Kleine balansventilatie type D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Om een vochtprobleem in mijn badkamer op te lossen zoek ik een heel kleine balansventilatie type d
Kan iemand mij helpen met een merk en verkoopadres
Het zou dus enkel voor de badkamer zijn
Ik dacht dan ook aan een 100 kub per uur
Ik heb nu een gewoon ventilatorke maar dat zuigt ook de warmte weg waardoor het condensprobleem niet opgelost raakt

Reacties

De warmte weg zuigen... zo groot zal het debiet toch niet zijn ? Als je 75m³/h afzuigt en je hebt een T° verschil van 4° (badkamer 22°, gang 18) dan zuig je 100 Watt weg.

Zijn je muren geïsoleerd ? De kans is groot dat het vocht gewoon op de koudste plaats condenseert.

 

Geert

 

Het is inderdaad een condensprobleem op de 2 buitenmuren die niet geisoleerd zijn

Op de 2 andere muren is er geen condens

Het is een oud bijgebouw waarvan de muren moeilijk te isoleren zijn

Ik vrees als ik de binnenkant ga isoleren ik schimmel ga kweken achter de isolatie maar ik ga mij volgende zomer daar eens meer over informeren

Ik wil nu dus droge buitenlucht aanzuigen maar zonder de koude 

De badkamer is 4*3*2.5= 30 kub meter

Ik heb dus een klein debiet warmtewisselaar nodig

Dit gaat je probleem niet oplossen en je energiebesparing zal nooit renderen. De luchtvochtigheid binnen kan je niet doen dalen want je zult steeds pieken hebben wanneer je douchet en zolang je muren koud zijn zal de waterdamp daar blijven op condenseren. Je muren moeten warmer en dat kan maar op 1 manier: isoleren.

isoleren is het beste.

een luchtdroogmachine kan ook al wel wat helpen. Dit kost ongeveerr 250 €.

 

Als het werkelijk vocht is vanwege condensatie dan kan je die gerust isoleren, met dampdichte aaneengesloten platen.

De muur best grondig nazien, als het wel degelijk geen opstijgend grondwater of regendoorslag is.

Buitenlucht is niet altijd droog, mogelijks is na isolatie geen ventilatie meer nodig.

 

Ik ben het niet eens met je berekening

Je neemt enkel het verlies in de badkamer wanneer je lucht zuigt uit de gang

Maar dan heb je het warmteverlies gewoon verplaatst naar de gang

Ik kan nog tussenstappen verzinnen maar uiteindelijk zal lucht die je naar buiten blaast vervangen worden door lucht die van buiten komt en dan heb je pak groter energieverlies afhankelijk van de buitentemp

Ik weet dat ik moet isoleren maar dat is pas voor later

Ik heb op de mij bekende adressen eens geiformeerd en die stellen pas systemen voor vanaf 275 kub/uur

Kan het echt niet kleiner ?

Isoleren doe ik volgens jaar

Daarna kan ik de balansventilatie nog gebruiken

Een luchtdroger niet en daardoor is dat eigenlijk niet echt een optie

Buitenlucht is inderdaad niet altijd droog maar wanneer je de temperatuur verhoogt kan lucht meer vocht bevatten

En dat is wat er gebeurt met balansventilatie

De lucht die ik binnenzuig kan constant een klein deel van het vocht opnemen en terug afvoeren naar buiten

Ik heb nog niet gaan kijken welke platen er bestaan maar als ik niet al te veel breekwerk wil kan ik maximaal  5 cm dik gaan

Dan kan ik het nog deze winter uitvoeren

Ik weet niet of dit genoeg is

Als het meer moet zijn zal het moeten wachten tot de zomer

En het probleem zal zich dan verplaatsen naar het wc dat in de badkamer is ingebouwd met een klein raampje met enkel glas

Ik kan daar wel dubbel glas insteken maar het is voor het ogenblik op een ventilator na de enige verluchting

Ik denk dus om beide te doen

Nu een balansventilatie , dan kan dat venster dicht en blijft de badkamer een flink stuk warmer wanneer niemand ze gebruikt en word de lucht wat droger

Iets drogere lucht en iets hogere binnentemperatuur zal toch iets verschil maken

Ik dacht toch dat er kleiner waren van een 150 m³/h bij Vallox zeker. Maar bij de meeste  bestaan er een regeling zodat je op een kleiner debiet kan draaien.

Zowel Paul als Drexel and Weiss hebben kleinere toestellen.

Eerlijk gezegd zou ik minimaal eerder inblazen in de slaapkamers en afzuigen in de badkamer. Dan heb je nog een betere luchtkwaliteit, enkel voor een particuliere badkamer is redelijk gek

Ik wil met niet te veel buizen werken

Ik hoor te veel klachten over schimmel en bacterien

Even "piggy-back" op deze thread. Ik denk ook al een tijdje na over de mogelijkheid van een kleine balansventilatie om badkamer en waskot beter te ventileren.

De badkamer wordt momenteel enkel geventileerd via Velux, waskot via afvoer met doormeter 100mm.

Omdat  ik vrees voor teveel geluidsoverlast in de slaapkamers, wilde ik de gewonnen warmte enkel gebruiken voor de bureau...

 

Enkele basisvragen:

- welk debiet is er nodig (badkamer en waskot beide ong. 20m³)? Moet je proberen je ganse volume elk kwartier te verversen of zo (dus 80 kuub/uur)?

- kan aan elke balansventilatie een vochtsensor gekoppeld worden? Drexel en Weiss systemen kunnen dit precies niet?

- in de winter wil je geen warmteverlies, maar in de zomer wil je de warmte buitenhouden.. hoe moeilijk is die switch? zijn hier verschillende oplossingen bij de verschillende merken? 

 

Alvast bedankt voor tips.

 

 

 

Behalve bij systeem D gooit men altijd de warmte buiten wanneer men ventileert. Daar moet ge u dus geen zorgen over maken: het is het ofwel het ene(vocht) ofwel het andere.

Gisteren juist op Hollandse sites gezien dat men zich daar meer en meer begint te interesseren aan decentrale systeemtjes D. Maar ik weet niet hoever ze in de praktijk staan. Hoe ventileert ge uw slaapkamer? Dat is ook niet zonder belang, want zelfs in oude huizen is de ventilatie daar meestal onvoldoende, tenzij natuurlijk met geopend venster slapen.

er zijn vele kleine wtw toestellen die hiervoor geschikt zijn google maar eens op decentrale wtw of duits dezentrale wrg of op dit forum bijv meltern, vent axia, inventer etc etc

 

mvg arnold

Je kan dergelijk  bouwgebrek  weliswaar wat maskeren door te ventileren, maar de kans is groot dat je toch nog condens krijgt op deze muur , wat eigenlijk een grote koudebrug is. Je kan ook gewoon veel meer stoken, als de muur een temperatuur bereikt die hoog genoeg is zal je ook geen condens meer hebben, echter tegen welke prijs (ecologisch???). 

platen - polyurethaanschuim diktes 2/3/5/ 8 cm.

 

 http://www.bricodepot.fr/tourcoing/node/468099 

Heb er al gevonden voor een 500 euro excl BTW bij Ventimax

Ze zijn er dus  wel alleen hoor je er niet veel van

Ook de warmterecuperatie is lager, max 75%

Ik heb er ook nog een gevonden die 82% belooft maar daar heb ik nog geen prijs van gekregen

 

ik heb er geen ervaring mee maar wel wat studie naar gedaan en volgens mij is de melterm in functie energieverbruik, rendement wtw en kostprijs de beste. Ook feit dat er profesionele verdelers zijn spreekt er voor. Kost 900 euri incl btw maar incl. alle accesoires, die komen er vaak nog bij. En kan tot 100 m3-h doen is toch wel heel stuk meer dan de ventomaxx

Dat was degene waar ik nog geen prijs van wist

Die andere kan ook tot 100m3-h in 3 standen

De prijs zit dus niet ver uit elkaar als je rekening houd met wat accesoires voor het goedkopere model

droogbouw_soenen

dat is natuurlijk onzin, als beroepshalve actief in de bouw (neem ik aan) zou je beter moeten weten, ventilatie is altijd noodzakelijk.  je ozou beter moeten weten.

hans d

teveel klachten?  ik ken maar 1 persoon die daar de hele tijd lelijk over doet, terwijl er toch honderdduizenden installaties zijn.  net het te weinig ventileren veroorzaakt grote problemen met vooral schimmels.  ik heb in elk geval tot nu toe geen enkel huis met een systeem D gezien dat schimmelproblemen heeft - wat niet betekent dat er geen zijn -  maar ik ken wel honderden huizen met schimmelproblemen zonder systeem D!

en ja, dan zijn er natuurlijk nog fabrikanten van systeem A en C zoals renson, maar die zijn betrokken partij en proberen al jaren op alle mogelijke manieren systeem D in een slecht daglicht te stellen, dit ten voordele, van hun eigen systemen.

met de juiste maatregelen kan je perfect en gezond ventileren en warmte recupereren.  maar ik ben natuurlijk ook betrokken partij, maar van de andere kant.

hans d

Hans, die ene persoon heeft mij in ieder geval ook al zo goed als overtuigd (die ene persoon en problemen her en der zoals Vathorst).

 

Wij hebben momenteel enkel een velux als ventilatie voor onze badkamer en hebben last van schimmel boven de douche (andere kant van de kamer).

Ik wil wel een gat door het plafond (laten) boren om plaatselijk beter te ventileren, maar ben nu toch eerder geneigd om daar een simpele buisventilator met hygrosensor voor te gebruiken dan een kleine balansventilatie type D....

 

 

 

 

 

Volgens ik gezien heb op Nederlandse sites worden die mini-installaties gebruikt om in één en dezelfde kamer ingezet te worden, want de inlaat en de uitblaas staan langs elkaar opgesteld. Om enkel de badkamer te ventileren zou dit dus gaan, maar niet om dwarsventilatie van de ene kamer naar de andere te bekomen. Dit apparaat werkt dus niet als men de Belgische normen strikt moet toepassen.

 

Ik raad je aan een naar de feiten te kijken ipv naar "wilde ongefundeerde verhalen" van één persoon.

Als je over Vathorst spreekt lees je best ook eens het effectieve verslag.  Ik heb dat gedaan en vond dat wetenschappelijk qua conclusies zeer zwak.  Ik heb er wel in gelezen dat er maar één of enkele installateurs gewerkt hebben (de goedkoopste?) en dat er veel bewoners last hadden van geluidshinder en het toestel dan hebben afgezet (er stonden ook geen of slechts weinig geluidsdempers op). 

Het geluidsniveau komt in meer studies naar voor als een aanleiding tot problemen.  Ik heb dan de geluidsproductie van enkele toestellen vergeleken en de verschillen zijn groot, zeeeeer groot.  Als je een stil toestel neemt met de nodige geluidsdempers zal dat probleem geen problemen geven.

 

 

 

Eddy,

 

Ik kom eens terug op een van uw vorige opmerkingen: "Buitenlucht is inderdaad niet altijd droog, maar wanneer je de temperatuur verhoogt kan  lucht meer vocht bevatten. En dat is wat gebeurt met balansventilatie."

 

Op zichzelf is dit zeer juist. Maar dikwijls wordt dit verkeerd begrepen. Dit wil absoluut niet zeggen dat door de balansventilatie de binnenkomende lucht nog vochtiger zal worden dan de reeds vochtige buitenlucht. Het aantal grammen waterdamp per kilogram lucht blijft gelijk, maar door de hogere temperatuur zal het vochtgehalte zakken, en zal de lucht dus droger worden. Hierdoor is deze lucht in staat binnenshuis meer vocht op te nemen, en zal ze gemakkelijk het huis of de badkamer doen opdrogen.

 

In de winter blijft het praktisch gelijk of ge verse lucht rechtstreeks binnenlaat, ofwel langs de wtw. Deze koude lucht zal op kamertemperatuur komen en dus uitdrogen. Voor het vochtgehalte binnenshuis zijn beide systemen dan even uitdrogend. Tenzij ge een wtw met warmtewiel hebt, maar dit systeem is in de particuliere woningbouw zeer weinig verspreid.

disel

durf jij in de auto te stappen of de trein of een vliegtuig te nemen?  of ga je wel eens te voet, of nog erger, rij je wel eens met de fiets? ik heb een klant die op z'n fiets overhoop is gereden door een debiel van een chauffeur, en die brave man zit nu in een rolstoel en krepeert van de pijn, al jaren lang.  maar dat is voor mij geen reden om m'n fiets aan de kant te laten staan, hoe gevaarlijk een fiets ook is.  en durf jij nog appelsienen te eten? een jaar of 20 geleden is er een idioot geweest die in een aantal appelsienen kwik heeft ingespoten, gelukkig heeft men dat net op tijd gezien.  en zo kan ik je verhalen vertellen over quasi elk onderwerp.  dus als je veilig wil spelen kruip je best onder je zerk.  grapje natuurlijk, ik wil maar zeggen dat je elk detail zo kan opblazen dat het een onoverkomelijke berg wordt. 

ik weet het wel, er is hier iemand die er van overtuigd is dat zowat alle ventilatiesystemen levensgevaarlijk zijn, en er duizenden slachtoffers zijn met gezondheidsproblemen, maar dat de goegemeente dat verzwijgt op aandringen van de ventilatieindustrie.  net zo alle specialisten geneesheren en onderzoekers, allemaal onder hetzelfde hoedje.  enkel een paar moedige onderzoekers van het WTCB en de belgische dienst voor hygiëne gaan daar dwars tegenin en zij gaan onze wereld redden.  gelukkig dat we nog de belgen hebben ;-)

ken jij de problemen van vathorst?  lees maar eens na, dan zul je zien dat het helemaal niks met systeem D te maken heeft.  de meesten daar zetten hun systeem 's nacht uit of op de afwezigheidsstand omdat het teveel lawaai maakt, wegens slecht ontworpen.  bij controle bleek er een belangrijk aandeel aan VOC's (vooral formaldehydes e.d.) in de lucht te zijn, en die inderdaad veel gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.  maar ik ken geen enkel ventilatietoestel die VOC' aanmaakt, deze zitten vooral in de bouwmaterialen en inrichting (meubelen, verf, kunststoffen etc.).  de belangrijkste oorzaak zat hem in het feit dat er te weinig geventileerd werd, wat bij ons in 80% van de huizen het geval is, omdat er geen ventilatiesysteem aanwezig is.  dit bleek ook nog een tijdje geleden uit een onderzoek van de ERU, maar dat al volgens sommigen natuurlijk ook weer een gemanipuleerd onderzoek zijn ten bate van de ventilatiesector.

hans d

Beste

ik denk dat het toestel van Inventer +  ventomaxx  gemaak zijn  om vocht te recupureren. In uw geval is dit niet aan te raden!

jan

ps er zit nl geen gewone warmtewisselaar in, wel een soort stilstaand warmtewiel

In de winter maakt het juist een groot verschil

Als ik gewoon ventileer komt de lucht op temperatuur door warmte op te nemen binnenshuis en koelt die de badkamer dus af of ik moet meer verwarmen

Wanneer ik de wtw gebruik gebeurt de opwarming grotendeels door de uitgaande lucht waardoor ik minder moet verwarmen

of het economisch verstandig is weet ik niet

Voor 900€ kan je al wat verwarmen

En de terugverdientijd is misschien langer dan de levensduur van het apparaat

Maar ecologisch is het zeker wel

ik benader het probleem eerder vanuit eco standpunt (ecobouwers). 

Ik zeg niet dat ventilatie niet nodig is , ik stel alleen dat dit geen goede oplossing voor constructiefouten en/of -gebreken op te vangen.

Bovendien men kan ventileren op vele wijzen, van openen van ramen, deuren, tot de meest complexe sytemen  van ventilatie en luchtbehandeling.

Bovendien is het niet nodig balansventilatie  toe te passen wanneer men anderzijds is een slecht geisoleerd huis energieverliezen heeft die vele malen groter zijn dan het ventilatieverlies.

Het is natuurlijk zo dat hoe meer men isoleerd , hoe dichter men alles afsluit, (ramen en deuren) zoals bv in een passiefhuis , het noodzakelijk is te ventileren met een warmterecuperatiesysteem, maakt eigenlijk deel uit van het concept , zoniet gooit men de gespaarde energie door ramen en deuren.

 

 

ik benader het probleem eerder vanuit eco standpunt (ecobouwers). 

Ik zeg niet dat ventilatie niet nodig is , ik stel alleen dat dit geen goede oplossing voor constructiefouten en/of -gebreken op te vangen.

Bovendien men kan ventileren op vele wijzen, van openen van ramen, deuren, tot de meest complexe sytemen  van ventilatie en luchtbehandeling.

Bovendien is het niet nodig balansventilatie  toe te passen wanneer men anderzijds is een slecht geisoleerd huis energieverliezen heeft die vele malen groter zijn dan het ventilatieverlies.

Het is natuurlijk zo dat hoe meer men isoleerd , hoe dichter men alles afsluit, (ramen en deuren) zoals bv in een passiefhuis , het noodzakelijk is te ventileren met een warmterecuperatiesysteem, maakt eigenlijk deel uit van het concept , zoniet gooit men de gespaarde energie door ramen en deuren.

 

 

Tja, ik heb momenteel een zeer slechte ervaring met een Viessmann condensatieketel en geluidsproductie dus ik versta perfect dat mensen een lawaaierig toestel gewoon afzetten. Ik heb dat ook al door meer bouwers in mijn omgeving horen zeggen dat ze desnoods de balansventilatie wel zullen afzetten...

 

Dus ja, mogelijk veroorzaken de mensen zelf het probleem door de balansventilatie af te zetten, maar als de markt blijkbaar zo moeilijk te doorgronden is dat je op voorhand niet weet aan welke geluidsoverlast je je kan verwachten.... dan blijf ik erbij dat een gewone buisventilator met vochtsensor (plus een tijdklokje zodat die 's nachts niet draait)  waarschijnlijk de beste oplossing is voor mijn situatie.

 

Als ik tijd heb dit weekend, zoek ik wel wat meer over Vathorst op, misschien is mijn eerste indruk daarvan wel fout...

 

 

Hans,

 

om op het eerste deel te antwoorden: mijn kinderen hebben absoluut verbod om voor hun 14 jaar zelfstandig naar school te fietsen en we brengen hen dagelijks tot aan de schoolpoort 3km verder op ... ja, er zijn dingen waar het onmiddellijke gevaar in het "hier en nu" nu eenmaal veel groter zijn dan het voordeel op lange termijn. Ieder van ons maakt daar zijn eigen afwegingen.

 

Soortgelijk was mijn insteek hier. Bij de keuze rond een investering voor extra ventilatie, ben ik wel geneigd te kijken naar mogelijke ecologische oplossingen, maar maak ik een afweging tegen andere factoren (zoals kosten/baten en gezondheid). Momenteel ben ik geneigd te zeggen dat een betere ventilatie dmv simpele ventilatoren de beste oplossing is. In het kader van een renovatie lijkt een decentrale balansventilatie niet meteen beter.

natuurlijk, ik zou mijn kinderen ook niet zomaar de straat opjagen voor ze voldoende zelfstandig zijn.

wat die decentrale systemen betreft, daar ben ik ook nog niet van overtuigd, daar is nog wat werk aan de winkel. sommige systemen zoals de inverter ventileren volgens sommigen blijkbaar onefficiënt, op 70 seconden kan je niet de hele ruimte verversen, en dan draaitde richting om zodat een deel van de binnenlucht wel heen en weer beweegt, maar niet echt ververst wordt.

wat gezondheid betreft zijn er voldoende studies die duidelijk aangeven dat je met een goed systeem D een veel betere luchtkwaliteit krijgt dan de doorsnee woning.   maar of C beter of slechter scoort op gebied van gezondheid dan D, ik weet niet of daar ooit vergelijkende styudies gemaakt werden.

1 ding is zeker, ventilatie heb je nodig, en een systeem A kan dat niet garanderen, alle normen ten spijt, omdat je teveel afhankelijk bent van de atmosferische omstandighedenh, je komt m.i. dus altijd terecht bij mechanische systemen als je voldoende wil ventileren.

hans d

 

eddy

ik denk dat pierre bedoeld dat het voor vochtigheid niks uitmaakt.  eender of de lucht direct dan wel via de WTW binnenkomt, deze zal altijd evenveel uitdrogen.  naar warmte toe is er uiteraard wel een groot verschil.

hans d

In de praktijk wel niet altijd het geval omdat veel kamers warmer zijn bij gebruik van een WTW en dus droger.

Onze slaapkamer is nu zonder WTW 14° warm en 60% relatief vochtig. Wanneer ik een WTW zou plaatsen, zouden alle kamers even warm worden, en zou onze slaapkamer dus ongeveer 20° warm worden. Bij de zelfde hoeveelheid vocht in de lucht is dit nog +/- 35% relatieve vochtigheid en heel ongezond + onaangenaam.

Jan

 

 

jan

14° en 60% RV, daarmee zit je aan de risicogrens, en dus verre van gezond.  nu worden de kamers echt niet allemaal even warm met WTW, ik weet niet waarop jij je daarvoor baseert?  en 35% zou heel ongezond zijn, ook dat vind ik een heel vreemde bewering, kan jij dat staven?  met 30% is de lucht droog genoeg zodat mijten en consoorten geen kans krijgen, ook schimmels zullen zich bij 35% RV niet uitbundig kunnen vermeerderen, want die hebben vocht nodig

uit een studie van TNO in nederland gaat men er van uit dat de ondergrens voor schimmels bij 60% RV ligt. van te droge lucht spreekt men meestal bij RV jkleiner dan 30%, maar het gevoel van te droge lucht kan ook onstaan door een aantal andere factoren, hoe meer fijn stof in de lucht (denk dan voorazl aan rokers) kan dat "te droog gevoel" al optreden vanaf 40% of elfs nog sneller, blijkbaar dringen de fijne stofdeeltjes dieper in de longen als de lucht droger is.  sommigen zullen dit lezen als, je moet zorgend at je minstens 45% RV hebt, anderen als je moet roekn binnenshuis vermijden.  overigens kunnen ook aktiviteiten zoals stofzuigen en stof afnemen dit sterk bewerkstelligen, omdat daar bij zeer veel fijn stof wordt verspreid, en vooral schimmelsporen en antigene afvalstoffen van de huisstofmijt.

hans d

 

 

Er is wel een mouw aan te passen om het geen 20°C te laten worden in de slaapkamer:

 

-  geen verwarming opzetten in de slaapkamer als ge wtw hebt;

-  geen verwarming in de hal of de berging. Een gedeelte van de lucht wordt immers langs daar afgezogen, via het toilet of de wasplaats. Dus zal de temperatuur van deze aangezogen lucht lager zijn dan de temperatuur in de living/keuken. Trek daar nog eens het rendementsverlies van de wtw van af, dan komt men eerder aan een inblaastemperatuur van 18°C. Maar in de slaapkamer hebt ge nog warmteverlies langs ramen en muren. Dan is het zeer waarschijnlijk dat ge in de winter niet boven de 17°C komt. Er is wel een probleem in de badkamer waar het te koud zou kunnen worden en er dus apart moet worden opgewarmd.

 

Vroeger, in mijn vorige woning met zeer veel infiltratie, kwam de vochtigheidsgraad in de winter met moeite aan 35% en moest ik bij bevochtigen. Nu bereikt deze gemiddeld 40 à 50%.

Ik zou graag wat meer weten over de invloed van de temperatuur op de hoeveelheid vocht die lucht kan bevatten

Weet iemand een nederlandstalige site waar dit te lezen valt of een tabel

Of als het simpel is om uit te leggen kan het hier

Ongeveer juist is voor mij goed genoeg 

 

 

 

Eddy,

 

Tien jaar geleden hebben de Duitsers een ganse rij PH-woningen bestudeerd en alle mogelijk opmetingen gedaan (www.passif.de/Peper2001/Feist/Kah). Ze hebben alles gemeten behalve de infiltratie/exfiltratieluchtstromen. Zo hebben ze ook de hoeveelheid condenswater opgemeten om de condenseringwarmte te berekenen. Dit vertegenwoordigde slechts 1% van de globale warmtewinst van de wtw.

Pierre

Je linkt werkt niet. Bedoel je één van de rapporten die in onderstaande link onderaan zijn aangegeven:

[[http://www.passivhaustagung.de/Passive_House_E/Passivehouse_measured_co…]]

 

 

Alain,

 

Onder deze referentie vindt ge "Messtechnische Untersuchung und Auswertung Klimaneutrale ...". Daar staat nog meer in dan in de door u aangehaalde link.