grondwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

he mensen
ik ben een bosbewoner op een plaats waar een waterleiding niet reëel is en ben op zoek naar een mobiele(!) manier om drinkwater te verkrijgen. hemelwateropvang en filtersysteem is een mogelijkheid, al zijn dat vrij grote en zware systemen die op een keet achter een trekker niet erg praktisch zijn en ik heb niet genoeg stroom voor een uv lamp.
Ik heb laatst bij een kennis een proef gedaan met een 3 meter lange steigerpijp waar ik provisorisch een tuinslang op aangesloten had, toen de kraan opengedraaid en de pijp rechtop gezet... hij zakte in een minuutje of wat zo de grond in en ik moest de kraan snel uitzetten voordat ie nog verder wegzakte. wat mij het vermoeden geeft dat ik heel makkelijk een mobiel systeem kan maken waarmee ik overal een puls kan slaan met een pompje en een kleine hoeveelheid (100 liter?) water(kleigrond vermoedelijk wat lastiger als die zand grond hier) de kosten van de buis die ik kwijt ben heb ik wel over voor een maand of wat aan water...
tenminste...
als iemand een manier weet om zonder heel erg grote systemen grondwater drinkbaar te maken en eventueel of er testkits zijn waarmee ik het water zelf kan testen?
hoe diep moet ik zitten? ik weet dat de handpompjes uit de volkstuin zo'n 3 meter diep zijn, maar dat de waterkwaliteit dan nogal wisselend is.
hoe haal ik ijzer uit het water? dat is voor zover ik er iets over kan vinden met mijn telecommunikatische beperkingen het grootste probleem, of komt er toch meer bij kijken?

groeten
jan

Reacties

oh ik heb trouwens in een oude uitgave van 'de 12 ambachten' gevonden hoe ik een echt functionerende waterpuls kan slaan, maar ik weet uit ervaring dat het tot 3 meter zeer makkelijk gaat, zou het hoe dieper hoe moeilijker gaan?

ik ben bezig alle 27 jaargangen die ik laatst heb gekregen door te spitten, maar heb voor alsnog geen hoop op compacte waterfilters die ik zelf kan bouwen. weet iemand nog andere tijdschriften/boeken die zich met dit onderwerp bezig houden, en waar ik die zou kunnen bestellen?

Jan,

Ik begrijp dat je regelmatig verhuist, een soort zigeuner dus. Je zal dus niet altijd water onder druk hebben om de buis de grond in te spuiten neem ik aan ?

Zelf boorde ik flink diep met een gewone grondboor. die ik telkens verlengde met een metalen waterleidingsbuis en een koppelstuk.

Maar goed : je vind water . Echt diep geraak je niet  het is dus niet door meters gronfilters gelopen. Durf je dat drinken zonder het steeds te laten controleren ? Er bestaan kits voor vijvers waarmee je oa nitrieten en nitraten kan opsporen maar wat met chemische of bacteriologische verontreiniging ?

 

 dag jef,

een zigeuner zou ik mezelf niet noemen, daar komt nog een hele cultuur bij kijken. op het moment sta ik op een stuk recreatiegrond, waar ik nog wel een jaartje of zo kan blijven staan. toch is dit ook eindig en ik heb besloten nu ik nog een vaste plek (en vast werk heb) dat ik een 'kleine' investering pleeg, zodat ik een huis heb dat iig 40 jaar meegaat.

de keet die ik nu bewoon heb ik ook grotendeels zelf gebouwd, voor het merendeel van 2e hands bouwmateriaal of afval. Het bevalt me prima om zo klein te wonen en daar wil ik dus ook wel wat jaartjes mee doorgaan, maar dan liefst wel in een huis wat echt mobiel is (mijn huidige ding gaat door zn wielen zakken als ik m van de steunen haal) met een trekker ervoor.

ik ben nog bezig met de definitieve bouwtekeningen, waarna ik mijn materialen kan berekenen, maar mijn eerste schattingen voor het kale huis (zonder onderstel en trekker) lopen in de 6 tot 7 duizend euro. met een beetje goeie trekker en onderstel erbij zal dat op zo'n 10.000 uitkomen denk ik.

een flink bedrag voor iemand van mijn leeftijd, maar een schijntje voor een huis dat grotendeels van acacia hout is (geen onderhoud!)

maar goed op het moment heb ik dus inderdaad nog geen drukleiding om een puls mee te slaan, maar ik zal eens bij een boer vragen wat het kost om zo'n puls te laten slaan (meeste boeren hebben daar wel spul voor in huis). Maar als ik straks weer verder ga, heb ik zelf een trekker en is het dus vrij eenvoudig om het zelf te doen. Ik heb een beetje bij bedrijven rondgekeken wat het erkende spul kost, maar volgens mij kan ik daar wel op besparen. Ik heb wel van mijn oude werkgever een benzine-hogedruk reiniger gekregen, waarvan de benzinemoter stuk is, maar die kan ik er af halen en dan kan ik een andere as op de pomp aansluiten (bijv. die van de trekker). verder blijkt het buizenspul nogal duur te zijn en zit ik te overwegen of ik niet beter gewoon een koperen buis van 2/3 cm dik en 6 m lang kan gebruiken. op 6 m diepte heb je denk ik minder last van bacteriën, of valt dat tegen? en is het uitkoken van water tegen bacteriën genoeg, of laten die ook gifstoffen achter?

Verder weet ik nooit zo goed of ik echt bang moet zijn voor verontreinigd water, ofdat het de op hol geslagen hygiënedrift van de prometheïstische cultuur is, mensen hebben het duizenden jaren zonder filtersystemen gedaan... toen gingen ze ook maar tot de 40 mee, maar dat lag aan veel meer dingen dan alleen het water wat ze dronken. toch, chemische verontreiniging zullen ze toen niet zoveel tegengekomen zijn en dat verontrust mij meer. En voor mezelf alleen is het opzich niet zo erg als er wat bacteriën in het water zitten of lichte verontreiniging, maar het zou toch fijn zijn als ik ook met een gerust hart mijn gasten een glas water kan bieden.

ook vraag ik me nog af wat te doen met afvalwater? ik heb een composttoilet, maar mijn afwas en douchewater (is niet zoveel) loos ik nu gewoon onder de grond. ik gebruik biologische zeep en schoonmaakmiddelen, maar ik heb ergens t gevoel als ik dat zo in een sloot zou donderen dat de vissen alsnog boven komen drijven... mijn voorlopige plan is om een losse vuilwateropslag tank van 600/1000 liter aan mijn huis te bevestigen waarmee ik dan eens in de paar weken naar een open riool rijdt. het liefst zou ik natuurlijk een prachtig vijverfiltersysteem naast mn huis hebben... maar daarvoor moet ik eerst een stuk grond hebben. waarvoor ik vermoedelijk een keer naar belgië of duitsland moet uitwijken.

of zou je zo'n vijverfiltersysteem ook in het klein kunnen nabouwen, zeg in een stuk of 5 aan elkaar verbonden speciekuipen? drinkbaar zal het niet worden, maar misschien wel schoon genoeg om weer in de natuur te lozen.

nou goed nog een hoop vraagstukken op te lossen dus.

groeten jan

Jan,

Ik wil je graag verder helpen met mijn ervaringen ( 20 jaar Congo, een reis met de huifkar naar Zuid-Frankrijk, het intentief gebruik van regenwater, mijn eigen waterzuivering etc) maar ik denk niet dat dit geschikt is voor dit forum. Je kan me mailen door op mijn naam te klikken.