Elektriciteitsverbruik aardig hoog : grootste boosdoeners?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo beste kenners,

Ik ben onlangs, in het kader van het eventueel overstappen naar een voordeliger elektriciteitsleverancier, het verbruik van mijn ouders eens nagegaan. En dat lijkt me toch vrij hoog te liggen... Alleen ben ik niet zo'n kenner om juist te kunnen duiden waar de grote pijnpunten liggen en waar er verbeterd kan worden.

Ik geef jullie even de gegevens:

Een meter met dag- en nachttarief. Nachttarief geldt ook in de weekends.

Jaarverbruik in dagtarief = 2100 kwh
Jaarverbruik in nachttarief = 3700 kwh

Dus in totaal een jaarverbruik van 5800 kwh wat me toch vrij veel lijkt.

Het is een open bebouwing uit de jaren 70.
Verwarming is op stookolie, er is nergens elektrische verwarming. Geen airco.

Geen tuinverlichting, totaal geen buitenverlichting (dus ook geen halogeenspot ofzo aan de deur)

Apparaten (de juiste wattages ed kan ik eventueel wel nakijken, weet ik niet precies vanbuiten)

-2 staande diepvriezers, allebei A klasse. Eentje met 5 schuiven, eentje wat groter met 6 schuiven. Allebei volledig gevuld en relatief nieuw. Staan in koelere kelder.
-1 droogkast. A klasse en splinternieuw. Wordt in de zomer nooit gebruikt, in de winter 2-tal keer /week
-1 elektrische boiler van 120 l, wordt verwarmd tijdens nachttarief
-1 wasmachine, A klasse, wordt 2 a 3 keer per week gebruikt, meestal tijdens nachttarief
-1 koelkast, half jaartje oud en A klasse
-1 elektrisch vuur, ouder model met van die klassieke elektrische platen ( zoals hier : http://img.2dehands.be/f/normal/79564627-elektrisch-fornuis-met-warmelu… ) , ook met oven. Is al redelijk oud (25 jaar ofzo), en wordt dagelijks 1 a 2 keer gebruikt. Oven wordt zowat 1 keer per week gebruikt voor een half uurtje.
-1 TV die dagelijks 's avonds een 5-tal uur opstaat. Geen LCD/plasma ofzo, gewoon een ouder model crt.
-1 laptop die dagelijks een 8-tal uur opstaat
-1 kleine radio die dagelijks 12-tal uur opstaat

Verder voor zover ik weet geen mogelijk grote energievreters. Kan dit een dergelijk verbruik opleveren?
En zo ja, waar zitten dan de grote energievreters?

Met dank!

Reacties

 je weet toch dat klasse A-toestellen inmiddels de op 1 na slechtste op de markt zijn en dat klasse B (koelkasten en diepvriezers) zelfs niet meer mag geproduceerd worden. Verder geef je zelf de reden aan van het hoger verbruik tijdens de stille uren in vergelijking met de normale uren. Het verbruik is niet zo abnormaal hoog, wel hoger dan het gemiddelde, waarvan de Habitos-site vandaag nog zei dat het tussen de 3000 en 5000  kWh per jaar ligt. De gemiddelde Vlaming is dan ook spilziek. Ontleen eens een energiemeter en kijk eens wat een droogbeurt kost, wat die elektrische boiler feitelijk vreet, en wat een TV op 5 u geeft. Niet verschieten.  Niet abnormaal hoor, we hebben nu eenmaal de gewoonte veel elektrische toestellen ten gebruiken, waarvan niet lang allen tot de zuinigste categorie behoren. En toch kan je het met minder dan de helft, gewoon meer opletten, standby en droogkast vermijden, eens meedoen aan de actie "energievreters" van de BBLV, grootverbruikers vervangen of efficiënter  gebruiken  (vb. klok op de elek boiler zodat deze tegen de ochtend slechts 2 u opwarmt ipv de hele nacht vanaf nachttarief om 9 u ' savonds, bijvoorbeeld Mogelijk doe je dit al, gewoon een tip ). Succes ermee!

"1 elektrische boiler van 120 l, wordt verwarmd tijdens nachttarief"
 

Uw grootste verbruiker is deze, zonder twijfel... Afhankelijk van uw verbruik van warm water zal dat gemakkelijk een 1500- 2000kWh per jaar zijn, in uw geval dan vooral op nachttarief. Ook droogkast kan wel iets verbruiken.

 

Om verder te gaan op de boiler. Omgerekend kost het om 1L water 1°C te doen stijgen ongeveer 0.001163 kWh aan energie. Neem nu dat je een 80Lwarm water verbruikt per dag voor wassen en koken die je van 15°C (leidingwater) naar 60°C brengt kom je al snel op: dT45°C x 80L x 0.001163kWh = 4,18kWh per dag of 1525 kWh per jaar.

 

plus 2 a 3 KWh warmteverlies (boiler) per dag, zijnde 730 KWh tot 1095 KWh ?

 Conclusie:

Investeer in een Zonneboiler en zet ook deze op uw wasmachine. Probeer zoveel mogelijk de droogkas te vermijden.

Indien de investering er niet in zit probeer naar 50°C of zelfs 45°C  in de boiler te streven. Het is absurd om eerst naar  vb 60°C te verwarmen om dit dan te mengen met koud water. Dit is  natuurlijk afhankelijk van jullie gebruik.

 

Mvg

Dank voor de reacties!

 

@ Jan De Gols : met A-klasse bedoelde ik eigenlijk de A++ klasse, my bad. Ik wou de vergelijking maken met B en lager qua klasse, maar die vind je blijkbaar zelfs niet meer.

 

Het verbruik ligt idd het hoogste tijdens de nacht, dus ik had al een vermoeden dat de boiler de schuldige was. (Niettegenstaande m'n ouders mijn laptop de schuldige achten, ik werk soms vrij laat... )

Maar ik had dus niet gedacht dat dat zo extreem zou zijn... 1500- 2000kWh per jaar schrik ik wel van.

Ik had zelf de schuld eerder bij dat oude elektrische vuur gelegd. Maar je hebt inderdaad een significant hoger verbruik tijdens nachttarief (dus dat kookvuur is hier niet de schuldige)

 

Ik stel de vraag ook omdat ik binnenkort alleen ga wonen, en dan ga je je automatisch wat verdiepen in woonvraagstukken. Ik had mezelf al voorgenomen om, zowel vanuit financieel als vanuit milieuoogpunt, zo veel mogelijk de groene/zuinige/ecologische enz toer op te gaan.

Vandaar dat ik uit nieuwsgierigheid eens de energiefactuur van m'n ouders bekeken heb, en die dus vrij hoog vond.

 

Echt grote investeringen genre zonneboiler zitten er voor mijn ouders momenteel niet direkt in. Ze hebben een paar jaar geleden het dak vernieuwd (en tegelijk extra laten isoleren), en vorig jaar zijn alle ramen (waarvan de helft nog enkel glas) vervangen door goed isolerend glas. Dus dat is al een goede stap.

Maar voor mezelf houd ik zeker die zonneboiler in het achterhoofd.

Een elektrische boiler vond ik al niks qua comfort. Als hier 's morgens iemand z'n haar gewassen heeft en een douche genomen heeft, en overdag afgewassen is, en nog hier en daar wat water gebruikt, mag je je 's avonds serieus haasten als je nog een warme douche wil voor het warme water op is... Of je moet gaan bijverwarmen aan dagtarief.

Dus dat systeem viel sowieso al af puur qua comfort, nog los van het feit dat het blijkbaar een nog grotere energievreter is dan ik al dacht.

Maar ik ga zeker eens ter sprake brengen om die boiler toch wat zuiniger te maken, want die slaat blijkbaar rond 2 uur 's nachts aan. Dat kan later (want anders heb je idd al heel wat warmteverlies tegen dat je 's morgens warm water nodig hebt). En die temperatuur van de boiler kan volgens mij idd ook naar beneden.

Nogmaals dank!

Uw lapotop zal wel iets verbruiken. Maar neem nu dat hij 50W vraagt, wat al behoorlijk veel is voor een laptop tegenwoordig. dan kom je met 8u per dag nog maar op 146 kWh.

 

Uw elektrische boiler iets later om op te springen zetten zal maar een beetje verschil uit maken. De boiler heeft immers ook (afhankelijk van het vermogen van de weerstand) een aantal uren nodig om op te warmen. Als je hem te laat zet zal het wel eens kunnen zijn dat hij niet volledig warm is als het nachttarif uit gaat.

 

Een electrische boiler kan je inpakken in isolatie, glaswol of rotswol is snel gehaald bij de doe-het-zelver.

6cm dikte is voldoende, eerst een grote lap over de kop van de boiler en dat al bevestigen met tape.

daarna de zijkanten isoleren en bevestigen met tape.

probeer zeker om de achterkant ook mee te isoleren.... dat gaat meestal moeilijker omdat de boilers meestal met beugels tegen een muur hangen.

Volgens onderzoek van Test-aankoop zou je zo voor een boiler van 150 liter, jaarlijks makkelijk 36euro aan electriciteit besparen.

Volgens mij moet je er toch voor zorgen dat de temperatuur van het water in je boiler minstens 60° is, anders krijg je kans op legionella.

idd, vanaf 60-65°C gaat de legionella bacterie dood... maar je kan perfect de boiler om de nacht bijverwarmen. Dan heb je dus een tijdspanne dat de boiler langzaam afkoelt en nog goed SWW geeft -- zeer afhankelijk van het verbruik uiteraard.

Zo doen mijn ouders het vermits ze weinig warm water verbruiken. De tweede dag (na een nacht opwarmen) is het water nog best warm.

 

Zoals reeds vermeld zal de boiler inderdaad wel verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het verbruik. Extra isolatie kan al wat helpen.

Misschien ook de verlichting eens nakijken: halogeen of gewone spots verbruiken relatief veel en een halogeen staanlamp ook (dimmen haalt weinig uit). Zeker in die staanlampen tref je al vlug een 150W of zelfs 300W lamp aan: werkt prima als elektrische verwarming ;-).

's Winters kan de CV ketel ook aardig wat stroom verstoken (zeker bij oudere circulatiepompen).

In geval van twijfel is een enrgiemeter zeker aan te raden: meten is weten luidt het gezegde.