Renovatie met binnenisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn Pauline & Nathalie, twee masterstudenten industrieel ingenieur bouwkunde aan het De Nayer Instituut in Sint-Katelijne-Waver. Wij zijn momenteel bezig met onze masterproef die handelt over problemen met thermische binnenisolatie bij renovatiewerken.
Het is de bedoeling om te onderzoeken bij welk type gebouw, welk type binnenisolatie het beste past, om zo de vaak voorkomende problemen van vocht te vermijden.
Hiervoor zoeken we nog mensen die problemen hebben met hun geplaatse binnenisolatie of die van plan zijn te gaan renoveren met binnenisolatie.
Mocht u interesse hebben om mee te werken aan ons onderzoek, of als u nog andere vragen hierover hebt, mag u ons altijd contacteren.

Alvast bedankt!
MVG,
Pauline & Nathalie

Reacties



Beste Pauline & Nathalie,

eind dit jaar starten wij met de renovatie van een rijwoning (1901) te Berchem (Antwerpen).  Het doel is om dit om te vormen tot een lage energie woning.  Vermits we graag het karakter van de voorgevel willen behouden, zouden we deze langs binnen isoleren.  De vloerniveau's kunnen hier over de volledige gevelbreedte onderbroken worden, om zo een doorlopende schil isolatie te plaatsen.

Achter de oorspronkelijke woning, gaan we 12m diep uitbouwen.  De eerste 6 meter muur zijn gemeenschappelijk met de buren, maar gaat dan over in een blote muur.  De ganse muur is twee stenen dik, zonder spouw en isolatie.  Deze zouden we eveneens over gans de lengte langs binnen willen isoleren.  Vanwege de beperkte gevelbreedte (5m) zouden we dit willen doen op een zo efficiënt mogelijke manier zonder te veel binnenruimte te verliezen.  De bestaande muur zal geïnjecteerd worden tegen opstijgend vocht.  De verdere keuzes hieromtrent, hoop ik in de nabije toekomst uit te klaren samen met meer ervaren personen / aannemers.

Bij deze is input van jullie kant meer dan welkom.  Laat maar weten hoe ik jullie kan helpen?

groeten,

Bert & Jaana

 Als u een box-in-box kunt maken kan dit werken. Maar ik zie niet goed in hoe u de vloeren kunt loskoppelen van de voorgevel zonder deze in de zijgevel te verankeren? Gaat u de vloer op palen plaatsen? Ook de (beide!) zijgevels naast een verwarmd pand moet u tenminste over 1m diepte isoleren. En niet vergeten ook de vloer en het dak thermisch te onderbreken. Haast onbegonnen werk.  

 

Zoals uit de vraagstelling van P. & N. blijkt is langs binnen isoleren een recept voor problemen... De beste binnenisolatie is buitenisolatie.

Beste,

We zijn momenteel bezig met een onderzoek voor het wtcb (wetenschapelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf)  in het kader van onze masterproef. We moeten richtlijnen uitwerken zodat aannemers/klussers zelf een idee hebben hoe ze binnenisolatie moeten plaatsen om zo vochtproblemen te vermijden (voor verschillende concrete situaties). We gaan hiervoor werkelijke situaties in softwareprogramma's invoeren ( eventueel ook een theoretisch model opstellen) om zo vochtoorzaken te achterhalen en richtlijnen opstellen zodat deze problemen in de toekomst vermeden zal worden.

Graag willen we ook uw medewerking.

We kunnen dan zien wat in uw situatie het best zal uitdraaien.

Heeft u al enig idee met welk soort isolatie uw huis wilt isoleren?

Indien u interesse heeft, u kan ons contacteren via pauline.desomer@gmail.com

Alvast bedankt voor de interesse

 

Pauline en Nathalie

 De vloeren zijn reeds verankerd in de zijgevels.  De voorgevel staat hier los van.  Het dak wordt volledig vernieuwd, zodat de dakisolatie kan aansluiten aan de muurisolatie van de voorgevel.  De vloerplaat van het gelijkvloers wordt eveneens volledig nieuw geplaatst.  Ook hier weer geen probleem om de vloerisolatie aan te sluiten op die van de voorgevel.  De achtergevel wordt langs buiten geïsoleerd, hier geen problemen.

Het grootste probleem zie ik met de achterbouw.  Hier zouden we een groendak willen, en onze architect zou hier met potten en balken willen werken (type koraton - rectolight), om een voldoende stevige dakopbouw te verkrijgen.  Hij voorziet hier de dakisolatie aan de buitenzijde, hoe dit zonder koudebruggen aansluiten aan de binnenisolatie?

Of zien jullie een betere optie om het probleem met blote gemene muren zonder spouw nog isolatie op te vangen?  Langs buiten isoleren krijg ik waarschijnlijk niet verkocht aan de buren... 

 

De vraag is niet alleen hoe isoleren, maar vooral met wat  de binnenmuren te isoleren.

Wijzelf zijn al testcase geweest voor oude en nieuwe spouwmuurvulling door de universiteit van Gent.

En momenteel ook testcase voor de universiteit van Leuven ivm met onze pavatherm binnenisolatie.

Ik hoop dat wtcb ook denkt aan de ecologische/vochtbufferende en warmte bufferende isolatiematerialen!

Als je een voorbeeld van binnenisolatie wilt hebben waar het wel goed afgelopen is, kan je ook bij ons komen kijken.

We doen ook mee aan de opendeurdagen van ecobouwers.

 

Als je een volle steen hebt is pavadentro + leembepleistering de ideale isolatie voor aan de binnenkant.

Maar je verliest er wel wat ruimte door.

 

 

Heel erg bedankt dat we bij u mogen komen meten! We hebben vrijdag een afspraak met onze promotor en dan weten we wat zij ons aanraadt om te meten en waar we extra op moeten letten. We houden u dus op de hoogte!

Dag Walter,

heb je de isolatie doorgetrokken op de binnenmuren om de koudebrug te vermijden? Of heb je dat anders opgelost?

mvg

Rik

rik, we hebben op het gelijkvloers geisoleerd met pavatherm aan de binnenkant en op het verdiep geisoleerd aan de buitenkant met rotswol.

Deze 2 lagen overlappen elkaar, zodat er geen koudebrug is.

(we hadden ook al een gevulde spouw,  dus koude brug heb je dan toch al niet .)

Hallo,

 

ik ben studente vatsgoedmakelaardij en ik doe een onderzoek voor mijn scriptie onderwerp naar het renoveren van een bestaande woning tot passieve woning. Ik onderzoek verschillende mogelijkheden van isoleren van gevels zowel buitenisolatie als binnenisolatie.

Jullie onderzoek interreseert mij wel heel hard om meer te weten te komen over de voordelen van binnenisolatie en voornamelijk het oplossen van de verschillende koudebruggen bij de drie type woningen. En wat is het voordeligste binnen of buitenisoleren?

Zou ik wat meer informatie kunnen krijgen over jullie onderzoek?

mvg,

Sarah.

 

Hallo,

Ik ben op dit moment bezig met een verbouwing tot LEW met zoveel mogelijk ecologische materialen. Koudebruggen zijn een pijnpunt in een renovatie en op bepaalde plaatsen is aan de binnenkant isoleren de enige optie. Aangezien vocht een logisch gevolg van deze isolatie, vocht vermijden lijkt mij bij voorbaat een verloren zaak, zijn voor mij alle synthetische isolaties uitgesloten. Ik ga isoleren met papiervlokken omdat zij een goede vochtregulerende werking hebben en ook onder verschillende vochtgehaltes hun isolatiewaarde behouden. Binnen een 2 tal weken zal mijn dak, aanbouw in houtskelet en enkele bestaande muren dmv voorzetwand worden volgespoten met papiervlokken. Dit samen met een balansventilatie hoop ik op een schimmelvrije toekomst...

 

Raf 

Vocht een logisch gevolg van isolatie ...?

 

Geert

 De realiteit kunnen we beter "zien" met infraroodbeelden.

Een warmtebeeld toont de warmte of koude lekken. Meer info op saniwim.be waar je klikt op thermische camera en isolatie

 

groetend

 

wim

 

wat zijn de voornaamste koudebruggen die je bent tegengekomen? Elk raam in onze woning heeft een vensterbank en zijn dus eigenlijk ook keer op keer koudebruggen, maar de vensterbanken buiten zijn nog maar recent nieuwe dus deze uitbreken lijkt me zo dom of moeten we de vensterbank binnen uitbreken isolatie plaatsen zodat er geen contact meer is en de koudebrug is opgeheft.

 

groeten,

Sarah

 Evident voorbeeld

Er zijn structurele balken die je niet kent.

Op de site saniwim.be zie je een voorbeeld.

http://www.saniwim.be/thermisch.html

De tweede fiche (onderste) toont een beton balk die niet zichtbaar is na afwerking.

 

groetend

 

wim