Vragen over Rivusol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,
Binnenkort komt bij mij iemand langs die rivusol verkoopt. Ik heb wat vragen waar ik graag jullie mening over wil voordat ik met hen praat. Ik woon in een modern redelijk geisoleerd huis(Rc 2.5) met plat dak. We stoken een Tulikivi dus de CV slaat bijna nooit aan. De CV werkt wel overuren voor warm water (4 vrouwen in huis). Mijn idee is nu om warm water op te wekken met een zonneboiler. Daarover de volgende vragen.
-Kan ik de huidige HR CV ketel (13jr) laten staan of moet er een nieuwe komen die met de zb gecombineerd kan worden?
-Welk type vat heb ik nodig als ik enkel tapwater wil verwarmen?
-Is het nodig om regelmatig het vat hele te verwarmen ter voorkoming van legionella, hoe vaak? het hele vat of bovenste gedeelte? (heeft een gelaagd vat scheidingswanden?)
-Capaciteit van het vat, zo groot mogelijk of geeft dit temp problemen in de winter en extra verbruik voor legionella programma?
-Wat is de beste hoek voor de panelen. Ik zie vaak zonneboilers onder dezelfde hoek (+/- 35 graden) als pv-panelen. Sommigen zeggen dat een meer vertikale hoek beter is. (betere winter prestatie, zomers het toch wel
-Geeft rivusol een acceptabele prijs/kwaliteit verhouding of zijn er veel betere?

Graag jullie advies, als ik met de verkopers praat krijg ik al snel het idee dat het voor hen een zwarte doos met een leuke marge is. (sorry, beetje lange post) Groeten JJW

Reacties

Rivusol buizen werken volgens het thermosfles principe. Dit wil zeggen dat de eigenlijke collector omgeven is door een dubbelwandige glazen buis (zoals dubbele beglazing voor ramen). Enkele grote ketelfabrikanten hadden dit type buizen vroeger in hun gamma, maar door kwaliteitsproblemen zijn ze er van af gestapt.

vacuumbuizen (zoals rivusol) zouden een hogere opbrengst hebben dan de standaard zonnepanelen. Ze zijn minder gevoelig voor een correcte plaatsingshoek net omdat ze voor een groot stuk doorzichtig zijn en hierdoor meer licht opvangen.

Algemeen wordt rekening gehouden dat voor 50liter water in de zonneboiler er 1m² (standaard) zonnepanelen moet aanwezig zijn. Voor een 300liter heb je dan zo'n 6m² zonnepanelen nodig.

Je kan beter materiaal (= vacuumbuizen) of meer standaardpanelen zetten maar daar heb je in de zomer geen bijkomend voordeel. In de zomer is er namelijk altijd genoeg zon om de zonneboiler op te warmen.

In de winter zal je langere periodes zonder zon hebben en daar kunnen meer panelen of vacuumbuizen ervoor zorgen dat de weinige zon je boiler sneller opwarmt. Of die extra investering echter economisch te verantwoorden is tov. de zonneboiler te laten bijwarmen is echter de vraag.

Je gaat eigenlijk beter voor een grotere zonneboiler met voldoende zonnepanelen. Dan heb je bij een paar zonnige dagen in de winter toch de boiler op temperatuur maar net omwille van de grotere inhoud ga je er langer van kunnen genieten.

 

Een gelaagde boiler, of eerder buffervat, is gewoon 1 groot vat met meerdere warmtewisselaars erin. De zonnepanelen zullen een warmtewisselaar lager in de buffer hebben. Bij zon zal de warmte dus onderaan het buffervat bijkomen en door het thermisch principe van water zal die warmte zich langzaam naar boven migreren.

 

Het ideale is volgens mij een buffervat met dood water, maw. het aanwezige water dat erin gaat bij de inwerkingstelling komt er niet meer uit. Het dient enkel om de warmte te bufferen. Het sanitaire warm water krijgt dan zijn warmte door een buis die door dit buffervat loopt en door het doorstroomprincipe de warmte meeneemt uit het vat.

Het voordeel is dat je hier geen hinder hebt van legionella omdat het warmte water slechts in beperkte hoeveelheid blijft stilstaan en legionella zich niet manifesteert.

 

 

nog vergeten te melden... in een groot buffervat hoef je niet het ganse vat bij te warmen voor het SWW. Door het gelaagdheidsprincipe zal je enkel de bovenste laag op temperatuur moeten brengen en niet het hele vat.

Hiervoor kan je eigenlijk makkelijk de huidige CV ketel op de bovenste verwarmingskring in het buffervat aansluiten.