passiefhuis schuiframen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tijdens de Bis bouw beurs vertelde men mij dat
- er geen passiefhuis schuiframen bestonden ( martens schrijnwerkerij)
- dat er enkel kip schuif ramen bestonden (intenorm)
- dat er ook hefschuiframen bestonden, maar dat er daar problemen met de luchtdichtheid waren

Wie van al deze mensen heeft gelijk?

jan

Reacties

is volgens mij 3 keer zelfde

 

- echte hefschuiframen : kan met 3V glas, lage u-waarde voor kader maar luchtdichtheid blijft probleem (als je dit aan L Martens vraagt om te maken, zal hij dit wel doen, met bovenstaande opmerking) dus 1 en 3 zijn beantwoord

- kip-schuifraam : bestaat en is OK naar luchtdichtheid, maar vraag is hoe lang dit beslag het gaat uithouden, wordt bij dubbel glas al heel zwaar belast, ...

 

 

Hallo,

Inderdaad zijn 'hef' schuiframen niet luchtdicht en dit systeem is ook niet luchtdicht te krijgen (dus niet geschikt voor passief).

Een 'kip'/schuif raam is wel mogelijk (ik heb zo eentje), maar omdat de vleugel moet 'loskomen' van het frame (en zweven) is dit een grote last op het beslag. Gevolg ... de geleverde afmetingen van zo'n raam is bijzonder beperkt.

Beste

eigenlijk heeft passiefhuis bouw wel heel veel beperkingen

- geen grote schuiframen

- geen garagepoorten, dus berg prutswerk om mijn garage in mijn rijwoning in te bouwen

- in praktijk geen kelder

- geen balkon velux ramen

- geen vouwramen

en dat allemaal voor die laatste paar kwh'en uit te sparen, kwh'en die ik eigenlijk wel heel eenvoudig en platgesubsidieerd  uit fotovolaische zonnepanelen kan krijgen....

 

jan

passivhausfenster.at/produkte/hebeschiebetur 

Volgens bovenstaande link bestaan er wel degelijk schuiframen voor passiefhuizen. De prijs ervan zal natuurlijk hoger liggen dan bij standaard schuiframen.

euh.... schuiframen kan wel

garagepoorten is idd een rommeltje en dat is ook logisch want die dingen zijn niet gemaakt voor luchtdicht af te sluiten en bijgevolg gaat er veel warmte verloren

kelder is geen enkel probleem, gewoon een passende kelderdeur (zou nu eentje beschikbaar zijn bij Van Looy)

geen balkon velux ramen?? bedoel je dakramen of een grote draaivenster om op je balkon te stappen ? Voor beide zijn er reeds oplossingen

vouwramen.... ja, de sluiting tussen de delen is natuurlijk het hekele punt

 

het uitsparen van die laatste paar kwh'en slaat bij een passief huis op de verwarmingsbehoefte. Dat is het principe.

Als je voor een LEW gaat kan je dicht bij passief huis aanleunen maar zal je vaststellen dat je dan ook werkelijk meer betaalt voor verwarming. Die je dus ook zal moeten betalen want zonneenergie is misschien wel gratis maar het 'opvangen' ervan niet.

"eigenlijk heeft passiefhuis bouw wel heel veel beperkingen"

tja, dat is maar net wat je wil...

"- geen grote schuiframen"

dat kan, maar dat zijn uitzetschuiframen, en als je die éénmaal gezien/gehanteerd hebt, dan vraag je je niet meer af waarom er geen grotere gebruikt worden...

"- geen garagepoorten, dus berg prutswerk om mijn garage in mijn rijwoning in te bouwen"

er bestaat een passieve garagepoort, maar wil jij daar een slordige 7000 euro aan geven ?

"- in praktijk geen kelder"

een kelder is perfect mogelijk in een passiefhuis, zowel buiten als binnen de passieve schil

"- geen balkon velux ramen"

wel balkonramen en wel dakvlakvensters, maar misschien idd niet àlles

"- geen vouwramen"

misschien moeten we hier zeggen : nog geen vouwramen , neen, toch niet bij mijn weten, maar wel dubbel opengaande balkondeuren zonder middenstijl

 

heb je bij het ontwerpen rekening gehouden met 'passief-bouwen' of ben je een vergund plan op alle mogelijke manieren 'passief-aan-t-wurgen' ?

her eerste is makkelijker ...

 

bartA

 

 

 

Beste

Wij hebben een stuk bouwgrond waarop we niet compact mochten bouwen ( verkaveling uit de jaren '60)

Daarom hebben we een verkavelingswijzingingsaanvraag ingediend en gekregen, waarna we aan het nadenken zijn of we een lew of passiefhuis willen bouwen.

jan

ps een rijhuis van 9 m breed en achtermuur pal zuid.

ps Indien we een LEW ipv een passiefhuis zouden bouwen, en de uitgespaarde euro's investeren in fotovoltaïsche zonnepanelen, zouden we dan niet goedkoper +  energie efficienter af zijn?

ps over dure technieken/ramen/ventilatie,... : als de ze dingen zo duur zijn, zit er waarschijnlijk veel energie in of worden ze met een super marge verkocht (om de verkoper zijn jaarlijkse vakantie naar de Seychellen mee te betalen.) In beide gevallen niet zo eco ;-)))))

beste,

 

een rijhuis ?!

 

Als we spreken over een 'doorsnee' rijhuis zoals er zovelen zijn in belgie, dan mag de keuze tussen LEW en PH toch wel duidelijk zijn, niet ?

 

Als je rekening houdt met de 'valse compactheid' van een dergelijk rijhuis tenminste. Bovendien achtergevel pal zuid ... en met die breedtemaat van 9 m bijna in 'kubusvorm' 'met een dakje op) te bouwen ...

 

Je zou goed gek zijn om LEW te bouwen...

 

Over je PS'en : ze zijn er die er idd in slagen om de bijverwarming een slordige 40.000 euro te laten kosten... er zijn er ook die dat voor vééél minder kunnen realiseren (afhankelijk van de gekozen technieken/merken) ...

 

BartA

Bart a, waarom zou het persé een passiefhuis moeten zijn een goede LEW K25  is even goed.

Als je geen goede architect en aannemer(s) vind ben je met een passiefhuis  dikwijls minder goed af.

 

Beste

er zijn complicaties doordat beide aan te bouwen buren op verschillende afstand van de straat wonen (zie bijlage)

jan

 

filip

sorry hoor, maar dan ben je slecht ingelicht.  het is niet omdat internorm of martens dat niet kunnen, dat ze niet bestaan!

er zijn voor zover mij bekend twee fabrikanten van hefschuiframen, en die zijn echt dicht, blowerdoortesten in meerdere passiefhuizen hebben dat ook bewezen.  ook in belgie is er minstens 1 gecertifieerd passiefhuis met een hefschuifdeur. theoretisch zijn lengtes tot 6m mogelijk

hans d

Beste

ik kreeg de naam van PassivhausVenster uit Voralberg, zijn er nog andere producenten ( met referenties in België)?

Jan

jan

hefschuiframen geen probleem, en mijn zoon heeft een garagepoort in z'n rijwoning, maar de garage is niet als passief uitgevoerd (is ook voor niks nodig).

er zijn honderden passiefhuizen met kelders, al is het eenvoudiger als je de toegang buiten het beschermd gedeelte houdt, bv in de garage laten uitkomen.

vouwramen kan ook, al zou ik daar toch enige terughoudendheid betrachten, en velux balkonramen, daar ben ik ook niet zeker van.   

maar ecobouwers gaat niet zozeer over centen, maar over energiefficiëntie. en enige kWh'en, dat hangt natuurlijk af waarmee je vergelijkt.  of ook, die paar honderd kWh maakt misschien net het verschil tussen wel een centrale verwarming, of het uitsparen daarvan. 

hans d

 

jan

LEW goedkoper mogelijk wel, maar energieefficiënter zeker niet, aangezien je meer energie zult nodig hebben.  't is niet omdat je energie gratis is, dat je ze niet moet tellen!

wat de meerkosten betreft, ventilatie heb je sowieso nodig, da's dus geen extra kost.  en wat verder die dure technieken betereft, waaraan denk jij dan?  het schrijnwerk is inderdaad duurder, maar wat had je verwacht van schrinwerk dat 2 keer beter isoleert?

en wat die supermarges betreft, ik ben de laatste 6 jaar exact 1.5 week op vakantie geweest, gaan wandelen in de bergen van oostenrijk, heel plezant, maar zeker geen luxe vakantie :-)

hans d

 

Walter,

 

"Bart a, waarom zou het persé een passiefhuis moeten zijn een goede LEW K25  is even goed."

Die vraag hebben wij bij ons intern ook reeds vaak gesteld. Wij zijn tot volgend besluit gekomen :

Gransduin even in : 'European Council For An Energy Efficient Economie' , "Net zero energy buildings : definitions, issues and experience" , 2009 , p.28.

Het Europees Parlement heeft m.a.w. door richtlijn 2002/91/EG betreffende energieprestaties voor gebouwen beslist dat er vanaf 2020 enkel nog bijna nulenergie en nulenergiegebouwen gebouwd zullen worden.

Met de labeling van frigo's en diepvriezers in het achterhoofd (wie koopt nog een gebruiksvoorwerp gelabeld klasse B) volgende bemerking : als je enigszins aan de toekomstige waarde van je huis denkt, dan zeggen wij : indien (enigszins) mogelijk, bouw passief ... anders bouw een LEW.

 

"Als je geen goede architect en aannemer(s) vind ben je met een passiefhuis  dikwijls minder goed af."

Hier moet ik je (helaas voor sommige bouwheren) maar al te zeer gelijk in geven. Sta mij toe, maar ligt dat niet eerder aan een gebrekkige bouwteamwerking in ons landje, dan aan de architecten en/of aannemers alleen ? Achteraf constateren 'had ik maar' ... is makkelijker dan van in het begin 'met-zijn-allen' rond de tafel te gaan zitten om de eerste mogelijkheid te vermijden.

Concreet : we hebben reeds meer dan één bouwheer kunnen overtuigen om passief te bouwen , mits een aantal correcties op bepaalde folliekes (en de daartoe benodigde budgetten) . Eenvoudige richtlijn : prioriteiten komen eerst, maar bepaal eerst eens de prioriteiten (en hun volgorde).

 

Bart A

jan

geen idee, maar ook variotec maakt passiefhuisschuiframen en zij zijn ook vertegenwoordigd op de belgische markt.

hans d

Wij hebben en kip-schuifraam alu-hout met 3-dubbel glas. Er zijn echter problemen bij het sluiten hiervan.  Zijn er nog mensen die hiermee problemen hebben?

timie

twee mogelijkheden, ofwel deugd het raam niet, ofwel de plaatser.  ik zou het probleem dus eerst eens met de plaatser bekijken om vast te stellen waar het probleem juist ligt, eventueel ook direct de fabrikant aanschrijven.

maar zowel kip-schuif als hef-schuif kunnen perfect sluiten.

hans d

Wij kochten onze ramen en deuren bij een firma te Kortemark.

 Er was al eens een probleem vorig jaar, ongeveer 3 maand na de plaatsing. Toen sloot het raam niet maar dit zijn ze komen bijregelen en vanaf dan hadden we geen problemen meer.

Nu eind maart viel het raam plots uit de ophangingsrail (waarop het open schuift). We hebben dit er terug ingeklikt, gesloten en verder niet meer durven aankomen. De firma werd verschillende keren gecontacteerd en na een aangetekend schrijven, is er eindelijk een technieker komen kijken. Deze zei dat er met het sluiten van dat raam niets mis was, maar dat de 2 onderste geleiders moesten worden vervangen omdat wij het raam verwrongen hebben!!

Sindsdien hebben we dat probleem nogmaals ondervonden en met hen meermaals contact opgenomen, helaas zonder resultaat.

 

 

filip

klopt niet, er bestaan minstens 2 merken van hefschuiframen die echt wel potdicht zijn en probleemloos de hoogste dichtheidsklasse (700 Pa) halen, en dus absoluut wel geschikt voor passief.  ik weet er eentje staan (in een passiefhuis) van 6m breed (vleugel dus 3m).

het kan dus wel, de evolutie staat - gelukkig maar - niet stil.

 

Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat er geen luchtdichte schuiframen bestaan. Maar ik weet wel dat ik er al veel gezien heb die ze afplakken met een luchtdichte tape vlak voor de blowerdoor-test om toch het gewenste resultaat te behalen. Niet zo slim eigenlijk want hiermee bedrief je jezelf uiteraard.

(...)

de passiefhuisschuiframen in kwestie zijn wel degelijk voldoende luchtdicht, ze hebben de hoogste luchtdichtheidsklasse. 

door je opmerking bewijs je ook dat je er niet veel van begrijpt, je kan geen raam afplakken om aan een n50 waarde < 0.6 te komen, de raam is maar een klein detail in het geheel.

(...)

Ik weet maar al te goed hoe een blowerdoor-test in zijn werk gaat. En ik weet ook maar al te goed dat alle delen van het gebouw een invloed hebben op de totale luchtdichtheid. Maar een feit is dat een schuifraam een merkbaar verschil maakt op het uiteindelijke resultaat.

(...)

 

oeps, dubbel