CV in een steeds meer energiezuinig huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraagje voor de specialisten

We hebben een rijhuis van 1950. 3 bouwlagen. We zijn al een paar jaar bezig ons huis meer en meer energiezuinig te maken.
Het totale volume van de woning is 555m3, en het volume waar we verwarming willen installeren ( alles behalve de volledig afgesloten hal) is 400 m3. Op de ketel wordt ook het sanitaire warm water aangesloten. ( 1 badkamertje met een douche, 1 met een bad-dat-als-douche-gebruikt-wordt)

Momenteel zit er in de bovenste bouwlaag, onder het schuine dak, een cellulose-isolatie van 28 cm dik. Er is dubbel glas ( zat er al, en hebben we laten zitten, is wel géén HR glas)
Op de andere verdiepingen zit minimum 1.1 glas.
We zijn van plan om de buitenschil verder te isoleren met het equivalent van minimum 8 cm XPS( materiaal nog te bepalen).
Na een korte berekening met enkel online-tools kom ik tot een indicatieve energiebehoefte van 15 000 W om alles te verwarmen ruimtes.( ik "mocht" 10 % aftrekken voor een goed geïsoleerd huis)
Dus de ketel zou 15 kW vermogen moeten hebben.
Mijn vragen
1) welke ketel neem ik best ( merk, type, vermogen?), overgedimensioneerd, ondergedimensioneerd
2) als ik radiatoren bestel, neem ik die best over-of ondergedimensioneerd
3) In de woonkamer zullen we altijd een kachel hebben staan als bijverwarming( nu gas, later pellets of hout), waar zet ik de thermostaat dan best....
4) Is het echt een must om radiatoren onder een raam te zetten? Lijkt me energetisch minder geschikt dan tegen een binnenmuur...
We willen echt een cv, omdat de kinderen op de kamers zullen gaan studeren. Nu is het te doen als slaapkamer, maar te koud om te studeren.... CV op pellets zie ik niet zitten, wegens geen plaats voor de installatie, en geen opslagplaats voor die hoeveelheden pellets.
Ik heb een loodgieter, en hij lijkt me een goede vakman te zijn. Maar ik wil wel beslagen het ijs op komen als hij een offerte komt maken/voorstellen....want ze vertellen vaak allemaal andere, soms contradictorische, dingen....
Alvast bedankt
Toon

Reacties

 

 

Toon-7

 

Eerst een bijkomende vragen: Uw ramen met gewoon dubbel glas, zitten die op de bovenste verdieping of op gelijkvloers. Andere antwoorden hangen gedeeltelijk af van deze situatie. Met glas 1,1 is het niet strikt nodig de radiatoren onder het raam te zetten, met gewoon dubbel glas zou ik eerder zeggen van wel.

 

Waar de kamerthermostaat zetten als ge een kolen- of houtkachel laat branden: dit is recent besproken in een andere vraagstaart over plaatsing van thermostaten.

 

Met oude types van branders was een stelregel: zeker niet overdimensioneren om de stilstandverliezen zoveel mogelijk te beperken; Met moderne condensatieketels is dat reeds van minder belang omdat deze modulereren als ze minder vermogen moeten leveren.

 

In een oud huis is het moeilijk vloerverwarming te installeren. Daarom kiezen voor grotere radiatoren die toelaten op een lagere watertemperatuur te werken. Zo zal de ketel meer condenseren. De huidige beste tendens is om een doorloopgeiser te integreren in de ketel, samen met een bepaalde warmwaterreserve zodat het doorstromend het water gemakkelijker warm blijft. Bij een gewone doorstromer valt deze telkens uit als de kraan wordt dichtgedraaid.

oké,

heel erg bedankt....

Met deze info ben ik al heel wat!

De ramen met gewoon dubbel glas zitten alleen in de bovenste verdieping.

Die lagere temp lijkt me zeer logisch! Maar : zou dat de sanitaire warmwaterproductie niet in de problemen brengen?

groetjes en nogmaals bedankt

Toon            

 

 

Toon-7

 

De warmwaterbereiding is onafhankelijk van de verwarming. Om een sterke geiser te hebben, die voldoende snel een douche kan bevoorraden, moeten er wel voldoende kW achter zitten. Dat is juist het interessante van de krachtige modulerende ketel: het groot vermogen wordt wel voor het warm water gebruikt, maar niet voor de verwarming. En de stilstandverliezen zijn nu ook fel verminderd, zowel voor de brander als voor de boilerreservoir.

 

Op dit ogenblik zijn de goede installateurs allemaal op de hoogte van zulke ketel.

oké! heel erg bedankt!

dan denk ik dat ik weet welke kant ik uit moet!

veel groetjes

Toon

Radiatoren kan je best overdimensioneren dan onderdimensioneren. Zo gaat de retour temperatuur lager zijn, en stijgt je rendement van je ketel.

Natuurlijk is daar ook een investeringskost aan verbonden.