Minimum temperratuur vloerverwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, We hebben recent onze VVW opgestart. Op dit moment staat de max aanvoer temperatuur op 33C. Nu blijkt dat we in feite weinig geniet hebben vaneen warm aanvoelende vloer omdat de verwarming nauwelijks moet werken: enkel 's morgens en 's avonds draait de pomp enkele uren, terwijl we overdag 21C, 's avonds 22C en 's nachts 19C vragen. (Misschien verander ik dat nog naar permanent 21C). Zou het een goed idee zijn om de aanvoertemperatuur te begrenzen op bvb. 25C, zodat de vloer meer op een constante temperatuur blijft? Uiteraard zal dit het verbruik van de pomp wat verhogen, maar wat is de invloed op het gasverbruik? Graag jullie meningen... Technische gegevens: Ketel: ATAG zonnegascombi 25kW, 380L boiler VVW op gelijkvloers (~100m2) Radiatoren op verdieping K-waarde woning: ~30.

 

Niemand enige input?

Reacties

Dag koen,

even helpen deze vraag omhoog te duwen want ik zit met dezelfde vraag, en vond ook nog geen antwoord, ik kreeg bij bevraagde installateurs enkel "je bent zot"-blikken, zonder enige logische uitleg

groet, Joost

Hoi, ik ben hetzelfde aan het uitzoeken. Initieel hadden we ook een hogere aanvoertemp van de vvw (30°). De zonesturing ging de pomp van de vloerverwarming dus ook stilleggen als't warm genoeg was. Wij verwarmen met een Lucht-water SANYO CO2 ECO warmtepomp. Gezien het verbruik volgens mij (te) hoog lag ben ik gaan experimenteren met onze weersafhankelijke stooklijn. Nu heb ik deze eergisteren zo ingesteld dat de aanvoertemp nog maar 25°C is bij een buitentemp van 6 à 7°C. De kamerthermostaat heb ik dan ook iets hoger gezet: 22°C (ipv. 21°C), zodat de zonesturing mijn pomp blijft aandrijven. Bleek dat het verbruik met 15kWh gedaald is tov. vorige dag (met gelijkaardige buitemp). In de leefruimte werd het 20,6°C. De vloer is nu constant op temp (lauw). Wij hebben wel een A-label circulatiepomp (Grundfos ALPHA2) die 42W verbruikt om 90m² vvw aan te sturen.

Je zou bv elke dag de aanvoertemp één of twee graden kunnen verlagen en zien of de gewenste comforttemp bereikt wordt. test dit wel over langere periodes (24u of langer) want in goed geïsoleerde woningen zijn de interne winsten ook belangrijk (koken, wassen, strijken,...). Vergeet ook de invloed van de zon niet tov. een bewolkte dag!

Als je de vloerverwarming stopt, 's nachts of overdag bij een bepaalde temp, dan koelt volgens mij de vloer te veel af (dus ook de massa chape en muren die als warmtebuffer werken). Om dan alles volledig terug op te warmen is volgens mij meer energie nodig dan de vloer constante op dezelfde temp te houden. Enig nadeel is dat in de badkamer (vvw + wandverwarming) bij deze lage aanvoertemp het bij ons nu "maar" 22,5°C wordt. Opgelet, wij hebben wel een goed geïsoleerde K27 woning. Als er 's teveel warmteverlies is, zal deze redenering dus niet kloppen. Wij hebben ook overal vloerverwarming en maar één aanvoerleiding op deze temp.

Grtz,Steven

Bedankt Steven voor uw nuttige reactie.

Het probleem van de badkamer hebben wij niet, aangezien we daar een radiator hebben, met een gescheiden circuit.

Voor warmtepompbezitters die uit buitenlucht energie halen is het aan te raden om ook eens in de gaten te houden wat de buitentemperatuur is.

Omdat het overdag warmer is haal je meer warmte voor minder uit de lucht.

Zomaar wat veranderen en dan concluderen dat je 15 kw bespaart op een dag is bijna gelijk aan je zelf verheerlijken wat er waarschijnlijk niet is.

ik zie net dat hans delanoye online is, die heeft hier waarschijnlijk een gegrond antwoord op, dus zet ik de vraagstaart bij deze effe omhoog