Wat is de beste positie inblaasventiel (ventilatie D+)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Uitgangspunt: Vloerverwarming met ventilatie D+.
Cursus gevolg ivm ventilatie: Algemeen aangenomen werd dat alle ventielen (pulsie en extractie) best in het plafond geplaatst worden.
Onlangs met een installateur gesproken die volhield dat het beter is
Stelling: “ inblaasroosters dicht bij de grond te plaatsen. In samenwerking met de vloerverwarming zou je een betere luchtstroming krijgen?”
Ik kan de logica van deze man wel volgen en hij brengt me dus aan het twijfelen …
Als nadeel zie ik onmiddellijk de beperking ivm het plaatsen van meubels e.d.
Zijn er mensen die, eventueel praktische, ervaring met een gelijkaardige werkwijze hebben?

Reacties

 

 

Ik denk dat deze installateur eerder ongelijk heeft.  Het groot voordeel van vloerverwarming is dat deze werkt door straling zonder teveel convectie. Uw lucht langs onder laten uitkomen verwekt wel een opgaande luchtstroming in de ruimte.

 

Er bestaan, verschillende studies over dit probleem, bijvoorbeeld de luchtingang  aan een zijde en de luchtdoorgang naar de natte ruimte aan de andere zijde van de ruimte. Ik heb in feite niet ondervonden dat dit een verschil uitmaakt. Zonder luchtstroming doorheen gans de plaats grijpt er toch diffusie van de lucht plaats.

 

Het is interessanter te kijken naar de praktische kanten:

 

-  geen tocht veroorzaken op de plaats waar men zit of slaapt;

 

-  gemakkelijk te plaatsen. In het plafond is men ertoe  verplicht leidingen te gebruiken die in de chape verzonken zijn, behalve in de slaapkamers waar ze eventueel in de zolderruimte een plaats kunnen vinden. En dan nog, iedereen wil toch de zoldervloer voorbehouden voor gebruik. Maar wanneer men de metalen buizen in een vals plafond wil wegstoppen, is men praktisch verplicht de openingen bovenaan de muur te laten uitkomen.

Bij vloerverwarming treedt toch niet echt convectie op ? Dus geen stijgende warme lucht ...

Inblaas zou ik persoonlijk steeds hoog zetten, want die lucht gaat meestal frisser zijn dan de binnenlucht, en dus vallen, waarbij hij zich kan verspreiden.

Afzuig: zou ik eveneens hoog zetten, teneinde in de zomer de warmste lucht af te zuigen, en voor de rest kortsluitingstromen te vermijden tussen inblaas en afzuig.

Maar ik vrees dat deze materie veel ingewikkelder is, en zeer situatie afhankelijk (woonkamer, slaapkamer enz)

In onze slaapkamers was ik eerder geneigd om lager dan het bed in te blazen (tocht), MAAR dan creëer je gemakkelijk een kortsluiting tussen inblaas en af(door)voer onder de deur = minder verse lucht in de slaapkamer.

frank

ventielen staan m.i. bij voorkeur hoog op de muur of in het plafond, maar ook de juiste keuze van ventielen is belangrijk, er is nu eenmaal een verschil tussen een plafondventiel en een muurventiel voor inblaas.  en dan nog of je al dan niet een ventiel met grote worp hebt.

zoals de vorige tussenkomsten al aangeven, het is net de bedoeling van vloerverwarming luchtstromen te vermijden en te verwarmen met straling.  yannick heeft gelijk als ie zegt dat er bij vloerverwarming nauwelijks convectie optreedt, maar je gaat natuurlijk wel luchtstromingen veroorzaken als je er continu lucht over blaast. ik kan in elk geval de logica niet volgen, maar die is allicht ingegeven omdat dat soms een makkelijkere oplossing is.  als ik geen andere mogelijkheid heb zal ik een vloerventiel gebuiken dat omhoog blaast.

ik kan ook pierre bijtreden, de diffusie zal sowieso plaats vinden, al zal ik toch proberen de lucht aktief te verspreiden, dat werkt in elk geval sneller.  al is dat ook relatief, aangezien je continu ventileert.

als je laag inblaast, zeker als het met een beperkte snelheid is, zal de wat koudere lucht m.i. de neiging hebben laag te blijven hangen en sneller via de spleet onder de deur afgevoerd worden, waardoor mogelijk de verluchting wat minder efficiënt gebeurd. blaas je daarentegen hoog in zal de verse (koudere) lucht langer aan het plafond blijven 'kleven' en langzaam naar beneden zakken en krijg je een betere doorspoeling van de ruimte.

hans d

Voor de EPB regelgeving is het zelfs verboden een toevoer lager dan 1.8m boven vloerniveau plaatsen. Dit is een comforteis omdat men wil dat de personen in die ruimte geen tocht gewaar worden en de luchtcirculatie zich boven onze hoofden plaatsvindt.

johan

al ben ik het er principieel wel mee eens, ik wist niet dat dat in de EPB stond, en een beetje ten onrechte.  er bestaan vloerventielen die wel bruikbaar zijn en alleen een probleem geven als je er boven op staat - het "marilyn monroe-effect" ;-) , en al naargelang de plaatsing perfect bruikbaar zijn.  en plintventielen worden ook regelmatig toegepast, mogen die dan ook niet?  ik heb de norm niet direct bij de hand, maar weet jij waar dat zou staan? want dat is wel belangrijk om te weten.

hans d

Jazeker, dit is terug te vinden in het ventilatiedocument op www.energiesparen.be 

Hier staat bij de eisen voor een RTO dat dit enkel onder de 1.8m meter mag plaatsvinden als:

'De comforteis: de onderzijde van de regelbare toevoeropeningen moet geplaatst worden op een

hoogte van minstens 1,80 m boven het niveau van de afgewerkte vloer. De onderzijde mag lager zijn

dan 1,80 m voor zover een testrapport over de luchtverspreiding in de woonzone volgens de norm

NBN EN 13141-1 : 2004 §4.5 beschikbaar is.'

 

De fabricant moet dus een speciaal testrapport voorzien.

Hartelijk bedankt voor jullie reacties!

Alle twijfel die bij mij was ontstaan is weggeveegd.

Groetjes, Frank

johan

waaruit dus automatisch volgt dat vloeren plintventielen niet toegelaten zijn, wel dat wist ik niet (maar ja, je bent nooit te oud om te leren).. 

en dat is vreemd, want er zijn ik weet niet hoeveel systemen met kleine meestal kunststofbuizen die in de vloer worden weggewerkt en met vloer- en plintventielen werken.  waardoor die dus eigenlijk geen van allen in regel zijn met de EPB.  interessant om weten.

hans d

Hans

Het kan perfect dat er een testrapport is, het kan een zeer eenvoudige proef zijn. Nuja het zou me inderdaad niet verwonderen als de testrapporten ontbreken.

Het vreemde is wel dat deze eis in bepaalde gevallen niet erg zinvol is, bv. kamers onder een schuin dak.

 

 

Wat betreft de RTO-ventielen: dit zijn de ventielen die buitenlucht moeten toelaten bij de systemen A en C. Als men daar koude lucht op een laag niveau binnenlaat zal er zeker geen vermenging zijn, want deze lucht zal niet stijgen. En zeg nu eens, wie zou graag met koude voeten zitten?

Pierre

Met veel dank voor de verduidelijking, voor de systemen A en C is dat inderdaad een ander verhaal. Als deze niet goed werken worden die zeker dichtgezet.

Jamaar, er zijn toch (spleet) ventielen met een aanzienlijke worp, gemakkelijk 2 meter op het juiste debiet, dus kan je toch makkelijk een rooster totaal verkeerd zetten en goed mikken ?

pierre

goed gelezen, had ik zelf over gezien.  dus kan het voor toevoer blijkbaar toch.  ik vond het al vreemd, want ik heb daar nog nooit een opmerking over gekregen.

hans d

Beste,

Wij zijn een evenementenbureau en zijn bezig met het organiseren van een familiefeest in het thema "Hollywood". Voor de ontvangst van de gasten willen we een ventilatierooster installeren waarbij de gasten verrast worden wanneer ze hierover lopen. Dit omdat hun jurk opwaait en er dus het "Marily Monroe-effect" komt.

Ik zag jullie hierover iets vermelden dat er dat net niet gecreëerd werd. Maar wat hebben we nodig/ welke materialen om dit juist wel te realiseren? Ik ken namelijk niets van deze sector.

Ik stel jullie info en hulp nu al erg op prijs!

Met vriendelijke groeten

Jolien Stuyven
Event Assistant
Sultan Sushi Events
Mechelen

in deze discussie ging het eerder over ventilatieopeningen voor continue woningverluchting.

Bedoeling hiervan is net om geen hinder te geven voor de bewoners van een huis.

 

een ventilatierooster zoals u beschrijft is eerder een installatie voor amusement dat slechts tijdelijk wordt opgezet voor het familiefeest. U hebt dus gewoon een rooster met daaronder een redelijk flinke ventilator die automatisch (met een detectie of dergelijke) of manueel even op volle kracht kan draaien om de rokken omhoog te laten waaien. De luchtstroom hangt zowat rechtlijnig samen met de kracht van de ventilator die u kiest.

Heel erg dank voor uw reactie meneer Kris Vandermeulen.
Kan u enkele leveranciers van dergelijk materiaal aanbevelen? Of een plek waar we dat materiaal zouden kunnen huren/aankopen?
Nogmaals dank, we stellen dit op prijs.

Met vriendelijke groeten,

Jolien
Event Assistant
Sultan Sushi Events

leveranciers hiervoor ken ik niet zo.... ik vermoed niet er er kant en klare montagekits voor bestaan.

eventueel een houten platte doos laten maken door schrijnwerker of handige kerel, breed en lang genoeg om erover te stappen

redelijk plat ook anders moeten de mensen over een onding gaan stappen

in het midden een rooster met daaronder een paar ventilatoren (bv. van auto radiatoren, zijn toch krachtig en meestal ook wel plat)

activering van de ventilatoren zoals gezegd automatisch of er moet iemand bijstaan met een schakelaar