Wateroverlast : beste bouwmethode ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het is al een tijdje dat dit onderwerp, overstromingen door mijn hoofd spookt, eerst en vooral omdat het alsmaar meer een internationaal frequenter probleem word.

In sommige landen hebben ze hier al oplossingen voor gevonden, denk maar aan meer primitievere stammen die paalwoningen zetten, tot onze nederlandse buren die paalwoningen hebben die ifv de getijden mee stijgen en dalen met de waterstand.

We kunnen met zijn allen wel zeggen ons gebied is nog nooit overstroomd, maar ik ken minder leuke verhalen al vanuit het verleden waar er plots op jou rioleringsnet een klein industrieparkje word aangekoppeld met minder leuke gevolgen.

Maw we kunnen wel proberen te hopen en te vertrouwen dat er met onze woning niets gebeurt, of je zou ook kunnen pro-actief zijn en bedenken wat is de beste bouwmethode om de woonbaarheid van uw woning na een overstroming te garanderen.

Ik zie een aantal zaken :
1. voorkomen dat je woning natte voetjes krijg : overheid (maar ik reken vooral op mezelf ;-) )
2. zelf voorkomen dat je woning geen water kan opnemen : paalwoning , maar meestal is dat afh van je bouwvoorschriften neem ik aan, kan iedereeen zomaar een woning op palen, dus hoger bouwen?
3. dat brengt ons bij welke type van woningbouw het best tegen water kan, als we ervan uit gaan dat het water minimaal 12 uur is blijven staan
- wat voor HSB?
- wat voor MHB ?
- wat voor traditionele bouw : steen
- wat voor strobouw?
- metaalbouw?

we kunenn altijd hopen.. maar we kunnen ook realistisch zijn.. en gewoon pro-actiever zijn

groetjes

cumulus libre

Reacties

 Laten we duidelijk zijn: ALLE bouwwijzen lijden onder overstroming.

Het is gewoon het beste om je woning niet nat te laten worden.

Traditionele bouw: doordrenkte baksteen, gips/pleister, isolatie (rotswol/glaswol/), behangpapier, houten schrijnwerk etc.

HSB: doordrenkte baksteen van gevel is nog niet zo erg maar het houtskelet zelf maar vooral het isolatiemateriaal is kapot. Cellulosevlokken moeten eruit en vervangen worden door nieuwe droge vlokken. Voor de rest alles gelijk met tradionele bouw.

ICF bouwwijze (gegotenbeton in isomoblokken): de isomo en beton zullen de regen nog redelijk doorstaan  (slorpen geen water op) maar alles wat er tegen hangt is toch naar de botten.

 

Voor je bouwt of iets koopt je goed informeren kan al veel aan het licht brengen. Dat is al je beste wapen, dan moet je u geen zorgen maken over water en het kost niets.

 

- Koop een stafkaart en speur de kleine waterlopen op. De grote zal je wel weten liggen.

- Kijk naar de hoogtelijnen en probeer het te interpreteren als je er iets van kent.

- Straatnamen zoals poelweg, kouter, nattestraat,... hebben hun naam niet gestolen.

- Kijk naar de lokale plaatsnamen, ook op de stafkaart komen deze namen dikwijls overeen...Zoals bv.: "ten broeke", "diepe venne".

- Vraag aan buurtbewoner info, liefst aan de ouderen.

- Bij de aankoop van een stuk bouwgrond is er ook de watertoets dacht ik.

 

 Als je dan toch bouwt in zo'n gebied dat een voorgeschiedenis heeft lijkt het me aangewezen om uw technische installatie's niet in de kelder te zetten. Uw wasmachien/droogkast op een 60cm boven de grond zetten (is ook gemakkelijk om was in te steken). Of een bel etage bouwen met het onderste gedeelte als koude garage zonder veel technieken en afwerking in.

 

Voor ik het mijne kocht heb ik het volgende bekeken :

 http://geo-vlaanderen.agiv.be/geo-vlaanderen/overstromingskaarten/

Inderdaad, deze kaarten zijn redelijk nauwkeurig, als ik me niet vergis is hier ook de watertoets op gebaseerd.

 

Als ik nu de gebieden van in de buurt vergelijk met vorige week klopt dit nagenoeg volledig.