Vloerverwarming Opal-systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

heeft iemand ervaring met het OPAL vloerverwarming systeem?
Deze zou even snel opwarmen als een radiator??? ( blijkbaar iets nieuws en energie besparend )

Zie onderstaande link voor meer info:
www.opal-systems.be

Alle reacties zijn welkom.

Reacties

Het lijkt me, na het lezen van het soms kromme nederlands  ;-) , een variant van droge vloerverwarming te gaan.

Droog omdat de warmtedragers (= waterbuizen) niet in chape liggen. Het dunne laagje tegel- of parketlijm kan je moeilijk vergelijken met een laag chape.

 

citaat van die website

Met een traditionele bodem-verwarming (zwaar), is de regeling in functie van de binnen temperatuur niet aan te raden,want zij leidt bijna onvermijdelijk tot gebrek aan comfort. Bijvoorbeeld, s'morgens op het ogenblik van het weer op gang brengen, bestaat er een belangrijk verschil tussen de kamertemperatuur en de instructie. De sonde vraagt een maximumproductie van energie. Wanneer de kamertemperatuur bereikt is, heeft de vloermassa te veel energie opgestapeld, hetgeen een overdreven temperatuur in de plaats brengt. Het is mogelijk dat op het moment dat dit gevolg zich werkelijk laat voelen (2 tot 3 uur later), de inbreng verdwenen is. Er zal dan een gebrek aan verwarming zijn dat, op zijn beurt, slechts zeer langzaam zal kunnen gecompenseerd worden.

Wat ze aanhalen van als zijnde de nadelen van wat ze traditionele vloerverwarming, ik vermoed dat ze daarmee vloerverwarming met chape erop bedoelen, lijkt me overdreven... Normaal werkt de vloerverwarming bijna aan een quasi constante temperatuur van rond de 30°C. Die techniek is ondertussen al goed onder de knie me dunkt.

 

Zelf heb ik geen ervaring met het systeem dus daar ga ik niet verder op in gaan....

 

 

Het hierboven beschreven fenomeen beantwoordt wel aan de werkelijkheid. Met dien verstande dat de buitensonde niet noodzakelijk het maximumvermogen vereist wanneer de verwarming aanspringt. Als het buiten minder koud is zal de computer de watertemperatuur verlagen. Maar dan verloopt de opwarming nog minder snel.

 

Kris, welke regeling hebt ge om aan een constante watertemperatuur van 30°C te komen? Is het zo dat ge continu verwarmt en dat uw regeling toch uw ingestelde temperatuur over 24 uren kan handhaven? Tot nu toe heb ik dat nog niet durven doen en verwarm ik in tijdblokken, juist om dit fenomeen van hysteresis te  verschalken.

 Ik heb me verkeerd uitgedrukt... met de 30°C wou ik eerder zeggen dat de temperatuurregeling, indien nodig warm water in de vloerverwarming laat pompen. De temperatuur van de vloer verhoogt dus enkel indien nodig.

Bij warm weer of veel binnenkomende zon zal de vloerverwarming zelf een lagere temperatuur afgeven.....

ik vond deze informatie via deze link: "http://www.supersystems.be/faqs_vloerverwarming.htm#Wordt het niet te warm wanneer de zon binnenschijnt of wanneer je de haard aansteekt"

waarom dus Opal Systeem hun droge systeem zo beter wil voorstellen dan wat zij de traditionele vloerverwarming, zijnde natte opbouw, op het punt van oververhitting, lijkt me eerder commerciele praat dan nuchter objectiviteit.