Rookhinder houtkachel (eig. hang openhaard): constructie schouw niet goed? (bizar probleem)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste vrienden, Wij zitten met een zeer bizar probleem met onze hang openhaard. Dit is er eentje van Don Bar, type 5005.

 

Het huis dat wij gekocht hebben is ongeveer 25 jaar oud, en de hang openhaard heeft er jaren goed dienst gedaan (aldus de vorige eigenaars, altijd goed gebrand zonder geurhinder) Nu wij in de winter hout willen verbranden in deze kachel, hebben wij een aantal problemen en verschijnselen, die afhankelijk lijken te zijn van de windrichting.

 

* Noord / NoordOosten wind: rook in de living (hier hangt de open haard) en ook in onze gang (vooraan huis) de geurhinder is echt zeer sterk, na een uurtje stoken is het werkelijk ongezond in de living en de gang Het is vooral bizar dat de gang EERST sterk begint te ruiken. Het lijkt alsof de geur binnenkomt via de voordeur. Het lijkt dus alsof de rook vanuit de schouw naar beneden wordt geslagen, kan dit? Bij noordOosten wind komt de wind dus van links naar rechts (tweede foto van het huis)

 

* Westen / NoordWesten wind: de problemen zijn veel veel minder, enkel nog een lichte geur in de living, lijkt mij vermoedelijk van een beetje terugslag. Zou het kunnen dat onze schouw niet ver genoeg boven de nok uitsteekt? (de schouw binnen kan je dwars doorheen kijken met spiegeltje, dus die lijkt proper / ook de trekkracht van de schouw is groot, je ziet dat de vlam zo naar binnen wordt gezogen / keuken met luchtafvoer is afgesloten met een deur, dus onderdruk kan er via de keuken niet komen)

 

Ik geef drie tekeningen van onze woning mee, hopelijk kan er iemand ons helpen.

- huis 1: huis vooraan gezien / de schouw bevindt zich links, eigenlijk achter de ronde 'buis'

- huis 2:  Zijkant, de schouw bevindt zich links.  

- huis 3: Achterkant van het huis.

 

Wie o wie kan ons helpen? Alle hulp wordt er geapprecieerd! Dank, Floris

Reacties

 

 

Floris,

 

Proficiat met uw schoon architectonisch huis. Is het misschien zo dat enkele praktische problemen aan de architectuur zouden zijn opgeofferd.

 

In elk geval is de afdekking van de schouw niet optimaal om de lucht naar boven te zuigen. De juiste afdekpotten zijn niet zo esthetisch.

 

Gelijk ge het  uitlegt geeft de achterkant, livingkant, uit op het noord-oosten en de voorkant dus op het zuid-westen. Dan versta ik niet waarom het juist bij noord-oostenwind is dat de rook neerslaat. Ik zou eerder denken dat dit bij zuid-westen wind moet zijn, wanneer de wind tegen het hoog schuin dak dat boven alles uitsteekt moet naar boven afwijken, en eventueel aan de rechte achtermuur naar beneden wervelt. Gelijk ge de toestand beschrijft zou de noord-oostenwind een opwaartse beweging moeten maken langs het achterste schuin dak en zo de trek in de schouw verbeteren. Zo gezien weet ik ook niet wat er scheelt. Het is wel een feit dat een opgehangen Donbar de lucht uit de living moet trekken, maar deze moet bij noord-oostenwind toch licht in overdruk staan.

 

Stookt ge wel met goed droog hout? Verbetert het niet wanneer ge onderaan een schuif wat laat open staan?

 Dag Pierre,

Vooreerst dank voor uw uitleg!

Ik denk dat ik het fout heb uitgelegd: de achterkant van de living ligt in het Zuid Oost. (dus omgrepen tussen Oost & Zuid)
Als er dus NoordOosten / Oosten-wind komt, dan gaat de wind schuin over de achterkant, maar moet deze over het hoogste punt van het huis heen gaan. De rook wordt dan idd naar beneden gezogen aan de voorkant van het huis. Dus ik vermoed dat de schouw niet hoog genoeg is?

Ik heb in de bijlage nog een foto gestoken. 

Als je de foto bekijkt, dan is deze getrokken vanuit het noorden, de windrichting die voor ons ligt is dan zuiden.

Bij noordoosten/oosten-wind komt de wind van links, en slaat deze ahw over de koepel, en lijkt deze neer te slaan tussen de koepel en het voorste gedeelte van het huis. Dan hebben wij echt sterke brandhinder in onze gang.

Vandaag is het westenwind, nu  hebben wij geen rookhinder in de gang. Maar heb de indruk dat de schouw niet meer zo super trekt; wij hebben soms terugslag van de hangopenhaard en na een tijdje begint het hier in de living te ruiken.

ivm het hout: dit is eigenlijk overrijp hout dat wij nu branden (heeft enkele jaren buiten gelegen, wel droog, maar soms zijn er rotte plekken, zou dat er mee te kunnen maken hebben?)

 

 

Floris,

 

Ik vind de foto niet. 

 

De vorige eigenaars zullen ook wel last gehad hebben van rook als er noord-oostenwind stond. Het enige nadeel van overrijp hout is dat het veel sneller opbrandt. Omwille van de architectuur van het huis is de druk- en windverdeling rond het huis onregelmatig. Het zijn heel waarschijnlijk de turbulenties wanneer de wind het hoge dak verlaat en neerslaat langs de rechte achterwand, die tegendruk geven in de schouw, en de uitkomende rook neerslaan naar de ingangsdeur toe. Ik weet niet of het bovenstuk van de schouw veranderen genoeg effect zou hebben om een verhoging van de schouw te vermijden. Loont het wel de moeite? Een luchtstuwend bovenstuk zou waarschijnlijk wel toelaten rookvrij te stoken bij zuid-westenwind.

 Dag Pierre,
Vooreerst nogmaals hartelijk dank voor uw reply!

Ik volg zeer goed uw uitleg, en zie er ook herkenbare zaken in. Ik heb zopas eens een stuk hout in de kachel gelegd dat voor een goede rookontwikkeling zorgt. Als ik dan buiten ga kijken, dan zie ik dat de rook werkelijk in alle richtingen slaat. Soms mooi recht naar boven, soms naar links, soms naar rechts & ja, zelfs naar beneden! De rook wordt schijnbaar naar beneden gezogen! Je ziet ook dat de rook blijft hangen rond de "potten" van de schouw.
Volgens mijn berekeningen ligt de uitmonding van de schouw ongeveer 60 / 70 cm lager dan het hoogste punt van het dak. Zou het volstaan om een inox-buis te maken die ervoor zorgt dat de ontmonding ongeveer 1meter hoger wordt? Is dat voldoende?

Ik snap enkel het laatste niet: luchtstuwend bovenstuk? Mijn bedoeling zou wel zijn om bij alle windrichtingen goed te branden, kachel zou immers heel de winter door dienst moeten kunnen doen...

EDIT: ik kan de foto blijkbaar niet meer uploaden via deze site.
Foto is te vinden via volgende link: http://users.skynet.be/fa247382/huis/huis4.jpg

 

 

Floris,

 

Zo ziet men een gedeelte van het huis beter. Het is dus een dubbelhuis, zodat het dak van de gebuur ook invloed kan uiroefenen.

 

De schouw die men op de foto ziet, die gelijk met de zijgevel staat, is dat de schouw van de verwarming? Volgens uw uitleg staat de schouw van de haard meer naar het midden van het huis. Op de schouw van de foto schijnen toch trekpotten te staan die de rook en de wind naar boven  geleiden. Het zijn zulke potten die ik bedoel. Twee buizen gelijk op de schouw van uw gebuur schijnen mij onvoldoende, evenals het afsluitstuk volgens de tekening.

 

Normaal zal men een schouw verlengen met een inoxbuis. Maar de afsluiting bovenaan moet ook een zuigeffect hebben. Er bestaan sluitstukken die meedraaien met de wind en een zuigeffect hebben. Deze schouw is niet zichtbaar vanaf de straat en zal dus weinig aan het aspect veranderen.

Dag René,

Wederom dank voor uw reply.

Ik heb nog wat foto's bijgestoken om het duidelijker te maken. De twee rookkanalen zitten ingewerkt in dezelfde schouw. Op de foto's toont de groene lijn het kanaal van de open haard aan, de blauwe het kanaal van de centrale verwarming. Beide monden uit naast elkaar.

De nok van ons dak is ongeveer een 70 cm hoger dan de uitmonding van de schouw. De nok van onze gebuur is echter nog een stuk hoger, zie ook op de foto's.

Ik vermoed dus dat de schouw hoger moet opgemetst worden?

Grtn,

Floris

 

Foto's:

http://users.skynet.be/fa247382/huis/huis5.jpg

http://users.skynet.be/fa247382/huis/huis6.jpg

 

 

 

Floris,

 

Er zitten toch wel enkele afwijkingen van de bouw ten opzichte van het plan:

 

De rechte muur ontbreekt. Het achterste schuin dak loopt door en vormt een gewone nok met het voorste schuin dak. Dat geleidt de wind beter.

 

De schouw zit verstoken achter het plat dak boven de ingangsdeur. Zulk plat dak geeft bij noord-oostenwind wel meer wervelingen juist voor de schouw. Nu weet ik ook niet hoever deze wervelingen een neerwaartse invloed uitoefenen, ook als ge de schouw verhoogt. Waarschijnlijk zullen ze proberen het achterste dak neerwaarts te volgen, zodat een verhoogde schouw erboven uitsteekt.

 

De schouw schijnt niet zo hoog te zijn als op het plan. Het verschil zit misschien wel in het ontbreken van de afsluitsteen, die vervangen is door trekpotten. Dit is gelijk het moet zijn, maar er is wel hoogte verloren.

 

De schouw staat gelijk met de zijmuur, daar waar volgens het plan ze ergens in het dak moet uitkomen. Dit is te zien aan de ingewerkte slabben op de tekening. Dit kan nochthans niet veel invloed hebben. De afstand tot het dak van uw gebuur is te groot. Ik zie ook niet goed in hoe de terugslag de rook terugbrengt tot aan de ingangsdeur.

 

Good luck

 Dag Pierre,

Als ik u goed begrijp, dan is er in principe met de constructie van de schouw niets mis? Misschien moet ik het dan ergens anders zoeken?

Het verlengen van de schouw met anderhalve meter, kan dat geen oplossing bieden?

Kan er mij soms iemand zeggen waar ik voor dit soort problemen terecht kan? Bij een kachelbouwer? Of wie kan mij helpen?

 

Dank,

Floris

 

 

Floris,

 

Als ge uw haard bij alle weer wilt gebruiken zult ge wel iets moeten doen. Volgens mij is de enige oplossing toch wel uw schouw voldoende te verhogen zodat ze achter de schaduw van het plat dak uitkomt.

 

Zoek iemand in uw streek die dat op een fatsoelnlijke manier kan doen.

Beste,

Sorry voor de late reactie.

Ik had eveneens een schouw met dubbel kanaal. (CV en houtkachel)

Alles werkt perfect. Door een schoorsteenveger liet ik echter net dezelfde schoorsteenkappen plaatsen als bij jullie op de foto.

Sindsdien was het gebruik van de houtkachel onmogelijk wegens de rook binnen in huis.

Na wat info bleek dat dit type van schoorsteenkap niet geschikt is voor houtkachels.

Heb de kappen laten vervangen door een ander type uitgevoerd door een specialist en alles opgelost, geen rook meer in huis.

 

Mvg