaar (bio-ecologische isolatie is zzer mooi op papier, maar in praktijk kost het het dubbele of meer, en legt beslag op extra landbouwgrond)

 Beste Rudy,

Hoe kan je deze verhoudingen zelf berekenen?

Hartelijk dank,

Dries

Dries:

De aangegeven verhoudingen is een standaard verhouding die men aanhoud, o.a. voor passiefbouw.

De maten die ik opgegeven heb zijn voor Kingspan resol. (vloer/muren/dak 100/150/200mm voor +- K14 of K15)

Als je bv. Resol in de muur zou vervangen door bv rotswol dan zou je de dikte +- moeten verdubbelen voor dezelfde isolatiewaarde.

Je kan het ook zelf uitrekenen maar dan moet je je eens verdiepen in het uitrekenen van isolatiewaarden.

Sommige leveranciers van isolatiemateriaal plaatsen op hun website ook een rekenprogramma dat je kan gebruiken.

Als je daar geen zin in hebt dan is dat voor jouw architect zeker geen probleem om dit voor jou te doen.