Speksteenkachel - Pellets

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds vorige week is bij ons een Tulkivi speksteenkachel geinstalleerd. Het is momenteel nog wat wennen en uitproberen.
Wat zijn de best aan te raden houtsoorten om te verbranden?

Heeft iemand ervaring of weet van het gebruik van houtpellets in de speksteenkachel? Zijn deze geschikt en wat is de prijs tov de andere houtsoorten?

Reacties

Beste Geert,

Naar mijn mening zijn alle houtsoorten geschikt als ze maar niet behandeld zijn. ( geschilderd of gedrenkt )
Heb hier zojuist prijs gekregen ( grenenhout voor in speksteenkachel gezaagd in blokjes van 30 cm ) : 25 €/m³

Het is de hoeveelheid dat telt :
10 kg hout per ton speksteen
heb je een kachel van 2000 kg mag je 20 kg hout stoken.

Stook je licht hout ( wilg,populier,grenen,...) dan heb je meer nodig in hoeveelheid om aan je gewicht te komen dan als je zwaar hout gebruikt ( beuk,eik,... )
Met pellets heb ik geen ervaring dus durf ik mij daar niet over uit te spreken, ik weet niet of die in de kachel kunnen of niet.

En tevreden over de Tulikivi ( plaatsing,... ) ?

mvg,

Steven.

Beste Geert,

Prijs van het hout heb ik gekregen via mail :
http://www.desabois.be.tt/
klik op " hout voor speksteenkachels"
daar vertelden ze me dat het 25 €/m³ was.

Ikzelf heb nog geen hout gekocht maar het zal niet lang meer duren.
De Tulikivi is besteld van in januari. Nu nog wachten...:D

Steven

Hoi Allen,

 

ik heb zelfs een paar foto's gevonden op internet.

http://www.finse-speksteenkachels-nunnauuni.be/contents/nl/d323_Pellets-stoken-speksteenkachel.html

 

Ik had niet gedacht dat het mogelijk was.

Ik heb zo een pelletinzetbak voor mijn NU. en ik heb één keer een zak pellets gekocht om eens te proberen , het was een zak van bij AVEVE en van het huismerk (dus AVEVE).

Dat ging goed tot er na een paar dagen er plots enkele hevige knallen ontstonden in de vuurkamer met als gevolg dat het roet en gensters door de aanzuigrooster onderin naar buiten werden geblazen.

Ik even in paniek alles eraan gedaan om dat zo snel mogelijk te laten uitgaan en ik heb nooit meer pellets gestookt.

Lag het nu aan de pellets of aan mij , ik har er misschien teveel ingedaan...

Ook was het toen wel een ochtend met wat mist en laaghangende wolken en heeft de trek van de schouw niet optimaal geweest (inox buis) , wie zal 't zeggen.

Ik ga in elk geval niet snel meer pellets stoken in mijn speksteenkachel , trouwens 'k heb hout genoeg.Ik wou dat toen maar eens testen en had één zak gekocht. Ik dacht pellets te stoken als 't héél hard vroor of koud (tweede beurt op 24u) was en 's morgens zo een pelletbak te vullen als ik opsta en dan hoef je niet bij je kachel te blijven om bij te vulllen. gewoon de klep sluiten bij vertrek naar 't werk. Had makkelijk geweest maar na mijn ervaring hoeft 't niet direct meer.

Beste Wim,

 

heb je dat daarna nog eens geprobeerd?

Ik heb een Tulikivi kachel (al 3 jaar in gebruik) en zou dat wel ns willen proberen met pellets, vooral om in de winter de nacht door te kunnen stoken. (mn kachel is gekoppeld met mn vloerverwarming en met de sanitair warmwaterboiler, dus stoken moet ik continu)

 

 

 Beste,

Dus jij moet ook stoken in de zomer voor SWW. Dan zou ik zeker enkele zonnepanelen  eropzetten en de keren dat er geen genoeg sanitair warm water is laten electrisch bijverwarmen. En ook SWW op je wasmachine  en eventueel vaatwas plaatsen.

 

Mvg