Rotherrie condensatieketel - op te lossen met onbrandbare geluidsisolatie ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allen,

ben deze ochtend weer eens wakker geworden van de rotherrie van onze nieuwe condensatieketel. Verbazingwekkend dat je nergens leest of hoort dat zo'n (schouw-)ventilator zoveel lawaai maakt.
Had ik het geweten... oh wat mis ik mijn goeie, ouwe fluisterstille radson !!

Maar nu zitten we er dus mee, wakker en met een slaaptekort dat de komende maanden niet gaat beteren. Nu vraag ik me af welke opties ik heb om het geluid te reduceren.

Ik kan nauurlijk voor de ganse familie een setje op maat gemaakte oordopjes kopen, is misschien wel het makkelijkst.
Maar ik denk er ook aan om achter de condensatieketel een "dempingsmat" te schuiven. (Het grootste probleem lijkt me te zijn dat deze combinatieketel tegen de muur hangt en niet op rubberen voetjes staat, waardoor die ganse muur als klankkast begint te werken.)

Nu vraag ik me af, welke materialen hiervoor geschikt zijn?
Zo pal tegen de ketel moet dat wsl onbrandbaar zijn en kan ik wsl. enkel rotswol gebruiken?
Kwestie van geluidsisolatie komt je ook vaak houtvezelplaten tegen, maar die hebben meestal slechts brandklasse B2 (DIN 4102).
Een ontdreuningsplaat op basis van bitumen leek me andere ook geen slecht idee, maar hier ken ik al totaal de brandklasse niet van..

Hebben jullie eventueel andere suggesties?

Ik plan ook nog wel een omkasting van de ketel (met > 10cm afstand zodat ik de standaard geluidsisolatiematerialen kan gebruiken). Heeft hiervoor misschien iemand suggesties?
Mijn eerste keuze zouden hier houtvezelplaten met aan de binnenzijde van dat zwart noppenschuiml zijn.

Alvast bedankt voor jullie suggesties !!!

Reacties

disel

staat dat toestel bij jullie in de slaapkamer?? ik heb er een paar honderd geplaatst, en je moet die al naast je bed zetten om ze te horen, in de naastliggende kamer hoor je daar echt niks van. dus ofwel is er iets mis met die ketel, ofwel heb jij een of ander prul gekocht.  ik heb in een ver verleden ooit eens een radson atmosferisch ketel gehad, maar die maakte minstens even veel lawaai als de moderne gascondensatieketels.

hans d

Zoals Hans zegt,

 

Zou je de ketel niet eens laten nakijken? Waarschijnlijk scheelt er iets aan.

 

Een kastje rond maken met isolatie omdat het teveel lawaai maakt is ook maar iets doen zonder het probleem aan te pakken.

Bedankt voor de reacties.

 

Ik hoop dat ik niet een "prul" gekocht heb, het gaat om een Viessmann Vitodens 100 van 26kW. Schouwlengte is ong. 8m.

Volgens de installateur was er niets mis met het toestel, maar zal het even wennen zijn.

 

Ik vrees dat het eerder ons huis is dat slechte akoestische eigenschappen heeft. 

Vandaar dat ik erover denk er een ondreuningsplaat achter te schuiven..

 

 

P.s.  Heb ook al even in vriendenkring rondgevraagd en er zijn blijkbaar nog mensen die bevestigen dat het opstarten van een condensatieketel vervelend is.

Ik weet niet of het met jouw ketel kan, maar ik kan de mijne in maximum vermogen beperken en dan maakt hij ook minder geluid.  Ik vond het verschil tussen 80% en 100% hoorbaar.

 

Als je er wakker van wordt is het een mogelijkheid.

 

Bedankt voor de tip Alain, maar helaas zal ik hiervoor mijn installateur moeten lastig vallen.

Ik heb de ketel gisteren eens opengedaan en zelfs de circulatiepomp kan ik niet meer met een eenvoudig schakelaartje op lager debiet zetten.... die circulatiepomp is wsl. al een deel van het probleem want er treedt schijnbaar resonantie op van circulatiepomp + ventilator....

 

Iemand soms een idee hoe je in een Vitodens 100 de circulatiepomp en/of ventilator kan lager zetten? 

Ben altijd al gewoon geweest om de circulatiepomp op zijn laagst te zetten in het tussenseizoen, dus zou het wel handig vinden als ik dit zelf kan.

 

probeer eens vermogen wat lager te zetten: ventilator gaat dan ook lager draaien want luchtfactor blijft constant.

disel

in de vitodens 100 zit een pomp met 1 snelheid, daar valt dus alvast niks aan te regelen. maar als die lawaai maakt (resoneert) zou ik dat eerder elders in de installatie gaan zoeken. is er een drukverschilregelaar in de installatie ingebouwd? of zorg je ervoor dat er steeds minstens 1 radiator voluit openstaat?

hans d

 

 

Hoe is de ketel aan de muur opgehangen? Vele resonanties worden langs die ophanging op de muur overgebracht, en dan verhelpt een omkasting maar gedeeltelijk. Ik weet ook niet niet hoe men zulke ketel met silent blocs aan de muur zou kunnen ophangen.

Dankje voor de feedback Hans !

 

Jammer van die pomp... kan ik die basic pomp eventueel vervangen door een andere? (Ik vraag het hier omdat mijn installateur me had verteld dat die pomp regelbaar was en voorlopig op middenste stand stond ... dus mijn vertrouwen in hem heeft alvast een ferme deuk gekregen.. ) 

 

En euhh, bedoel je met drukverschilregelaar een bypass of uitzetvat? Kan in ieder geval meegeven dat we een extra uitzetvat hebben en er zou standaard een bypass in de vitodens zelf zitten. Wij hebben geen thermostaatkranen ("die van ons" wil niet want dat zou een kloppend geluid geven als ze net niet sluiten), dus er kan in ieder geval steeds water stromen...

 

En nu ik toch vragen aan het stellen ben, misschien weet jij hier ook wel het antwoord op: op de offerte stond dat deze combi-ketel 14l/min tapwater gaf. Op de ketel staat 12l/min en dit is blijkbaar omdat er tapdebietbegrenzer inzit... kan het kwaad deze te vervangen door eentje met debiet 14 l/min.. (omdat wij toch douchen met een spaardouchekop is dat keteltje steeds aan laagste vermogen aan het verwarmen.... debiet aanpassen lijkt me dan geen kwaad te kunnen???)

Misschien kun je de by-pass van de pomp wat meer open zetten?

By-pass meer open --> minder waterdebiet

Die bijpass zit links onder achter het bedieningspaneel. Staat normaal gezien op "min" en is gemarkeerd met een rode verfstip.

Ik heb geen schouwventilator, maar wel een enerverend condensatiepompje (niet van het merk van de ketel).

Ook ik mis mijn oude fluisterstille Radson. Heb al spijt dat ik de defecte elektronische module niet heb vervangen ipv een condensatieketel.

Disel,

Wou dat ik je bericht twee maanden geleden had gelezen ... ook  de "gelukkige" eigenaar van zo'n condensatieketel geworden (vaillant). Ketel was bij ons op zolder tegen de slaapkamermuur gemonteerd, slapen no way!!!

Ondertussen heb ik deze laten verhangen op een support die ongeveer een halve meter van de muur staat. Had gehoopt dat de geluidsoverlast hiermee tot het verleden ging behoren (geen direct contact meer) ... heel wat beter maar een nachtje doorslapen zit er echter nog niet in en vroeg op zijn we wel.

Ik vermoed dat het geluid hoofdzakelijk via de schouw verspreid wordt (amper twee meter lang/buisdiameter 10cm), als we bij de brander staan valt het geluid best mee. 

Heb jij ondertussen een oplossing gevonden? Momenteel op zoek naar voorgevormde rotswol buisisolatie (rockwool) die naar het schijnt ook goed geluidsisolerend werkt, maar blijkbaar moeilijk te verkrijgen alhoewel dit bestaat.

Alle suggesties zijn meer als welkom.

 

nicolas

vreemd, wij hebben vroeger honderden wandcondensatieketls geplaatst, en nooit dat soort problemen gekend.  de lengte van de schouw kan er niet veel mee te maken hebben, en een korte schouw zal eerder beter scoren, want de weerstand is veel kleiner.

maar voor je nog iets doet zou ik eerst eens ten gronde uitzoeken waar het probleem zit, want anders ga je misschien weer kosten doen die je niks vooruit helpen.  je kan alvats een paar dekens rond de schouw wikkelen, dat zal ongeveer hetzelfde effect geven, en kost niks.  werkt het, kan je nog die rotswolschalen gaan zoeken.  mocht je ze niet vinden, ik weet wel een paar adressen, moet je me even laten weten in welke regio je woont.

hans d

Helaas niet Nicolas.

 

heb alleen de ketel op onregelmatigheden laten checken door de de installateur en Viessmann service dienst maar die vonden het een perfect normale ketel met onhoorbaar lawaai (quote: ik hoor de ketel niet branden hoor, enkel de hond van de buren, daar moet u toch meer last van hebben.... )

Ik wilde in de schouw rond de coaxiale buis vermiculiet storten, maar kwam van een kale reis thuis want blijkbaar zit er slechts een enkele buis voor de afvoer in de schouw en pakt de ketel zijn lucht onderaan de schouw..

 

Heb dan maar besloten dat de twee beste investeringen die ik kan doen om van het lawaai af te zijn..:

1) beter isoleren is zodat de ketel 's nachts niet meer moet aanslaan.

2) op maat gemaakt oordoppen...

 

Ben wel geïnteresseerd in wat jij hebt gedaan.. Heb jij veel betaald voor die support waarop je dat hebt laten verhangen?

Wat moet ik me hierbij voorstellen, een kader met veren of met Silent blocks?

Ik vrees echter dat het geluid zich nog steeds via de CV-buizen (vooral circulatiepomp geluiden) en schouwbuis (ventilator) kan verplaatsen.

 

 

disel

als je geen coaxiale schoorsteen hebt, hoor je het geluid van de brander uiteraard goed.  dat belemmerd de goede werking van de ketel niet, en als die in de kelder of zo hangt, heb je er allicht ook geen last van.  wat ik in jou geval zou doen, als dat lukt, is de eerste meter een coaxiale buis nemen en verbrandingslucht uit de schoorsteen nemen. er zijn dan 2 voorwaarden, de schouw moet bovenaan open zijn, zodat er lucht inkan, en beneden dicht je deze af zodat je geen geluid uit de schoorsteen krijgt. is de scouw boven dicht en wil je ze daar niet openlaken, gebuik dan nog een extra lengte, zodat deze hoog genoeg in de schouw uitkomt.  en dan moet je uiteraard de schouw beneden openlaten, zodat de ketel de lucht uit de stookplaats kan halen.

hans d

kan u de pomp niet afsluiten dan weet u toch direct of zij de schuldige is

hildap

theoretisch wel, maar een ketel met zo'n kleine waterinhoud gaat zonder pomp direct in oververhitting.  en er zijn wel veiligheden ingebouwd, maar toch.  maar stel dat het de pomp is die je hoort, daar kan je dan tochniet veel aan doen, want zonder pomp gaat het niet.  overigens heb ik begrepen dat het alleen is wanneer de ketel in werking is.  nee, ik gok eerder op de ventilator, aangezien de lucht direct in de stookplaats wordt aangezogen.

hans d

Beste,

Support zelf gemaakt, twee ijzer profielen van 4 op 4 met daar tussen een deftige multiplex waar de brander aan bevestigd werd, support op de vloer gemonteerd met dikke rubbers tussen, bevestiging aan het dakgebinte, ook daar voor alle zekerheid nog rubbers tussen gestoken.

Daarna heb ik de achterzijde van de multiplex nog extra geïsoleerd met een isofix mat (gekleurde vlokken rubber en spons, vrij gemakkelijk in de handel te verkrijgen) met daar tegen nog twee geluidsisolerende houtpanelen (soort heel grove mdf). Ook rond de schouw heb ik dergelijke isofixmatten aangebracht, ziet er niet uit maar daar lig ik nu eens niet wakker van.

De geluiden die wij horen komen perfect overeen met je beschrijving, ook wij horen de brander op zichzelf bijna niet als we er bij staan. Wij hebben ook de ketel zo ingesteld dat hij na 22.00 niet meer aanslaat en pas terug aanslaat na 05.00. We werken met vloerverwarming, de woning is vrij goed geïsoleerd waardoor de temp niet al te snel daalt.

Dit alles maakt het een stuk comfortabler maar stil is de brander nog niet, de lente kan wat mij betreft niet vlug genoeg zijn intrede doen.

 

 

 

 

 

Bedankt voor de uitleg Nicolas,

 

lijkt me perfecte oplossing om resonantie op de muur te vermijden. Kan ook bij ons interessant zijn.

 

 

Dag Hans,

 

ik denk dat we al exact jou opstelling hebben thuis. Er zit een stukje coaxiale buis tot in de schoorsteen en onderaan is dan alles met PU dichtgeschuimd. In de stookruimte valt het geluid van de ketel dan ook nog wel mee, het zijn eerder de resonanties in de aanleunende kamers (gelijkvloers en eerste verdiep) die storen. (Ik had gehoopt dat de coaxiale buis tot bovenaan liep om dan errond vermiculiet te kunnen storten tegen resonanties doorheen de schouwwand, maar dat gaat helaas niet.)

Maar ik vermoed nu dat bij ons vooral de circulatiepomp het probleem is. Blijkbaar kan deze niet vervangen worden door een stiller exemplaar. Als ik de Viessmann service specialist goed heb begrepen moet die nu eenmaal steeds in een zeer hoog toerental draaien (dus veel lawaai) om te verhinderen dat de kleine waterinhoud van de ketel oververhit raakt. Jammer, maar helaas te laat.

 

 

 

disel

maar ook een pomp die op volle toeren draait zou toch geen herrie mogen maken zodat je het in de omliggend ruimtes hoort.  maar is het resonantie via de wanden, of via de buizen.  want als het de pomp is die kabaal maakt, zou ik eerder verwachten dat het lawaai via de buizen, en niet via de wanden komt.

hans d

Moeilijk te zeggen of het via wanden of buizen is. (Heb al gedacht me een decibelmetertje aan te schaffen om het wat te "objectiveren")

Op het gelijkvloers lijkt het uit de muur te komen (die waar de ketel tegen hangt), op het eerste verdiep eerder van de radiator..
 

 

Dag Disel,

heeft u dat lawaai ook wanneer de ketel in zomerstand is? Stand voor enkel warm water en géén verwarming.

Ik had een beetje hetzelfde probleem al jij. Onze ketel maakte een verschrikkelijk lawaai boven in kamers.

Ik dacht toen ook aan resonantie en nog vanalles maar het probleem was gewoon dat het toerental van de pomp in de ketel bij nachtmodus te hoog ingesteld was(van de fabriek). Onze chauffagiste heeft de parameters van de pomp voor nachtmodus lager ingesteld, ongeveer met de helft vermindert,en sindsdien slapen we weer in de stilte.

Ik had nooit gedacht dat dat de boosdoener was, ik dacht ook eerder aan resonantie door de leidingen of door de ophanging van de ketel.

 

Groeten,

François

 

 

 

onze Vitodens 200 gaat bij o graden de ganse nacht in vorst beveileging

is zo ingesteld door viessmann

kan men dat veranderen zodat de begrenzing lager licht

 

Ik heb hier een vaillant condensatiewandketel hangen tegen een OSB met gyproc-plaat. Vlak onder de slaapkamer in een huis met houten roostering en vloeren. Ik lig er niet wakker van en ik hoor de ketel amper draaien.
Vreemd, de dingen die ik hier lees. Ik zou er in elk geval geen vrede mee nemen en het aankaarten bij de installateur/fabrikant. Je moet niet te snel tevreden zijn, het kost tenslotte geld genoeg. En geluidsoverlast die zij 'normaal' vinden, hadden ze dan maar mogen voorzien.

Wat kan een fabrikant nu doen wanneer de ketel tegen een muur wordt opgehangen die resoneert ... toch niets !

Draaiende mechanismen zoals met name ventilator voorzien van kleine silent blocks, ingebouwd in de condensatieketel (indien de oorzaak van het probleem sowieso resonantie is), lijkt me dan de oplossing die door de producent dient ingebouwd te worden.  Gemakkelijk en goedkoop.  Maar wie zegt dat dat ding resoneert op je muur, het zal eerder enkel je ventilo zijn die resoneert binnen andere componenten van de unit... ook dan is het een probleem van de leverancier / producent, en ook in dat geval lijkt me : silent blocks kan een oplossing bieden.   Maar wie zegt dat het resonantie is en geen lawaai van de ventilator binnen de omhuizing (door slechte kwaliteit), en zo kunnen we nog even doorgaan.  Specifiek nagaan waar het geluid vandaan komt is een eerste taak.   andere vraag : trillen andere onderdelen mee buiten het onderdeel dat lawaai maakt? zo nee, is het GEEN resonantie en ligt het aan het onderdeel zelf. 

Resonantie... Wat voor muur is dat dan? Karton?

Ik heb ook zo'n Vitodens 100, spijt als haren op mijn hoofd dat ik hem (op aanraden van mijn loodgieter, terwijl ik zelf een andere wilde...) gekocht heb, in juli 2006.  Die van mij hangt tegen de muur op zolder in een jaren 30 huis en in mijn slaapkamer eronder kan ik dus ook niet slapen van de herrie.

Ik heb de motor op stand 1 gezet ipv stand 2, dat helpt wel iets, en heb hem niet in de comfort stand want dan gaat hij ook 's nachts aan om het reservoir op te warmen. Verder een half uur voor het slapen laag, zodat de motor uitgedraaid is als ik naar bed ga. Het probleem bestaat nu dus nog als ik 's winters graag in een warm huis op wil staan  en als ik ziek ben. Hetgeen afgelopen weekend het geval was. Ik ben toen weer zo kwaad geworden op dat rotding dat ik nu serieus overweeg om een andere ketel te kopen en te nimmer of nooit meer een Viessmann. 

Er is iemand van Viessmann zelf bijgeweest, in het begin, die zei dat de degelijke Duitse motot eigenlijk bedoeld was voor een groot stevig omhulsel. Iemand van de c.v. onderhoudsservice zei dat het van het huis kwam, dat de muur resonneerde o.i.d en weer een ander dat het aan de buizen kon liggen.

De muur is een gewone scheidingsmuur uit die tijd, het zal geen spouwmuur zijn, maar wel degelijke steen
 

Met vriendelijke groeten,

Josje

 

Hallo,

 

Sinds enkele maanden heb ik ook een condensatieketel viessmann 222 laten plaatsen op de zolder in onze nieuwbouwwoning. Ik herken de problemen. Wij hebben ook 's nachts last van het lawaai van de ketel. Ik vermoed dat het de circulatiepomp is die resoneert. Als we bij de ketel op zolder staan maakt de ketel zeker geen onaangenaam geluid. Maar als we in bed liggen wordt het een enerverend geluid dat ons wakker houdt. De ketel is gevestigd aan de muur boven onze slaapkamer. Maar het lawaai is hoorbaar over het hele 1st verdiep.

Na herhadelijk klagen werd door onze installateurs een isolerende plaat geplaatst achter de ketel. Maar zonder resultaat. Ondertussen is ook de stand van de pomp naar een lagere stand verplaatst. Het verschil was merkbaar maar niet voldoende.

Ik lees hier vele dingen over de schouw. Zou dit het probleem dan kunnen zijn?

 

Als iemand ondertussen een oplossing weet zou het zeer welkom zijn mij deze te bezorgen.

 

Alvast bedankt!

Hoi, 

 

nog steeds geen oplossing neen.

Het storende geluid is afkomstig van de circulatiepomp. De installateur vertelde me dat die hoger ingesteld moet staan (dan mijn vorige oude ketel) omdat die wandketeltjes zo'n kleine waterinhoud hebben.. 

 

Bij de Vitodens-100 kan je het toerental niet verlagen dus is onze oplossing ook dat die ketel 's nachts steeds afgezet wordt.

Met als gevolg dat we 's ochtends steeds een elektrisch blazertje in de badkamer aanzetten..  de verbruikswinst op mijn condensatieketel blaas ik er zo mee door, maar jah..  

 

Het is inderdaad de cirkulatie pomp en je kunt hem op 1 zetten ipv op 2,  als je dat grote zwarte blok naar voren trekt kun je erbij.

Daar wordt allenatuurlijk wel langzamer van (bad en cv) maar het helpt wel wat.

Ik heb ook allerlei oplossingen besproken met deskundigen, maar rubber noppen schijn geen goede oplossing te zijn. Daar zou het nog erger van kunnen worden.

Ik heb uiteindelijk uit pure frustratie enkele maanden geleden mijn 6 jaar oude vitodens 100 weggedaan en een vaillant gekocht. Die hoor ik dus echt niet!  Dus al die smoesjes over oud huis en klankbord of knellende leidingen of wat al niet was allemaal onzin. Het ligt echt alleen maar aan die vitodens pomp. Een dure miskoop dus.

Echt zonde want voor de rest was het een prima ketel.  Overigens heeft mijn vaillantketel aan de binnenzijde ook een laagje isolatie. Je zou eens kunnen kijken in zo'n winkel wat dat precies voor spul is. Misschien kun je zoiets ook  gebruiken.

Succes,

Josje

 

 

Disel,

Cv ketel ophangen aan plaat met silent blocs (continental) en leidingen van

http://www.wascoshowroom.nl/files/productnieuws/attachment/thumb/PDF_2031.pdf

Resonatie is verdwenen als sneeuw door de zon.

 

 

 

De techniekers bij de ketelfabrikant  waar ik werk komen dit zoo vaak tegen, een nieuwe ketel die van meet af aan lawaai maakt en 9 keer op de 10 is die gewoon niet correct afgesteld. Bel de fabrikant en vraag een technieker om langs te komen en de kans is heel erg groot dat het probleem is opgelost. 

Uiteraard is het mogelijk dat het aan iets anders ligt maar als ik hoor hoe vaak het om simpele afstelling gaat, lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat dit relatief simpel(en relatief goedkoop) op te lossen is.