Muurdoorvoer in houtskeletbouw rookgaskanaal voor een pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

We hebben een tuinpaviljoen laten zetten die we nu gaan isoleren met isolatiedekens van houtwol. De bedoeling is de ruimte te verwarmen met een palletkachel. Er is  tot nu toe niemand die mij kan uitleggen op welke manier de doorvoer van het rookgaskanaal door de houten wand moet uitgevoerd worden. De verkoper van de kachel stelt voor een geisoleerde doorvoer diam.100/150mm te gebruiken maar de diam.in de wand 250mm groot te maken en de resterende opening van 5cm rond de buis met rotswol op te vullen en daarna zowel langs binnenzijde als buitenzijde met een metalen schijf af te sluiten - af te werken! Dit lijk mij bizar want luchtdicht is deze manier alles behalve.

De opbouw van de wand zal als volgt uitgevoerd worden (van buiten naar binnen):

buitenbeplanking met tand en groef van 15mm

luchtspuw van +- 13/14 mm doormiddel van stoflatten.

winddicht, dampopen doek op het dragende structuur.

dragende structuur uit CLS'en van 90X38mm

OSB type 3 van 15mm (voegen afgekleefd)

gyproc/fermacell van 9 of 12 mm als afwerking

 

Paviljoen zal professioneel gebruikt worden als therapie-ruimte.

Wie kan mij hierbij op de goede weg zetten?

groeten, Pietro

 

Reacties

Is hier echt niemand die mij met bovenstaand probleem kan verder helpen?

Ik heb hier op het forum al veel bouwinfo gevonden en ben verwonderd dat er tot nu toe geen enkele reactie op mijn vraag is gekomen.

De combinatie van een houtskeletbouw met een pelletverwarming moet toch reeds veel toegepast zijn ...

groeten,

 

Pietro

Pietro,

 

Ik had quasi hetzelfde probleem: kijk eens op http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?f=32&t=57193&start=0

 

groeten,

  Assurbanipal, bedankt voor de link.   Hoe heb jij de doorvoer uitgevoerd? Naar winddichtheid zie ik niet direct een oplossing want hoe overbrug je de resterende opening van 5cm rond de buis met rotswol met de folie achter de buitenbeplanking?   Pietro

Pietro,

 

Ik heb een vierkante metalen plaat genomen (ik denk dat het zink was, maar weer het niet zeker meer, 't was nogal zacht, zal wel zink zijn) en ik heb daar een rond gat uitgesneden ter grootte van de diameter van mijn afvoerbuis (eigenlijk ietsje kleiner, zodat de buis wat klemt). Ik heb de geïsoleerde buis daardoor gestoken en afgekit met een vuur/hittebestendige kit (was van soudal). Die metalen plaat kan je gemakkelijker aanbrengen op je binnen-/buitenmuur, naargelang je wilt hé. 't Is wat prutswerk, maar ik zag ook niet direct een andere oplossing.

Assurbanipak, bedankt voor de tip.

Zijn er nog personen met tips/alternatieven?

greetzzzzz,

 

Pietro

 Jullie verkoper raad een geisoleerde doorvoer aan en hiermee is het grote vraagstuk al grotendeels opgelost. De temperatuur aan de buitenwand van de doorvoer gaat nooit schroeiend heet worden... flink lauw misschien wel.

suggestie van zelf een zinken plaat op maat maken is er al een goed idee...

na zelf een beetje googlen het volgende gevonden (site van kachelconcurrent):

Brandveiligheid:

Het rookkanaal moet omkokerd worden met onbrandbare materialen zoals Promatec 12mm (volgens NEN 3881). De omkokering moet bij de woning met houten vloeren en/of daken in zijn geheel doorlopen en mag niet per verdieping worden onderbroken. Bij vloeren van beton mag de omkokering worden onderbroken, echter niet zodanig dat de brandwerendheid nadelig wordt beinvloed. Brandbare materialen mogen niet dichter dan 75mm van de buitenwand van het rookkanaal worden aangebracht. Vul nooit de ruimte tussen het schoorsteenkanaal en de omkokering op met isolatiemateriaal. Voorkom bij montage dat kanaalverbindingen binnen de vloer vallen. Het rookkanaal dient te worden geplaatst volgens alle voorschriften van het Bouwbesluit die hierop betrekking hebben. Raadpleeg deze voor de installatie.

 

er bestaan ook kragen die kant en klaar beschikbaar zijn voor de doorvoer doorheen een platdak....