Meest efficiënte energiebezuiniging?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Eert en vooral ben ik blij dat er dergelijke fora bestaan waar mensen terecht kunnen met vragen, waarvoor ik jullie bijdrage op prijs stel.
Ik heb echter wel enkele bedenkingen, maar ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. De meeste mensen zien door de bomen het bos niet, vandaar dat ik hoopte om op dit forum concreet advies te krijgen van een onafhankelijke bron. Forums verlagen de drempel, maar wanneer ik probeer om een concreet advies te krijgen als leek, dan blijf ik op mijn honger zitten. De meeste fora verwijzen door naar adviesbureau's of dergelijke, ik weet die mensen moeten ook hun brood verdienen. Maar energiezuinig leven lijkt me een nobel doel, waarvoor geld vragen niet op zijn plaats is. Ik ben een groene jongen, maar ik weet niet hoe ik mijn ouders kan helpen om hun woning energiezuiniger te maken. Ik heb al tal van uren op het internet gezocht, en weet dan ook wel van verschillende mogelijkheden, maar welke zijn het meest efficiënt?

Ons huis is een half-open bebouwing met dak- vloer- en muurisolatie. Er is centrale verwarming adhv een doorstroomketel met aardgas. Er is dubbele beglazing, en handmatige verluchting via de ramen. De radiatoren zijn voorzien van thermostatische kranen en reflecterende folie. Spaarlampen zijn ook reeds voorzien en de leidingen zijn voorzien van isolatie.

Wat is de beste investering? En is het mogelijk om een raming van de kosten erbij te plaatsen? We hebben ervaring met bouwen, en ik heb ervaring met elektriciteit.

-Een zonneboiler
-Zonnepanelen
-Warmtepomp
-...?

met vriendelijke groet,
David

Reacties

beste investering :

- voor het milieu : je dak extra isoleren (ten zij je al meer dan 20 - 25 cm isolatie erin hebt)

- voor je geld : dit jaar nog zonnepanelen plaatsen

 

MVG
Stefan

 

David,

 

hangt ervan af wat je wil bereiken .

Hoe zit het met het energieverbruik nu ? Hoe hoog is dat ? Overdreven hoog of niet ?
(Gaat het trouwens enkel over verwarming of ook elektriciteit)

Zijn er al bepaalde zaken geisoleerd ? Of een beetje geisoleerd ? Een dak goed isoleren hoeft niet veel te kosten. Een gevel naisoleren kan soms oplopen.

Leeftijd (en misschien rendement) van de ketel ? Een 15-20 jarige ketel vervangen door een condenserende kan je heel wat opbrengen voor een relatief beperkte prijs.

Radiatoren of convectoren ? Vloerverwarming ? Indien radiatoren, is het mogelijk dat een warmtepomp niets opbrengt.

En vooral : wat is het budget ? Gaat het over minimale kosten of mag er serieus geinvesteerd worden ?

 

Geert

 

Elektricteit:

- vermijd gebruik droogkast

- zet alle sluimerverbruik uit (lage verbruikers maar 8800 u/jaar)

- kies voor zuinige toestellen

- vermijd elektrisch verwarmen

- verlichting ruimtes; met 100 à 200 W per ruimte zit je goed, alles er boven moet je op knippen.

als je dat doet heb je het meeste gedaan

Maarten

 

 

Beste Grasvlieg,

 

Ik begrijp uw probleem zeer goed, maar de juiste oplossing bijbrengen ken ik niet zomaar. Het huis van uw ouders komt grosso modo overeen met de viergevelvilla die ik in 1973 gebouwd heb en 2,5 jaar geleden ingeruild heb voor een modernere woning K33 en E60. Ik verbruik nu ongeveer eenderde van vroeger. Ik was een tiental jaren geleden begonnen met gewoon dubbelglas te vervangen door hoogisolerend glas 1,1; mazout vervangen door aardgas, met doorstroomgeiser. Maar dat waren allemaal verbetingen in de rand. Wij hadden zeer goede houten ramen met dubbelglas, maar toch waren ze niet winddicht. Ik denk dat de infiltratie een groot deel van de warmteverliezen uitmaakte. Koudebruggen waren er met de vleet. Ook mogelijk was de isolatie (6 cm dik) afgezakt in de muren. De grootste winsten (bijna halvering van het verbruik) hadden we reeds bereikt door het beter afstellen van de oude mazoutketel (kleinere verstuiver, lagere watertemperatuur tot 60°C, stilleggen van de ketel zolang geen warmte werd gevraagd, warmwateraanmaak in de zomer gedurende twee uren 's morgens).

Welk volume heeft die woning en hoeveel is het verbruik? Welke gasketel is het? (reeds HR en hoe oud?). Gelijk reeds hoger gezegd zitten de mogelijke verbeteringen in de vervanging van uw gasketel door een condensatieketel met een doorstroomgeiser en klein ingebouwd reservoir, en door de verbetering van de zolderisolatie. Een warmtepomp moogt ge vergeten want de elektriciteit is te duur, het nodige vermogen zou toch tamelijk groot moeten zijn en de radiatoren moeten overgedimensioneerd zijn, hetgeen waarschijnlijk wel het geval was. Een zonneboiler is maar interessant (dank zij de subsidies) als het warmwaterverbruik hoger ligt dan gemiddeld, maar vergt in dit geval wel een grote investering voor waarschijnlijk weinig opbrengst. Zonnepanelen PV behoren tot een ander domein,want dat verandert niets aan de energiebehoefte van het huis.

 

Al de rest vraagt een grote renovatie.

 

 

Beste Stefan,

Bedankt voor de reactie.

 

-het dak en de zolder zijn reeds geïsoleerd met 12cm isolatie. Mijn vader laat me weten dat hij PU-platen zal kopen om er bovenop te plaatsen.

-Zonnepanelen plaatsen zijn mijn ouders nog aan het overwegen wegens de hoge kostprijs. Mijn ouders rekenen op 15 000€(Ons verbruik is 6400kWatt/jaar) is dit haalbaar, en kunnen wij als doe-het-zelvers de kostprijs drukken?

 

Beste Geert,
Bedankt voor de reactie.
Het elektriciteitverbruik was dit jaar 6400kWatt. De verwarming is op aardgas, dit komt op 9000kWatt. Het dak, de vloer en de gevels zijn geïsoleerd.
De leeftijd van de ketel is 8 jaar.
Er zijn radiatoren aanwezig.
Het budget liefst niet te hoog, maximaal 20 000€.
 

mvg, David

Beste Maarten,

-Mijn moeder gebruikt de droogkast zo weinig mogelijk.

-Sluimerverbruik letten we ook op

-Elektrisch verwarmen doen we ook niet vaak, de radiatoren en de houtskachel zijn de hoofdverwarming.

-De diepvriezer is oud en versleten, deze zullen we vervangen.

-Onze verlichting bestaat voornamelijk uit spaarlampen.

 

mvg, David

 

 

 

Beste Pierre,

 

Hoogisolerend glas is voor mijn ouders geen optie aangezien er reeds dubbelglas inzit. We hebben een doorstroom(8jaar oud), op aardgas. Er is zolderisolatie aangebracht, 2 jaar geleden. Het volume van de woning is ongeveer 365 kubiek, waarvan 50kubiek voor de zolder is. Het huis hebben we recent gerenoveerd(9jaar geleden), dus ik denk niet dat we al last zullen hebben van doorzakking van de isolatie.

 

met vriendelijke groet, David

Amaai dat elektriciteitsverbruik is wel heel hoog. Wij doen het met 2500 kWh/jaar en wij leven niet primitief of extreem-groene-wollen-sokken, hoor. Uw verwarming op aardgas is dan wel weinig.

Heeft u een elektrische boiler die vol zit met kalk?

David,

 

ik zou me focussen op de elektrische verbruikers, 6400 kilowattuur (geen kilowatt) is veel.

Als er inderdaad elektrisch bijverwarmd wordt op bepaalde slaapkamers, dan zou ik daar al beginnen zoeken.

 

Het gasverbruik daarentegen is zeker laag te noemen.

 

Geert

 

 

Bezste David,

 

Ik heb alles nog eens goed gelezen. Behalve voor het elektriciteitsverbruik zitten uw ouders nog niet zo slecht. Is bij de renovatie ook op de luchtdichtheid gelet? Anders zal er wel veel infiltratie zijn, en zou men de inlaatroosters tijdens de winterkou wel toe kunnen laten.

 

Ge zult toch moeten controleren waar dat hoog elektriciteitsverbruik naartoe gaat. Normaal zou een verbruik van 3.000 à 3.500 kWh voldoende moeten zijn. Is er misschien nog een oud model TV die veel opstaat en veel verbruikt?

Grasvlieg/David zei: "-De diepvriezer is oud en versleten, deze zullen we vervangen."

dat zal al voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor electriciteitsgebruik.....

David,

sluimerverbruik is niet enkel toestellen afzetten. Zelfs al staat een video af dan nog verbruikt die. Onlangs een video gemeten. Standby 18 W, af 16 W. Haal echte schakelaars (met kabel of tussenzetstuk) in huis.

Je oude diepvries kan al 1000 kWh per jaar trekken. De nieuwe doen het met 200 kWh/jaar.

Maarten

 @Grasvlieg, als 20000 je budget is begin dan eens met een goeie energieaudit. Ik ben zelf geen auditeur dus spreek niet voor mijn winkel maar wel uit eigen ervaring.

Ik heb een aantal jaren geleden een toestelletje gekocht om het elekticiteitsverbruik te meten (+/- 50 euro). Meten is weten. Elk toestel in huis heb ik gemeten en de verbazing werd steeds groter na elke meting. Daarnaast heb ik ook nog een IR-thermometer gekocht en punt per punt de buitengevel gemeten en zo de koude bruggen opgezocht.

Resultaat: elektriciteitsverbruik gedaald van +/- 6000 Kwh naar 3200 Kwh (jong gezin met 3 kinderen). Investering: minder dan 1000 euro!!! (spaarlampen, andere diepvrieskist en stroomonderbrekers). De belangrijkste winst zit naast deze kleine investering in het gebruikersgedrag.

Daarna zijn we de woning gaan aanpakken en isoleren. Ook het dubbelglas is vervangen door betere beglazing. Het dak is bij geisoleerd, de spouwmuur is geisoleerd, zonneboiler geplaatst, CV buiten gegooid, finoven zorgt nu voor de woningverwarming.

Ons comfort is sterk verhoogd (dit is het best te voelen met deze koude winderige dagen) en vaste kosten zijn tot een kwart herleid tov. 2005 (referentiejaar voor ons wegens topverbruik en begin van de aanpassingen)

succes met je aanpak

ron4u