Hout-CV voldoende energie behoefte voor de koude dagen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Ik zou graag iets willen toetsen op dit forum. Om te zien of ik niets over het hoofd zie.

Ik zou graag een gecombineerd systeem willen installeren waardat er een buffervat gebruikt wordt voor zowel SWW als verwarming.

De energie bronnen die aan het vat worden gehangen zijn:

- Zonnecollectoren

- hout-CV kachel (2 kW in de ruimte, 10kW in het water)

In de zomer veronderstel ik voldoende energie te hebben voor mijn sanitair warm water. Er is geen warmte behoefte voor verwarming dus daar maak ik me geen zorgen over.

Het gaat me echter over de wintermaanden.

Volgens de EPB berekening heb ik -/+3600 MJ in december.

Dat wil zeggen dat ik per dag +/- 116 MJ nodig heb. Of in kWh : 32 kWh

Wil dit zeggen dat als ik per dag 3 uur stook op volledig vermogen van de kachel voldoende energie bijeenraap voor de dagelijkse verwarming?

Dit op voorwaarde dat het buffervat groot genoeg is uiteraard.

 

Bedankt voor eventuele bedenkingen, feedback, opmerkingen.

Roeland

 

 

Reacties

Je gaat uit van een gemiddeld verbruik op maandbasis, deelt dat door het aantal dagen, om te beslissen dat je vermogen van 2 kW voldoende is ? Of vergis ik me?

Geert

 Gemiddelde op maandbasis idd. Maar 2kW is enkel in de ruimte. Er gaat ook nog 10 kW de buffer in. Deze kan dan de volgende dag gebruikt worden om de vloerverwarming te sturen.

Dus eigenlijk 12 kW.

 

Roeland

roeland

het ketelvermogen definieer je nooit a.d.h. van de EPB, maar op basis van de minimum buitent°.  ik ken de juiste waarden niet uit m'n hoofd, maar voor december wordt er met een daggemioddelde gerekend van misschien 5°C, terwijl het in die periode net zo goed - 10°C kan zijn.  en dan heb je dus minstens 2 keer zoveel vermogen nodig!

daarbij is het al meermaals bewezezn dat de waarden van de EPB niet erg betrouwbaar zijn.  voor een aantal passiefhuizen kwam de EPB op 10 kWh, de PHPP op 15 kWh, of 50% foutmarge.  diegene die dan op EPB dimensioneert, kan wel eens flink in de kou zitten.

een goede PH heeft al snel 2 kW vermogen nodig, dus lijkt mij jou 1.33 kW (32 kWh/24h) wel heel optimistisch.

hans d

 Dus je gaat in de zomer hout verstoken en je ruimte dus beperkt bijwarmen om warm water te hebben? 

 in de zomer veronder stel ik voldoende warmte te hebben voor SWW van de collectoren.