Pavadentro: verwarming bevestigen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers, ik zit met een probleem.

Tijdens mijn afwezigheid heeft een renovatiefirma mijn buitengevel langs binnen nageïsoleerd met pavadentro. Ik had er echter niet aan gedacht dat er op die gevel twee verwarmingen stonden die opnieuw bevestigd zouden moeten worden. En die pavadentro zal dat natuurlijk niet kunnen dragen. Ik ben dus nu op zoek naar een goeie oplossing...

Mogelijkheid 1: ik probeer sleuven te maken in de pavadentro, waar ik dan houten balken in steek die ik vastmaak aan de muur. Maar kan dat zomaar, zonder de pavatex kapot te maken? En krijg ik dan geen koudebruggen?

Mogelijkheid 2: ik maak een klein maar stevig houten raamwerk dat ik voor de pavadentro plaats en zo stevig mogelijk vastmaak in de achterliggende muur, met heel lange vijzen (de pavadentro is 80mm dik). Op die houten latten komt dan de verwarming. Maar is dat stevig genoeg?

Mogelijkheid 3: idem, maar dan met een dikke houten plaat.

Mogelijkheid 4, minst favoriete: ik koop 2 nieuwe verwarmingstoestellen die gewoon met pootjes op de grond staan. Maar da's natuurlijk een hoop geld en niet zo handig bij het schoonmaken.

Belangrijk te melden is ook dat de pavadentro nog niet beleemd is. Zou ik dat eerst doen, en dan daarop de houten latten of plaat vastmaken, of zet ik eerst de plaat en beleem ik de pavatex daarrond (dus geen leem op die plaats)?

Ik word er een beetje wanhopig van, zeker nu de temperaturen beginnen te zakken... Wie o wie helpt mij aan een oplossing?

Reacties

Ik zit ook met een muur waar ik niet aan de buitenkant kan isoleren (vensterdorpels springen maar 2 cm uit, en het betreft de gebogen wand van een erker)  En er staan ook radiatoren... Aangezien ik zelf de isolatieklus ga klaren, heb ik al een oplossing bedacht: 2 vertikale balkjes tegen de muur schroeven. Maar dan zit ik met koudebruggen van die balken, en dan vind ik wel jouw "Mogelijkheid 2" wel beter... Alleen: KAN JE in de Gamma of Brico-plan-it ZO'N LANGE VIJZEN VINDEN (12 cm of langer)????

In de Gamme of Brico niet. Maar elke goede ijzerhandel heeft minstens 6x160 in z'n assortiment.

Als je nog niet geïsoleerd hebt is het volgens mij véél beter om het houten raamwerk in of achter de isolatie te plaatsen! Hout isoleert zelf ook, de kans op koudebruggen is daar volgens wat ik nu lees miniem. Je kan zeker lange vijzen vinden, Red head heeft pakketjes van 6 schroeven + pluggen die speciaal dienen om zware rekken aan bakstenen muren op te hangen, maar ik weet niet of ze die in elke gamma of brico in voorraad hebben. Maar zoals bij elke schroef is het wel de bedoeling dat de twee te hechten onderdelen aan elkaar staan, en dat is nu net niet het geval als je daar 8cm isolatie tussensteekt...

Ik heb er vannacht een hele tijd over wakker gelegen, en ik ga toch proberen om de isolatie terug weg te snijden op de plaatsen waar de balken moeten komen en ze op de muur zelf vast te maken. Ik heb niet veel zin om een jaar nadat alles eindelijk af is plots een verwarming te zien loskomen.

Je kan ook een multiplexplaat lijmen ( vastkitten) en vastvijzen tegen de pavadentro (iets kleiner zagen dan de opp. van het verwarmingstoestel). De multiplex rust wel op de vloer. De isolerende plaat pavadentro is natuurlijk duurzaam bevestigd tegen de muur, dat is de voorwaarde.

Mon

Wij hebben  ook pavathermplaat.

Hebben op sommige plaatsen stukken osb of multiplex ingevezen

dus de multiplex of osb gelijk met de buitenkant van de pavathermplaat.

Dus dikte uitgesneden uit de pavathermplaat, met breekmes insnijden en  met brede beitel eruit halen.

Dus nog altijd maar 18 mm minder isolatie op die plaatsen.

Osb en/of multiplex lijm aan doen en dan vastvijzen. (bij jouw best pluggen tot in de baksteen muur)

Bij ons is het alleen vastgevezen in de pavatherm, omdat er monder gewicht op komt.

Vastmaken van H2O platen en van handoekrekken

Als je de osb of multiplex nog wilt belemen, schiet er dan met een nietmachine nog een dikke jutte tegen, zodaat er minder bartsen in je leem komen.

 

Je kan eens op mijn fotowebsite kijken, weet niet zeker of ik er detailfoto's van heb (badkamer)

Beste iedereen,

uiteindelijk heb ik het als volgt gedaan: pavadentro uitsnijden (gaat vrij vlot met een breekmes), houten paaltjes erin gestoempt (zit op zichzelf al redelijk stevig) en dan vastgevezen in de achterliggende muur met een plug-schroef-combinatie van 16cm lang (3 vijzen per paaltje, op 20cm van elkaar). Ik heb geen lijm gebruikt, maar bij één paaltje dat nogal los zat nog wel een restje leem ertussen gesmeerd. Voorlopig ziet dat er allemaal heel goed uit, maar er hangt natuurlijk nog niks tegen. Volgende stap: leem, gitex, en terug leem.

Bedankt voor het meedenken,

Steven

Beste,

wij zijn Pauline & Nathalie, twee masterstudenten industrieel ingenieur bouwkunde aan het De Nayer Instituut in Sint-Katelijne-Waver. Wij zijn momenteel bezig met onze masterproef die handelt over thermische binnenisolatie bij renovatiewerken. In kader hiervan zijn we ook bezig met het testen van het materiaal Pavadentro. We zoeken hiervoor nog een woning waar renovatie met dit materiaal werd toegepast, om een aantal metingen uit te voeren om te kijken hoe het materiaal zich in de praktijk gedraagt ten opzichte van een meer klassieker binnenisolatiemateriaal. Mocht u interesse hebben om mee te werken aan ons onderzoek, of als u nog andere vragen hierover hebt, mag u ons altijd contacteren.

Alvast bedankt!

MVG,

Pauline & Nathalie

Beste,

wij hebben dit nog niet geplaatst, maar ik ben op zoek naar materiaal om een bakstenen binnenmuur ( in goede staat) te isoleren langs de binnenzijde, liefst met materiaal dat ook een afwerkingsplaat heeft.

het moet aan de buitenmuur van een studeerkamer, daar we merkten dat de ruimte te koud blijft in de winter.

Daar onze dochter binnenkort terug veel in de kamer zal zitten om te studeren willen we dit asap aanbrengen.

het is een spouwmuur, met baksteen. ( 9 cm en 19 porpton denk ik) geen spouwisoloatie.

Zouden jullie me advies kunnen geven, wat de beste binnenisolatie is ? jullie mogen altijd voor en na komen meten.

dank je,

Lydia

Asse

Beste,

Beste,
We zijn momenteel bezig met een onderzoek voor het wtcb (wetenschapelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf)  in het kader van onze masterproef. We moeten richtlijnen uitwerken zodat aannemers/klussers zelf een idee hebben hoe ze binnenisolatie moeten plaatsen om zo vochtproblemen te vermijden (voor verschillende concrete situaties). We gaan hiervoor werkelijke situaties in softwareprogramma's invoeren ( eventueel ook een theoretisch model opstellen) om zo vochtoorzaken te achterhalen en richtlijnen opstellen zodat deze problemen in de toekomst vermeden zal worden.

Graag willen we ook uw medewerking.
We kunnen dan zien wat in uw situatie het best zal uitdraaien.

Indien u interesse heeft, u kan ons contacteren via pauline.desomer@gmail.com
Alvast bedankt voor de interesse
 
Pauline en Nathalie

lydia, waarom laat je niet gewoon je spouwmuur vullen (of is de buitenmuur dampdicht?)

Zou veel sneller zijn en goedkoper.

Hangt een beetje van de onvoorspelbare timing van de werken af... Ik heb heel wat verschillende muren en waar ik geen spouw heb of de buitenmuur niet dik genoeg kan isoleren ga ik gerbuik maken van Aerogel bekleed met Fermacell. Is vrij nieuw materiaal, van de firma Aspen uit U.K. en verdeeld door Ecotherm.nl in de BeNeLux. Omdat dit product kan "ademen" verwacht ik geen vochtproblemen. Misschien toch interessant om dit in jullie onderzoek te vermelden...
Dit zal bij mij niet meer dit schooljaar/academiejaar uitgevoerd worden, wegens andere isolatiewerken...

 

Heel erg bedankt voor u reacties! We hebben vrijdag een afspraak met onze promotor, dus we zullen eens kijken wat zij ons aanraadt om zeker te meten en waar we op moeten letten, dus we houden u op de hoogte! 

Bedankt voor de informatie! Er zijn inderdaad een heleboel nieuwe isolatiematerialen op de markt, veel te veel om te onderzoeken voor onze masterproef. In kader van onze thesis zullen we als innoverend materiaal Pavadentro verder onderzoeken.

Veel succes nog met de verbouwingswerken!

Heel erg bedankt voor de reactie! We denken ook dat u het misschien moet overwegen om spouwisolatie te laten inspuiten, dit kan ook niet altijd maar lijkt ons een betere oplossing dan binnenisolatie. Het is immers zo dat binnenisolatie eigenlijk best altijd vermeden moet worden. Dit wordt echt afgeraden omdat de muren hierdoor niet meer in staat zijn om het te veel aan warmte op te nemen, wat er dus voor zorgt dat je 's zomers een broeikaseffect krijgt en dus best kunstmatige koeling kunt voorzien. Het is ook uitermate belangrijk om voldoende te ventileren, want binnenisolatie geeft een verhoogt risico op vochtproblemen, schimmels en koudebruggen. Daarenboven komt ook nog eens dat u toch ruimte verliest omdat de isolatie aan de binnenkant van de kamer geplaatst wordt. Spouwopvulling heeft ook als voordeel dat de woning  tijdens het isolatieproces gewoon in gebruik kan blijven. Als u toch voor binnenisolatie kiest is het zeer moeilijk u aan te raden wat u het beste kunt gebruiken, want dit hangt immers ook af van de gehele constructie, het budget en gewenste thermische kwaliteit van de ruimte. Ook de correcte plaatsing van het isolatiematereiaal speelt een zeer belangrijke rol voor het vermijden van koudebruggen.