na-isolatie geverfde muren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik zou graag mijn huis na-isoleren.
Het dateert van eind jaren 50, totale muurbreedte is 37 cm met een niet geventilleerde spouw van 6 cm. De muur is ook beschilderd met een niet-dampopen verf.

Ik heb een offerte laten maken voor opspuiten met PUR, ze hebben echter expliciet vermeld dat ze geen garantie geven op de verf.

Vorige week is een schilder komen kijken, die zei ook onmiddellijk: indien je wilt dat verf houdt: zeker niet na-isoleren. Je spouw is essentieel voor het uitdrogen van de muur indien deze vochtig wordt. Zelf met dampopen verf kunnen we geen garantie geven.

Dus zelf indien alles gezandstraald wordt en met dampopen verf laten verven is geen optie. (zoweizo wil ik dat liever niet, de prijs is om van achterover te vallen, kan ik beter een nieuw huis zetten...)

Heeft er hier iemand ervaring met na-isoleren van geschilderende buiten muren?

Langs binnen isoleren wil ik niet, omdat ik dan de massa van mijn huis kwijt ben...
zowiezo zit ik met heel veel structurele koudebruggen die ik niet weg kan krijgen met langs de binnenkant te isoleren.

groeten,

Nayy

Reacties

Is het niet mogelijk om buitengevelisolatie toe te passen? Dan blijft de massa binnen de isolatieschil, de verf kan blijven zitten, koudebruggen worden vermeden en de isolatiewaarde kan veel hoger gemaakt worden dan met die dunne spouw.

Dag Bas,

idd, dat is mogelijk, maar de spouw blijft dan als een soort 'schouw' fungeren. Zelf indien er buitenisolatie toegepast wordt moet de spouw eigenlijk opgevuld worden omdat anders het affect van je isolatie enorm afneemt.

Temeer brengt dat andere extra kosten met zich mee zoals bijvoorbeel het verplaatsen van de ramen naar buiten toe, verlengen van de vensterbanken, enz..

groeten,

 

Nayy

 

Zelf wil ik ook graag aan de buitenzijde isoleren (mijn spouw is zelfs nog smaller). Ik was vorige week in München en zag dat dat daar aan de lopende band gebeurt. De ramen laten ze gewoon zitten en de buitenvensterbank wordt verbreed.

Als convectie in de spouw een probleem wordt moet daar toch iets op te vinden zijn? Zou het niet mogelijk zijn van boven houtsnippers in de muur te storten?

Als je buitenmuur dampdicht is , nooit je spouw laten opvulen! (kan dan kapotvriezen + vocht kan niet weg)

Als je langs buiten wilt isoleren, maar je hebt open spouw, krijg je schoorsteeneffect.

Met dampopen verf zou het toch wel moeten lukken, wijzelf gaan nog kaleien.

Wat betreft binnenisolatie, wij hebben op het gelijkvloers ook binnenisolatie pavatherm + leem 3 cm .

Dus toch nog massa. (kijk eens op onze foto website)

 

Bas, als je buitenmuur dampopen is , en je wilt langs buiten isoleren.

Dan ga je eerst je spouw moeten vullen (thermoparels, pur , ..)

Wat jezelf zou kunnen doen is vermiculiet of SLS20 inkapppen langs boven..

 

Walter, bedankt voor de tip! SLS20 lijkt me heel geschikt en vermiculiet ook.

Volgens sommige zou vermiculiet niet zo geschikt zijn, volgens anderen dan wel. (zou vocht opnemen en lagere isolatiewaarde)

 

SLS20 is zeker de beste oplossing, want isoleerd beter  en word ook degelijk verkocht als spouwvulling.

Was toot vorig jaar niet te krijgen ,wegens tekorten in Duitsland (is eigelijk een restproduct van silicaatsteen)

Maar ben het ondertussen toch weer tegengekomen bij belgische verdelers

hier een paar voorbeelden:

http://www.vibe.be/adressen_en_producten/producten_detail.php?id=365&so…

http://www.muur-isolatie.be/sls20.html
http://www.boomerbvba.be/ee/index.php/bedrijf/nieuws/nieuw_kierloze_iso…

Wij lieten ons geschilderd huis(bouwjaar1958) onlangs na-isoleren met Knauf Supafil glaswolvlokken. Het komt erop aan om met mensen samen te werken die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Je laat best gewoon eens iemand langskomen om de situatie in te schatten. Je kan zelfs een test laten doen op de reeds aanwezige verf, om de mate van dampdoorlatendheid na te gaan. Verffabrikanten als Levis en Boss paints bieden dat in ieder geval aan. Ik zou me zeker niet laten ontmoedigen. Wij zijn alvast heel tevreden met het resultaat. Ik schat op +/- 4jaar de investering terug te verdienen.

Ik heb geen idee van waar je afkomstig  bent maar onze uitvoerder was Isolblow ( www.isolblow.be ) uit Oost-vlaanderen. Ze werken zowel met Supafil als Termoparels.

Wij zouden op termijn ook onze muren willen isoleren maar zitten ook met geschilderde buitenmuren en een lege spouw.

Uit bovenstaande reacties blijkt dat in ons geval het niet mogelijk is om te isoleren. spouw opvullen kan de muur doen kapotvriezen en langs buiten isoleren kan ook niet omdat er dan een schouweffect optreedt. Kan iemand misschien even dit schouweffect verduidelijken en eventueel een goed alternatief naar voorbrengen om geschilderde spouwmuren te isoleren?

Hartelijk dank

Peter

Dag Peter,

oplossing is spouw opvullen en dan langs buiten isoleren.  

Het schouweffect:

warmte gaat van binnen naar buiten, door het binnenspouwblad, komt in de spouw terecht en daar kan ze via convectiestromingen naar boven. Spouw is boven open, daag zegt de warmte...
Je isolatie langs buiten heeft dus relatief weinig effect gehad...

MIjn buur heeft zijn huis langs buiten met glaswol laten isoleren (eerst houden kader, dan glaswol erin, dan soort onderdakfolie erop en dan afwerken met sidings. Alleen al de sidings kosten 12500€...

Hij heeft zijn spouw wel niet opgevuld, dus eigenlijk jammer van de kosten die hij doet. (tenzij dat dat schouweffect zwaar overschat wordt)

groeten,

 

Nayy

 

 

 

Ha, zo zit dat schouweffect in elkaar!

Ik had gedacht om mijn buitenmuren te isoleren maar als we dan ook nog eerst de spouw moeten opvullen wordt het prijskaartje wel heel erg hoog. Ga nog even verderspeuren naar mogelijke oplossingen om te isoleren. Of zou het dan een optie zijn om de gevels te zandstralen en met een dampdoorlatende verf opnieuw te schilderen? Dan kunnen we het misschien gewoon houden bij een opgevulde spouw?

 

Mijn enthousiasme over mijn gepland project smelt!

een vrijstaand huis van '71, met spouw, zonder isolatie,  maar met "kemels" qua koudebruggen.

thv van de bovenzijde van ramen en deuren is alles volgestort met beton, je ziet zelfs dat thv die volstortingen daar de buitengevelstenengedeeltelijk afgevroren zijn.

ik zo zeer gaag buitenkant isoleren met polystyreen en pleister ( +/- 150 m²), maar als daar nog bovenop komt dat ik mijn spouw ook moet opvullen, zal de "return" voor mij kleinkinderen zijn 

ik lees ook dat de belastingsaftrek zou wegvallen met nieuwjaar

ik zie het eigenlijk niet meer zitten

wie moedigt mij toch nog aan ?

Fernand,

Je hebt toevallig geen huis met een plat dak (zoals wij)?

Ik heb voor ons de oplossing gevonden om aan de buitenkant te isoleren. Onze buitenmuur loopt wat hoger door dan het plat dak waardoor er een opstaande boord is. Ik ga dat stukje muur dat boven het dak uitkomt aan drie kanten isoleren waardoor de buitenisolatie aansluit met de dakisolatie waardoor we daar geen koudebrug gaan hebben en ook geen schoorsteeneffect.

Zou het niet mogelijk zijn om gewoon de bovenste halve meter van je spouwmuur op te spuiten om daarna de buitenkant helemaal te isoleren. Dan is dat schoorsteeneffect toch grotendeels opgelost want je velengt op die manier toch aanzienlijk je koudebrug? 

 

Fernand,

Je hebt toevallig geen huis met een plat dak (zoals wij)?

Ik heb voor ons de oplossing gevonden om aan de buitenkant te isoleren. Onze buitenmuur loopt wat hoger door dan het plat dak waardoor er een opstaande boord is. Ik ga dat stukje muur dat boven het dak uitkomt aan drie kanten isoleren waardoor de buitenisolatie aansluit met de dakisolatie waardoor we daar geen koudebrug gaan hebben en ook geen schoorsteeneffect.

Zou het niet mogelijk zijn om gewoon de bovenste halve meter van je spouwmuur op te spuiten om daarna de buitenkant helemaal te isoleren. Dan is dat schoorsteeneffect toch grotendeels opgelost want je velengt op die manier toch aanzienlijk je koudebrug? 

 

Peter,

 

ik zat ook reeds in die richting te denken: om de extra kost van een firma die spouwmuren opspuit te vermijden, zou ik eventueel zelf , net voor de firma komt voor die buitenisolatie en  -bepleistering, gaten boren en met gewone PU spuitbussen zelf de bovenste /- halve meter van de spouw opspuiten.

Of ben ik amateuristisch bezig ?

fernand

als je toch buitenisolatie overweegt zou je ook kunnen overwegen het buitenspouwblad weg te nemen (normaliter heeft dit geen dragende functie, moet wel nagezien worden) en dan isolatie tegen het binnenspouwblad.  grote voordeel is dat mogelijk problemen in de spouw dan ook ineens opgelost kunnen worden, en misschien kan je dan ook je dorpels behouden.

hans d

Bij een gemiddeld huis ben je +/- 20 euro /M2  kwijt om de spouw te vullen.

Dus de vergelijking dat pas je kleinkinderen het terug verdienen is wel wat overdreven.

Een groot deel van het warmteverlies vindt plaats door warmtestraling. Radiatorfolie gaat dit verlies tegen, het is alleen niet fraai om dit tegen de gehele muur te plakken. Er is nu een nieuw product wat bestaat uit keramische, holle, gevacumeerde kleine bolletjes wat dezelfde WARMTEREFLECTIE heeft als radiatorfolie, namelijk 95%. En dit kan je mengen in elke verf. Dus de gehele muur en plafond kan je hier mee verven. Ik heb zelf de muren al gedaan, plafond komt volgend jaar, en kan oprecht zeggen dat dit werkt. Kijk maar eens op [Moderator] www.xxx.nl [/Moderator]

Dampdoorlatendheid van de verf blijft gelijk. Tevens is het product brandwerend. Dit is echt de isolatiemethode van de toekomst omdat verlies door warmtestraling nog zeer weinig wordt bestreden.

De korrels zijn microscopisch klein en geven een ruw effect op de muur. op de meeste muren is dit al aanwezig.

Groet,

Henk

 

heb je toevallig referenties van die tests van Levis of Boss paints (naam van een product?); een verkoper van een isolatiebedrijf vertelde me over een test door middel van cellulose thinner, maar meer wist hij er niet over en ik vind het niet meteen terug op het internet