verwarmen met warmtepomp water water woon hier een jaar wij hebben een verbruik van 2400 kw electriciteit voor 95 percent dal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

verwarmen met warmtepomp water water woon hier een jaar wij hebben een verbruik van 2400 kw elektriciteit voor 95 percent dal wij hebben eind mei ook zonnepanelen 5,5 kw tot nu toe 2353 kw .
er word veel gesproken over passief huizen dat het nog voordeliger is wel als ik al de meerprijs moet betalen voor 33 dubbel glas 0,5 tegen dubbel 1,1 heb ik in mijn huis een meerprijs van 10000 euro dan reken ik nog niet de extra isolatie in de muren ons huis is een halfopen bebouwing er staat zelfs nog geen huis tegen . de woning is 175 vierkante meter verwarmde oppervlakte k36 e 44 zonder te berekenen dat wij zonnepanelen hebben in de living hebben wij 7 led lampjes van 7 w .

Reacties

 

 

Patrick 43

 

Proficiat! Met 2400 kWh om 175 m² te verwarmen haalt ge een van de doelstellingen van het PH: minder dan 15 kWh/m² verwarmde oppervlakte enkel voor verwarming.

 

Hoe ge dat kunt doen met een K 36 blijft me toch een raadsel.

De warmtepomp heeft een grote hefboom: voor 1 kWh elektrisch krijg je 3 tot 5 kWh thermisch.

Laten we een COP van 4 nemen, verliezen in rekening gebracht. Voor vloerverwarming in een LEW moet dat kunnen. Dat is dan 9600 kWh thermisch. Dit komt neer op ruwweg 960 liter stookolie. Een stookinstallatie behaalt geen 100% verbrandingsrendement en er zijn daarnaast nog bijkomende verliezen (stilstand bvb). Om deze hoeveelheid warmte met een CV te genereren heb je dan ongeveer 1100 liter stookolie nodig. Daar kun je al wat mee verwarmen.

Waar blijkbaar wel geen rekening mee gehouden wordt in de PH norm is de hoeveelheid primaire energie: 15 kWh uit elektriciteit mag je in feite niet vergelijken met 15 kWh uit olie of gas.

mvg,
Jurgen

Patrick43, als ik het goed begrijp jullie 2400 kWh verbruik op de teller (= dus ook op de afrekening) en ongeveer 2353 kWh gegenereerd door zonnepanelen.

Dus is jullie verbruik eigenlijk 2400 + 2353 = ongeveer 4750 kWh.

Zelfs dat is nog niet zo slecht want een warmtepomp gebruikt nu eenmaal electriciteit om te werken.

Als je met een kleine gascondensatieketel had gestookt (voor het beetje verwarming + SWW) zou je duidelijker kunnen gemerkt hebben wat de verwarming op zich gekost had.

Nu is uiteraard de extra electriciteitsverbruik gecombineerd huishoudelijk + verwarming.

 

 

Dejurgen,

 

Ge hebt gelijk. De EPB houdt rekening met een vermenigvuldigingfactor van 2,5 om tot de primaire energie te komen.

 

Van de andere kant blijft een kWh (voor verwarming) een kWh. En als men deze kWh met zonnepanelen opwekt (niet gelijktijdig in dit geval) is de vermenigvuldigingsfactor gelijk aan 1. Volgens mij blijft dit criterium voor een PH vervuld.

 

Patrick 43 zal hier enige uitleg moeten geven.

kris het is wel degelijk 2400 kw ongeveer 300 euro ik ga dit jaar mijn program 24 uur laten werken dan ga ik zien of ik nog minder verbruik .

mijn zonepanelen zullen tussen de 4500 en 5000 kw el per jaar opbrengen dus met de helft van mijn panelen kan ik op jaarbasis mijn huis verwarmen.

mijn cop is 5,7 berken ik mijn bron pomp er in mee is het 5

1500 w comp 370 w bronpomp  warmte afgifte 8600 w