damprem of scherm?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Nog eens over mijn dak...
stel ik leg eerst celit 4d, dan 6 cm knauf glaswol met ecose, dan 18 cm van hetzelfde, heb ik dan een dampscherm of een damprem nodig?
en is het mogelijk om Bv die 6cm glaswol door 6cm houtwol te vervangen?

Reacties

 Dampscherm: volledig blokken

Damprem: beperkt tegenhouden

 

Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor een intelligente damprem. Aangezien je al met een dampopen houtvezelplaat langs boven werkt, maakt het niet echt veel uit wat je aan de warme zijde steekt, een damprem of een dampscherm. Best natuurlijk een intelligente damprem, maar dit zal ook duurder zijn.

Die 6cm glaswol vervangen door 6cm houtwol kan, maar wat is hiervan de bedoeling? Ofwel volledig glaswol, ofwel volledig houtwol.

 

Waarom zou je geen 24cm houtwol steken?

 omdat het een beetje prijzig wordt aangezien ik in de rest van het huis ook nog met ecologisch materiaal wil werken waar mogelijk.

Indien ik 6cm houtwol steek en dan 18 cm glaswol met ecose, is er dan een probleem met verschil in dampopen zijn? Kan hier bvb schimmel of condens ontstaan?

Ik zou eerst die houtwol steken omdat ik dan nog een beetje het voordeel heb van de fase verschuiving in de zomer of zie ik dat verkeerd?

Ik denk dat beide zo in de zelfde klasse liggen van diffusieweerstand dus dat geeft geen probleem.

 

Houtwol kan wel vocht bufferen terwijl de glaswol dat niet kan.

is dat positief of negatief vocht bufferen?

Ik moet vandaag beslissen wat ik ga doen met de isolatie en het dampscherm. Ben er nog niet uit!

Heeft celit ook een fase verschuiving?

Vocht bufferen kan je als positief beschouwen maar is niet noodzakelijk als uw buitenkant (onderdak) voldoende dampopen is.

 

Het vocht wordt opgenomen door de houtwol zonder dat het zijn isolatiewaarde gaat verliezen. Later bij lagere luchtvochtigheid zal de houtwol zijn vocht weer afgeven. Dat kan uw binnenklimaat ietswat gaan bevorderen. Het is ook beter voor de houtconstructie.

Hiervoor heb je wel een damprem nodig en geen dampscherm want anders kan het vocht niet terug naar binnen uitdampen. Ik zie geen problemen in de combinatie van glaswol en houtwol.

 

De celit zal zeker al een betere hittebuffering hebben. Een 4D plaat kan dat verbeteren met bijna 1,5 uur.

 

dank u wel!

Ik heb net ergens gelezen dat als ik een damprem van intello zou plaatsen tegen minerale wal (hier dus glaswol) dat het vocht dan in mijn houtconstructie komt. Klopt dit?

de constructie zal onderdak celt 4d, 6cm hout of glaswol, 18 cm glaswol en dan dus een dampscherm of rem zijn? 

 

Vocht komt sowieso in uw constructie. Maar met een vochtgestuurde damprem zoals de Intello kan het vocht er ook weer uit naar binnen.

Bij hoge vochtigheid sluit deze af, bij lage vochtigheid gaat deze terug open en kan het vocht er weer uit. Een gewoon dampscherm blijft het er in zitten en moet het er langs de andere kant terug uit, door het dampopen onderdak, wat met celit of gelijkaardige geen probleem is.

 

Vermits je goed dampopen werkt zie ik geen probleem met een gewoon dampscherm. Met een Intello zal je wel een extra drogende functie hebben omdat uw contructie op die manier ook naar binnen kan uitdrogen + ook naar buiten door het onderdak. Of het nu echt zoveel gaat uitmaken durf ik niet zeggen. Beide oplossingen zijn goed.

Belangrijk is dat uw onderdak dampopen is en uw dampscherm/rem zo weinig mogelijk lekken bevat want het is vooral door de kieren en gaten dat er vochtige binnenlucht in uw constructie komt die kan gaan condenseren bij koude buitentemperaturen.