Heb direct Warm Water Met Boiler - Hoog gasverbruik. Zijn er oplossingen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hello,

Ik heb net een huis gekocht, en ik zit met een vraag.

We hebben een ketel op aardgas (Saint Roche). Tot nu toe hebben we de verwarming nog niet aangezet.

Maar als ik de badkamerkraan opendraai dan hebben wij onmiddellijk (echt direct) heel warm water (als je warm water selecteert natuurlijk).

Eveneens als ik voor de lavabo sta, dan voel ik dat de vloer continu warm is, daar loopt de buis onder voor het water...

Heb eens vergeleken en dit verbruikt veel aardgas. De hele dag heeft die boiler warm water, dat door middel van een circulatiepomp en aangesloten op onze aardgascvketel dus het water rondpompt.

Heb al gekeken maar er zit ook nergens een timer op, de pomp kan ik ook niet afzetten, er zit geen stopcontact op dat ik kan uittrekken. De buizen en de boiler is goed geisoleerd...

Het lijkt me niet efficient de cv ketel helemaal af te zetten, heb dat geprobeerd, maar dat werkt ook niet.

Ik heb een programmeerder/thermostaat in de woonkamer voor de cv ketel, maar die heeft ook geen impact op het warm water.

Wat we wel hebben is een soort toestel (Honeywell) dat de ketel regelt voor warm water, verwarming, gas+verwarming, ... en momenteel staat het onderdeel verwarming nog uit. Maar hier zit ook geen timer op.

Weet er iemand raad? Of een oplossing?

Bedankt

Yalika

Reacties

Zou het kunnen dat het warm water is uitgevoerd in een circulatie?

 

Dwz. dat het warm water rond loopt in een gesloten kring tussen de tapkraan en de boiler. Dat maakt dat je onmiddelijk warm water hebt, je moet immers niet wachten tot het van bij de boiler tot bij u is. Dit brengt wel een extra verbruik mee...als de leidingen niet geïsoleerd zijn verlies je zo veel warmte en energie. Dat kan mss ook verklaren dan uw vloer warm aanvoelt.

 

 

Hallo,

 

Dat klopt, er zit een circulatiepomp aan het systeem. 
Maar ik heb eigenlijk niet direct warm water nodig, weet iemand hiervoor een oplossing?

 

Ik heb deze week 20m³ gas verbruikt, voor twee personen, en dat is enkel voor warm water. En we werken allebei een hele dag. 

Ik begrijp van anderen dat ze voor warm water ongeveer 4 m³ per week verbruiken. 

Vooral omdat we niet heel erg vaak warm water gebruiken...

Groet,

Yalika

 

 

Dan zult u een installateur moeten vinden die dat systeem afkoppelt. Maar wel opletten, met uiteinden in de buizen waar geen water meer circuleert en waar water dus kan stagneren.

Het moet zeker mogelijk zijn het systeem aan te passen. Een deeloplossing kan zijn de sturing te laten ombouwen en de circulatiepomp die de ringleiding vol warm water laat lopen te laten werken na een puls van u. Na de nodige aanpassing kan het systeem dan als volgt werken: u opent de warmwaterkraan kort en sluit die weer. Daardoor meld je het systeem dat je warm water wenst. De circulatiepomp warmt de ringleiding. Een halve minuut later kan je warm water tappen, douchen, de vaat en de afwasmachine hun werk laten doen en is er overal warm water beschikbaar. Interessant als je weet dat water elektrisch warmen (vaat/wasmachiene) drie maal zo duur is als verwarmen met gas. Je kan ook werken met tijdszones waarin warm water beschikbaar is. Nadeel is dat het geheel ook warmt als je niet thuis bent. Na een tijdje komt het geheel terug op non-actief te staan tot er terug een puls komt. 

bedankt voor jullie reacties.

Het laatste klinkt inderdaad als een interessante en eveneens energiezuinige oplossing. 

Wat ik nu gedaan heb is de thermostaat van de boiler (het vat waarin het warm water wordt bewaard) op 15° gezet. Zo springt de ketel niet meer aan om het water warm te houden. 

Maar ik weet ook niet of dit hygienisch is (ivm bacterien) of schadelijk vr het systeem... Daarenboven ook niet zo handig want telkens ik warm water wil moet ik nr de kelder om de thermostaat op de juiste temperatuur te draaien... 

Dus ik denk dat ik toch maar zal investeren om een specialist eens naar het systeem te laten kijken en voor een oplossing te zorgen. 

 

Groetjes,

yalika

je kan de pomp evt zo programmeren dat die tweemaal per dag een uurtje werkt en de andere 22 uur niet, al een hele besparing als je het me vraagt en verholpen voor 10 euro materiaalkost (programmeerbare electronische stekker)