glaswol van knauf of houtwol pavatex

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Ik geraak er niet uit welk isolatie materiaal ik best gebruik.
Ecologie is belangrijk voor mij maar het product moet een duidelijke meerwaarde voor het prijsverschil hebben.
Knauf heeft nu een glaswol op de markt die niet gebleekt is en waarvan het bindmiddel volgens hun ook ecologisch verantwoord zou zijn (ecose).
De andere keuze is pavatex.
Het gaat over een isolatie van een hellend dak, de dikte zou 24 cm bedragen. Is de warmtedoorslag nog beduidend verschillend bij deze dikte? En wat met de diffusie? Geraakt vocht voldoende uit glaswol?
vriendelijke groeten

Reacties

Van wat ik ergens gelezen had is de ecologische glaswol toch niet echt ecologisch.

 

 

Maar waarom perse pavatex in je dak steken?

Als je een goedkoop ecologisch alternatief zoekt, is vlaswol toch veel goedkoper.

 

(Ikzelf heb ook pavatex, maar tegen mijn muren, daar is het wel zijn geld waard.)

omdat vlas (isovlas) moeilijker te plaatsen is?

Isovlas plaats je op dezelfde manier of glaswol. Het zijn beide soepele isolatiedekens dus dat maakt niet veel verschil.

 

De knauf Ecose heeft wel een iets betere lambda waarde 0.032 tov Isovlas 0.038. Isovlas zal op hittedoorslag dan wat beter scoren (warmtecapaciteit Isovlas 1550J/kg/K t.o.v Glaswol 1030).

 

Vochtdifussie is bij glaswol geen probleem, is even dampopen als vlaswol. Vlaswol kan wel vocht bufferen terwijl glaswol dat niet kan.

 

nog iets:

vlas is veel sterker en taaier dan galswol

voordeel is dat het niet gemakkelijk stuk gaat, nadeel is dat het niet zo gemakkelijk snijd als glaswol.

Dus als je vlas gebruikt, neem dan een goed  vlasmes.

Wij hadden het met een broodmes gedaan en dat ging heel snel bot, gelukkig had ik een slijpsteen om het telkens te scherpen.

 

Je zou ook hennep kunnen nemen, is ietsje duurder dan vlas.

Maar kan je op maat laten maken (de breedte), is ideaal als je speciale breedtes nodig hebt.

Er zijn wel niet zoveel plaatsen waar ze dit verkopen.

" Isovlas plaats je op dezelfde manier of glaswol. "

=> niet helemaal waar: veelal gebruik je glaswol op rol.  Dan zaag je de rol door in de breedte die je nodig hebt.  Je krijgt dan repen glaswol zo lang als de rol.  Je kan die dan ineens in de lengte plaatsen;   Daardoor kan plaatsen van glaswol veel sneller gaan.

Uit eigen ervaring weet ik dat vlaswol niet zo snel plaats.  Het is een moeilijk materiaal om te verwerken.  Gelijktijdig echter wel een zeer plezant materiaal om mee te werken omdat het totaal niet iriteert;  En dat geldt trouwens ook voor pavatex (of alle cellulose isolatiematerialen).  

Walter

 

Walter

 prijs/ecologie is cellulose veelal een goede optie.  Wat houdt je tegen om hiervoor te gaan?  Je kan dit niet zelf plaatsen, maar in laten plaatsen en met wat hulp van jou, moet het niet veel duurder zijn dan bv Pavatex (dat relatief duur is).  

Walter

beste

ik wil liever geen isofloc, het is dus echt een keuze tussen houtwol en die glaswol van knauff

met ecothose. het liefst wil ik houtwol maar we hebben het over een prijsverschil van 4000 euro en ik wil zeker weten dat het dat waard is.

groetjes

 kan je uitleggen waarom je geen isofloc wil (er zijn nog andere merken met papiervlokken trouwens).

 

Walter

Als brandveiligheid voor jou een rol speelt, zou ik voor rots-/glaswol gaan.

Ben je geen appels met peren aan het vergelijken?

Glaswol in spijkerflensdekens is zeer goedkoop, maar vereist een vaste (en juiste) afstand tussen de balken. Als je balken op zo'n afstand liggen zal het goed werken, anders heb je echt wel een probleem.

Er zijn ook glaswolplaten, maar deze kosten al beduidend meer.

Als de vergelijking is tussen glaswolplaten en houtwol, zou ik eens uitrekenen hoeveel isolatie extra kan met de 4000 euro voor de glaswol.

Waarom mag het eigenlijk alleen houtwol of glaswol zijn?

Je neemt daarme juist de duurste en de goedkoopste opties.

Er zijn zovele andere groene oplossingen.

 Alain, 

ik denk (en hoop) dat het hier niet over spijkerflensdekens gaat. Er bestaat ook glaswol op rol (van bv 1m20 breed); enkel de isolatie, geen (moeilijk plaatsbaar) dampscherm.

 

Walter

Liever geen papiervlokken omdat ik er geen goed gevoel bij heb, ik krijg mezelf er niet van overtuigd. Vlas was mijn eerste keuze maar omdat dit wel heel soepele matten zijn lijkt het mij moeilijk te plaatsen. Houtwol is steviger en lijkt me makkelijker om mee te werken.

Glaswol is gaandeweg een optie geworden omdat er dus nu die glaswol van knauf zou zijn waar met ecothose gewerkt wordt, dat minder schadelijk zou zijn. Er wordt ook gezegd dat het aangenamer is om mee te werken als de gekende glaswol.

 

 

 

 

Waarom dat slecht gevoel?

wie zegt me dat er geen luchtbel ingeblazen wordt? wat als er nog veranderingen aan het dak gebeuren? Wie komt me een of twee kaders terug inblazen? Wat doe ik met die vlokken die eruit komen? moet er dan weer iemand komen?

ik heb er over getwijfeld was bijna overtuigd maar toch maar niet.

niet met doel je te overtuigen...:

- luchtbel: tijdens het inblazen wordt de dichtheid opgevolgd/gemeten; normaal krijg je dan nooit een holte.

- veranderingen?  ik verwacht nu niet dat dat dikwijls gebeurd: indien toch: dan haal je je vlokken er uit en heb je voor een paar vakken 3 kg huisvuil afval (of bij het oud papier?).  En vervang je door een pak rotswol/glaswol naar keuze voor 15 euro...

Walter