eerst beschermlaag, dan waterontharder?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig met een nieuwbouw en overweeg van onmiddellijk een waterontharder te plaatsen. Mijn architect zegt echter van dit pas na een jaar of zo te doen, zodat er zich in de leidingen eerst een beschermlaag kan vormen. Ik vind hierover echter geen informatie terug.

Is dit nodig? En ondermijnt dit het principe niet? Alvast bedankt!

(P.S. ik ben overigens heel tevreden van mijn architect maar ben graag goed ingelicht)

Reacties

Beste pvangils,

Ik zou onmiddelijk een waterontharder laten plaatsen en zeker niet wachten tot u kranen en uw leidingen al een laag kalk hebben. Wat u wel moet weten is het volgende: bij de  installatie zorgt men normaal gezien " puraqua" dat er een resthardheid aanwezig is in het water van ongeveer 10°F en dat moet ook want water dat volledig op 0°F is te agressief.

Wat betreft een goede ontharder: hier een paar goede dingen waarmee u kunt rekening houden.

Kleine toestellen die men verkoopt bij verschillende bedrijven met blokken zout verbruiken veel te veel Water en Zout en het zout (Blok zout) veel te duur en te exclusief. ( toestellen zoals twin tec, minimax, sencor soft) allemaal hetzelfde principe en trouwens hetzelfde toestel behalve anders verpakt !!

Door het feit dat toestel klein is ( grote) is het absolute geen voordeel want dan spoelt hij verchillende keren in de week met alle gevolgen voor het water- en zoutverbruik.

Andere bedrijven en onatharders: ik ga er niets positiefs of negatiefs over vertellen maar als u verder mijn andere commentaren bekijkt op deze forum, weet u al genoeg over mijn persoonlijke ervaring met verchillende bedrijven. Ik vind dat service-na-dienst even belangrijk of type/grote/kwaliteit van toestel ....

Indien u nog informatie wenst te verkrijgen op wat u precies moet letten bij het aanschaffen van zo'n toestel, best uw email laten geworden, ik ben ondertussen al zelf goed ervaren want het is al mijn 4de ontharder dat ik nu bezit.

Met vriendelijke groeten

Guy

Het is totaal niet noodzakelijk om te wachten om een waterverzachter te plaatsen.
Dit wordt nog te vaak ten onrechte aangeraden door loodgieters  en/of architecten met uitleg dat dan een dun kalklaagje de buizen zou beschermen.

Het tegendeel is echter waar, als de vakman zijn werk volgens de regels van de kunst heeft uitgevoerd, dan zullen er geen lekkages te bespeuren zijn en is het vormen van een kalklaagje overbodig.

De verschillen tussen de 'oudere grote' modellen en de 'nieuwe kleinere' systemen ligt hem vooral in het verschil van harsen die gebruikt worden, alsook de manier van spoelen (regenereren).
Dat die kleinere toestellen minder zout verbruiken is echter wel maar voor een gedeelte juist. Door die nieuwe harsen is er wel een minder verbruik maar niet spectaculair. Tevens is eender welk 'zout voor waterontharders' geschikt voor deze toestellen. (Blokzout is een klantenbindingsargument)
War wel veel verschilt is het spoelwaterverbruik. De kleine modellen gebruiken slechts 30 tot 50 liter water per spoelbeurt (gemiddeld om de 1100 verbruikte liters), bij de oudere modellen is dit gemakkelijk 180 tot 400à500 liter (naargelang het model) per spoelbeurt. (gemiddeld om de 2500 à 3000 verbruikte liters)

De resthardheid van zacht water is een persoonlijke keuze. Bij mij staat staat dit op 0°F. Gebruikers van regen- en/of putwater weten dat hun leidingen geen hinder ondervinden van dit volledig zachte water. Men behoudt een kleine hardheid (5 à 10°F) om het gebruiksgemak, meer niet.

Het waterverbruik bij de conventionele toestellen wordt hier wel fel overdreven.  Voor de betere toestellen mag je 5 x de harsinhoud rekenen.  Het is inderdaad wel zo dat de toestellen met een Fleck klep veel meer water verbruiken.