Gas of invertor, wat is het voordeligste?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wat is de voordeligste energievorm voor verwarmen?
Bij mijn weten de echte warmtepomp, maar die "veranderingen" is het in mijn huishouden te laat voor.

Voor een nieuw in gebruik te nemen ruimte zal ik 10kW warmtecapaciteit moeten voorzien.
Ik heb een gascondensatieketel (courant 106% rendement?) die voldoende overschot heeft om die ruimte mee te verwarmen.
Omdat het een gerenoveerde zolder is 8x11m met de nok op 5m hoog, wil ik sowieso met luchtverwarming werken.
Om dat op CV te zetten bestaat het systeem van bvb climabox.
Of ik kan kiezen voor een airco met invertor (bijvoorbeeld daikin FBQ140 COP=3,5?) dan heb ik een combo die kan verwarmen (en koelen).

Wat is het voordeligste?
Ik weet mijn gasprijs en wat ik betaal/kWh... maar die twee samen brengen met de warmte???
Ik weet dat ik met de COP de kWh kan bepalen die de airco zal opnemen; maar wat zijn de formules om te bepalen hoeveel m³ gas (KW warmte --> m³ gas?) in de gelijkaardige situatie.

de zoekfunctie levert mij niets op, maar ongetwijfeld is er al ooit een gelijkaardige vraag gelanceerd. Wie kan me doorverwijzen naar de antwoorden, of wie geeft me hier de uiteenzetting?
Alvast bedankt !!

Reacties

Beste

op onderstaande link zou je het moeten vinden

http://users.telenet.be/annette-guy/calc/energie.htm

Jan

ps 1 m³ gas is 8.79 kwh

Opgelet met relatie m³ gas - kwh

In Belgie zijn er regio's met hoogcalorisch gas en regio's met laagcalorisch gas...   Fluxis heeft daar wel wat meer info over op zijn website: www.fluxys.com/nl-BE/Services/ServicesForConnectedCompanies/OperationalData/OperationalData.aspx

Waarden die ik daarin terugvind voor 2009 zijn 10.2 kwh / m³ voor laagcalorisch en tussen 11.3 en 11.7 vooor hoogcalorisch

 

 

Ik vind 10kw voor die ruimte zeer veel als correct gerekend is. Als het correct is heb je waarschijnlijk te weinig geïsoleerd en kan daar de meeste winst boeken.

Als je het vermogen beschikbaar hebt op een bestaande installatie zal die op korte termijn het goedkoopste zijn. In de toekomst kan je dan wel geen kleinere installatie zetten, maar of dat je dat ooit veel extra gaat kosten is twijfelachtig.

 

 

Ge moogt de investering niet vergeten. Vanaf het moment dat de SPF van de warmtepomp (ligt slechter dan de COP) hoger is dan 2,5, staat ge kwestie energiekosten ongeveer gelijk. De elektriciteit is voor gelijke geleverde kWh ongeveer 2,5 maal duurder dan gas. Met dit lichte overschot moet ge dan de meerinvestering kunnen afbetalen. Hieruit kunt ge dan, wanneer men geen rekening houdt met de te betalen interest, zien op hoeveel jaren de investering zal afbetaald worden. Met de huidige lage interesten is deze interest niet speciaal bepalend.

 Beste Pierre,

ook veel interessante info.

Ik vraag die SPF op bij de installateur, want ik zie die niet staan in de spec's die hij heeft opgegeven over de daikin-pomp.

de investering ligt nog iets ingewikkelder, want de daikin-oplossing zou 9000euro kosten en de climabox heb ik voor 4500euro. MAAR om die de optie koelen mee te geven is een ijswaterinstallatie nodig en dan kost het ongeveer evenveel.

Maar dan spelen nog extra vragen; want van de rendementen van die koelinstallatie tov de airco is een verhaal op zich. Ik denk dat dan de daikin oplossing beduidend beter zit zomer-winter totaal bekeken.

 

rest me enkel de stroomsnelheden van de lucht na te kijken; want ik weet dat de climabox met de aangename snelheid van 0.7m/s werkt; en dat airco-installaties standaard vaak met snelheden worden gebouwd die veel hoger liggen.

 hallo Alain,

 

ja, spijtig genoeg is dat zo.

Het is een verbouwing van een schuur uit 1900. Dan kan je enkel alles opvullen wat je kan tussen de spanten en dan stopt het op 14cm omdat de ijken balken van de spanten in het zicht moeten blijven. 

de prijs van de charme...

 Lietaer, Disel,

 

dat zijn de waarden dat ik naar zocht. Ik zal met 10kWh/m³ rekenen. Een mooie vuistregel die altijd makkelijk rekent.

Op eurocenten valt zoiets niet te voorspellen; met deze waarden weet ik dat ik over het geheel dat ik de juiste beslissing kan gaan nemen.

Waarom, je kunt toch perfect naar buiten toe isoleren?

Ik ben enigsinds verbaasd dat je voor zo'n beperkte isolatie een vergunning hebt gekregen.

Ik zou toch ook eens kijken naar gewone radiatoren, muur- of vloerverwarming.

Voor 4500 euro is er wel wat te koop.

Voor de zomer zou ik vooral een goede verluchting voorzien, zelfs met een hoog debiet zodat de temperatuur niet teveel boven de buitentemperatuur komt.

 Alain,

ik ben al 9 jaren bezig aan mijn verbouwing. Van enige verplichting rond isolatie was bij mijn weten nog geen sprake toen mijn verbouwingsaanvraag is goedgekeurd. Mij zijn nergens "eisen" opgelegd.

 

Ik ben anderzijds wel geïnteresseerd in wat u kan vertellen over isoleren van de buitenkant van een dak.
Of bedoelde je alles tussen de spanten tot je aan de pannen bent? Want dat laatste heb ik maximaal uitgevoerd.

mijn voorzichtige berekening zegt 9300W vereist; maar ik wil minstens installeren voor 10kW, want als het vrouwke koud heeft als de installatie net te kort schiet, zet ze alles 5graden hoger... en dan zit ik pas met een overshoot in de rest van het huis ;-)

 Pierre,

 

is SPF een synoniem van EER?

 

ik vind in de specs van de daikin FBQ140 dat zijn COP=3.21 en zijn EER=2.82.