Whispergen system

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zouden een LEW bouwen en hebben zowat links /rechts rondgekeken en kwamen dit ook tegen, nu is de vraag...is dit de toekomst of wachten hiermee...staat dit al op punt??

 

Reacties

Wel even aanhalen dat er niet alleen de Whispergen is.

Zelf heb ik ook nog zitten zoeken op internet en ben zo volgende informatie gevonden over andere micro-warmtekrachtkoppelingen (= micro-WKK).

Sunmachine, gestookt op pellets, firma Tibri

  • kostelijke installatie (32.000 euro is niet niets), wel direkt een buffervat van 1500 liter erbij
  • wel veel warmte waardoor eigenlijk te krachtig voor in een passiefwoning (en misschien ook nog wel een LEW)

Remeha, gasgestookt, zou binnenkort verdeeld worden door firma Mampaey

  • is eigenlijk een Baxi Ecogen micro-WKK maar dit engelse toestel is reeds beproefd in Engeland
  • de Baxi-groep heeft verschillende sub-merken en Remeha zou als eerste submerk deze micro-wkk gaan verkopen in Belgie
  • prijzen zouden tussen 9.000 en 10.000 euro (zonder buffervat)

In Belgie is er nog weinig ervaring maar in het buitenland is die Baxi/Remeha toch al niet zo nieuw.

De Sunmachine is eigenlijk te krachtig voor klein huiselijk gebruik, behalve als je een boer bent en een stal of serre continue moet verwarmen.... zo ook toegegeven door de firma Tibri zelve.

 

 

Een whispergen systeem kost 15.000 euro geplaatst met buffervat.

Ik denk persoonlijk dat dit de toekomst wordt.

ALLEEN subsidie momenteel is povertjes; enkel 40 euro bijdrage als men elektriciteit terug in het net steekt;

jammer.

 

Bedankt voor deze info!

We zijn bezig met een LEW (tekening is klaar). De warmte berekeningen worden binnenkort gemaakt en we zijn nu op zoek naar een goed verwarmingssysteem en SWW systeem.

Ik heb de link doorgespeeld naar onze bouwer. Het ziet er veelbelovend uit!

Heeft iemand al ervaring hiermee ???

 

Corine

Alvast bedankt...

Nu inderdaad , maar zwakjes ivm subsidies...tov de kostprijs...

 

Maar is inderdaad vorig jaar door een architect ons al meegedeeld dat dit wel de toekomst zou worden??

Natuurlijk is er mss nog niet veel over geweten hoe en wat ??

En heeft er iemand al ervaring mee ...??

 

Wij hebben nu sinds 4 maanden een Whispergen die operationeel is. Enkele opmerkingen;

Het betreft een Whispergen in cascade met een Junkers (cerapursmart TOP 14-3 ZSB) ter ondersteuning, een grundfos alfa 2 pomp, WAR en een buffervat van 800 liter. Installatie werd geplaatst door Renie, die bij deze al onze verwachtingen heeft ingelost. Whispergen maakt voldoende draaiuren, en tijdens de afgelopen weken werkte deze quasi permanent. Junkers is tot nu toe enkel moeten bijspringen bij extreme temperaturen. Toch zijn er ook enkele beperkingen. Zo merkte Renie op dat het hydraulisch schema nog niet perfect is met een onvoldoende ontlading van het buffervat tot gevolg. Ook de regeling van de tweede brander van de Whispergen via de WAR of een extra voeler zou nog moeten gebeuren (zeker tijdens tussenseizoen en voor SWW kan de Whispergen dan enkel op stirling functioneren). Wij hebben ook een defect gehad waarbij er een stikstofverlies was met een daling van het elektrisch vermogen tot gevolg (1000 naar 600w). Gelukkig is er een fabrieksgarantie en is een vervanging van de ketel, gezien zijn beperkte omvang, geen omvangrijk werk. Ook verdient de ondersteuning van De Jaegher veel lof. Zij bouwen een zekere expertise op en hebben zeer snel de problemen opgespoord en verholpen. Wat de opbrengst betreft heb ik wegens het defect nog geen betrouwbare cijfers. Whispergen heeft tot vandaag ongeveer 1000 kw opbrengst, maar dit had minstens de helft meer moeten zijn indien er geen defect was geweest. Verbruik van Whispergen was tot nu 1700 m3. M.I. kan met een goede afstelling de elektrische opbrengst gelijk zijn aan het aantal m3 gasverbruik (minder aanslaan van de tweetrapsbrander via regeling). Voor velen zal dit een zeer hoog verbruik zijn, toch is dit in ons geval (permanente verwarming van huis en medisch kabinet) een zeer aanzienlijke verbetering met ons vroeger verbruik (natuurlijk voor een groot deel op conto van de HR-techniek tov de oude ketel). Of de meerprijs voor de stirling-technologie (HRe-techniek) te verantwoorden is, is nog te vroeg om daarop antwoord te geven (wij hebben niet gewacht tot er een overcompensatie is met GSC). Al zijn er wel positieven aspecten aan verbonden; Zeer gebruiksvriendelijk, stille werking, energieopwekking wanneer deze het meest gevraagd wordt, kan complemtair zij aan PV-installatie, geen esthetische toegevingen (wij hebben een geklasserd huis). Kortom voor ons was dit een zeer bruikbare technologie en zij wij redelijk positief met het behaalde resultaat. 

Da`s zeker niet niks.

Hoeveel zonnepanelen had je daar voor wel niet weg kunnen zetten? En die zijn echt duurzaam.

 

Niet zo raar dat Remeha het als eerste op de markt mag zetten. Zij hebben immers zelf deze ketel ontwikkeld en een veldtest uitgevoerd in Nederland.

De Remeha is enkel rendabel bij een verbruik vanaf zo`n 1800m3 gas per jaar.

 

Beste SVDW

Ik overweeg een dergelijke installatie aan te kopen maar in combinatie met propaan omdat er geen gasnetwerk is.

Het betreft een woning van 160m2 die verwarmd dienen te worden.

De electriciteitsopbrengst dient 4 mensen te kunnen dienen. (Niet te zuinig vrees ik)

Weet jij, of iemand anders iets over de verhouding in verbruik? Van wat ik lees zou dat verbruik wel eens een stuk hoger kunnen liggen; niet?

Ik kan ook geen overtollige electriciteit lozen op het net daar er geen aanwezig is.

Ik lees regelmatig de prijs van 15000 euro ex btw voor de installatie maar wat omvat die installatie juist?

 

Bedankt alvast

Jan

Beste JanHo,

Over een ombouw naar propaan kan ik U geen raad geven, wat ik wel kan vertellen is dat de voor de Belgische markt volgens de invoerder (invoerders Watts-On voor Vlaanderen en Electrotech voor Wallonië) er aanpassingen gebeurd zijn ivm type aadgas en vermogensafsteling. Het verbruik per uur ligt bij vollast (stirling en brander totaal 14kw) rond 1,5M3 aardgas. Indien enkel Stirling draait is het verbruik quasi de helft (7kw). Wat het meerverbruik is me een klassieke hr-top is kan ik moeilijk inschatten aangezien onze vorige ketel een 50 jaar oude originele gietijzeren ketel met 15 jaar oude Giersch brander was (vermogen brander 80kw!). Ons verbruik lag vorig jaar met een strenge winter rond 7000 liter (niet bepaald fraaie cijfers). We hebben de woning nog maar twee jaar, dus een exact gemiddelde geven is niet evident. Met een voorzichtige schatting zou ons verbruik dit jaar rond 4000m3 aardgas moeten uitkomen. De elektriciteitsopbrengst zal ongeveer van eenzelfde grootorde moeten zijn (4000kw). Al halen we dat streefcijfer dit jaar niet omwille van een defect (stikstoflek in Stirling waarbij vermogen halveerde). Het merendeel van de opgewekte energie wordt bij ons onmiddellijk verbruikt al moet je rekening houden dat een terugkoppeling naar het net toch wel noodzakelijk is (wat bij stroomproductie 's nachts of bij onvoldoende electriciteitvraag in huis?) aangezien 1kw niet zo weinig is en de wkk veel meer draaiuren heeft dan een klassieke ketel (bufferen met een lager vermogen). Misschien heeft Whispergen wel een off-grid oplossing aangezien dit vroeger hun kernactiviteit was (boot-wkk). Wat de prijszetting is kan ik bevestigen dat 15000 euro ex. Btw realistisch is. Dit omvat de volledige installatie (Wispergen, sturing van de wkk, het buffervat,...) al is het aangeraden om daarvoor zelf een installateur te contacteren. Waarschijnlijk zal de prijs van een wkk wel dalen indien er meer afzet wordt gevonden.

Hopelijk ben je iets met deze info,

Siegfried

Beste Siegfried

Bedankt alvast voor je, alweer, volledige uitleg. Ik puzzel ondertussen nog verder.

Het is echt een nieuwe zoektocht voor mij:

Verwarming + leidingwater + electriciteit op een rendabele manier met 100% zekere voorziening voor 100% zelf maken. Er is geen enkele mogelijkheid om op een back up systeem via een netwerk terug te vallen.

Pannes kan ik dus ook niet hebben want dan wordt de woning moeilijk bewoonbaar.

Nogmaals bedankt

Jan

 

 

 Jan, hou er wel rekening mee dat de opzet met Whispergen (of de Remeha) nog altijd een verwarmingstoestel is en blijft. Midden in de zomer gaan deze Stirling generators niet altijd werken. Er is namelijk niet continue warmte nodig om het buffervat op temperatuur te houden.

In de zomer zal dus vaker geen dan wel electriciteit opgewekt worden.

Combinatie met PV panelen lijkt dan wel een mogelijkheid maar gezien onze belgische weersomstandigheden, kunnen we vaak wisselvallige zomerdagen hebben. Met de bijhorende lage opbrengst van de PV.

Ik wens je veel moed op je zoektocht naar een alles omvattende oplossing.

Dat is idd een zeer valabele opmerking beste Kris.

Waarvoor dank

Jan