hoe neutraliseer ik uitstoot van schimmel/insectendodend middel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

op zolder blijven er na afwerking delen van de gordingen zichtbaar. Deze zijn door de vorige eigenaar behandelt met een schimmel- en insectendodend middel, genre carbolineum, ergens eind jaren negentig en door mezelf nu nog een keer met WoodBliss ( zou volgens fabrikant zorgen voor "Vermindering met 50% van de giftige uitstoot van kiemdodende middelen zoals Lindan - DDT en met 70% voor PCP").

Is er nu nog sprake van een schadelijke uitstoot?
Met welke verf kan ik de balken schilderen om de uitstoot volledig te neutraliseren? Vanzelfsprekend met verf zonder eigen schadelijke uitstoot!
 

Bedankt voor de response!

 

Tom

 

Reacties

Tom:

Woodbliss is op basis van silicaat en laat de houtstructuur voor de rest open.

Carbonil werd gemaakt op basis van teerproducten.

PCP hecht zich na enkel weken chemisch vast op de lignine van het hout en kan daarna niet meer uitwasem.

Wel: Jaaaaren geleden (de tijd van voor de pesticidenwetgeving) werdt door sommige handelaars/vaklui wel chloornaftaline en vergelijkbare rotzooi (toen ook in motteballen) gebruikt om  hout te drenken.

Die laatse chemisch categorie hecht zich niet of zéér moelijk op de chemische structuur van het hout en dan zit je natuurlijk met een zwaar probleem.

 

Daarbovenop vermeld je dat men ook nog carboline op het dakhout gebruikt heeft.

PCP stoffen kan je vrij goed isoleren door oververnissen of oververven met alkydvernissen of alkydverven.

Doch op carboline (=teerhoudend!) schilferen deze laatste af.

 

Een ouderwetse vinylverf hecht goed op hout behandeld met carbonile op voorwaarde dat het hout niet vettig aanvoelt (de verf moet nog wat kunnen indringen in het houtoppervlak om zich mechanisch te kunnen vasthouden). Mogelijk krijg je dan nog wel verkleuring van wat teer die doorslaat maar met 1 of 2 volgende verflagen zou dat dan nog moeten verminderen en hopelijk verdwijnen.

 

Dus: Zou ik voorstellen dat je een test doet (op bv 1 balk) met een ouderwetse vinyllatex (je kan ook een test doen met acryllatex). Vindt je nergen vinyllatex dan kan je die ook vervangen door een laag witte houtlijm op basis van PVA (is polyvinylacetaat).

Zorg dat je bij de testen de temperatuur gedurende 24 uren boven de 10 graden Celcius kan houden zodat de producten een goede film kunnen vormen.

Als je de testen ziet zitten laat dan binnen enkele weken/maanden iets weten van het resultaat hé.

 

 

Rudy,

bedankt voor je reactie.

Het gebruik van carboline door de vorige eigenaar is maar een vermoeden, de kleur wijst in die richting. Misschien helpt dit om het product te achterhalen : bij het insmeren van de balken met WoodBliss loste het aanwezige product een beetje op, mijn bakje met melkkleurige WoodBliss werd na verloop van tijd bruin. Kan dit met carboline?

Op de testresultaten zullen we nog even moeten wachten, mijn onverwarmde zolder zou geen mooie filmvorming geven! Ik hou u evenwel op de hoogte.

Tom

 

 

 

 

Tom,

ja die bruinkleuring dat kan, omdat carbonil een emulsie is/was van (kool-)teer in water. Er zullen altijd nog resten van die emulgator mee in het hout aanwezig zijn, en met de sterk alkalische silicaat gaat die deels terug oplossen. Bruinkleuring kan evenwel ook van ijzerhoudende stoffen zijn.

Overschilderen met latex zal je na de behandeling met Woodbliss (hoofdbestanddeel is natrium- of kaliumsilicaat) moeten uittesten of je voldoende hechting van de latex ga krijgen ('t is maar dat het hele zaakje er nadien niet afschilfert door het silicaat ipv door mogelijke teerinhoud.

In plaats van latexverf kan je ook een test doen met witte houtlijm op basis van PVA (polyvinylacetaat) en die te gebruiken als primer op het hout. Na doordroging kan je dan verder afschilderen met vinyl of acryllaatverf.

Maar... we zullen eerst je analyse afwachten, we lezen het hier dan wel,

Groeten,

Rudy