Regenwater recuperatie enkel voor wc's gebruiken???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Wij zijn een gezin van 4 personen. Zoals iedereen zijn we verplicht het regenwater op te vangen, wat ik wel een goede zaak vind. Ons dakoppervlakte is rond de 170 m², dus zouden we een ton van 10.000 L voorzien. Nu is mijn vraag, wat kan ik hier allemaal op aansluiten??? 1) Enkel de wc's en eventueel een kraan voor buiten. 2) Zowel de wc's als het wasmachine. 3) Zowel de wc's, het wasmachine als het koud water van bad en douche. 4) Zowel de wc's, het wasmachine en de douche en bad ==> zowel koud als warm water. ==> Dan komt er wel regenwater in de boiler terecht, kan dat kwaad i.v.m. slijtage of zo. ==> als dit mag, kan ik dan beter 2 boilers zetten: 1 voor regenwater van bad/douche en 1 voor leidingwater van keuken en de lavabo's of kan ik beter 1 boiler voorzien voor regenwater van bad en douche en een doorstromer plaatsen in de keuken en voor de lavabo's? Mijn vraag is een hele boterham, maar op andere forums zie ik zoveel tegenstrijdige verhalen. Welke filters moet je allemaal zetten eigenlijk? Ik heb gelezen dat je een: RainoQF van Aquabest WaterGenius moet zetten dan: http://www.livios.be/nl/_build/_tech/_sani/_recu/9446.asp?content=Zuive… Moet je ook een UV lamp zetten voor legionella te voorkomen??? Sommige zeggen van wel, andere van niet omdat het geen stilstand water is. ( je spoelt dagelijks toch een 10-tal keren het wc door ) Alvast bedankt

Oh ja, nog even iets:

PS: ik heb gehoord dat ik beter een ton van 15.000 L kan zetten.
Als ik nu naar de prijzen kijk, zie ik dat die van 15.000 L bijna het dubbele kost dan die van 10.000 L
Kan ik dan niet beter 2 van 10.000 L zetten, dan heb ik een volume van 20.000 L???
In ton 1 kan ik de goten laten inkomen, en in vat 2 kan ik dan het water terug oppompen.
Ik kan tussen de 2 tonnen een buis voorzien, zodat ik communicerende vaten bekom. ( ik zet in beide tonnen een emmer op de bodem die vol met keien zitten. In de bovenste 10 cm van beide emmers boor ik gaatjes en ook in de deksels. Ik voorzie een buis vanuit de emmer van ton 1 naar de emmer van ton 2. Zo blijven in beide vaten evenveel water staan )
Is dit een goede oplossing

Reacties

.

We zitten in een vergelijkbare situatie qua dak en aantal inwoners.

Hier draait ALLES op regenwater: WC's, alle warm water, wasmachine etc.

90 % van ons water komt uit een put van 3000l. Daarnaast hebben we een reserve put van 5000 L

We doen dit ondertussen al 20 jaar dus voordat de regementering strenger werd.

Uit mijn ervaring kan ik dus zeggen dat 10 000 L moet volstaan.

Als hier 3000 l volstaat ( ik schat dat ik een 4-5 keer per jaar de reserveput moet aanspreken zie ik echt niet waarom je 20000 L zou nodig hebben.

Alleen is water kostbaar dus moet iedereen leren zuinig te zijn. Zelden baden maar korte douches, spaarsysteem voor WC en douche .......

Hier lukt het alvast perfect

Ruim de helft van het drinkwater dat je verbruikt, kan je vervangen door regenwater. Van regenwater kan je echter nooit de hygiënische kwaliteit garanderen. Vandaar dat het nooit mag gebruikt worden voor voeding en afwas en in mindere mate voor lichaamshygiëne. Dus voor bad en douche kan dit ook gebruikt worden, maar dan gebruik je liefst leidingwater voor het tandenpoetsen..
Voor de was, het spoelen van het toilet, poetsen en het besproeien van de tuin is regenwater wel geschikt. Maar daarvoor heb je wel een goede regenwaterinstallatie nodig. Een regenwaterput is overigens verplicht bij een nieuwbouwwoning of grondige renovatie. Waarom zou je die regenwatervoorraad dan niet optimaal benutten?

Regenwaterinstallatie
Een goede regenwaterinstallatie vergt enkele belangrijke aandachtspunten:

• een goede filtering
• correct dimensioneren: Een goede tank is niet te klein, want dan val je binnen de kortste keren zonder regenwater. Maar ook niet te groot, want je tank moet af en toe kunnen overlopen of helemaal opgebruikt worden om dan weer vol zuiver regenwater te lopen.
• professioneel materiaal
• een professionele installatie

Voorfiltering
Het is ook belangrijk om het water te filteren voor je het opslaat in een tank. Dit is nodig om enerzijds de goede werking van de installatie en anderzijds de kwaliteit van het regenwater te waarborgen. Verschillende filtersystemen zijn op de markt. Bij het oppompen van het water maak je best gebruik van een vlotterfilter. Dankzij het vlotterprincipe ligt de filter nooit aan de oppervlakte of op de bodem van de put en komt er geen bezinksel in.

 

 

Zuiver regenwater waarmee ge de witte was kunt doen is niet vanzelfsprekend. Wij zijn er toevallig achter gekomen hoe zuiver regenwater bekomen: de put (met klassieke filters) gaf donker water maar was toevallig leeg als we, zonder bij te vullen, voor twee maanden wintervacantie naar Spanje vertrokken zijn. Bij onze terugkeer de put weer gebruikt, en toen was het water proper. En het is steeds proper gebleven. In een andere vraagstaart hier heb ik de oplossing gevonden: men moet aan de bacterieën de tijd laten om zich te ontwikkelen en zo hun reinigend werk te doen.

 

Hoe men dat technisch kan verwezenlijken is een gans ander verhaal. Er is reeds in andere vraagstaarten over gesproken.

Pierre,

Je spreekt hier vermoedelijk over regenwater komend van een plat dak.

Wij hebben alvast nooit gekleurd water gehad. Zoals hierboven vermeld eerst een voorfilter en nadien een goede nafilter.

Ik nodig je uit om uit 2 glazen , het ene regenwater, het andere drinkwater , het glas met regenwater uit te halen..

Dag yvesenkelly,

Regenwater gebruiken is inderdaad een goede zaak en moet je ZEKER doen.  Zoveel als mogelijk is en (redelijk) haalbaar.

Er zijn reeds vele items op dit forum die dit onderwerp reeds bespreken.

Kan je enkel mijn bevindingen en raad geven, een beetje zoals "jef-14" reeds deed.

Ik heb twee regenwater tonnen van ieder 5000 liter naast mekaar en inderdaad verbonden zoals je meldde met dit hevel systeem (via emmer, steentjes enz...).

Werkt PRIMA reeds 10+ jaar nu.     De helderheid van het water heeft waarschijnlijk met vele factoren te maken.   Heb een vrij goede voorfilter, die ik enkele malen per jaar reinig.  Heb ook een na-filter bij de pomp die ik ook enkele keren per jaar reinig. Om de twee jaar reinig ik mijn BUFFER ook.  Pomp één ton leeg, ga erin en met hogedrukreiniger spuit ik alles extra rein.  Dan zuig er alle water/onreinheid uit met een waterstofzuiger.    Vervolgens pomp ik de andere ton over in de eerste en krijgt die dezelfde behandeling.   Het hevelsysteem doet zijn werk om de putten terug gelijk gevuld te krijgen. De eerste jaren waren de tonnen echt vuil maar nu is dit zeer behoorlijk en het water erin is echt HELDER.

Ook de na-filter, bij de pomp, was in het begin regelmatiger aan een kuisbeurt toe maar ook dat is nu bijna verwaarloosbaar.   Mogelijks, zoals reeds gemeld, zijn het de bacterieën die hun reinigend werk te doen.  Controleer mijn put vrij regelmatig en heb helemaal GEEN last van enige geur of zo.

Gebruik het water voor WC en tuin.   Het water gebruiken voor de wasmachine is voorzien (kan leiding makkelijk anders aansluiten in mijn kruipkelder als ik wil) en was initieel ook de bedoeling doch dit is momenteel aangesloten op warm-water van de zonneboiler.

Voor de douche enz. ben ik persoonlijk (zonder extra voorzorgen) geen voorstander in mijn woning.  In een nieuwe zou ik dat mogelijks overwegen.  Je moet dit water dan ook kunnen verwarmen en dat is een heel gedoe voor enkel die toepassing dunkt me.

In het verleden ben ik enkele malen zonder water gevallen.  Als je het echt voor de tuin gebruikt is je voorraad ZO op.  Dat is mijn bevinding.

Moest ik het nu nogmaals doen, zou ik overwegen om een grotere buffercapaciteit te gebruiken.   Denk dat 15000 of 20000, telkens in twee of meer putten, niet slecht is (je kan oneindig verder gaan met het HEVEL-SYSTEEM) .  Natuurlijk moet je de plaats hebben en de investering doen kwa putten/ingraven.  Doch werkzaamheden voor één put of twee maakt niet veel uit als je een kraanwagen het gat of de gaten laat maken.  Bekijk een beetje wat financiëel interessant is afhankelijk van de prijs van de put.   Een 10000 liter betonnen put is behoorlijk ZWAAR voor een kraan !  Denk daar ook aan.  Het moet allemaal haalbaar zijn op de plaats waar je de put wil ingraven.  Ook kwa sterkte is een 10000 liter exemplaar volgens mij minder sterk als een 5000 liter ton. Dus toch enkele dingen die je in rekening moet brengen als je INRIT over de put loopt...

Er bestaan "statistieken" betreffende de hoeveelheid water per m² die valt.  Als je alles wil opvangen heb je een behoorlijke buffer nodig.  Je kan dat via internet eens opzoeken en berekenen, rekening houdend met jou dak-oppervlak.

Niet echt veel nieuws maar ik hoop dat je er iets aan hebt.   Succes met je installatie  ;-)

Walter

 

 

 

 

 

Jef-14

 

We hebben inderdaad drie gedeelten met plat dak, waaronder het tuinhuis. En deze zijn bedekt met EPDM. Reeds vroeger werd hier gesignaleerd dat dit product aanleiding zou geven tot onzuiver water.

 

Maar sinds een jaar is ons water proper, en hebben we nog steeds EPDM op onze platte daken.

 

Een waterput  van 10 m³ is ook het zwaarste dat een stevige kraan kan plaatsen. Wil men hoger gaan kan men best twee waterputten in serie of in parallel plaatsen. Wij hebben 10 m³ (al had dat in theorie 12 m³ moeten zijn)..

Ja, we gaan een plat dak hebben, uit EPDM met ballast ==> steentjes op dus.

Wat is een goede voorfilter en een goede nafilter???

De kost van de filters, gaat dat niet duurder zijn in vergelijking met leidingwater te gebruiken???

Denk het niet hé, maar je ziet 101 soorten filters. De ene tegen een bruinere kleur, de andere tegen de geur, eentje om legionella bacterie te voorkomen (UV-lamp dus ), ...

 

 

Tijdens het opendeurweekend klimaathuizen vorige zaterdag op bezoek geweest bij iemand die een zonneboiler van 300 liter vulden met regenwater en hiermee zo hun  SWW hadden.

Ze hadden in de badkamer en in de keuken wel nog een gewone drinkwater aansluiting voor drinkbaar water (en tanden te poetsen etc).

In de keuken hadden ze nog een klein 10 liter electrisch boilertje om drinkwater op te warmen voor bv. de afwas)

 

Reglementair mag je niet met regenwater douchen etc. maar het kan prima. Wel altijd nooit in dezelfde leiding of (meng)kraan zowel het regenwater als het drinkwater aansluiten.

Reglementair mag je niet met regenwater douchen zeg je?

Wat als ze de waterleiding komen keuren dan? Dan gaan ze dat toch zien, of niet?

Wat als je je jaarlijks een heel laag waterverbruik hebt, door het feit dat je enkel leidingwater gebruikt voor de afwas en de lavabo's in de badkamer.

Gaan ze dan geen vragen stellen?

 

Kris, ik hoor die bewering wel vaker dat je niet mag douchen met regenwater maar ik vind hier alvast niets van terug.

Het is wel zo dat regenwater en drinkwater gescheiden moeten blijven maar verder gaat het echt niet zover ik weet.

Wat het volume van de put betreft natuurlijk kom je nooit toe met 10000 lals je een gazon besproeit maar heeft dat zin ? Na de droogte herpakt je gras ook wel zonder besproeiing .

 ik denk dat het reglementaire verbod op regenwater dan ook idd terugslaat op het mengen van regenwater en drinkwater. Er mag nooit mogelijkheid zijn om de drinkwaterleiding te mengen met regenwater.

*/ */

Dit zijn de richtlijnen die ik geleerd heb ivm het dimensioneren van een regenwaterput.

Wat is de vraag? Dit is ongeveer 25000 liter per persoon per jaar è 100.000 liter in jouw geval.

Wat is het aanbod? Je mag rekenen op ongeveer 800 liter per vierkante meter per jaar. Als het horizontale dakoppervlak 170 vierkante meter is è 136.000 liter.

Hiervan komt slechts 80% in je regenpijp terecht. Er gaat nog eens 15% verloren door filtering. 136.000x0,8x0,85=92.480 liter.

Toevallig komt je vraag en aanbod ongeveer overeen met elkaar. In dat geval moet je die met 0,06 vermenigvuldigen om de inhoud van je tank te bepalen è 6000 liter.

Dit is echter te weinig om te voldoen aan de voorgeschreven minimale inhoud van de regenwaterput; dewelke voor 170 vierkante meter dakopp minstens 9000 liter moet zijn.

Conclusie: 10.000 liter is goed voor jullie… maar misschien kan je beter 2 van 5000 nemen om ze eens te kunnen uitkuisen enz…

Met deze methode van dimensionering is echter geen rekening gehouden met douchen/baden met regenwater of gazon besproeien. Je zou voor meer kunnen opteren, echter, zoals ik net berekende is het twijfelachtig of je aanbod nog zal voldoen aan je vraag. Alhoewel er soms ook jaren zijn met 1000 liter regen per vierkante meter… maar zo blijven we bezig.

 Ik ben tijdens de Opendeurdagen ook in het huis in Bilzen geweest waar Kris was. Betreft filtering hadden ze een bladvanger, cycloonfilter, aanzuigfilter in de put, een actiefkoolfilter (zoals in het systeem van die link van Livios) en doekfilter in de installatie binnen. Er stond een IRM van GEP. De bewoner van het huis staat hier op het forum bekend als “pbrien”. 

 

Betreft reglementering van je waterinstallatie onthoud dit:

Elk tappunt waar regenwater uitkomt moet gemerkt zijn met een sticker dat het geen drinkwater betreft (dit was ook zo in het huis in Bilzen).

De controleur zal vooral aandacht hebben voor de strikte scheiding tussen regenwater en leidingwater. Ook voor de manier waarop je je regenwaterput vult met leidingwater als die leeg dreigt te geraken. Meestal is dit met een automatisch systeem; ik veronderstel dat deze systemen voldoen aan de reglementering. Een zelfgefabriceerd systeem met terugslagklep tussen regen- en leidingwater is uit den boze. Een kraan met leidingwater 2cm boven een trechter verbonden aan een leiding naar de regenput mag wel. 

Verder zijn er bij mijn weten geen reglementeringen aangaande het voorkomen van legionella in een huishoudelijke installatie. Voor je eigen goed kun je er maar best wel rekening mee houden. Tot voor de EPB-regelgeving was er immers ook geen reglementering/verplichting voor een ventilatiesysteem in woningen; nochtans had men daarvoor ook al behoefte aan verse luchttoevoer.

Je boiler voor SWW zou minstens 1x per week even boven 60°C verwarmd moeten worden, dacht ik eens gehoord te hebben… ook als het leidingwater betreft.

Ik ben met de Openhuizendagen ooit in een woning geweest waar ze ook douchten met regenwater; maar dan werd dit wel altijd tot 60°C verwarmd, en daarna in de douche gemengd met koud leidingwater, vermoed ik.

 

 

We hebben onlangs een eigenaardig fenomeen vastgesteld. Na de overvloedige regen van vorige dagen is ons regenwater terug vuiler geworden. Juist voor die regendagen was het water zeer helder. Is dat een gevolg van teveel vermenging met het bodemwater in de put?

 

Er is ook volgende denkpiste: door het overvloedig regenwater is de put overgelopen. Maar door de grote toevloed en de verdwijnen van een deel van het oorspronkelijk water kan een deel van de goede bacterieën langs de overloop verdwenen zijn en is de concentratie verdund. Op die manier hebben deze overblijvende bacterieën nu onvoldoende effect.

 

Ik zal u op de hoogte houden of het water met de tijd terug zeer helder wordt.

kris

er is bij mijn weten geen enkel reglement dat dat verbiedt, er zijn wel enkel goede redenen te vinden om dat niet te doen, maar dat is een groot verschil.

wat wel verboden is, zijn installaties waar drinkwater gemengd wordt met ander water (bv putwater, regenwater, water uit de eigen waterzuivering).  dus bv een mengkraan met warm drinkwater en koud regenwater, zoiets is taboe.

hans d

Pierre,

Vermoedelijk werd door de grote hoeveelheid regenwater het vuil van het dak gespoeld en werd je water vuil door werveling

pierre

heb jij een stille toevoer voor de regenput en een voorfiltering?  ik wel en heb dat probleem niet, tenzij de put quasi leegstaat en het fel regent, maar gezien het weer van de laatste weken kan ik me niet voorstellen dat jou put bijna leeg was.

de bacterien zitten niet zozeer in het water, maar leven op de wanden van de put in de zogenaamde biofilm.  en die spoelt echt niet weg met de regen.  maar het vuil zal langzaamaan terug zakken en de beestjes doen hun werk wel.

hans d

 

 We merken dikwijls dat de overloop van een regenput, na een fikse bui, water liet inlopen in de put. Je begrijpt dat dit rioolwater is. 

Kijk eens naar je overloop, zie je sporen van stromend water (kleurverschil, niet noodzakelijk nattigheid) dan heb je dit fenomeen.

Het hangt allemaal af van het rioolstelsel in je straat. Wat kan je doen? Schuim de overloop deftig toe.

 

groetend

 

 

 

Hans,

Ik denk ook wel dat het water stilaan terug properder gaat worden. Die historie met bacterieën intrigeert mij toch, want zoiets is moeilijk te bewijzen, tenzij men stalen ter onderzoek in een lab zou afleveren. Zit die biofilm ook hoger dan het normale waterniveau in de waterput (put van 10 m³)? Indien niet, kan ik goed aannemen dat ze, met de stijging van het waterniveau, hun werk aanvankelijk niet aankunnen.

 

Ik heb wel een prefilter plus filter voor de pomp, maar deze wordt zelfs niet vuil.

 

Ik heb ook gedacht aan het schoonwassen van het dak. Maar ik geloof toch dat dit water properder zal zijn als het overvloedig stroomt.

Ik ga hetzelfde doen met mijn regenwater, al is het maar een put van circa 3m3.

Ik heb wat ideeen opgedaan bij een firma uit Temse en je hebt zelfs geen drukvat meer nodig met de nieuwe generatie pompen.

Zelf ga ik het drinkwater fisiek scheiden van regenwater , door er flexibels, kraantjes tussen te zetten op een hogere verdieping.

Mocht het regenwater op zijn dan kan ik zonder veel moeite de omschakeling doen en dan hoef ik niet naar de kruipkelder. 

dag pierre

bij een betonnen regenwaterput die in de grond steekt drogen de wanden normaliter niet uit en blijft de biofilm intact.  dat is toch wat mij altijd vertelt werd (en dus moet je daar mee oppassen).  maar in elk geval drogen bij mij de wanden niet uit, ook niet bij langere droogte. 

maar er kan altijd iets mis gaan.  bv een nieuwe dakbedekking kan het evenwicht korte (bv epdm) of langere tijd bv (bitumen) verstoren, en ook de stille toevoer is extreem belangrijk.  ook bladeren kunnen kleur afgeven, zeker in deze periode kan dat een invloed hebben.  op mijn filter bv blijven nogal een s bladeren op liggen, en die kunnen dan kleur afgeven aan het regenwater.

ik gebruik een nafilter van 90 mikron, en het water ziet er heel behoorlijk uit, je ziet geen verschil met drinkwater.

hans d

rrheyn

wat jij wil doen is, zoals al meermaals aangehaald, verboden. bij controle kan je dus problemen krijgen.

hans d

 

 

Hans,

 

Welke problemen zou men kunnen krijgen?

 

Is dat zo rationeel van zuiver water vuil water maken, zoals het reglement het voorschrijft?

 gewoon een terugslagklep plaasen mischien

pierre

dat men je drinkwater afsluit bijvoorbeeld.  maar de tweede zin begrijp ik niet goed, wat bedoel je daar juist mee?

het reglement stelt terecht dat drinkwater en regenwater (en dat is absoluut geen drinkwater) niet mogen gemengd worden vanwege gezondheidsrisico's.  en ik vind dat zeker niet ten onrechte.

hans d

 

 

Hans,

 

Tijdens een droge zomer gebeurt het regelmatig dat de waterput droog komt te staan, vooral als men een tuin heeft waar de bloemen moeten besproeid worden. Dan moet men toch telkens opnieuw drinkwater in de waterput laten lopen om de toiletten te bevoorraden. Dat is toch van drinkwater vuil water maken. Voor de toiletten blijft dat natuurlijk gelijk, maar niet voor de wasmachine. Want hier gebruik ik toch liever zuiver water dan onnodig vuil water. N.B. Wat gebeurt er met de bacterieën in de wasmachine wanneer men op lage temperatuur wast?

 

Dat er een vermenging van drinkwater en putwater zou ontstaan betwist ik ten volle. Bij een fatsoenlijke installatie met by-pass heeft men 4 afsluitkranen: 2 aan weerszijden van de pomp en 2 aan weerszijden van de by-pass. Als men drinkwater moet gebruiken voor de WC's moet de by-pass natuurlijk geopend woeden, maar het vuil water dat zich stroomafwaarts bevindt wordt met het eerste doortrekken, dat men dan onmiddelijk kan doen, meegespoeld naar de WC waar het natuurlijk geen kwaad kan. De enige plaats waar een gevaar zou kunnen optreden is aan de aansluiting van de by-pass aan de buis die van de pomp komt. Men zegt wel dat de bacterieën die zich in dat stuk buis bevinden, stroomopwaarts door de by-pass naar de verdeler van het zuiver water kunnen gaan, maar daar geloof ik niets van, want telkens weer worden de by-pass plus de leidingen die zich stroomafwaarts bevinden zuiver gespoeld wanneer een WC doorgespoeld wordt.

 

Ik ben hier wel te weten gekomen dat het reglement het in feite verbiedt.

 

 

Twee en een halve week na de zware regenval is ons putwater weer helder aan het worden. Nu ben ik er nog meer van overtuigd dat de goede bacterieën een bepaalde tijd nodig hebben om zich te vermenigvuldigen en om hun werk te kunnen doen.

 

Maar wat gebeurt er wanneer men in een droge periode telkens gechloreerd drinkwater moet bijvoegen. Ik vrees dat deze bacterieën dan voor lange tijd verdwijnen. Wijzelf hebben het gedurende anderhalf jaar meegemaakt. Ik had immers getracht het water te zuiveren door (eenmaal) Javel in de put te gooien.

dag pierre

dat moet helemaal niet zo, er bestaan ook andere systemen die automatisch omschakelen.  maar die zijn mezestal wel een stuk duurder.

wat bacterien betreft, net daarom raad ik af regenwater voor de vaatwas te gebruiken, een vork, lepel, glas raak je aan met je mond, maar je kleding in principe niet.  dat is ook wat bv de duitse overheid in z'n brochures aanraadt.

kranen kunnen lekken, en ik weet ook niet of een gesloten kraan bv bacterien tegenhoudt.  en ik weet ook niet dat, als je water door een buis stuwt, de bacterien meegaan, ook dat zou een reden kunenen zijn.

maar hoe dan ook, het mag niet, en ik ga hier dan geen overtredingen promoten.

groetjes

hans d

Pierre, Hans,

Dat verhaal van de bacteriën snap ik niet goed.

Voor kleren is het natuurlijk absurd. Je kan nieuwe , steriele kleren kopen ( oppassen met de vervaldag) ze na het wassen steriliseren.

Niet steriel verpakte nieuwe kleren zijn allesbehalve steriel. Een werknemer van de fabriek kan bvb TBC hebben.

Gedragen kleren zijn al helemaal niet steriel. Ze wassen zal daar niets aan veranderen behalve als je ze letterlijk kookt. Of je nu met regenwater dan wel met drinkwater kookt het effect blijft hetzelfde.

Gebruikt bestek is hetzelfde verhaal. Iets wat in je mond stak, wat je met je handen vastnam is "besmet". Je kan het bestek natuurlijk ook koken , het gewassen bestek steriel verpakken en opbergen.

Gesteld dat het kan, vrees ik dat je alleen maar zieker, zwakker  zult worden in een steriele omgeving.

Drinkwater en niet drinkbaar water moeten inderdaad altijd gescheiden blijven.  Maar ik vrees dat dit een theoretische standpunt is.

Stel ik laat het bad vol lopen met de sproeier in het water. De druk van het water valt weg en het bad wordt leeggezogen.

Normaal moet de verplichtte terugslagklep dichtvallen  maar werkt dat ding nog na 10, 20, 30 jaar ????

Het scheiden van water is inderdaad verplicht maar een garantie op zuiver water is het niet natuurlijk.

We leven in een over gereglementeerde wereld. We betalen allemaal belastingen om het afvalwater te zuiveren.

Wat gebeurde er tijdens de overstomingen ? De riolen liepen over de uitwerpsen en dergelijke liepen over de velden, de (groenten) tuinen..

De mazout uit stookolietanks die onderliepen geraakte verspreid.

En jullie maken je druk over bacterIen in  kleren of gewassen bestek ......

pierre

dat is een probleem, maar gelukkig wordt drinkwater altijd maar minder gechloreerd dacht ik, of misschien ondezrtussen zelfs helemaal niet meer.  er wordt steeds meer gebruik gemaakt (gelukkig maar) van andere systemen zoals aktieve koolfiltratie.

en ja, javel is een ramp voor je regenput.

hans d

 

 

Na drie weken is het zover: ons putwater is weer zeer helder. De 30 mm regen- en smeltwater van dit weekende hebben er geen invloed op gehad.

ja Hans je hebt gelijk.

Ik mag dat zo niet uitvoeren. Het drinkwater mag wel de regenput bijvullen en zo kan je via je pomp dit opnieuw oppompen als je zonder regenwater zit.

 

Beste,

 

Ik ben ook aan het uitkijken om douche/bad op regenwater te zetten

Maar hoe warmen jullie het water op ?

Door gebrek aan gasaansluiting is een extra doorstroomboiler niet mogelijk.

We zouden opteren voor een pelletketel voor cv (vloerverwarming beneden en radiatoren boven) en sww.

Zowel leidingswater als regenwater opwarmen lijkt mij zo niet mogelijk, of toch ?

Pelletketel is reeds duur dus nog een andere verwarming erbij lijkt mij er wat over.

Moet ik afstappen van de pelletketel om ook het regenwater op te warmen ?

Is er iemand die weet hoe dit aan te pakken ?

 

Beste,
 
Ik ben ook aan het uitkijken om douche/bad op regenwater te zetten
Maar hoe warmen jullie het water op ?
Door gebrek aan gasaansluiting is een extra doorstroomboiler niet mogelijk.
We zouden opteren voor een pelletketel voor cv (vloerverwarming beneden en radiatoren boven) en sww.
Zowel leidingswater als regenwater opwarmen lijkt mij zo niet mogelijk, of toch ?
Pelletketel is reeds duur dus nog een andere verwarming erbij lijkt mij er wat over.
Moet ik afstappen van de pelletketel om ook het regenwater op te warmen ?
Is er iemand die weet hoe dit aan te pakken ?
 

Kris,

ik denk dat je mijn installatie beschreven hebt.

Voor de duidelijkheid: zoals het is uitgevoerd zo heb ik het ook aan de watermaatschappij doorgegeven en tijdens de keuring nogmaals uitgelegd. Ze hebben er geen probleem van gemaakt. Het enige dat niet in orde was was het stickertje van "niet drinkwater" dat ontbrak. Dat heeft de keurder toen rap even zelf bevestigt.

Groeten

Peter

Hans,

 

en wat zijn die goede redenen?

Ik hou het bovenste stuk van mijn zonneboiler met regenwater constant op 65°.

Ik drink het water van mijn douche niet.

Ik vervang reinig regelmatig de doekenfilter na de pomp en vervang de actief koolfilter elk half jaar.

 

Peter