welke verwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Volgend jaar begint de bouw/renovatie van ons onlangs aangekocht huis (*trots :-) ) . Onze architect heeft reeds goed werk geleverd, maar op gebied van verwarming/sanitair zit ik nog wat vast.
We gaan bijbouwen aan een bestaand oud volledig te renoveren huis, dmv een houtskelet bijgebouw waarin zich onze leefruimte en slaapkamer bevinden. We hebben een zuidelijk gelegen terras met grote raampartijen waarop dit bijgebouw uitgeeft. we hadden graag het houten gevoel van het bijgebouw (volledig hout, ook muren) ook in de vloer behouden dmv massief parket. Doordat er zich een vide bevindt in de leefruimte, die hoog tot het dak doorloopt, raadde iedereen ons vloerverwarming aan. Wij zijn er allebei geen grote fan van btw, maar als het de voordeligste en aangenaamste (voor natuur en onzelf) oplossing biedt dan volgen we. Echter is dit niet ideaal met massieve parket, als zeker niet met de brede planken die we op het oog hadden, er kunnen namelijk spleetjes komen (al kan dit natuurlijk een zeker charme en geleefde look hebben)
Aardgas is er niet. Voor mazout moet ook alles nog aangelegd worden (Het was een heel oud huis.)
We gaan alles zo goed en ecologisch mogelijk isoleren (dak, vloeren, tussenvloeren) deels met isofloc (dak en houtenbijgebouw). Het bestaande huis gaan we witkalken. We wilden geen nieuwe muur voormetsen daar we mooie oude muren hebben. Dus gaan we vanbinnen uit isoleren met een leemafwerking.

Ok concrete vraag nu: Graag hadden we zo ecologisch en nafhankelijk mogelijk verwarmd en voorzien in sanitair water. Wat denken jullie dat de beste oplossing is?
Wij dachten aan warmtepompen (grond - zuidelijk gelegen tuin) + bijstoken met electriciteit. Om later PV panelen te installeren , nu geen budget meer :-(
Kan dat gecombineerd worden met zonneboiler? is dit verstandig?
Of denken jullie dat het gehele systeem anders kan? We gaan nu namelijk uit van vloerverwarming, maar voor ons is dit geen must.

klein detail vergeten :-) in de leefruimte bevindt zich een openhaard/kachel (ook daar zijn we nog niet uit :-) ) die we waarschijnlijk met speksteen gaan omringen.
Al ons hout komt van onze weide die nu al een dertigtal oudere knotwilgen bevat. Maar we zijn nu bezig om 1 hectare bos aan te leggen dus hout genoeg...

Alvast bedankt om deze ganse boterham te lezen en hopelijk ook om jullie gedachten te ventileren
merci!

Steven
PS: indien jullie willen kan ik een grondplan+3D-ontwerp van het huis doorsturen

Reacties

Hallo,

Ik heb net gebouwd en bewust gekozen voor L/L warmtepomp.

Wij zijn er zeer tevreden over tot nu toe. Natuurlijk moet de winter nog komen.

I.c.m een goed geïsoleerd huis is dit volgens mij de juiste keuze. We hebben ook PV installatie laten plaatsen.

Het ziet er heel goed uit qua verbruik tot nu toe.

Ik heb de toestellen gekozen ifv de verwarmingscapaciteiten/rendement bij verwarmen  (COP) deze ligt op 4.8 bij 7°C buitentemperatuur volgens fabrikant.

 

Groeten Geert

 Hello,

Goed isoleren is altijd de boodschap en goed de koudebruggen uit werken.

Een WP lucht water  ok maar da zal er mischien electrisch moeten bijverward worden  beneden de -5°C.  Water water WP kan ook  kosten voor de grond captatie  is nogal prijzig.

Een pellet ketel kan ook.

In dien jullie in bepaalde ruimtes geen vloerverwarming kunnen plaatsen is een muurverwarming  ook wel een mogelijkheid.

 

Ik zou zowel de pellet ketel als de WP altijd combineren met zonnepanelen zo hoef je in de zomer zelden  te stoken. op zonnige  dagen heb je ook wel sanitair warm water.

Wel uw wasmachine en  eventueel vaatwas  op uw SSW aansluiten

MVG

 

Kies voor vloerverwarming of wandverwarming. Dit levert een lagere aanvoertemperatuur op naar het warmteafgiftesysteem, 30 tot 35 graden Celcius is voldoende. LTV radiatoren of convectoren vereisen al snel 40-45 graden Celcius. 

Deze lage temperaturen zijn ideaal voor bodemgekoppelde warmtepompen. Deze bieden het hoogste rendement, vooral bij een goed ontwerp van het totale systeem, inclusief de bronboring. Anders dan lucht/water warmtepompen, waarvan het rendement zakt in de winter door koudere buitenlucht - terwijl je dan juist verwarming nodig hebt - houden bodemgekoppelde warmtepompen een goed rendement doordat - mits goed gedimensioneerd - de warmtesonde vrijwel dezelfde temperatuur kan vasthouden.

Laat eerst een globaal ontwerp doorrekenen. Dan weet u waar u aan toe bent.