BUITENLUCHT toevoer voor CONDENSATIEKETEL, apart aanvoeren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

In m'n appartement (van 1993) wil ik de verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel.
Ik zoek een makkelijke weg om de luchttoevoer APART aan te voeren. Via de schouw is moeilijk daar deze gemeenschappelijk is (3 appartementen). Voldoende groot om een aparte AFVOER leiding voor de nieuwe ketel doorheen naar boven te steken. Dat moet lukken. Maar AANVOER van lucht via die weg is niet goed denken we.
De aanvoer van de buitenlucht kan ik relatief makkelijk voorzien vanuit de buitenmuur, een leiding via de aangrenzende keuken naar de ketel.
Nu is de aanvoermond op de buitenmuur NET naast de uitlaatmond van de dampkap van de keuken.
Vlak naast mekaar op de buitengevel.

==> Nog niet gemaakt maar dit is mijn bedoeling. Dus ik kan nog alle kanten op.

Volgens mijn installateur is het niet toegelaten een luchttoevoer (buitenmuur) te voorzien vlak bij een andere luchtuitlaat van bijvoorbeeld mijn dampkap.

Mijn stelling : Een klassieke condensatieketel uitlaat via een muurdoorvoer heeft normaal gezien toch een dubbele buis. De binnenbuis is voor de uitlaatgassen en de buitenbuis voor de luchttoevoer. Zo'n uitlaat kan op een buitenmuur maar moet voldoende ver uitsteken en moet voldoende ver van een RAAM weg blijven. D

Maar in mijn voorstel ga ik daar helemaal GEEN uitlaatgassen naar buiten brengen. Die gaan gewoon via de schouw naar boven naar het dak.
Enkel de aanvoer van de nodige zuurstof/lucht wil ik APART voorzien.

Hoop dat mijn probleemstelling duidelijk is.

Is er iemand die me hierop enige duiding kan geven? Mag ik inderdaad die luchtinlaat NIET vlak NAAST de dampkap uitgang voorzien? Beide zijn UITGANGEN. OF mag ik dit zonder problemen TOCH doen? Ergens een link of verwijzing naar mogelijke regels hierover?

Gelieve ENKEL op deze vraag te antwoorden en niet af te wijken naar andere items, andere bedenkingen.
Dank voor de mogelijke FEEDBACK.

Walter

Reacties

Dat van de luchtaanvoer klopt ook niet. Een ketel mag minder frisse lucht aanzuigen.

Met een coax is dat toch geen probleem via de bestaande schouw? Waarom zou dat niet goed zijn? Die buizen zijn juist daarvoor ontworpen.

De installateur heeft gelijk wat de luchttoevoer betreft. Deze mag niet in het bereik zitten van de uitblaas van een dampkap, droogkast of wat dan ook wat vervuilde lucht uitstoot. Al deze vervuiling gaat nadien terug te vinden zijn in de ketel, voornamelijk in de ventilator. Bij aanzuig in het bereikvan een dampkap is dit voornamelijk vet. Met alle gevolgen vandien.

Als je de hele dag aan het frituren bent dan zal het wel een invloed kunnen hebben.

Pak eens een plaatsingsvoorschrift van een condensketel. Ik heb nog nooit een instructie gezien die dat verbiedt.

Dank voor de reakties.

Een COAX buis in de bestaande schouw zou kunnen maar is niet aangewezen.  De schouw is zoals reeds gemeld, gemeenschappelijk maar vij groot.  Bovenop zitten shouwkappen, open aan de zijkanten.  Dus de buis moet al eindigen net daaronder en of er dan nog voldoende LUCHT via de coax buis kan worden aangezogen, als de onderburen ook verwarmen ?  Dat wilden we uitsluiten vandaar de zoektocht naar een alternatieve toevoer.

Ook rekening mee houden dat we NIET op het dak willen gaan, vrij moeilijk ( of via buitenlift, maar dure oplossing).  De buis moet een drietal meter naar boven gestoken worden door de schouw : hebben dit bekeken en lijkt ons HAALBAAR.

 

Terug naar mijn extra inzuigmond naast de uitlaatmond van de dampkap.

Het terug inzuigen van VET via de buitenlucht ?

Spreek hier inderdaad van een gewoon appartement met een gewone keuken (geen industrieel gedoe).  Ook zijn de momenten dat EN de dampkap EN de ketel SAMEN draaien toch wel echt beperkt.  Het meeste VET plakt toch aan de FILTER en in de buis van de dampkap (2 meter).  Ook is de aanvoerbuis naar de ketel zo'n 3,5 meter lang, ook daar kan reeds enig vet in blijven plakken.  Er komt echt weinig tot niets bij de ketel zijn ventilator dunkt me.

Opm. : de monden in de buitenmuur kan ik toch wel een twintig centimeteer uit mekaar houden.

Ik dacht eerder aan een mogelijks (heel hypothetisch) probleem met het GAS.  Indien ik een gaslek in mijn ketel zou hebben (hetgeen normaal al NIET voorkomt).  Ketel is GESLOTEN en de enige uitweg is de schouw en deze verluchtingsbuis.  Het potentiele GAS zou dan die weg kunnen vinden naar buiten toe.  De dampkap buis zou dan mogelijks een GASlucht naar binnen kunnen voeren ?????    Zeer ver gezocht natuurlijk.

 

Mijn chauffagist heeft gelijk dat er REGELS zijn voor de shouwdoorvoer door de muur. Dit ten overstaan tot afstanden van RAMEN e.d..    Dit lijkt me logisch want dan spreken we van uitlaatgassen.  

Maar  dit is in mijn voorbeeld niet het geval.  Ik heb ENKEL een inlaat voor zuurstof voor de verbranding in de ketel, dit om hem GESLOTEN te houden van de omgeving (Geen zuurstof wegnemen uit de ruimtes)

Weet er niemand geen verwijzing naar mogelijke REGELS dienaangaande?   Liefst een link naar document/site.

Dank voor de feedback

Walter

 

In de montage voorschriften van de meeste fabrikanten ga je terug vinden dat de verbrandingslucht vrij moet zijn van verontreinigingen. Geen enkele fabrikant zal garantie geven  op schade door vervuiling. Aan jou de keuze.

Da`s een hele mooie stelling, geen verontreiniging????

Vertel mijj dan eens dat een concentrische rookgasafvoer geen verontreiniging uit de eigen ketel weer aanzuigt. Het aanzuigpunt van zo`n bus zit nog geen 10 cm van de uitmonding van de rookgasafvoer.

Chathanky,

Uit je opmerkingen maak ik op dat je kennis van wadketels zeer beperkt is. Anders zou je weten dat een coäxiaal rookgasafvoersysteem geen problemen opleverd. Rookgassen in de toevoerlucht kan je trouwens meten (flexibele meetbuis hoort bij de uitrusting om G1-G2 te halen). Trouwens, je merkt heel snel als er rookgassen in de toevoerlucht komen: de brander verstikt en valt uit (en de ketel gaat in storing). Dit gebeurt in de praktijk enkel bij slechte montage van de buizen (lekken) of als de uitmonding in een hoek of andere slecht geventileerde ruimte is. Maar ook al gebeurt dit, het zal de ketel niet vervuilen. Rookgassen van een gasketel bevatten enkel CO2 en waterdamp.

Problemen met een ketel door vervuilde aanvoerlucht komen regelmatig voor. Niet enkel van een dampkap. Als de uitmonding van een houkachel en een ketel dicht bij elkaar zitten heb je hetzelfde probleem.

 

Tja, dit zijn jou woorden hoe het gestelt is met die kennis.

Een dampkap is wat dat aan gaat niet anders, waterdamp en co2 uit de verbrandingsgassen van een eventueel gasstel. Bij elektrisch mist het laatste.

Bij een beetje dampkap zit een vetfilter die grotendeels het vet opvangt en er blijft altijd wel wat vet wat niet opgevangen wordt. Je fornuis gebruik je zoals aangegeven niet de hele dag. Met m`n gebrekkige vakkennis weet ik wel dat er uitmondingssystemen zijn die zowel de ventilatielucht als aanzuiglucht uit een gecombineerd kanaal halen.

 

Naast de genoemde bevat rookgas van de ketel ook salpeterzuur, niet echt bevordelijk voor je ketel.

Maar je kunt denk ik best aangeven aan de hand van regelgeving dat deze combinatie niet mogelijk is. In Nederland is dit iig geen probleem.

Ik vraag me af hoe het gaat met ketels waarvan de lucht uit huis gehaald wordt. Die lucht is ook niet altijd even fris.

Salpeterzuur is geen product uit verbranden van zwavel.

Salpeterzuur: HNO3

Gas in de zuiverste vorm bevat na verbranden salpeterzuur.

Als installateur zou je dat moeten weten. De condensafvoer mag dus niet gemaakt zijn van metalen die aantasten door dit zuur.

Ik ken gevallen dat men de condensafvoer lieten uitmonden op het dak waardoor na enige tijd de zinken goten dermate aangetast werd dat de goten lekten.

Deze verbrandingsproducten komen door een concentrische dakdoorvoer deels weer in de ketel terecht.

En dit altijd als de ketel aan het stoken is, met een afzuigkap komt het soms voor dat beide tegelijk werken. Wat is dan erger?

Een condensketel heeft een verwachte levensduur van 14 jaar, dat is niet zo lang dat je daar ernstige problemen mee krijgt.Tenslotte wordt er in Nederland jaarlijks onderhoud aan gedaan mocht men een onderhoudscontract hebben die niet verplicht is. In Belgie is een verplichting om de ketel te laten onderhouden. Zou het een probleem geven dan wordt dit dus tijdig gezien. Ik heb omtrend dit nog nooit vernomen dat het een probleem zou geven. 

 

In de meeste installatievoorschriften kom je het tegen dat het niet mag zij je. Ik ben dit nog nooit tegen gekomen.

Ik ken 1 ketel waar een filter te plaatsen is in de aanzuig. Dit is overigens een optie die je in de praktijk niet veel zal zien.

In Nederland staan grote hoeveelheden woningen met naast de ketel een centrale afzuigbox. De uitmondingen zitten altijd dicht bij elkaar.

Agpo heeft voor deze bouw een gecombineerde schouw in z`n pakket zitten.

Als deze installateur je niet kan verder helpen zijn er nog genoeg die je kunt uitnodigen. Geen hand vol maar een land vol.

Wat ik vreemd vindt is dat er geen concentrische pijp door het bestaande kanaal kan. Meestal is het oude kanaal groot zat om er een dergelijke buis er door heen te leiden.

Daarnaast zijn er volgens mij ook smallere concentrische buizen te vekrijgen. Dit verdient wel een kleine aanpassing aan de ketel. Je krijgt dan een ventilator met een grotere opvoerhoogte. In Nederland is een fabrikant die dit kan leveren uit de fabriek.

Dit kun je eventueel navragen.

Er is wetgeving en er is plaatsing volgens goed vakmanschap. Plaatsing volgens goed vakmanschap gaat problemen in de toekomst vermijden door bij installatie rekening te houden met bepaalde omgevingsfactoren. Het is niet omdat je op een weg 70 mag rijden, dat je er ook 70 kan rijden, of dat je 70 gaat rijden. Soms kunnen de omstandigheden je verplichten, of om het veilig te houden, om trager te rijden.

Hetzelfde met aanvoer van lucht: wil je problemen vermijden, dan zorg je dat de lucht geen verontreinigingen bevat. Lucht van een dampkap bevat, ondanks een filter, toch nog een (kleine) hoeveelheid vet. En met de jaren geeft dit gegarandeerd problemen. Maar er is geen wetgeving die je gaat tegenhouden.

Je geeft zelf een probleem aan: indien de verluchting van de stookplaats voldoet, kan je de lucht probleemloos uit de stookplaats halen (vermits het toestel gekeurd is voor deze werking). Maar er zijn een aantal redenen om dit niet te doen, zoals je zelf al aanhaalde. Stof en andere verontreinigingen kunnen probleemloos de ketel in. Maar als het toestel gekeurd is voor deze werking en de verluchting is volgens de wetgeving, kan niemand je tegenhouden om het toestel zo te plaatsen. Maar bij problemen moet je natuurlijk niet gaan klagen.

Wat bedoel je met ventilatielucht en aanzuiglucht in zelfde kanaal?

Wat salpeterzuur in dit verhaal doet is mij een raadsel. Er is geen  probleem vermits deze naar buiten worden afgevoerd, en niet in de ketel terecht komen

 

Jij blijft erbij dat een gedeelte van de rookgassen terug in de toevoerlucht komen: als rookgassen meet in de toevoerlucht en weet ik dat er iets mis en er maatregelen moeten worden genomen.

Nogmaals: iedere installatie dient volgens de regels van goed vakmanschap te worden geplaatst. Dat wil zeggen dat je ook rekening moet houden met dingen die niet expliciet vermeld staan in de voorschriften. Geen enkele fabrikant gaat garantie geven op vervuiling. Vermijden is dus de boodschap.

 

Ondertussen heb ik een ANDERE oplossing nader bekeken.  Ik hoef GEEN twee aanluitingen te maken aan de buitenzijde, Eén voldoet ... (lees verder...)

 

Ik heb buiten de SCHOUW naar het dak toe, daarnaast twee buizen voor verluchting.  Eén is gebruikt om het WC te verluchten (met ventilator).  De tweede WAS gebruikt om de droogkast op aan te sluiten.

Ik heb nu alles een beetje open gedaan (vrij moeilijk maar toch...) en ik heb het gat in de schouw OPEN waar de droogkast-buis aangesloten was.  (vorige eigenaar heeft dit altijd gebruikt voor zijn droogkast).

Ik heb erin gekeken met een WEBCAM, aangesloten op de computer.   Een lamp gebruikt om licht te maken. Deze schouw is voor mijn appartement alleen, want bovenste appartement en de pijp is volledig DICHT aan de onderzijde.

Deze buis is volgens mij GESCHIKT als TOEVOERBUIS voor de condensatieketel   OFWEL  als uitvoer voor de DAMPKAP.   Aansluiting op de pijp is net waar de oude CV-ketel nu hangt en de DAMPKAP aansluiting is ook dichtbij.  Dat is dus al geen probleem.

OPMERKING : In deze pijp zitten en hangen een beetje PLUISJES.  Je kent dat wel, van die pluisjes die door elke DROOGKAST uitgeblazen worden.

Als droogkast heb ik een condensatiedroogkast en dus die heb ik GEEN nood aan die pijp.  Ik kan ze zondermeer een ANDERE functie geven.

 

GRAAG jullie MENING over mijn TWEE opties :

====================================

* OFWEL gebruik ik deze pijp als AFVOER voor mijn DAMPKAP.  Dan is dat probleem van de baan en moet ik geen nieuwe DAMPKAP uitgang maken aan de zijkant van het gebouw.   Wel moet ik dan aan de zijkant van het gebouw nog altijd een (eigenlijk op dezelfde plaats) TOEVOER buis maken voor de aanvoer van lucht voor de nieuwe gesloten condensatieketel.   Dit is mogelijk.  Ik heb dan GEEN concurentie meer met de uitlaat van de dampkap op die plaats hetgeen alles AANVAARDBAAR maakt (oorspronkelijke vraag waar reeds antwoorden op gekomen zijn).   Vermits ik de dampkap-lucht door de buis naar buiten voer, heb ik geen nadeel van de pluisjes in de pijp.

* OFWEL gebruik ik de pijp als TOEVOER, ditmaal voor zuurstof van de nieuwe gesloten condensatieketel.  Wel moet ik dan aan de zijkant van het gebouw de AFVOER buis maken voor de DAMPKAP.   Potentieel nadeel zijn de pluisjes.  Ik kan de pijp een beetje uitzuigen met de stofzuiger aan de onderkant. Doch potentieel zullen in het BEGIN wel enkele pluisjes naar beneden komen en naar de ketel toe aangezogen worden.  IS DIT PROBLEMATISCH ?

 

Dank voor de reakties (gelieve bij het onderwerp te blijven en NIET af te wijken).

Walter

Stel het voor aan de installateur, die kan jou situatie ter plekken beter inschatten dan wij hier op afstand.

Als de aanzuigbuis heel lang is kan het een probleem vormen voor een standaard ketel.

Ditzelfde gold al voor de afvoer, maar die had de installateur al beoordeeld.