leem - stofvrij? schuine wanden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij gaan ons burgerhuis renoveren en zouden op de bovenverdieping graag werken met leembepleistering.
Ik weet dat dit veel voordelen heeft: ecologisch (vochtregulerend) en je kan het zelf plaatsen (goedkoper, dus).

Maar ik ben allergisch aan huisstofmijt en vraag me af
1) of er veel stof vrijkomt uit die leem?
2) of je de muren dan nog kan afwassen (lijkt mij een oneffen afwerking --> veel gaatjes in de muur waar stof kan inkruipen)?

En bijkomend: blijft leem ook plakken op schuine (dak)wanden, of moeten we daarvoor op zoek naar een andere afwerking?

Graag jullie raad en alvast bedankt!

Reacties

Hoi Glitter,

 

Ik ken iemand die heeft leem gebruikt aan de onderkant van zijn plafond. dus op een schuine wand zal het ook zeker blijven hangen.

Hij raadt het wel nieman daan om het zo te doen. Zelfs de ervaren plaatser had er moeite mee om het tegen de plafond te laten hangen.

 

Van het stof weet ik niets.

mvg

Roeland

Hoi Glitter,

 

Misschien kan je eens contact opnemen met de firma ecomat, daar werkt iemand met heel veel ervaring met leem en andere natuurlijkere producten.
Ook wij wilden onze zolder met leem bepleisteren, en wilde dit gemakkelijker bewerkstelligen met de nieuwe pavaclay platen. Dit zijn houtvezelplaten waar reeds leem mee is in verwerkt. Alleen zijn ze nu even tijdelijk uit de markt omdat de zwitserse fabrikant alleen 100% zuivere platen wil hebben en er leek toch een klein probleem te zijn. Wij wachten voorlopig af omdat het niet zo heel dringend is. ( dan kunnen we deze platen hangen en gewoon afwerken met finisher dat leek ons handiger dan alles in te leemen zelf)

Ivm jullie vraag rond stof kan ik heel duidelijk zijn: neen indien je het goed hebt afgewerkt en eventueel met laagje finisher hebt beschermd. Het comfort van leem is enorm. Je voelt als het ware de woning rond je. Warmteopslag en vochtregulerend. Neem dat in combinatie met hout en het is een waar 'huislijke en natuurlijk' gevoel.

Wel werd ons als alternatief een fermacel plaat voorzien met finisher en dan leemafwerking ( dunnere laag nodig ) welke onze waarden zouden benaderen.

Onze recht muren en wanden voorzien we zowieso van pavatex platen dewelke met leem geniveleerd worden aan de muren en zo ook een bouwlaag opmaken met de juiste natuurlijke eigenschappen. En iets makkelijker verwerkt voor een doe het zelver.

Er bestaan ook enkele proffesionele leemverwerkers maar ik weet niet of dat jullie prijs zou omhoog jagen qua renovatie.

http://picasaweb.google.com/Walter.Veerle

Neem hier ook eens een kijkje, die hebben ook hun hele huisje zo met leem erbij verwerkt. Hun verhaal staat ook in dit forum.

Mvg. Ivivke

 

Op een schuine kant is meestal geen probleem, hangt een beetje van de ondergrond af. (bijvoorbeel baksteen belemen is gemakkleijker dan op bijvoorbeeld pavatherm platen)

Persoonlijk vond ik dat heraklithplaat gemakelijk te belemen was, welke plaat onder je dak wil jij gaan belemen?

Een plafond is iets anders, bij mij is er wel enkele keren alles naar beneden gekomen, voordat het lukte. (gevloekt dat ik heb :-)  )

Gelukkig was het alleen bij de ramen en 1 balk die ik horizontaal moest belemen.

 

Wat het stoffig zijn betreft, hangt waarschijnlijk een beetje af van welk merk van leem.

Maar meestal zet je er nog een leemverf of iets anders over.

Er bestaat ook een produkt om de leem wat hader te maken (van tierrafinno), zal dan ook niet meer stoffig zijn.

Bij ons zit er nog niets op en is ook niet stoffig. (we hebben claytec)

 

Als je de muren nog wilt afwassen ga je volgens mij het moeten beschilderen met speciale silicaatverf die ook watervast is (maar dampopen)

Wij zijn dat toch van plan in de badkamer waar we ook leem hebben toegepast (spatzones wel betegeld)

maar of we nu silicaatverf voor buiten of binnen gaan nemen weten we nog niet; (moeten we nog eens goed navragen)

Er is waarschijnlijk nog wel een verschil tussen afwasbaar en spatwaterbestendig.

Voor binnen KEIM- biosil  voor buiten KEIM - granital of KEIM - soldalan

www.eco-logisch.nl/Results1.asp

 

 

Leem is warmte en vochtbufferend en zou ook de lucht zuiveren.

op mijn fotowebsite staan er enkele foto's over, we hebben wel alleen op het gelijkvloers geleemd.

Op het verdiep hebben we de oude plaaster van 1953 behouden en gaan we vliesbehang plaatsen.

ivivke

je zou ook met leemplaten kunnen werken, die nagel je gewoon op de kepers . en dan heb je een heel goede ondergrond om leem te zetten.  en ineens ook meer massa.  tenzij je de houtvezelplaten als isolatie gebruikt, want leemplaten zijn niet echt isolerend.

verder ben ik het met je eens, als het goed gedaan is heb je geen last van stof.  hooguit bij het aanmaken, wij gebruiken droge leem, en dat stuift dan wel even.  maar eens je aan het werk bent, is er geen probleem.

hans d

 

Leemstof:

 

Ik ben erg geinteresseerd om met een natuurgrondstof als leem diverse bouwproducten (o.a. leemverf te gaan maken).

Op het forum lees ik echter dikwijls over leembepleistering die stof afgeeft. Volgens o.a.  Wikipedia zou leem  bestaan uit klei (aluminiumsilicaat) en kwarststof (siliciumdioxide). Alle kwarststof blijkt echter volgens diverse bronnen  kankerverwekkend te zijn op langen termijn (incubatietermijn 40 jaren).

Mijn vraag: Is leembezetting of een leemhoudend product (en vooral als die zoveel stof kunnen afgeven) dan wel een gezond product/grondstof voor binnenmuren zoals men altijd beweerd?

 

Hoi Hans,

Ons dak is voor ons voldoende geïsoleerd ( 27cm isofloc en cellit 4d aan de buitenkant ervan: een LEW als rijhuis lijkt ons voldoende als mogelijkheid tot verbouwen ) en wij wilden gemakkelijk een comfortabele zolderkamer maken als slaapkamer voor ons. Wij waren eigenlijk gewonnen door het gewichtsvoordeel ( gemakkelijk te verwerken ) en toch hun behoud van warmte en vochtopslag. En dan afwerken met een dun laagje leem en finischer erop en klaar was kees ... alleen zouden er problemen zijn momenteel met die pavaclay panelen ( hebben ook groef en snee ) ... ik heb eens liggen opzoeken rond je voorstel van volledige leemplaten : deze wegen ook een pak he of zit er zoveel naarst ... het zijn wel kleinere panelen maar toch ... hoe werk je dat dan af .... ?

Wordt het dan niet teveel leem en of minder stevig tov pavaclay panelen .... of lijkt de oplossing voor de zolder met fermacell en dan lemen nog beter ?

Het is soms moeilijk kiezen tussen alle mogelijkheden ...

 

Mvg. Ivivke

 

Kwartsstof is idd algemeen gekend dat het op lange termijn kanker kan veroorzaken.

 

Ik denk dat het dan wel gaat over hoeveelheden die vrij komen in de bouw bij slijpen, boren, frezen, kappen...in allerlei steenachtige materialen. De stoflong is er een gekend gevolg van.

 

Komt er dan zoveel stof vrij van leemmuren dat het een probleem zou kunnen vormen op lange termijn? Ik denk dat de hoeveelheden stof eerder klein te noemen zijn om problemen te veroorzaken maar zou hier ook wel eens uitsluitsel van willen weten.

 

Ik ken ook iemand die heel zijn huis heeft bezet met leem, stof binnen zie je niet want anders zaten zijn filters van zijn balansventilatie wel abnormaal snel vol. Als je tegen de muur leunt kan je wel stof hebben aan uw kleren. 

Bert en Hans: Bedankt voor de reactie.

Ik hoor ook wel zeggen dat men een solventvrije weinig harsemulsie aan het water toevoegd. Ik ken iemand die een zeer strerk verdunde solventvrije harsemulsie op de leembezetting aanbracht met de borstel. Dit sluit de stofafgifte af, de oppervlaktestevigheid verhoogd spectaculair, en het oppervlak blijft mat en dampopen.

ik merk in elk geval niks van stof bij leem, hooguit wel bij het verwerken, maar in de bouw is er niet veel waarbij geen stof gemaakt wordt!

eens gedroogd komt daar eigenlijk niks meer af, zeker als er een afwerklaag opzit.  zoals bert al zei, zeker met bruinleem zal je mogelijk wel wat stof op je kleren krijgen als je er tegen leunt.

hans d

 

 

Tierrafino heeft zo'n product.

Is vooral om het stootvaster te maken.

de gekleurde afwerklaag van pro crea is op zichzelf hard genoeg, net als die van claytec. mogelijk gebruiken zij wat meer klei, waardoor het geheel stootvaster is.

met leemverf heb ik nog geen ervaring, daar beginnen we hopelijk volgende maand mee, dan kan ik uit ervaring spreken.

hans d

Ik loop al lang met de plannen om met leem een ecologische verf te maken.

Het systeem om enkel cellulose als bindmiddel te gebruiken (met gebruikt dan slechts 1 of 2% op de totale formule) vind ik een beetje boerenbedrog (voor de technici onder jullie: de pigment volume contrentratie ligt dan in de buurt van 98%).

Verf bestaat per definitie uit een bindmiddel, vulstof en eventueel pigment. In het geval van leem is het ecologisch leuk dat het vulmiddel tegelijkertijd ook als pigment kan fungeren (en je kan mooi bijkleuren met aardpigmenten zoals oker, sienna enz.).

Bindmiddel: Om een goede kwaliteit te maken dacht ik om als ecologische bindmiddel een olie of olieharsemulsie te gebruiken. Reden: herwinbaar maar ook goed controleerbaar op zuiverheid (in tegenstelling tot caseïne...). Tweede reden: Met een goed bindmiddel is die leemverf dan tegelijkertijd ook voor buitengevels geschikt.

Het leempoeder zelf: Ik heb al heel West-Europa en diverse handels in bouwmaterialen afgezocht om per palet van 1000kg leempoeder aan te kopen. Ik vind echter geen leveranciers die gestandariseerde kwaliteit leempoeders aanbieden. Soms iemand tips? (Indien je geen reklame wil maken kan je altijd een privé mail naar me zenden).

Bijkleuren: Met de huidige Reach-normen en milieutechnisch is het gebruik van zinkoxide of zinkwit niet logisch om die in een ecologische verf te gebruiken om tinten te verlichten. Weet iemand hoe met in de ecologiesector er tegenoverstaat om kleine hoeveelheden Titaandioxide (titaanwit) in eco-verf toe te passen?

Iemand tips of goede raad?