gascondensatieketel met zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,
ik wil een gascondensatieketel met zonneboiler plaatsen, dit ter vervanging van mijn bestaande installatie die 15 jaar oud is. Ik overweeg een Viessman 343 19kW. Maar mijn bestaande verwarming bestaat uit convectoren, dus geen radiatoren. Is dit een goeie combinatie ? Ga ik hier genoeg rendement uihalen.
Bedankt en groeten, Dirk

Reacties

als ik me niet vergis draaien convectoren op veel hogere temperaturen ivm radiatoren (80/60). Waarschijnlijk zakt je retour niet onder de 55°C, zodat je niet gaat condenseren. Dus ben je die 10% extra condensatiewarmte kwijt.

 Dat van die convectoren hebben wij hier ook altijd moeten horen, toen we onze mazoutketel vervangen hebben door een combi-hout-pellet ketel.

De voorlooptemperatuur naar de convectoren wordt geregeld via een modulerende 3-weg kraan, die zijn water neemt uit een buffer (2x1000L).

Iedereen zei, dat convectoren een hoge voorlooptemperatuur nodig hebben, waardoor je eigenlijk maar een klein stukje van die buffer kon gebruiken, en hem hoog in temperatuur moest opstoken.

Sturing van de CV wordt gestuurd vanuit de ketel, die rekening houdt met: buitentemperatuur, kamertemperatuur, voorlooptemperatuur.

Met huidige buitentemperatuur (5°C), binnentemperatuur van 21°C, is de voorlooptemperatuur 41°C en de retour 37,8°C.

Kan je toch moeilijk hoge temperaturen noemen? Maximum voorlooptemperatuur staat op 60°C ingesteld, en die bereikt hij eerst bij een buitentemperatuur van -18°C.

 

Ligt er gewoon aan hoe je convectoren of radiatoren gedimensioneerd zijn.

Als je genoeg afzetcapaciteit (voldoende grote warmtewisselaars = radiatoren of convectoren) hebt, kan je veel lager gaan in temperatuur. Onze radiatoren  thuis draaien nu ook op voorloop 50°C.

Je verschil tussen voorloop en retour is wel heel laag (3°C), nog stuk lager dan bij vloerverwarming (10°C). Je zal dus veel moeten rondpompen om genoeg warmte in huis te duwen.