Keuze verwarming voor slaapkamers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

kan iemand ons helpen bij de keuze van verwarming in de slaapkamers?
De opties zijn vloerverwarming of wandverwarming of misschien zelfs geen van beide voorzien? 

 

Het zit zo: we bouwen met houtskelet en doen onze uiterste best om de K en E peilen zo laag mogelijk te houden.
Maar da's niet zo eenvoudig vanwege de vorm en orientatie van onze woning (> het is een heropbouw van een zonevreemde woning, dus we moeten ons houden aan de voetafdruk van deze oorspronkelijke woning. Dat is een L-vorm, dus niet compact gebouwd).
Volgens de EPB studie zullen we ergens rond K38 zitten. 

 

Qua verwarming hebben we gekozen voor een lucht-water systeem: Daikin Altherma warmtepomp.

Op het gelijkvloers nemen we sowieso vloerverwarming,
in de badkamer een combinatie van vloerverwarming en wandverwarming.

Nu is de grote vraag wat we in de slaapkamers zullen nemen... Wandverwarming wordt ons aangeraden. Maar als we online wat fora checken voor praktijkervaringen, 
dan merken we dat er heel wat mensen wel geinvesteerd hebben in vloer of wandverwarming, 
maar die in praktijk nauwelijks gebruiken!

 

Is het dan niet zinvoller om voorlopig geen verwarming te voorzien en later, 
als we met studerende kinderen of een extreme winterprik zitten,
via een elektrische radiator of convector bij te verwarmen?
We sluiten ons sowieso aan bij een groene energieleverancier. 
En voor de keren dat je dat dan zou gebruiken? ...

 

Anderzijds verwittigt onze installateur ons dat we één zaak goed in rekening moeten brengen: als je de gevraagde ruimtes niet gaat verwarmen, ga je sowieso met de andere (wel verwarmde) ruimtes deze niet verwarmde ruimtes gaan “opwarmen”. Je zal dus verlies hebben in de verwarmde ruimtes hierdoor, waardoor het toestel meer zal moeten draaien om dezelfde temperaturen te behalen. Je zal dus een hoger verbruik gaan genereren op die manier.

 

Wat zijn julie ervaringen en meningen?

 

Reacties

 

 

Enkele snelle opmerkingen:

 

K38 is niet goed genoeg om met een gerust gemoed een warmtepomp te installeren. Uw isolatie nog een gans stuk verbeteren, ondanks houtskelet.

 

Waarom niet in de slaapkamer gewoon met rest mee vloerverwarming leggen. Die zult ge wel niet opzetten. Ge kunt natuurlijk ook, gelijk ge zegt, er geen verwarming leggen. Met een ventilatiesysteem D zal het nooit echt koud worden in de slaapkamer. Dat de installatie in zijn geheel feller moet werken om de slaapkamer onrechtstreeks te verwarmen is toch wel uit de lucht gegrepen. Elektrisch bijverwarmen zal dan wel niet zoveel energie vragen, maar is dat toch niet te stom? Ik zie het nut niet in om daar muurverwarming te gaan voorzien. Ge gaat misschien ook problemen krijgen in de badkamer, want in een goed geïsoleerd huis valt het tijdstip van de werking van de verwarming voor de living niet noodzakelijk samen met het tijdstip voor de badkamer. Gewoonlijk voorziet men dan een tweede circuit voor de badkamer met een eigen regeling. Maar dat is een complicatie bij.

 

 Wat bedoel je met K38 is niet goed genoeg om met een gerust gemoed een warmtepomp te installeren?

we nemen overal al driedubbel glas en nemen het maximum dat we kunnen isoleren -> doordat het een zonevreemde woning is zijn we gebonden aan een volume van max. van 1000 m3. Nog meer isoleren betekent nog dikkere muren (nu hebben we 35 cm) en verlies aan ruimte (want die wanden zitten meegerekend in de volumeberekening)

 

We nemen ventilatiesysteem D. 
Als ik je goed begrijp raad jij ons vloerverwarming aan? Maar je zegt er meteen ook bij dat we die niet zullen opzetten? Waarom die dan plaatsen?

De badkamer krijgt sowieso een apart circuit hoor, dus da's io.

Een K38 met 3 voudig glas en BV, dat betekend toch dat je niet genoeg isolatie hebt.

Hoeveel cm ( en wat soort isolatie) heb je in de vloer/muur/dak?

BV gaat ook minder rendabel zijn en ben benieuwd of je warmtepomp echt rendabel zal zijn!

Probeer aan K30 te geraken.

Beste Vikmans, wij bouwen binnenkort ook een LEW en zouden in eerste instantie ook voor een Lucht/warmte pomp kiezen. Dat doen we nu niet meer, want we zijn enorm geschrokken van de energie die deze systemen verbruiken. Inmiddels hebben we gekozen voor een pelletketel die de vloerverwarming in de woonkamer, woonkeuken, hal, overloop, 2 badkamers zal voorzien van warmte. Voor de slaapkamers hebben we lage temperatuurverwarmingen gekozen. In de eerste offerte werd ook vloerverwarming in de slaapkamers voorzien, maar dat vind ik overbodig. Met een balansventilatie D (die bij ons ook is voorzien) zal het nooit koud zijn. De studerende kinderen moeten de kamers relatief snel kunnen verwarmen wanneer ze daar aan het werk zijn en vloer of wandverwarming heeft een lange opstarttijd. Lage temperatuur radiatoren en vloerverwarming kunnen op het zelfde circuit.

De pelletketel is van Okofen en zal dus voor zowel de verwarming als het SWW voorzien. Een zeer milieuvriendelijke oplossing. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je energienota aan het eind van het jaar torenhoog zal zijn. De geschatte kosten voor het verwarmen/SWW zijn voor ons ca 500 Euro. Ter vergelijking ; dat is ca 3 ton pellets of ongeveer 1700 m3 gas.

Momenteel zijn we bezig met de PHPP berekeningen. We hopen op ca k28 uit te komen. Een iets compactere bouw als van jullie, maar ook met triple glas en optimale isolatie. We kunnen helaas niet optimaal bouwen voor een passiefhuis. De Gemeente stelt hele (belachelijke) strenge eisen aan het uiterlijk van de woning. Er wordt hier nog totaal geen rekening gehouden met de bouw, waarmee je een zo laag mogelijk energieverbruik kunt realiseren !!!!

Corine

 

 

Vikmans,

 

Nu vloerverwarming in de slaapkamer leggen is betrekkelijk gezien niet zo duur, want de mannen zijn toch bezig. Vraag maar eens de prijs met en zonder, en zie wat ge met dat prijsverschil later kunt istalleren. Behalve elektrische luchtverwarmers, die zeer snel opwarmen en niet veel moeten aanstaan.

 

Met 1.000 m³ moet ge toch reeds veel ruimte bekomen. Nemen we, vloerverwarming ingebrepen, 3 m verdiephoogte. Dan hebt ge 333 m²  bruto ter beschikking. Trek daar 15% van af voor de dikkere muren, dan blijft nog 283 m² over. Met een goed plan kan men zeer veel met zulke oppervlakte. De K-waarde wordt natuurlijk ongunstig beïnvloed door de L-opstelling, maar dat kan toch moeilijk zoveel verschil geven. Hoe dik is de isolatie in het dak, die kan men gemakkelijker dikker nemen. Ge moet dan ook voor isolatiemateriaal met de beste k-waarde  nemen, maar die is wel duurder.

 we hebben 22 cm glaswol isolatie in dak en wanden en 8 cm PUR vloerisolatie.

 

 we zitten met zo'n 3000 euro prijsverschil tussen de optie overal vloerverwarming of de optie combi vloerverwarming + wandverwarming in slaapkamers. De wandverwarming is de duurste optie, maar vraagt structureel geen meerkost. Als we vloerverwarming willen leggen op het slaapverdiep, dan moeten we de 3000 euro die we daarmee uitsparen tov de wandverwarming op zijn minst volledig investeren in een zwaardere constructie (want vloerverwarming betekent een pak extra gewicht dat gedragen moet worden).

Als we geen verwarming voorzien in de slaapkamers, sparen we 5000 euro uit tov de optie vloerverwarming + wandverwarming.

Onze slaapkamers zijn al vrij klein (3m60 op 2m80) en rechtstreeks onder het dak (we hebben geen zolder vanwege de volumebeperking), we willen niet nog meer plaats verliezen door de wanden dikker te maken. Daarenboven zitten we momenteel al tegen ons maximum budget. We doen ons best, maar we moeten ergens een lijn trekken...

 

Vikmans, heb je al geinformeerd naar Lage-temperatuur radiatoren ????? Hiervoor heb je geen aanpassingen nodig aan je systeemvloer, kunnen op hetzelfde circuit als de vloerverwarming en neemt weinig ruimte in.

 

Ik begrijp je probleem m.b.t. de vloerverwarming op de eerste verdieping. Hierdoor zijn wij overgegaan naar staal-frame bouw i.p.v. houtskelet. Qua prijs gelijk, maar meer mogelijkheden m.b.t. vloeren etc. De rondingen van de buizen voor de balansventilatie D worden uit het frame gesneden, zonder dat dit de constructie minder maakt.

 

Corine

Corine ,

 

Lage temperatuurradiatoren? Ofwel bedoel je ventiloconvectoren ? Anders als je een radiator  ipv van de standaard bereke ing op 70/90 op 50/30 kiest dan moet jdie radiator  ongeveer 4x zo groot zijn. Als je die radiator  op een vloerverwarmings regime 35/28 laat werken is dit een radiator die enorm zal zijn. Eens kijken op een website van radiatoren daar staan die correctie factoren.

Als je met 2 regimes werkt  zit je met een een grote meerkost  aan regelingen, pompen en uiteindelijk gaat je COP van je WP naar beneden.

mvg

 

 

Vikmans,

 

Hoeveel slaapkamers hebt ge? Gezien ge van wandverwarming spreekt hebt ge ook voldoende muur over waar ge geen meubels tegen kunt zetten. Met een klassieke verwarmingsketel zoudt ge (lage temperatuur)radiatoren kunnen aansluiten op uw afzonderlijk circuit van de badkamer, maar met een warmtepomp zou de COP te fel achteruit gaan. Deze kamers gaan wel goed geïsoleerd zijn onder het dak, en ook van de opstijgende warmpte kunnen profiteren. In feite zouden lagetemperatuur elektrische radiatoren een goede oplossing kunnen zijn. Beter dan warmeluchtblazers. Want de warmte van zulke blazer blijft slechts gedurende een korte tijd in de kamer hangen en vertrekt stilaan in de ventilatieketen, waar nog eens 90% van wordt gerecupereerd. Een elektrische radiator geeft stralingswarmte af. En dit is juist wat men nodig heeft als men daar studeert, de lucht is toch bijna warm genoeg. Ge zult zien dat zulke verwarming niet veel zal opstaan. Steek het uitgespaarde geld in betere isolatie.

In een LEW kun je ervan uitgaan dat het nooit helemaal koud is. Zeker niet met het gebruik van een balansventilatie. De lage temperatuurradiatoren dienen dus alleen als ondersteuning indien nodig. In ons geval zal dat alleen zijn wanneer de kinderen hun huiswerk maken en een -langere- tijd stil zitten op hun slaapkamer.In de hal en op de grote overloop op de eerste verdiep zal wel vloerverwarming voorzien zijn. We hoeven dus alleen de deuren naar de slaapkamers open te zetten, om deze nog iets warmer te verkrijgen. Mijn verwachting is echter dat deze slaapkamers d.m.v. de balansventilatie D nooit koeler zullen zijn dan 18-19 graden C. Dat vind ik persoonlijk al veel te warm voor een slaapkamer !!!

We zullen dan ook geen grote radiatoren aan hoeven te schaffen. Voor een traditioneel gebouwde woning zullen lage-temperatuurradiatoren inderdaad te weinig warmte opbrengen, vandaar zeer grote radiatoren voor dit soort woningen. Het valt of staat allemaal met de mate van isolatie!

Corine