Tot welke club moet ik toetreden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegroet,

zoals sommigen reeds zullen gelezen hebben zit het bij ons niet mee met de herbouw van ons huis.
Eerst enkele details oplossen met de gemeente, niks ergs, gaf enkel veel vertraging op het schema.
Dan de start van de werken.
De architect vraagt om invulling van details die reeds besproken waren en al snel merken we dat die achter de feiten aan loopt en op de enorme 6% golf is gedoken en niet kan surfen...
De aannemer begint en silicaatsteen lijmen blijkt kinderspel te zijn, behalve voor onze aannemer.
De commissie bouw blijkt een farce te zijn alsook de orde van architecten en de architect zelf, bij technische problemen of bij het niet nakomen van verplichtingen van een architect of aannemer blijken ze toevallig niet tussen te komen en zeggen ze allen, 'een goede verstandhouding met uw architect/aannemer is belangrijk, vergeet dat niet, want het gerecht is een lange, dure en onzekere weg die ge inslaat'.

Ondertussen zitten wij met een niet-schoolvoorbeeld stenen bouwwerk dat eerst een dak behoeft, later nog ramen en WDVS.
Deze keer zullen ze ons niet liggen hebben en dus gaan we ons nog meer informeren op de fora.
Héél veel gepraat en héél véél technisch advies en uitleg. Nu weten we weerom wat we willen (hetzelfde) maar zoals 10 jaar (ja, tien) jaar geleden komen wij enkel mensen tegen die versteld staan van de gekozen isolatiediktes en luchtdichtingseisen.
Dus weer naar de forums om bij al die mensen die terecht staan te pronken met hun LEW, ZLEW en PH met de vraag waar ik terecht kan om een aannemer te vinden die ook bij mij zo een dak of een gevelisolatie kan zetten.
Niks!
Heb ik god iets aangedaan door niet in hem te geloven of ontbreek ik simpelweg het lidmaatschap tot een selecte club?

Als het zo voort gaat stap ik niet enkel van het PH concept af (is reeds onherroepelijk gebeurt, in die mate zelfs dat ik, in tegenstelling tot enige tijd geleden, het aan niemand nog durf aan te raden), maar stap ik ook nog af van het LEW concept. Beeld u in, 20 cm polystyreen op mijn gevel gelijmd met daar crepi op, uitgevoerd door een Belgische aannemer? Neen dank u, 5cm tussen een houten latwerk met daar eternit schaalkes over is al een uitdaging.

Om maar te melden dat hoe meer ik hier lees over geslaagde LEW, ZLEW en PH hoe meer ik hier gefrustreerd geraak.

Werd ik onlangs een héél goede dakwerker in de streek aangeraden, vroeg die mij;(hij) Een wat? (ik) Een Celit onderdak, een houtvezel onderdak. (hij) Een wat!?, een houten onderdak, maar da gaat rotten jongske...

Reacties

Innige deelneming. En zie, sebiet zitten ze weer op ons kap....als vl... op ne str....t.
Want het is allemaal ni waar....

Ik zou zeggen: blijven zoeken.

Wij hebben een gevelbezetter gevonden, 1-manszaak (met in sommige stadia hulp), isolatie zeer nauwkeurig geplaatst, en hij was niet de duurste. Crepi is ook vlekkeloos afgewerkt.

Onze dakwerker was ook de goedkoopste (50% van de duurste offerte !) maar was steeds onbereikbaar. Een ramp vrezende hebben wij hem toch in gang gekregen. Zijn reactie op Celit : ah ja dat ken ik, daar heb ik al mee gewerkt. En hij heeft dat goed geplaatst, zonder de meerkost in viervoud door te tellen.

Het helpt wel een goed architect te hebben, en dat was bij ons het geval.

 De energieprijzen zullen in de toekomst  nog heel heel wat stijgen. Dus is minder verbruiken de boodschap en dat doet je met te beginnen met de basis deftig en goed isoleren.  Er zijn al genoeg voorbeelden van in het buitenland en binneland van goed geisoleerde huizen. Uiteraard moeten de andere technieken  aangepast zijn  aan dit gerbouw.

Ik versta de vraag niet" om een aannemer te vinden die je dak wil isoleren". Er zijn er toch genoeg  en ook die met ecologische materialen isoleren. Ik bergrijp eigenlijk je fustratie niet. Er bestaan aanemers genoeg die  te vertrouwen zijn en die een eerlijk oordeel vellen. 

Natuurlijk als je de aannemers wilt uitwringen dan vallen volgens mij de goeie er meestal af en schiet je nog over met  de cowboys. Maar die vind je in elke  branche.

Die hele goeie dakwerken moet hem eens bijscholen want we zitten in 2010 en bijna in 2011.  Ik zou toch naar een betere dakwerker uit kijken. Eén die wil bijleren. 

Kortrijkzaam, ik ben van in 2000 bezig met het voorbereiden van de verbouwing van mijn huis. Iets later heb ik het PH ontdekt.

http://www.ecobouwers.be/forum/post/passief-huis-0

Ik was overtuigd van het concept en ben het nog steeds.

Enkel ondervind ik (IK) enorme problemen om competente aannemers te vinden.

De combinatie PH en ik (IK) zijn definitief van de baan.

De combinatie PH en België zonder een totaalconcept durf ik (IK) niet meer aan vrienden of kennissen aan te raden.

Ik ventileerde mijn (MIJN) frustraties over het feit dat er op de fora veel mensen tevrede zijn over hun behaald resultaat (en terecht) en dat ik (IK) niet één aannemer vind die mij weet te overtuigen.

Een dak aan 47000 euro excl. , zonder de isolatie,  is geen uitgevrongen dak. Het is er één van een aannemer die van die mensen kent die wel 15 cm isolatie in de muren steken, ja dat een dak dan moeilijk aan te sluiten is...En toen besefte hij dat ik in mijn plannen en offertevraag een melding maakte van 22 cm WDVS... Dit was de dakwerker die het best overkwam tot nu toe!

Stel zelf eens de vraag naar de gegevens van een bekwaam aannemer op het fora en tel de reacties.

 

Yannik

iets scherper als anders want het verbouwen effe (kots)beu

 

 

(voor de moeilijke verstaanders)

 

 

Yannik,

Als  de mensen weten in welke regio je woont kunnen de mensen  op dit forum je wel helpen denk ik. En  je moet altijd  kijken wat je budget is.  Passief is geen must want een huis verbouwen naar passief is soms  heel heel moeilijk. Soms kun je beter je huis  volledig afbreken en herbeginnen. Maar ben je dan ecologisch bezig????

Maar de regio is wel belangrijk iemand van Kortrijk gaat niet neer Leuven werken en omgekeerd  dit zou ecologisch waanzin zijn. Of het moet al een heel groot project zijn. Ik kan je een natuurlijk enkele architecten en aannemers adviseren in West Vlaanderen.

Anders  bij mensen als Isofloc en Isocell te rade gaan. Op hun website staan per regio mensen die bezig zijn met isoleren en di toch frequent samen werken met dakwerkers en architecten. Architecten die op op de website van passief huis staan moeten je toch ook kunnen adviseren.

Mensen die ecologische bouwmaterialen verdelen kunnen je toch ook helpen regio Mechelen HDVC etc…..

 

mvg

 

Yannik,

Als  de mensen weten in welke regio je woont kunnen de mensen  op dit forum je wel helpen denk ik. En  je moet altijd  kijken wat je budget is.  Passief is geen must want een huis verbouwen naar passief is soms  heel heel moeilijk. Soms kun je beter je huis  volledig afbreken en herbeginnen. Maar ben je dan ecologisch bezig????

Maar de regio is wel belangrijk iemand van Kortrijk gaat niet neer Leuven werken en omgekeerd  dit zou ecologisch waanzin zijn. Of het moet al een heel groot project zijn. Ik kan je een natuurlijk enkele architecten en aannemers adviseren in West Vlaanderen.

Anders  bij mensen als Isofloc en Isocell te rade gaan. Op hun website staan per regio mensen die bezig zijn met isoleren en di toch frequent samen werken met dakwerkers en architecten. Architecten die op op de website van passief huis staan moeten je toch ook kunnen adviseren.

Mensen die ecologische bouwmaterialen verdelen kunnen je toch ook helpen regio Mechelen HDVC etc…..

 

mvg

 

 En toch zou ik het niet opgeven.

Is zelfbouw een optie? Ik heb zelf al gemerkt dat ge soms beter zelf bepaalde dingen doet.

Als het een troost mag zijn : ik ben geen dakwerker in de buurt tegen gekomen die Celit kende. In totaal 30cm isolatie vonden ze al helemaal te gek. Luchtdichtheid is ook zo'n 'bekend' thema. De oplossing was het dus zelf te doen, maar er zijn wel degelijk firma's die die zaken wel allemaal kennen en doen.

Enkel nog een vraagje : ik heb ook met Silicaatsteen gewerkt. Lijmen is inderdaad niet zo moeilijk. Hoe zijn ze er toch in geslaagd dat mis te doen? (want ik vind dit een onderschat materiaal)

 

We gaan voort maar ik moest dit effe ventileren ;-)

Hoe kan silicaatsteen lijmen misgaan :

http://picasaweb.google.com/yannikt

Dit is volgens de aannemer en de architect een foutloze uitvoering.

Vandaar de argwaan naar de nog te komen aannemers toe...

Ik ben al maanden aan het bellen en e-mailen, ik ben op salons de verdelers van de producten gaan vragen naar aannemers die er volgens hun mee kunnen werken, ik heb op fora gepost, kennissen aangesproken etc. geen een kan mij uitleggen hoe het moet, allen vragen ze naar detailuitwerking om een gedacht te hebben hoe ze er moeten aan beginnen.

Ik ga niet meer in zee met een aannemer die zelf niet weet waar hij aan begint.

1 keer, nooit nimeer.

Dag Yannik,

heb je al eens gekeken op de site van VIBE?  Zij hebben een hele lijst van door hen erkende aannemers. 

http://www.vibe.be/adressen_en_producten/

Succes ermee!

Katrien

 Beste,

Als  je nou eens  je  omgeving  opgaf dan kunnen er misschien heel wat mensen hier je goed adviseren. Dit kan eventueel in een privé mail als hdit misschien zou ruiken naar reclame.

Maar er zijn zeker in ieder streek wel goede installateurs, aannemers ….

 

 

 Yanncik,

Ik heb even naar uw foto's gekeken. Ziet er helemaal niet proper uit ! En ik die dacht dat Silka lijmen eenvoudig was. (trouwens, met 'onderschat materiaal' bedoel ik de eigenschappen en bekendheid, niet de verwerking)

Het is wel wat raar : ik heb positieve ervaringen met Xella en hun diensten.

Van waar zijt ge eigenlijk?

Ik bouw in Hoeilaart.

Ik ben bereikbaar op yannik apestaartje dan yucom en dan punt be

Ik vraag niet liever als gegevens te ontvangen van bevelenswaardige aannemers voor dak en WDVS.

Als tegenprestatie heb ik heb tot nu toe enkel een af te raden aannemer en architect door te spelen.

Ik heb op vibe, PHP en andere site's gezocht. Nogal eens zijn het enkel isolatieplaatsers of dakbedekkers, geen dakwerkers die timmerwerken uitvoeren.

Ruim rondom Brussel is er een enorme leegte, achter Gent, Antwerpen en Diest liggen er nogal wat maar de Brusselse files zijn een ramp.

In verband met Xella, de Silka silicaatsteen leverancier, die hebben meermaals een werkenbegeleider langsgestuurd, op mijn vraag. Ik vermoed dat die ook goed moet staan met de afnemers van het product en dus niet echt neutraal is, anders ben ik wel erg teleurgesteld in hun bijstandsbeleid.

Een half uurtje uitleg, maximum, en de wil om dit vervolgens toe te passen en dit hoefde niet te gebeuren. Ik kan het nog steeds niet begrijpen.

Hadden ze geluisterd en de juiste technieken toegepast dan hadden ze zelfs een hoop werk uitgespaard, hoe koppig kunnen mensen zijn, ik heb er het geloof in de mensheid bij verloren.

Ik persoonlijk zou hiervoor niet betalen.

Idem architect. sorry maar als ze bij ons dit werk zouden afleveren dan zou ik ook slecht slapen.

Volgens mij zou het 10 keer beter geweest zijn als je het zelf gedaan had.

Wat dakwerker betreft en wdvs ben ik zelf ook nog opzoek. Heb wel enkele ideeën maar niks concreet. waarschijnlijk alles zelf doen?

Ben ook wel benieuwd naar je omgeving. Vind schandelijk dat aannemers er zo goedkoop vanaf komen als ze slecht werk geleverd hebben. Net zoals bij het ph dat onbewoonbaar is verklaart.

Je kan aan niet genoeg mensen vertellen wie dergelijk slecht werk bij je afleverde, hopende dat het andere mensen ellende bespaart. Net zoals de mensen met hun onbewoonbaar verklaart ph. Waarvoor dank. 

yannick

het probleem met bouwvakkers is dat ze een bepaalde manier van werken hebben, zoals ze het al jaren doen.. zo zijn ze gewoon bij metselwerk te werken met vertandingen op de hoeken, waar ze dan later de volgende steen inzetten.  maar bij lijmen heb je te weinig plaats om dat te doen, maar toch doen ze het zo, uit gewoonte.  en bij elke aanzet op zo'n vertanding heb je problemen.  terwijl je met lijmsystemen niet met vertanding werkt, maar in trappen.  allicht is er niemand bijgeweest van de producent van het systeem om uitleg te geven toen de werf opgestart werd? 

ik heb ook met aannemers gewerkt die van een aantal zaken niet op de hoogte waren, en dat is geen erg als ze er zich tenminste voor interesesseren.  want dan kan jij, of de architect, of de leverancier uitleggen hoe een bepaald werk gedaan moet worden.  want voor iedereen is er een eerste keer.  mijn annemer heeft na wat aandringen van mijn kant gelijmd, maar heeft wel een degelijke uitleg gekregen.  en de eerste dagen heeft ie nogal gesakkerd, maar halverwege moest ie toegeven dat het eigenlijk wel meeviel.  maar alles staat en valt met de bereidwilligheid om te leren.

hans d

 

Yannik,

sterkte; moest het je een troost zijn, er zijn veel bouwheren met jouw problemen, 't moet daarom niet PH of LEW (ik dacht dat er een tv programma over bestond ...). 

Het wordt idd pas erg als je je niet gesteund voelt door je architect.  Ik weet van verschillende werven waar wel eens een muurtje scheef/verkeerd/... gemetst is.  Maar als er een goede sfeer is zegt architect, 't is niet goed, 't moet opnieuw en de aannemer beseft dat ook en het gebeurt opnieuw.  Als dat niet is, is dat idd frustrerend voor de bouwheer. 

Mijn eigen ervaring is dat je wat geluk moet hebben met je aannemers.  Je kan dat geluk helpen door referenties te controleren.  En ook door voldoende tijd te hebben zodat je nooit onder druk staat een aannemer te moeten kiezen. 

Wees ook niet bang echt veel aannemers aan te spreken.  Wij hebben ook 10 aannemer ruwbouw afgelopen voordat we de goede vonden.  Het schrijnwerk van de eerste keer een goede.  En de 'goede' aannemers van de streek dat kan idd ook wel eens tegenvallen. 

Succes nog.  En geniet nu even: 't bouwverlof....

Walter

ps: wij hadden silicaatsteen laten vallen omdat er te weinig aannemers te vinden waren met ervaring/tijd.  Maar dat helpt je nu niet verder natuurlijk...

Kan ik je mailadres krijgen?

Mag ik het mijne geven?

als het een troost mag zijn: jouw ervaringen met je ruwbouwaannemer zijn niet uniek. wij hebben ons PH eveneens in silicaatsteen gebouwd, en hebben heel ver moeten zoeken voor we een aannemer vonden die dit wou doen (onbegrijpelijk eigenlijk, want dit deel van de bouw is in principe minst relevant voor het voldoen aan de PH-eisen). de onze werkte uitsluitend met ytong en silicaatsteen, beloofde ook om alle vertikale voegen te verlijmen. alleen konden we zo aan de muren zien hoe hun motivatie afnam met de hoogte van de muren: onderaan alles mooi dicht, bovenaan kon je op veel plaatsen er dan weer gewoon doorkijken ... ook op andere vlakken was hun nonchalance soms werkelijk stuitend.

hoewel je in principe volledig op de binnenbepleistering moet kunnen rekenen voor luchtdichtheid, hebben we toch het zekere voor het onzekere genomen en hebben we zelf achteraf alle voegen dichtgestreken. uiteindelijk vlot door de blowerdoortest geraakt (0.14 h-1).

jammer maar helaas; de aannemers die hun opdracht tot in de details goed afwerken, zijn dun gezaaid.