Help, ik wil een Nederlandse ketel in Belgie plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal,

Bij deze wil ik me aan een ieder even voorstellen, ik woon al 8 jaar met veel plezier in Kapellen en ben nieuw op dit forum.

Ik heb al een aantal zeer interessante onderwerpen gelezen als het gaat om de aanschaf van een nieuwe CV ketel en radiatoren.

Ik heb al die tijd elektrisch verwarmd, maar dit gaat dus nu gelukkig veranderen.

Ik wil een ketel in Nederland gaan aanschaffen en deze in mijn huis in Kapellen gaan laten hangen.

Heb begrepen dat er mogelijk een probleem met de brandverzekering zou zijn, maar dit is al onderzocht gelukkig. (ING/RVS)

Al m'n verzekeringen lopen via de KBC, dus ik ga ze eens bellen, ben benieuwd.

Ik heb mijn gasleverancier gebeld (IMEA) en die zegt dat je elk willekeurig toestel mag hangen, ........ok, voorzover duidelijk.

Tevens van hem begrepen dat de voordruk hier 25Mbar is.

Vervolgens Vincotte gebeld, en deze meneer vertelde me dat er op het "stamplaatje" in de ketel NBND51003 en 51004 moet staan.

Of I2E+ ofI2ES.

Dit om te kunnen wisselen van hoge naar lage druk. Ik neem aan dat hij de gasdruk bedoelt.

Ik ben van plan een Remeha ketel aan te schaffen, welke een vestiging in Apeldoorn en Antwerpen hebben.

Met alle respect,.....ik heb het idee dat dit hele wereldje van zo'n afgeschermde markt door zowel leveranciers alsook installateurs, door een paar bobo's

kunstmatig in stand wordt gehouden!

En dat is dan de Europese Unie waar we in leven, terwijL notabene het grootste gedeelte gas voor Belgie wordt geleverd door Nederland.

En ik zou die ketel nooit gekeurd gaan krijgen hier in Belgie door een erkend installateur of Vincotte!

Daarom dacht ik,....Remeha ketel in NL kopen (met wat aanpassingen voor het Belgisch gas),zorgen dat de brandverzekering op orde is, en vervolgens laten installeren door een NL monteur.

Volgens mij is dan het probleem opgelost,

Graag hoor ik van andere forumleden of zij ook met zulke problemen te maken hebben,

Vriendelijke groeten Ko Izeboud

 

 

Reacties

 Je kan je ketel laten installeren door een NL monteur, je zal evenzeer een Belgische keurder moeten laten komen, vooraleer ze je gasmeter open zetten.

Als de Belgische keurder zegt dat je installatie niet conform is, krijg je geen gas.

kakatoe, kan je ook even zeggen waarom je die remeha ketel in Nederland gaat halen ?

Prijs van het toestel zelf of het verschil in de installatiekosten (indien je door een nederlands installateur laat doen) ?

Wij hebben destijds de ketel in antwerpen (door de Nederlandse installateur) laten keuren. Volgens kwam er alleen een stempel in te staan. Ketel is door een Nederlandse installateur gehangen en gekeurd door IVEKA.

Je moet je serieus gaan afvragen of je niet gewoon via een Belgische installateur een ketel kunt bestellen. Zij weten precies de Belgische regels, prijsverschil in ketels is niet groot en bij een oude woning kan je genieten van 6% BTW. 

 

Ik heb al gas hier liggen voor m'n fornuis.

Er hoeft niet opnieuw aangesloten te worden, enkel tussen de gasleiding moet de CV ketel komen.

Beste Kris,

Enkel en alleen het prijsverschil.

En wordt eens tijd om eens een bommetje te leggen onder die Belgische maffia-praktijken met die ketels.

We leven nota bene in de Europese Unie, en daarbij komt het gas wat hier in Kapellen leveren uit Nederland.

Gr. Ko

beste ,

Binnen een 6 tal jaar gaat nederland geen gas meer uitvoeren .

Een gastoestel met een Belgische keuring kan 2 drukken aan ( 20 Mbar of 24Mbar)

 Als je aanpassingen aan je leidingen doet, zal je alles toch opnieuw moeten laten keuren volgens mij.

Gaat Nederland geen gas meer uitvoeren? Da`s interessant waar komt die informatie vandaan?

Op elke ketel staat een minimale voordruk beschreven. Die ligt afhankelijk van de ketel tussen de 15 en 20 mbar.

Als installateur  dien je daarop je installatie aan te passen want onderweg naar de ketel verlies je wel wat druk.

Zodoende kunnen de meeste ketels ook met 20 mbar omgaan als de gasleiding niet te veel verliest.

 

Belangrijker is tot welke gasfamilie de ketel geschikt is. In Belgie loopt dit zeer ongewenst door elkaar waardoor je niet overal zonder aanpassing een standaard ketel kunt plaatsen. Niet echt handig en zeker niet goedkoper. In Nederland wordt het gas zodanig aangeboden dat je overal de zelfde gassoort hebt. Gas uit een andere Familie wordt gemengt zodat het voldoet aan de wobbe index zoals men dat noemt.

 

Tja als ik de prijzen van een ketel zie of het installeren van een ketel dan kun je best nog wat meer btw betalen en dan nog veel besparen.

De prijzen inclusief installeren is zowat 2x zo duur bij jullie.

Ik heb nog even gekeken. Als je kiest voor de Remeha calenta is deze geschikt voor:

 

Gasvoordruk G20 (H-gas) minimum-maximum mbar 17 - 30

Gasvoordruk G25 (L-gas) minimum-maximum mbar 20 - 30

Gasvoordruk G31 (Propaan) minimum-maximum mbar 30 - 50

Een gasketel in België moet geschikt zijn om af fabriek te werken met zowel G20 (L-gas) als G25 (H-gas). Het is verboden om een ketel aan te passen. Wat wel mag is een O2 -regeling.

Wat betreft de prijs van de ketels tov Nederland. In Nederland zijn de ketels misschien spotgoedkoop, maar je wordt er ongeveer verplicht om een (veel te ) duur onderhoudscontract bij te nemen, wil je tenminste binnen een redelijke termijn geholpen worden bij problemen. En dan spreken we nog niet over de huurtoestellen, samen in een contract met gas en elektriciteit.

De toestellen moeten behoren tot de categorie II2E+ (zijn geschikt voor G20 en G25 zonder aanpassing), dit zijn onder meer de atmosferishe ketels; I2E(s)B,  dit zijn de premix branders zoals de meeste condensatieketels; I2N, dit zijn de ketels met verbrandingscontrole en de I2E(R)B, dit zijn de ventilatorbranders vanaf 70Kw.

De ketel moet tevens de vermelding BE op het kenplaatje hebben.

De indienstelling (onder andere opstellen verbrandingsrapport en keuring stookplaats) moet gebeuren, afhankelijk van het type ketel, door een erkend technicus G1,G2 of G3.

Hebben jullie ook L-G20 en H-G25 dan in belgie?

De ketel moet minimaalaan het CE keur voldoen en er mogen geen aanvullende eisen worden gestelt. Sorrie het is niet anders. Soms is dat een afbreuk aan kwaliteit maar in dit geval hoef je je daar niet druk om te maken, de eisen in Nederland zijn heel goed verzorgd, vergelijkbaar met de duitse colega`s.

De genoemde ketel voldoet exact aan je genoemde eisen,plaatsen is geen belemmering. Voor propaan dient men een ombouwset te plaatsen.

Ombouwen naar bv propaan mag dan mischien wel niet maar dit is niet van toepassing en mocht dat wel zo zijn hebben Nederlandse fabrieken ook een service organisatie met eigen monteurs die dat wel mogen. In Nederland mag dit overigens wel.

Bij het veranderen van gassoort dien je altijd de afstellingen van het gasblok en ventilator aan te passen dit is niet afhankelijk van herkomst maar simpelweg altijd een technische kant wat voor elke ketel geldt.

Als je een onderhoudscontract van ca. 10 euro per maand inclusief onderdelen veel geld is ben ik wel benieuwd hoe voordelig het in Belgie is.

 

Ik proef uit je antwoord dat het genoemde protectie toch niet geheel ongegrond is.

CE heeft niets te maken met het al dan niet toelaten van een ketel. Geeft enkel aan dat het toestel aan bepaalde normen voldoet.Een bureaulamp met CE keur mag je toch ook niet in een douchecel plaatsen. Op het kenplaatje staat BE (of NL, DE of....) gevolgd door de catogerie (I...) waartoe het toestel in dat bepaald land valt. EN HET IS ZOALS AL GEZEGD NIET TOEGELATEN DE VENTILATOR OF GASBlOK AAN TE PASSEN. Een wandketel moet in België met de twee gassoorten overweg kunnen. Als op de Nederlandse ketel BE staat gevolgd door een van de genoemde catogerieën mag hij geplaatst worden, anders niet. Het is aan de erkend technicus die de inbedrijfsstelling doet om hier op toe te zien.

chathanky

sorry hoor, maar dat is onzin. het CE keurmerk volstaat niet voor gastoestellen, ook niet voor nederland overigens.  en het in situ aanpassen van gasblokken is althans in belgie principieel verboden, enkel de fabrikant mag dat onder bepaalde omstandigheden doen.  overigens zijn de afstelschroeven in belgische ketels of ketels voor de belgische markt verzegeld!

idem voor ombouwen naar propaan, butaan of eender welk ander gas, ook dat mag hier alleen door de fabrikant gebeuren.

hans d

 

 

in belgie hebben we niet zoals in duitsland en misschien ook in nederland een vast wobbegetal, dit mogen de leveranciers naar believen laten schommelen. vandaar de speciale wetgeving, dit geldt overigens ook in frankrijk.

hans d

De door mij genoemde ketel kan overweg met de aangegeven gassoorten.

Nee een bureaulamp mag je zeker niet in een douchecel plaatsen, dat heeft niets te maken dat die bureaulamp niet zou voldoen aan de minimale eisen van europese landen waar dit keurmerk geldt. Dit heeft te maken met verkeerd gebruik. Zo zijn er nog wel 1001 verkeerde voorbeelden te noemen. 

 

Het gebruik daarvan moet overeenstemmen met de aansluitvoorwaardes.

Een lamp van 110 volt met een CE keur dus niet in een stopcontact met 230 volt daarop.

Ander voorbeeld, een zekeringautomaat uit China met CE keur mag je zo installeren, Dat je geen 63 ampere automaat mag toepassen om een wasmachine aan te sluiten heeft niets met de zekeringautomaat te maken maar met het verkeerd toepassen van dat product. Dan gebruik je bv. een 16 ampere type.

Het is niet voor niets dat het protectionisme er van af straalt. Een slecht voorbeeld om een bureaulamp uit te lichten als voorbeeld.

 

Voor een ketel is dat het gaswaarde over een stemt met het gas  waar je hem gaat aansluiten. Simpeler kan niet. Een propaanketel sluit je nooit en te nimmer aan op een aardgasnet en dit is ook uit de vereiste installatievoorschriften te halen die ook bij het CE keur hoort.

Elke leverancier hoort zijn gaswaarden binnen de gestelde grenzen te houden anders werkt de ketel niet naar behoren.

Dat jullie niet aan het gasblok mogen schroeven kan best. Voor de genoemde ketel hoef je enkel wat parameters aan te passen van de ketel zodat men net hoeft te schroeven. Ik ben benieuwd hoe jullie een ketel moeten bij gaan stellen als uit metingen blijkt dat de instelling van het gasblok niet meer klopt. Een gasblok zal in de loop van tijd verlopen. Mag dan de fabriek komen opdagen om dit bij te stellen?

 

Nogmaals de genoemde ketel (Remeha Calenta) voldoet aan de voorwaardes die in Belgie gelden. Een ketel met een CE keur mag niet geweigert worden als je deze volgens de Belgische norm aan te sluiten is. Dat jullie extra of andere regels hebben voor het bijstellen van de ketel heb je dan met elke ketel, dat heeft niets te maken met de ketel maar met de manier van aansluiten, onderhouden, modificeren  en repareren.

Er zijn zeker genoeg Nederlandse ketels die niet voldoen aan de Belgische aansluitvoorwaarden. Kies dan ook een type die wel voldoet.

Zoals verder beschreven, dat hangt dus af van de ketel. De ketel mag niet geweigert worden als de ketel aan alle aansluitvoorwaarden kan voldoen.

Dat jullie wellicht een andere omgang hebben met betrekking voor werkzaamheden heeft niets te maken met de ketel zelf. Maar als je dat als nadeel wil benoemen geldt darzelfde voor elke in Belgie geplaatste ketel ook al komt hij uit het land zelf.

 

Nederland is blijkbaar wat vrijer in de omgang met de ketel. Je mag hem zelf afstellen en je mag een gasblok uitwisselen. Verzegelen is niet verplicht als het gaat om de afstelling van de gasluchtverhouding en de uitstoot. Er zit wel verzegelingen op, maar daar het je niets mee te maken om de ketel goed af te stellen.

Naar believen schommelen van de wobbe index kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Als jullie toch zo strikt zijn worden er wel verkeerde keuzes gemaakt als het gaat om veiligheid en milieu. Een verkeerde gasluchtverhouding veroorzaakt vervuilde uitstoot van rookgassen.

 

Nog werk genoeg aan de winkel als dit werkelijk de praktijk is.

Ik zou zeggen maak die inhaalslag. In het nieuws hebben we kunnen vernemen dat het wel eens flink mis gaat in Belgie.

Goedenavond,

 

Ik ben Ned en ook nieuw hier.

Ik heb al 15 jaar een nederlandse ketel hangen en nog nooit problemen gehad, tot nu.

Ik heb deze ketel meegenomen uit NL toen hij 5 jaar was een Nefit turbo 32 en laten installeren door een Belgisch firma, geen probleem.

Onderhoud willen laten doen door een Belgische firma, grote problemen ze komen gewoon niet.Dus dan maar weer terug over de grens naar NL,en een goed bedrijf gevonden die graag onderhoud komt doen.

Nu wilde ik, om goed te doen een Belgische ketel aanschaffen, mijn oude ketel was op 20 jaar oud, er zijn 3 firma's geweest van twee heb ik niets meer gehoord van de derde  heb ik een offerte gekregen daar kon ik twee ketels van plaatsen, omdat ze de NL ketel zagen hangen, ik weet het niet maar ik denk wel dat dat de reden was.

Dan maar weer naar die NL installateur hij komt nu een NL ketel hangen voor een prijs waar ze hier niet aan kunnen tippen, zelfs niet met het belastingsvoordeel dat ze geven.

Of ik nu fout bezig ben weet ik niet we leven in een Europees land met Europese regels.

En een ketel die 20 jaar is geworden lijkt mij toch niet slecht.

 

 

 Valt op dat na jaren nog steeds dezelfde discussie's opduiken over plaatsen van nl ketels in Blg. Commerciele belangen zeker ?

 

Maar hoe zit het dan met die brave installateurs die wel nl ketels met de vereiste keuringen in Blg plaatsen ?

Concurreerd zo Remeha niet met zijn eigen ketels ?

Als ik Rehema Blg was, zou ik eens flink bij Remeha NL aan de bel trekken.

Ze zitten aan mijn omzet.

 J.L. Mampaey bvba

Uitbreidingstraat 54
B-2600 Antwerpen

 

is de importeur in belgie

Hier nog een 'Ollander met hetzelfde probleem. Drama's met Belgische installateurs, sommige komen niet opdagen, andere krijg je nooite een offerte van. Weer anderen moet je tot maart volgend jaar wachten. Komen te laat op afspraken. Ik heb een goed compromis gevonden. Ketel bestellen in Antwerpen, laten installeren door een Nederlands installatiebedrijf. en je hebt en een BE gekeurde ketel met alle stickers,tags en weet ik veel en de geen gezeik service waar wij zo dol op zijn. Als je duizenden Euros uitgeeft verwacht je niet dat je nog de k%^$ moet gaan kussen van de installateur.

Hier nog een 'Ollander met hetzelfde probleem. Drama's met Belgische installateurs, sommige komen niet opdagen, andere krijg je nooite een offerte van. Weer anderen moet je tot maart volgend jaar wachten. Komen te laat op afspraken. Ik heb een goed compromis gevonden. Ketel bestellen in Antwerpen, laten installeren door een Nederlands installatiebedrijf. en je hebt en een BE gekeurde ketel met alle stickers,tags en weet ik veel en de geen gezeik service waar wij zo dol op zijn. Als je duizenden Euros uitgeeft verwacht je niet dat je nog de k%^$ moet gaan kussen van de installateur.

En toch ben je niet in orde. Tenzij, zoals al aangehaald, de Nederlandse installateur zijn G1/G2 heeft.

In orde met wat? Met een controleur die er niet in komt bij mij? Bestaan die eigenlijk wel?

Met de brandverzekering? Geen probleem zoals al eerder beschreven.

Met het Europe vrije verkeer op personen, goederen en diensten? Dacht het niet.

Met diplomas die misschien in Nederland anders heten, maar mag ik iedereen eraan herinneren dat ze in Nederland al met aardgas speelden toen Belgie nog massaal aan de steenkool was.

Tijd om monopolies te breken. En aan de vaagheid van regels...BTW waar staan deze eisen eigenlijk op het internet?

http://www.bouwunie.be/viewobj.jsp?id=301234

Dit is het antwoord.

Moet je dit weten? Ja, want iedere inwoner van België hoort de wet te kennen.

Helemaal mee eens, gelukkig is de sanctie nul als je je er niet aanhoudt. I love Belgium!

chathanky

nee, als je een daarvoor geschikte ketel hebt, is er geen enkel gevaar.  maar net daarom mogen jullie nederlandse ketels niet op de belgische markt verkocht worden.

het kan overal wel eens misgaan, net zo goed bij jullie hoor, alleen hebben jullie tot nog toe ongeloofelijk veel geluk gehad.  wij kunnen het ons niet voorstellen dat je binnenshuis gas legt in kunststofleidingen, wat dat betreft verklaar ik jullie voor gek. PE smelt direct, en als daar dan gas doorstroomt, kan je je de gevolgen wel indenken.  wat er hier flink misgaat is het feit dat met tientallen jaren gasleidingen zo maar op het goed gevoel heeft gelegd, en er blijkbaar geen akurate plannen zijn, binnenhuis is onze wetgeving waarschijnlijk de strengste en veiligste die er bestaat. maar eens voor je deur weet je niet meer waar je aan toe bent.  en ik heb de indruk dat het bij jullie net omgekeerd is.

hans d

ned.

of die ketel nu een nl of een be is, kwa betrouwbaarheid zijn die hetzelfde.; maar er zijn verschillen vanwege de verschillende gasdrukken en wobbeindexen, en daar loop je risico als jou leverancier z'n gas rijker of armer gaat maken, en dat mag hiezr nu eenmaal.  de belangrijkste reden is dat wij zelf geen gas hebebn en dus moeten in het buitenlands inkopen, en daar is slochteren gas bij, noordzeegas, gas uit algerije, en binnenkort allicht ook nog russisch gas, en ga maar zo voort.  en ons systeem laat toe zomaar te veranderen, zonder risico voor de gebruikers, een niet te onderschatten voordeel op een zeer onbetrouwbare markt.  toen rusland een paar jaar geleden de gaskraan dichtdeed, heeft half oostenrijk in de problemen gezeten!

de fransen doen trouwens net hetzelfde als wij.

hans d

lofpellet

da's allemaal niks, tot er iets misgaat, en dan gaan de poppetjes aan het dansen.  vergeet dan je brandverzekering maar, want die zullen zich tegen jou keren, aangezien je niet in orde bent.  en verzekeringen doen niet liever!

hans d

Hans,

Akkoord, verzekeringen zullen alles doen om niet uit te keren. Bank/Hypotheekverstrekker zal dat och niet leuk vinden denk ik dan.

Gelukkig gaat er niets mis. Zo´n 10,5 huishoudens ten noorden van Belgie stoken dagelijks met aardgas, al tientallen jaren. Bankmakerij van de installateurs dus.

Argument van marktbescherming doet niet ter zake?

De europese wetgeving mbt gastoestellen.

Er mogen geen aanvullende eisen gesteld worden aan een CE toestel. Voor het aansluiten dien je wel de richtlijnen aan te houden van het land.

De ketel hoeft dus niet appart gekeurd te worden, de ketel heeft een typegoedkeuring die voor de hele europese unie van toepassing is.

Het onderhoud aan de ketel geeft de leverancier op, Daar mag eveneens niet door lokale regelgeving eigen eisen aan gesteld  worden.

Nu mag Belgie of welk land dan ook een heel eigen wet hebben maar die is ondergeschikt aan de europese wet.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31990L0396:NL:HTML

Veel leesplezier.

 

Voor wat betreft de certificering van de uitvoerende heb ik m`n twijfels. Ook voor het werken in een EU land gaat de europese wetgeving boven de wetgeving per land. Een pools installatiebedrijf die voldoet aan de europese normen zouden in elk europees  land onbelemmerd zijn werk moeten kunnen uitvoeren.

erken in de EU.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0373:FIN:NL:PDF

Dat hoeft niet Hans, lees dan nog eens terug. Er zijn diverse ketels die exact voldoen aan de gassoorten in Belgie.

Ik heb er 1 uitgehaals als voorbeeld. Uit Duitsland komen ook genoeg ketels die ik hier voorbij zie komen.

 Toen wij gingen bouwen hadden wij zowel nederlandse offerte's als vlaamse offerte's aangevraagd voor ons verwarmingssysteem, maar de nederlanders prezen zich uit de markt, omdat ze te duur waren(wel met een BE ketel in de offerte).

Dus nederlanders goedkoper ? dat is maar de vraag.

 

Een ander aspect is dat zonder een registratie in Vlaanderen een NL installateur niet een installatie mag keuren bij de inwerkingsstelling en dat de klant geen subsidie kan aanvragen. Ook telt zijn onderhoud zonder die registratie niet.

 

En dan nog die brandverzekering. Het is mijn ervaring dat verzekeringen indien die moeten gaan uitkeren, alles uit de kast halen om niet uit te betalen.

Je huis zal maar afbranden en de verzekering keert niet uit door die NL ketel. Waar heb je die verzekering dan nog voor ?

 

Gelukkig hebben de meeste NL merken gewoon een importeut in Blg. Dus je kan ook zo'n ketel via het normale circuit(voldoen aan alle BLg voorwaarden) geplaatst krijgen.

 

Dus waarom nu toestaan dat NL installateurs zonder goedkeuring van de Belgische importeur hier in Blg komen plaatsen.

 

Zoals ik eerder aangaf. Ik zou als ik de importeur was in BLG een hartig woordje gaan spreken met Remeha NL.

 

 

 

 Chathanky, volgens mij staat er gewoon in die Europse richtlijn, dat elke land zijn eigen regels mag stellen, indien die vind dat dit voor de veiligheid nodig is.

 

Dus Belgie voldoet gewoon aan de Europese richtlijn.   Degene die voor een ketel willen gaan procederen in Blg wens ik heel veel succes toe(want ze zullen dat nodig hebben).

lofpellet

blijkbaar heb je de vorige tussenkomsten niet aandachtig gelezen, er zijn weldegelijk risico's, chathanky heeft er nog op gewezen.  de huishoudens ten noorden van belgie stoken met een gestandardiseerd aardgas, en dat is niet het geval ten zuiden van nederland.  dat heeft niks met de installateurs te mlaken, dat is wetgeving, en die is er niet voor niks, er zijn wel degelijk risico's met nederlandse ketels geplaatst in belgie.  't is trouwens in frnakrijk krek hetzelfde.  en nee, dat heeft niks met marktbeszcherming te maken maar met veiligheid van de gebruiker.

hans d

chathanky

heel wat duitse ketels hebben ook de belgische keuring, en is daar dus geen probleem mee.  met een nederlandse ketel is er net zo min een probleem als ze de belgische keuring hebben, maar dat is in veel minder gevallen zo.

hans d

Met een ander land van herkomst is ook geen probleem. Als de ketel voldoet aan de aansluitvoorwaarden.

Er hoeft geen identificatiekenmerk op te zitten van het land zelf. Een CE keur is voldoende.

De ketel mag simpelweg niet geweigerd worden.

Die eigen voorwaarde hebben enkel betrekking tot het aansluiiten van het toestel.

De fabrikant bepaald de onderhoudsinterval van de ketel. Dit is vastgelegd bij het tot stand komen van het CE keur.

Ook in Nederland wordt daar niet echt aan gehouden. In Nederland krijg je enkel een onderhoudscontract waarbij jaarlijks de ketel wordt onderhouden.

 

Vreemd dat onder de 20 kw er geen eisen gsteld worden bij jullie. Dan mag de hut wel afbranden en keert de verzekering wel uit? Ook deze ketels hebben dezelfde risico`s als bv een 24 kw ketel. In de specificaties van de fabrikant is ook daar beschreven hoe en waneer er onderhoud hoort uitgevoerd dient te worden.

Het Decreet wat in bovenvermeld artikel beschreven wordt is nochtans een omzetting van een Europese Richtlijn.

Dat die wetgeving in strijd is met europa gaat niet op.

Je hebt helemaal gelijk, laten we het daar naar op houden.

Het geeft zeker aan hoe sterk men de eigen markt probeert te beschermen.

Deze bescherming omvat dat men niet een ketel uit het buitenland mag kopen om deze op welke wijze dan ook te monteren in het land waar men woont. Of de ketel nu voldoet aan de aansluitvoorwaarden van het land of niet.

Het gaat er dus strikt om of er een belgisch typeplaatje op zit. Het is niet toegestaan een identieke ketel te plaatsen zonder dat plaatje. Daar mag je dan een lieve duit voor betalen. Enkel het Belgische keurmerk op de ketel staat garant voor kwaliteit, ook al is de ketel identiek aan een duitse of Nederlandse ketel.

Erkende installateurs uit een ander land hebben onvoldoende kennis om de ketel in een ander land aan te sluiten. Ze missen elke technische achtergrond om een ketel veilig aan te sluiten en laat staan deze te onderhouden.

 

Goed gezien alles wat er vandaan komt is zeer onbetrouwbaar, en je woning brand binnen de kortste keten af.

 

Leuk is wel om te zien dat als men van toeten nog blazen weet je zelf een houtkachel kan bouwen of de meest gekke manieren van alternatief verwarmen. Als men daar mee bezig is vinden ze je geweldig. Aan de eisen voldoen? welke eisen?

Een paar vragen op een forum en iedere gak kan gaan bouwen, of die info klopt of niet.

 

Chathanky, we zitten op dezelfde lijn. het lijkt er op dat onder het mom van veiligheid, Belgie de markt probeert af te schermen. Zels als je een Belgische ketel laat installeren door een Nederlands bedrijf (of een Pools for that matter) mag dit niet, vanwege diplomas. Toch heb ik meer vetrouwen in een Hollander die al 15 jaar ketels installeerd dan een Belg die net een half jaar zijn g1, 2 diploma heeft. Je argument is steekhoudend voor wat betreft houtkachel, pelletkachels of wat dan ook. De brandverzekering in Belgie vraagt voor dit soort toestellen alleen dat je de schoorsteen een keer per jaar veegt en daar bewijs van hebt. Ik heb iedereen hier hoog ziiten, en kan heel ver gaan mee gaan voor wat betreft veiligheid, maar Belgie gaat helaas vrij flexibel om met Europese wetgeving. Als het het het straatje past, zeg maar. Nederlandse installateurs duurder? Gooi de markt maar open, we zullen zien. Aan alle Belgische installateurs zou ik zeggen: Niet elke Nederlander komt voor de belastingteruggaves van gemeente, Vlaamse overheid etcetera in aanmerking. Voor deze categorie plaatsen Belgische installateurs zich dus wel degelijk uit de markt. Zelfde met maaltijdcheques, erg leuk maar als je in Holland boodschappen gaat doen worden niet geaccepteerd daar. Gevolg: duurdere supermarkten in Belgie omdat ze gesubsidieerd worden.

Nou, 15 jaar ervaring hoeft nog niet perse te betekenen dat je een goede monteur hebt hoor.

Als je soms ziet hoe men ketels onderhoudt. De certificering valt of staat ten alle tijden door de monteurs die plaatsen of onderhoud plegen. Bedrijven waarvan elk personeelslid 8 ketels per dag onderhouden kunnen best vakmensen zijn maar niet met die hoeveelheid ketels die per dag als target gesteld wordt.

Voorbeeldig geschoolde lieden kunnen ook prutsen.

 

Voor wat betreft internationaal opereren hoeft die deur niet dicht gehouden te worden. Zelf heb ik ook klussen in belgie gehad. Het ging om producten die bij ons uit de fabriek rolde. Geen enkele buitenstaander kan normaal tippen aan de kennis en no how van zijn eigen product. Niet meer dan logisch als het je dagelijks werk is. Als service monteur is mij nooit gevraagd naar de papieren. Het kwam meer dan eens voor dat je de problemen die anderen veroorzaakte opgelost moesten worden. De veroorzakers hadden wel alle papieren die nodig waren maar dit zegt lang niet altijd alles.

Leuk was wel dat degene die de installatie in bedrijf moest stellen onverstaanbaar was. Deze was niet ter plaatsen en moest gebeld worden. Deze zat met het mooie weer op een terasje te borrelen en moest met z`n zatte kop nog z`n werk doen. Goed geschoold waarschijnlijk maar wat heb je er aan?

Dat er regelgeving is heel goed, maar dat hoeft niet te betekenen dat het dan allemaal in orde is.

 

Nog een voorbeeldje wat het nieuws gehaald had, De horror tandarts die in Nederland veroordeeld was tot het verbieden van het uitoefenen van z`n beroep. Met zijn papieren kon hij zonder problemen in Spanje zijn praktijk opzetten.

 

Wat ik hier lees is enkel het beschermen van de eigen markt. Men kan er van alles bij halen maar het gebruik van een CE product mag nooit geweigert worden in Belgie.

Met de bureaucratie zal men moeten leven. Dat geldt tevens voor de eigen producten. Verschil is er dan niet.

lofpellet

een nederlander mag hier gerust ketels komen plaatsen, net als elke installateur uit eender welk land van de europese unie. maar er zijn wel eisne wat betreft btw nrs e.d., maar dat lijkt me logisch. want die nederlandse (of andere) installateur moet natuurlijk in belgie de geinde btw afdragen.

maar voor het opstarten heb je wel een G1/2/3 nodig, en dat is niet door europa verboden. overigens mag bv in duitsland geen enkele installateur een installatie opstarten alvorens de schoorsteenveger de installatie goedgekeurd heeft.  bij ons hebben ze het wat eenvoudiger gemaakt en moet de installateur z'n G1/G2/G3 (afhankelijk van type gasketel) hebben en mag dan zelf de installatie opstarten.

het gaat hier (net als in frankrijk) niet om flexibel omspringen met de europese wetgeving, maar om veiligheid.  de wetgeving is aangepast aan de plaatselijke situarie, iets wat absoluut toegelaten is.  we hebben in europa nog steeds verschillende spanningen (127. 130, 220, 230 en 240 V) en verschillende stopkontakten, en dat is net zo goed toegelaten.  net zoals je in belgie geen nederlandse, duitse, zwitserse, italiaanse etc stopkontakten mag plaatsen.

nederlandse aannemerds zijn over de hele lijn dikwijls goedkoper dan belgische, maar ik kan je verzekeren, wat ik daar aan knoeiwerk gezien hebt is niet te omschrijven.  let wel, ik heb ook heel mooi werk ginds gezien.  je hebt hier trouwens net zo goed installateurs die veel goedkoper zijn dan anderen, en ook daar zie je dat soms aan het uitgevoede werk.  waarmee ik niet wil zeggen dat duur wezrk altijd beter is uitgevoerd, je hebt ze in soorten, zoals m'n moeder altijd zei.

hans d

Als in Belgie de G erkend installateur een installatie in bedrijf mag nemen mag een buitenstaander dat ook mits deze kan aantonen in eigen land een kwalificatie heeft. Dat men wel aan moet kloppen om de papieren voor een bedrag ook rechtsgeldig te krijgen in Het Belgische is niet meer dan normaal andersom geldt dit ook. Pas als de persoon of bedrijf zich gaat vestigen moeten de bedrijven wel voldoen aan de normen van het land en zich laten certificeren.

Ik weet niet waar je het vandaan haalt maar goed.

We zoeken in dit geval een wandcontactdoos van het merk Jung.

Het is een Duits product.

Zoek eens op www.jung.be , www.jung.nl  en www.jung.de .

Als voorbeeld nemen we de serie AS 500.

Zoek eens de verschillen van de verschillende landen?

Ik kom enkel uit dat ze voor deze 3 landen identiek zijn. Ik kan er best om lachen Hans. Hoe kom je aan die informatie?

Hier de productomschrijving: http://www.jung-catalogus.nl/pdf/datasheets/nl_as500.pdf  http://www.jung-katalog.net/pdf/datenblaetter/de_as500.pdf

 

Welke landen in de EU voeren dan  127, 130 en 240 volt?

In landen waar 220 wordt gevoerd waar Nederland er 1 van was is deze stapsgewijs overgegaan op 230 volt en heeft geen invloed op de apparatuur. Iedereen kan zijn oude 220 volt toestellen nog steeds gebruiken. De spanning heeft ook geen invloed op de installatie zelf. Deze hebben een goedkeur tot 250 volt.

 

Hoe kom jij dan aan die ventilatiesystemen uit Oostenrijk? die plaats je toch ook in veel Belgische woningen. Je spreekt jezelf tegen.

Hans, ik weet niet of je zelf wel eens buitenlandklussen hebt maar hoe je aan de btw verhaal komt?

De btw tot 100000 euro per kwartaal steken we zelf in onze zak, althans in onze staatskas.

Lees dit eens, mischien heb je er wat aan.

http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/eubtw2010/eubtw2010/

 

En dan te bedenken dat iedereen de wet behoort te kennen..........?

chathanky

lachen is gezond, ik gun je dat dus van harte :-)

blijkbaar is de katalogus van jung niet correct, want in belgie en frankrijk verkoopt men de stopkontakten met penaarde.  kijk maar bij andere duitse productenten zoals Gira, Berker etcc, die hun katalogi zijn wel in orde. voor twee voorbeeldjes berker http://www.berker.com/nl/belgie/catalogus/#6768766089 (voor BE en FR) en    http://www.berker.com/nl/belgie/catalogus/#63471909  (voor UK)

wie heeft er nog 130 V?  de laatste jaren eerder uitzonderlijk nog in belgie, maar op vele plaatsen kan je nog 130V hebben, er zijn hier nog heel wat netten 3*230V, en dan heb je dus tussen fase en nulleider 130 V (eigenlijk 133 V).

ik heb jarenlang over heel europa gewerkt, en wij hadden altijd een hele doos met allerhande stekkers bij, penaarde voor belgie en frankrijk, randaarde voor nederland, duitsland, oostenrijk,...,  engelse stekkers, en ook in zwitserland en italie kwam je verschillen de stekkers tegen, soms dezelfde als wij hier gebruiken, soms ook stekkers met drie pinnen op 1 rij.  ik kan je verzekeren dat er een behoorlijke variatie is in ons verenigd europa.

engeland en ierland hebben nog steeds 240 V, 50 Hz. en alle toestellen vandaag werken op 240 V, maar dat heeft weldegelijk z'n gevolgen, zo wordt de levensduur van gloeilampen merkelijk korter, maar ze geven wel meer licht.  als je een geluidsversterker in engeland koopt, zal die op ons net niet het vermogen halen dat ie op het engelse net haalt. voor toestellen met voedingen op 12, 24, 30 V etc. is dat meestal geen probleem, wat die zijn veelal gestabiliseerd.

onze ventilatietoestellen hebben, zoals de meeste, een gestabiliseerde voeding, en dan kan je ze, zoals net al gezegd overal gebruiiken, toch van 230 tot 250 V.  en bv onze regelingen komen steeds met combistekkers, rand en penaarde, zodat ze in elke wandcontactdoos in belgie en nederland passen.

maar we wijken nu wel wat van de initiële vraag af.

hans d

wel, blijkbaar is dat sinds kort (2010) veranderd, ik heb de laatste jaren inderdaad niet meer in het buitenland gewerkt.  in elk geval maakt dat het weer wat makkelijker, en daar ben ik niet rouwig om.

hans d

chathanky

de dienstenrichtlijn bepaald het zo, maar daar zit het nu net, die kwalificatie hebben is net het probleem.  deze komt bovenop de kennis van  installatateur.  verwarmingsaudit e.d. is iets dat quasi nergens in de beroepskwalificatie zit.  het is net als in duitsland, een duitse schoorsteenveger is zowat de hoogste kwalificatie die er in de installatieberoepen bestaat, in de andere landen is die minimaal of zelfs niet bestaande, zoals bij ons.  er bestaat geen kwalificatie voor schoorsteenveger in belgie, iedereen mag dat hier zelf doen.  maar of dat verstandig is, is een andere zaak natuurlijk....

hans d