Luchtdichtste gebouw van Vlaanderen: n50 = 0,07 1/h!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

via passiefhuisplatform: http://passiefhuisplatform.be/index.php?col=/nieuws/overzicht&doc=overz…

Voor diegene die met hun eigen huis hopen het record te breken: forget it. Voor kleine volumes gaat is er niet genoeg debiet om makkelijk een meting onder van 0,20 te maken. Niet alleen heeft het kleinste zuchtje wind dan al enorm veel invloed, bovendien moet er dan al met de allerkleinste schijven (diameter ~5cm) gewerkt worden. je zit dan echt op de limiet van de nauwkeurigheid van een standaard blowerdoor installatie.

De enige reden dat het hier wel werkte is het volume:
"Het gebouw van drie verdiepingen, en een intern volume van 774m³"

Bovendien is de verhouding binnen ruimte vs. verliesoppervlak ook al groter, dus makkelijker om zo'n goede n50 te halen.

Reacties

 

 

Ik heb de laatste dagen een eindwerk zitten bestuderen aan de architectenafdeling van de Universiteit van Gent. "Meting van luchtdichtheid en binnenluchtkwaliteit in nieuwbouwwoningen (Bouwjaar 2006-2009)" van Tomas De Brouwere en Stijn Van de Velde. Schooljaar 2009-2010.

 

Het gemiddelde van zijn eigen metingen (een vijftigtal, terug te vinden in het rapport) gaf als uitslag:

 

-  Gemiddelde waarde n50 van woningen zonder zolder en zonder inpandige garage:  3,9; mediaan 3,7

 

-  Woningen met garage:  gemiddelde 5,9; mediaan 6,2

 

- Woningen met zolder:  gemiddelde 5,8; mediaan 3,5  (enkele uitschieters naar boven)

 

-  Woningen met zolder en met garage: gemiddelde 11,2; mediaan 10,2

 

Dus weet ge wat u te doen staat om een lage waarde voor n50 te bekomen.

 

Hoe komt dit: volgens de gehanteerde internationale norm moeten de deuren naar garage en zolder geopend blijven tijdens de test als deze deel uitmaken van het beschermd volume. Nu zijn deze deuren toch normaal toe, hetgeen de n50 doet zakken met 54% voor de zolder en tot ongeveer 78% voor beiden samen. Het is een specialiteit voor Belgische woningen van dikwijls garage en zolder in het beschermd volume op te nemen, maar dit fenomeen is bij de Belgische toepassing van de norm genegeerd.

 

N.B. Bij het sluiten van deze deuren werd ook de correctie van het verminderd beschermd volume uitgevoerd.

Pierre

Is dit eindwerk publiek beschikbaar?

Ik weet dat de aanzet muren/schuin dak een probleem is, alsmede de meeste garagepoorten. Op de passiefhuisbeurs stond er wel iemand (uit Nijlen) met een passiefhuisgaragedeur.

De deuren laten openstaan is inderdaad niet realistisch.

 

 

Alain,

 

Op het pdf-nummer krijg ik het niet geopend, ook niet op de titel van de thesis.Ik ben erop gevallen langs de rubriek:"Balansventilatie/Drukopbouw binnenshuis". Daar staat het bij (Voorblad thesis) en kan men het openen.

met dank