Weerstand aarding te hoog - op te lossen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allen,

Ik heb hier gisteren een keurder over de vloer gekregen die mijn zonnepanelen moest keuren. De installatie is afgekeurd, o.a. omdat de 'spreidingsweerstand van de aarding' te hoog was (200 ohm i.p.v. de maximale 30). Ik vroeg me af: is dat een veel voorkomend probleem?

De keurder kende een elektricien die dat probleem zou kunnen verhelpen. Ik vroeg me af of iemand mij een idee kon geven van wat er moet gebeuren (blijkbaar moeten er piketten in de grond geslagen worden) en of dat stukken van mensen moet kosten. Kwestie van te weten hoeveel ik mag verwachten.

Bedankt voor de hulp.

Reacties

Heeft uw PV installateur dat niet eerst gecontroleerd voordat hij de installatie in dienst nam? Niet dat hij daar op dat moment iets kan aan doen dat uw aarding niet goed is maar hij kon het u wel laten weten of het zelf (meestal tegen betaling dan) in orde brengen zodat je nu niet met de problemen zit.

 

Aarding die niet is orde is komt nog wel eens voor in oudere woning.

 

Aarding in orde brengen hoeft niet zoveel te kosten. Er moet een aardingsdraad naar buiten gebracht worden + aardingsonderbreker (of de bestaande opnieuw bekijken) en daaraan enkele koperen pinnen kloppen in de grond. Terwijl men bezig is meet men best de aarding opnieuw uit zodat er direct ene kan bij gestoken worden als het niet goed blijkt te zijn. Meestal heeft men met 2 of 3 pinnen genoeg, hangt een beetje van de plaats af.

 

Onlangs ook nog ene gedaan. Aardingsdraad 16mm² + aardingsonderbreker + 2 aan elkaarschroefbare pinnen + aansluitklem + wat montage materiaal. Denk dat je met 100 Euro materiaal al over gaat hebben. Draad naar buiten brengen en pinnen kloppen zou je nog zelf kunnen doen om de kosten te drukken en een electricien laten komen om alles te meten en aan te sluiten als je niet zeker bent.

 

Daarnaast is het niet alléén voor uw PV panelen, daarmee is uw installatie ook weer in orde en veilig.

Die waarde van 30 ohm komt mij ook niet bekend voor.

Bij groepen achter een aardlek 30 ma is bij groepen van 16 ampere 167 ohm aardversreidingsweerstand voldoende. Theoretisch is de veiligheid gewaarborgd tot 1667 ohm.

Bij groepen zonder aardlek moet de waarde lager zijn dan 30 ohm.

Het komt wel vaker voor dat het achteruit gaat. De grondwaterstand kan een flinke invloed hebben op het veranderen van de waarde.

Of je makkelijk aan een goede waarde komt hangt af waar je zit. De conditie van de grond is van grote invloed. In droge zandgrond of rotsachtige gebieden kan het behoorlijk lastig zijn.

Bedankt voor de reacties. Het klopt dat de installateur dit zelf had moeten meten vooraf. Het was/is niet het enige wat er is fout gelopen. Ik wacht nog even af om te zien of de installateur het alsnog allemaal in orde krijgt alvorens een boekje open te doen. Mij is een tegemoetkoming beloofd, maar eerst afwachten.

Nogmaals bedankt voor jullie reacties.

chathanky,

 

Van waar kom jij daar mee? In theorie zal dat mss wel nog veilig zijn, maar zo rekent men niet.

 

Volgens het AREI moet het zo zijn:

 

- Spreidingsweerstand moet altijd onder de 30 ohm zijn = 1 diff. schakelaar voor algemeen 300mA en 1diff. schakelaar voor vochtige ruimte(s) en toestellen.

- Indien  spreidingsweerstand tussen de 30 en 100 ohm = 1 diff. schakelaar voor algemeen 300mA en telkens een bijkomende diff. schakelaar van 30mA voor de verlichtingsstroombanen (16A) en per 2 stroombanen van max 8stopcontacten (20A). 

- Spreidingsweerstand hoger dan 100 ohm = installatie niet conform.

Ik denk wat jij schrijft niet zo veilig is.

De aanrakingsspanning moet bij wisselstroom onder de 50 volt blijven. (veilige aanraakspanning)

Dit geldt in iedergeval voor de Nederlandse norm.

Ra= Ua/I nom

Ra = 50/16= 3,125 Ohm

Dit is de maximale weerstand die een aardpen moet hebben om je installatie veilig te houden.

Bij 300 ma kom je idd uit op 167 ohm. Echter een aarlek van 0,03 A zou je aan 1667 ohm net veilig zitten.

In Nederland heeft men die grens gelegd bij 167 ohm ook al is het verplicht alle groepen achter een aardlek te hebben van 30 mA.

In oudere huizen waar dat niet verplicht was moet je de nominale zekeringswaarde aanhouden zoals uit de eerste berekening.

 

Vandaar eigenlijk m`n verbazing. Hoe men aan 30 ohm komt.

Op de Nederlandse norm zit dus een redelijk verschil op met de Belgische, raar dat er voor elektriciteit nog geen Europese norm is.

 

Ik dat het ooit eens geweten te hebben waarom men in het AREI 30 Ohm blijft handhaven. Ik zal het eens proberen op te zoeken in mijn mappen van in de vakschool in der tijd.

Zeker vreemd en  zeker niet veilig in jullie geval als het een installatie is zonder aardlek of zoals jullie het veelal noemen differentiaal beveiliging.

Voor een TT stelsel mag de aardverspr weerstand max 1,57 ohm zijn als de grootste afgaande groep uit een geisoleerde verdeelkast 16 ampere is.

25/16=.

Voor een TN stelsel is dat 34/16.

 

Voor een aardlek tot maximaal 30 mA aanspreekwaarde is 166 ohm de maximale waarde. een differentiaalbeveiliging spreek in tegenstelling tot een zekering direct aan bij overstroom. Bij een zekering is een veiligheidsmarge ingebouwd omdat een zekering van 16 ampere enige tijd is over te belasten.

Heb je een ongeisoleerde verdeler neem je de zekeringwaarde van de inkomende groep.

De spanning over aarde mag nimmer boven de 50 volt uit komen wat wordt gezien als maximale veilige aanrakingsspanning. Dit laatste zal denk ik zeker ook wel ergens in jullie normen staan.

 

Chathanky,

differentiaalbeveiliging is wel altijd verplicht in België, dat heb je blijkbaar verkeerd begrepen. Maar deze is slechts 300 mA, natte kringen moeten op 30mA ...

Dus die zitten dan verplicht achter 2 differentiaalbeveiligingen !

In Frankrijk zit alles ook achter 30 mA.

Een aarlek is niet van alle tijden. Ik neem aan dat jullie ook oudere woningen hebben waar geen aarlekbeveiligingen aanwezig zijn. Hoe zit het dan met de aarde?

300 mA is hier niet toegestaan, dit heeft dan weer te maken met directe aanraking. 300 mA is ruim voldoende om er aan te overlijden.

Indien de schakelkast waar de zonne-instalatie op aangesloten wordt een bijkomende kast is moet deze (bijkomende) kast worden beveiligd met een hoofdzekering die staat in de hoofdkast vanwaar de bijkomende kast z'n voeding krijgt geleverd. Hier moest bijkomend een zekering van 25 Ampere worden geplaatst.

Aardspillen vindt je zelfs in de doe-het zelfzaak. Graaf eerst een putje van 30 cm diep en breed genoeg zodat je straks voldoende plaats hebt om de spil diep genoeg te slaan. Dan zit de spil na de afwerking veilig diep en kom je hem in de lente niet tegen tijdens het spitten in de tuin. Zoals in vorige reacties gemeld volstaan twee koperen spillen die aan elkaar gezet worden met een koperen tussenstuk. Tussenstuk dient maximaal aangedraaid te zijn om minimale weerstand te hebben. Ik stond op een ladder bij het begin van het in de grond drijven van de dubbele spil. Opgelet: als je begint met één spil in de grond te drijven om er daarna de tweede op te vijzen en verder te kloppen krijg je na het inkloppen van de eerste spil de tweede spil er niet meer opgevezen daar de schroefdraad van de eerste spil vervormd werd bij het inkloppen van de eerste spil. Daardoor kan je er geen volgende spil meer opdraaien en mag je als doe het zelver her be ginnen.