warmtepomp - energie uit afvalwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hier ben ik weer met een wild idee, waarvan ik hoop dat er ooit al eens door iemand anders werd over nagedacht.

Er wordt veel moeite gedaan om de rendabiliteit en de COP van warmtepompen zo hoog mogelijk te houden. lucht-lucht of lucht-water is contradictorisch slecht, want het heeft de slechtste COP op het moment dat de warmtebehoefte het grootst is. Water-water is voor velen een struikelblok omdat het captatienet of dieptesonde te duur is.

Maar ik maak de volgende bedenking: er wordt in een huishouden zeer veel energie gewoon naar het riool afgevoerd: bad, douche, vaatwas, spoelbak in de keuken, deze hebben allemaal een afvoer waar in 90% van de gevallen warm water (minstens 35°C) doorvloeit. het gaat bovendien om behoorlijke hoeveelheden per dag (minimaal 100L per dag voor een gezin van 4). Behalve de warmterecuperatie voor douches heb ik nog nergens iets gezien dat deze energie tracht te recupereren.

Zou het niet mogelijk zijn om deze energie te recupereren via een warmtepomp? Ik denk dan aan een geïsoleerd buffervat voor afvalwater, met een spiraal voor de primaire kant van een water-water warmtepomp.

Bestaat dit? Is dit mogelijk?

Ik wil eigenlijk heel concreet nadenken over dit idee. Want het buffervat gaan wij in ieder geval al hebben. We willen grijs water recupereren en zuiveren (helofyten veld), om te hergebruiken voor toiletspoeling.

Graag jullie reacties.

Mvg, Marc

Reacties

Beste

ik denk dat warmtepompen meestal 's nachts draaien, daar ze dan kunnen werken met goedkope nacht electriciteit Je zou dus als je afval water moeten bijhouden in een tank.

Verder is het zo dat je dan ook 2 afvoer netten nodig hebt, eentje voor warm water ( geisoleerd) en eentje voor koud water.

 

jan

ps 20 jaar geleden heb ik een warmtepomp gemaakt als eindwerk. Toen was de return on investment (zonder subsidie) ongeveer +/- 100 jaar. Ik weet wel niet of de zaken nu anders zijn geworden.

douches kan je recuperen met douchewarmtewisselaar

Voor al de rest: je kan het water laten afkoelen tot kamertemperatuur; dan heb je nog water van 22°C; Dan het je al een groot deel gerecupereerd. 

Wil je dan nog recuperen dan moet je er energie instoppen.  idd bv met een warmtepomp: bv die 100liter water 10 graden verder afkoelen (wat bv een warmtepomp kan), dan levert dat ons 100x10=1.000kCal, dat is ongeveer 1000kWh.  Een warmtepomp die bv 6kW levert, kan daarmee dan 1/6 van een uur draaien of 10min....

Of anders gezegd: met die 100l water kan je een warmtepompje 10 minuten laten draaien...

Walter

Zoals zo vaak hebben onze duitse vrienden dit al eens gedaan... Ik herinner mij de naam/locatie van het project niet meer maar er waren twee varianten:

-Verticale gëisoleerde collectorput met rvs spiraal: verzamelde water van enkele appartementen en verzorgde deze dan via een WP van warmte.

-Gewoon riool met in het onderste deel van de buiswand 3 of 4 leidingen voor warmteterugwinning voor individuele WP.

Legaal vormt dit dan weer een probleem want als jij een stukje van het riool met een WP aftapt en je stroomafwaartse buur dit op een dag ook wil doen dan kan hij niet van evenveel warmte genieten... beetje zelfde verhaal als WP-boringen in een dicht net.

bestaat in openbare zwembaden, overloop bad en/of afvoer douches waar WW aan gekoppeld is

 

MVG
stefan

 

Nog eventjes verder rekenen, met de volgende veronderstellingen:

gemiddelde temp inkomend water: 10°C

temperatuur SWW: 45°C

temperatuur afvalwater: 30°C

delta T warmtepomp: 10K

COP warmtepomp: 5

gezinsverbruik water per dag (minimaal): 240l

waarvan verwarmd (niet voor toiletspoeling dus): 160l

voor elke liter verbruikt SWW kan je dan koud water 10 x 5 = 50K verwarmen. Als je gemiddeld slechts 45-10 = 35K moet verwarmen heb je dus per liter verbruikt SWW nog 15Kcal energie over. Bij een verwarmingsseizoen van 4 maanden en een waterverbruik van 160l heb je dan volgende minimale overschot: 15 x 4 x 30 x 160 = kcal = 335kWh.

Conclusie: sanitair warm water kan je op deze wijze altijd voorzien, maar ruimteverwarming zal je er niet uit kunnen halen. Jammer eigenlijk, want het scheelt niet veel.

Misschien moeten bovenstaande veronderstellingen bijgesteld worden en komt het toch nog in balans. Als je uiteindelijk nog op jaarbasis 500kWh te kort komt is het te verantwoorden om dit zuiver elektrisch bij te verwarmen.

Op Duitse websites ben ik erachter gekomen dat ze daar al zeker sinds 2006 met afvalwater aan het experimenteren zijn.

http://www.wptec.de/aus_grauwasser.htm

http://www.waermepumpe.de/fileadmin/grafik/pdf/abwasser.pdf

Mvg, Danny

Het mij oudst bekende project om afvalwater als bron voor een WP te gebruiken, is het project "Achtse Barrier" in Eindhoven.

Dateerd al van begin jaren 80 uit de vorige eeuw. Helaas weinig van te vinden op het net.

 

Groet, Cp

Beste Gommer,

het lijkt er op dat je terugvalt op verwarming van SWW, omdat ruimteverwarming te ambitieus is.

Als je enkel je SWW wilt verwarmen, dan is een goedkope lucht SWW WP terug een optie. Kies er liefst één met een goede COP. Het argument dat je met een WP de meeste warmte nodig hebt als het vriest, en je dan toch grotendeels puur elektrisch verwarmt, vervalt dan grotendeels.

Je vraag is immers het jaar rond grotendeels gelijk. Het aantal dagen dat het overdag vriest is beperkt tot ruwweg ?5%?. Slechts ongeveer 5% van de tijd zal de warmtepomp overschakelen naar puur elektrisch. Je kunt een timer gebruiken om dit te optimaliseren: in de winter laat je de pomp aanslaan op de warmste uren, in de zomer 's nachts.

Mocht je nog werken met een oud ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning, dan is de unit dicht bij de uitlaat plaatsen een optie.

Mvg,
Jurgen

als ik goed probeer te volgen heb je in zo'n opstelling ongeveer het volgende:

  • een WP boiler met zo'n 150 liter voor het SWW
  • een buffervat waarin je zo'n 200 liter verbruikt SWW kan in opvangen (voor als je een iets meer dan gemiddeld 160liter SWW op een dag verbruikt)

==> de WP boiler haalt dan uit het verbruikte SWW, temperatuur gemiddeld 30°C om het SWW op te warmen naar 50-60°C

 

maar... een water/water warmtepomp (daar komt het op neer) kan niet meer energie eruit halen dan erin zit. In tegenstelling tot een water/water WP die een constante bron van energie uit grondwater kan halen, zit je hier met een beperkte opgevangen verbruikt SWW.

 

Als je dus eens veel SWW verbruikt op een dag en dat buffervat van 200 liter afvalwater aan 30°C is goed gevuld kan je toch maximaal die beperkte warmte eruit halen ??

 

Immers, wanneer het afvalwater afgekoeld wordt (de WP onttrekt de calorien eruit) zal er een punt zijn waarbij het rendement daalt. Misschien zelfs in die mate dat de laatste °C in het afvalwater niet meer de moeite zijn om over te pompen naar het SWW .....

 

ik veronderstel uiteraard dat je zo'n opstelling laat draaien met 1 cyclus per 24 uur, vermoedelijk een nachtcyclus. 's Nachts verbruik je waarschijnlijk nog maar weinig SWW en dan kan de WP in een continue ritme zijn werk doen. Een WP die bij ieder verbruik van SWW moet opspringen om de calorieën te recuperen van het afvalwater zal sneller slijten me dunkt!

 

 

Hoeveel warm water gaat er naar de riool behalve van het douchen?

Bij ons toch bitter weinig: wat van de vaat (7-8 liter) en wat van de wasmachine (3-tal keer per week). Ik zie niet in hoe je daar iets noemenswaardig van rendement uit kunt halen. Als je de wasmachine dan nog meestal laat draaien op 30°, dan valt er uit het afvalwater ook niet veel meer te rapen.

Gewoon een douche WW zal volgens mij nog jaren het enige rendabele systeem zijn en het is dan nog passief ook.

Best gommer,

Ik vind Uw idee zeker het overwegen waard. Het is best doenbaar in combinatie met een WP met een captatienet in de tuin. De temperatuur van het water dat uit de tuin terug komt naar de WP, is constant ongeveer 12 °C. Als je deze retour door het al eerder aangehaalde inox geïsoleerd bufferputje steekt, zou je de temperatuur moeten kunnen verhogen, want Uw rioolwater is toch altijd hoger in temperatuur dan 12° C. Daar het werkelijk rendement van een WP vooral afhangt van de temperatuur van de warmtebron, kan je op die manier het rendement van de WP verbeteren.

Beste,

Ik studeer momenteel bio-ingenieur aan de UGent. Voor mijn bachelorproef moet ik een ecologische manier om afvalwater te verwerken vergelijken met de bestaande manier.

We voeren hierbij het afvalwater apart af: hemelwater <-> zwart water (toilet) <-> grijs water (douche, keuken, wasmachine...).
Het grijs water sturen we door een warmtepomp. De warmte gebruiken we om het afvalverwerkingssysteem van het zwart water op te warmen, zodanig dat de bacterien onder optimaal milieu leven. Er wordt ook aan gedacht om de warmte te gebruiken voor inkomend water, maar momenteel lijkt de eerste optie beter.

Uw idee zal dus werkelijk worden gebruikt in de toekomst!