Houtkachel in gemiddeld geïsoleerde woning (bj 1984): externe luchttoevoer overwegen of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Even de situatie schetsen: mijn vriendin en ikzelf hebben een goed jaar geleden een woning van bouwjaar 1984 gekocht. Deze willen we graag gaan verwarmen met een houtkachel.

Op het internet vind je heel wat topics over externe luchttoevoer. Is dit voor onze woning aan te raden?
Wij hebben een gemiddeld geïsoleerde woning, dus ik denk dat er voldoende natuurlijke verluchting is.

Nog even meegeven: de kachel die we op het oog hebben, biedt de mogelijkheid om aan te sluiten met externe lucht. Echter, volledig hermetisch afgesloten zal deze niet zijn (bestaan er eigenlijk al dergelijke kachels?).

Ik was overtuigd om voor externe lucht te gaan, maar oa door de uitleg van Dirk Bauwens (hier forumlid) ben ik aan het twijfelen gegaan.
Het zou immers kunnen dat door externe lucht toe te voeren, je een overdruk in de kachel creëert, waardoor gassen kunnen ontsnappen via de kachel naar de living...

Alvast iedereen bedankt die een seintje terugplaatst...

Mvg,
Floris

Reacties

Als je balansventilatie hebt en/of zeer luchtdicht gaat verbouwen.

Dan heb je externe luchtaanvoer nodig.

 

In jouw geval , zou ik het niet doen.

 Hallo Walter,

Bedankt voor uw reply.

Het is niet de bedoeling om de isolatie te gaan verhogen (althans niet de komende jaren, wel op lange termijn).

Ik dacht dat externe lucht het rendement van de kachel zou kunnen verhogen (omdat je geen warme lucht naar buiten trekt met je schouw);

vandaar de kronkel om met externe lucht te gaan werken. Bijkomend voordeel, dacht ik, was dat je geen verbrandingsgassen in je leefruimte kon krijgen (op voorwaarde dat de kachel luchtdicht is; wat helaas in werkelijk vaak niet het geval is).

Het zou immers kunnen dat door externe lucht toe te voeren, je een overdruk in de kachel creëert, waardoor gassen kunnen ontsnappen via de kachel naar de living...

 

Hoe kom je daarbij ?  Je gaat die externe lucht toch niet onder druk aanvoeren ?

 

Ik zou wel kiezen voor externe luchttoevoer (heb er zelf ook voor gekozen in een slecht geisoleerd huis).  Voordelen :

-geen kans op CO-vergifitiging

-hoger rendement omdat je buitenlucht aanzuigt als verbrandingslucht. (indien je geen externe luchttoevoer hebt, zuig je warme binnenlucht aan als verbrandingslucht, dus zuig je continu de warme lucht uit je woonkamer door je kachel naar buiten en zuig je door kieren onder de deur koude buitenlucht naar binnen)

-geen last van terugslag in de woonkamer bij sterke wind want het kan ontsnappen via de externe luchttoevoer.

Volledig hermetisch is dat inderdaad niet.  Bij het aansteken moet ik ook een 15-tal minuten de aslade open zetten om extra luchttoevoer te voorzien, en als je een houtblok bijlegt moet de deur ook open hé.  Maar al de rest van de tijd is die wel afgesloten en veilig.

 

Welke uitleg geeft die Dirk Bauwens waardoor je bent gaan twijfelen ?

Andy

 Hoi Andy,

 

Bedankt voor je reply. Eigenlijk had ik dezelfde standpunten zoals jij ze hierboven aangeeft.
Echter wat bemerkingen na opzoekingswerk:

- geen kans op CO, daar wordt het volgende over gezegd:

"3)      Maar: zo’n rechtstreekse verbinding van het inwendige van de kachel met buiten, kan/zal er voor zorgen dat het inwendige van de kachel af en toe (of zelfs vaak) in overdruk komt te staan ten opzichte van de ruimte waarin de kachel staat. Oorzaken daarvan kunnen zijn, bijvoorbeeld: weersomstandigheden, andere ventilatiesystemen of een geopend raam in de woning. Omdat gassen altijd van hogere drukzones naar lagere drukzones stromen, kan dit voor erg onprettige omstandigheden (de kachel brandt slecht, rook in de kamer) of ronduit levensbedreigende situaties (wanneer onzichtbare en reukloze koolmonoxide binnenstroomt) zorgen.
4)      Om te vermijden dat dit kan gebeuren moet een kachel die rechtstreeks met buiten verbonden wordt specifiek voor een dergelijke installatie ontworpen en gebouwd zijn en méér dan normaal hermetisch afgesloten zijn van de woning!! Voor zover ik weet zijn de meeste, zoniet alle kachels (dus ook die met een aansluitmogelijkheid naar buiten) die op dit moment verkocht worden zeker niet dicht genoeg. Dus een kachel zomaar even met buiten gaan verbinden is ronduit onverstandig."

Ik weet echter op den duur niet meer wat ik moet geloven...

 

- ivm hoger rendement:

nadeel van buitenlucht is dat deze koeler is, en deze koelere lucht, zou de temperatuur van de vuurhaard verlagen, wat een minder goede verbranding geeft. Nu ja, elk voordeel heeft zijn nadeel?

 

Mag ik nog vragen: welke kachel gebruik jij Andy?

Dank,

Floris

 

 

 

Dag Floris,

ik heb een Heta Scan-line 550.

Zie :

http://doehetbeterzelf.hostzi.com/?p=530

 

Die punten 3 en 4 kunnen mij helemaal niet overtuigen hoor.  In mijn vorige kachel (zonder externe luchttoevoer) had ik dikwijls last van overdruk door de wind die in de schoorsteen sloeg.  Gevolg, een boel rook binnen in huis.  Sinds ik die kachel heb met externe luchttoevoer brand ik zelfs als het heel winderig is, en nooit komt er rook in huis door overdruk.  Die overdruk kan er via de schoorsteen uit, of via de luchttoevoer, dus ik denk dat dit zever is... (indien je een héél goed geisoleerd huis hebt met ventillatiesysteem, dan staat je huis in onderdruk (denk ik), en dan kan je voorhebben dat er rook uit de kachel in huis gezogen wordt, daarom dat je een kachel met gesloten systeem moet hebben). (komt die uitleg soms van iemand die een merk van kachels verkoopt zonder externe luchttoevoer ?  Lijkt me een beetje verkeerde verkoopspraat voor eigen winkel ;-)  )

De enige keren dat ik soms wat rook in huis krijg is als ik een nieuwe blok wil opgooien als de andere nog niet volledig opgebrand is (bij mij mogen ze enkel nog roodgloeien voor ik een volgende opgooi).

 

Wat de koudere buitenlucht betreft : in het merk dat ik gekocht heb is er een luchtcirculatie achter de verbrandingsruimte zodat de lucht eerst opwarmt voor het in de verbrandingskamer komt.  Als ik maar 1 blok opleg (hardhout), heeft die de neiging om uit te doven, maar met 2 blokken gekruist in het vuur, brand die heel gezapig en lang).  Eigenlijk is zacht hout beter geschikt voor mijn type kachel.

Als ik ooit nog een kachel zou moeten kopen, zou het zonder twijfel weer een zijn met externe luchttoevoer.

 

Groeten,

Andy

 

 

Overdruk in de kachel? In normale omstandigheden geeft de natuurlijke trek in de schouw voldoende onderdruk in de kachel. Misschien niet gedurende de eerste minuten wanneer de schouw nog koud is. Maar hier is reeds gesignaleerd dat men bij het opstarten soms de schuif beter wat open laat.

 

Als de wind in de schouw terugslaat kan de oorzaak liggen bij een slechte constructie van de schouw. Bij hevige wind heeft men normaal onderdruk boven het dak van het gebouw. De schouw moet tot in die zone komen. Daarbij nog windgeleiders boven de schouw voorzien die de wind naar boven stuwen.

 

Voor een open of afgesloten haard gelden ten andere dezelfde pricipes. Ik heb tweemaal eerst een open en daarna gesloten haard gehad, maar telkens met buitenvoeding langs de kelder of kruipkelder. Zelfs als de dampkap lichtjes draait is er geen weerslag.

Ik ben eigenlijk niet meer actief op dit forum.

 

Een paar links, met onder andere volledige quotes van mijzelf, over dit onderwerp:

 

http://ecobouwers.be/forum/post/kachel-externe-lucht-voordelen-nadelen#comment-132552

 

http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=397&sid=b711a68083c784b4c1bcdc9d02839db9