isolatie hellend dak: cellulose-platen, zachte houtvezelplaten of traditionele glaswol en/of rotswol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Vraag over isolatie over hellend dak.
In eerste instantie hadden wij gedacht om ons hellend dak te isoleren met een Celit 4D onderdak en celluloseplaten (Homatherm HDP flexCL 040) of zachte houtvezelplaten (Homatherm HDP 040). De isolatiedikte van het dak zelf bedraagt 23 cm, wat toch al vrij behoorlijk is. De overige waarden van de woning zijn 16 cm (rotswol) voor de muren en 12 cm (XPS) als vloerisolatie.
De erachterliggende idee was dat deze materialen een vrij hoge warmteopslagcapaciteit bezitten en in ons geval de hittedoorslag tijdens de zomer tot 10 à 12 uur kunnen uitstellen (tot de koelte van de nacht invalt zeg maar).
Verder is de geluidsisolatie van de cellulose-platen dacht ik ook zeer goed (en van de houtvezelplaten ook meer dan behoorlijk).
De winterisolatie van de cellulose-platen zou wel een fractie minder zijn dan traditionele rotswol of glaswol(alhoewel rotswol volgens mij niet zoveel beter scoort dan de natuurlijke materialen).

Dit zijn zo'n beetje de richtwaarden (bron: VIBE,Homatherm, Rockwool, Knauf):

celluloseplaten: 0,038 à 0,039 W//mK
zachtehoutvezelplaten: 0,039 à 0,039 W//mK

rotswol: 0,035 à 0,040 W//mK
glaswol: 0,032 à 0,040 W//mK

Laatst zei men echter dat we toch beter konden gaan voor traditionele rotswol of glaswol vanwege de beter isolerende waarde en de materialen zijn ook goedkoper.
Nu weet ik het niet meer.

Kan iemand mij zeggen of die paar procentpunten in isolatiewaarde tussen de verschillende materialen (hooguit 0,05 - 0,08 > als we zouden gaan voor de bete glaswol) nog zoveel verschil gaan maken naar winterse isolatie toe (bijv. naar K- peil), met een isolatie van 23 cm in het hellend dak ?

Is mijn verhaal van hierboven van hierboven correct en klopt het dat zoals ik hierboven beschreven heb, de hittedoorslag van rotswol idd. slechts 2 à 3 uur bedraagt, zelfs met een dikke laag isolatie (zoals in een LEW > 18 à 23 cm dakisolatie) en dat je, om de hitte buiten te houden, toch maar beter naar natuurlijke materialen teruggrijpt zoals zachte houtvezelplaten of cellulose-platen ?
Zo ja, welke nemen we dan best ? De cellulose-platen of de zachte houtvezelplaten ?
Volgens de technische gegevens zouden de zachte houtvezelplaten naar warmteopslagcapaciteit nog ietsje beter scoren dan de cellulose-platen.

Naar prijs toe zijn de natuurlijke materialen ietsje duurder.
Het is wel zo dat we geen kasteel gaan bouwen, een normale rijwoning.

Iemand een tip van wat we het beste zouden doen ?

Alvast bedankt !

grtz

Joris

Reacties

Als je uw dak dan toch voorziet van Celit 4D platen, waarom dan geen cellulose laten inblazen? Dat is een stuk goedkoper dan de celluloseplaten en plaatst veel sneller. Daarnaast heb je ook geen snijverlies en is het eigenlijk naadloos.

 

Glaswol/rotswol zal goedkoper zijn dan houtvezel of celluloseplaten. Zo heb ik onlangs wat prijzen binnen gekregen:

- Pavaflex houtvezelisolatie voor 24cm: 21.40 Euro excl. BTW

- Knauf Ecose glaswolisolatie 0.032 voor 24cm: 14.30 Euro excl. BTW

 

 

Wat is het verschil op isolatiewaarde? Puur op warmteverlies kan je het zo zien, zonder dan rekening te houden met het hout in het dak:

- 23cm cellulose met een Lambda van 0.038 heeft een U-waarde van 0.165

- 23cm glaswol met een Lambda van 0.032 heeft een U-waarde van 0.139

= verschil van U-Waarde 0.026

Omgerekend is dat theoretisch 616 kWh per jaar.

 

Warmte doorslag zal cellulose wel stukken beter zitten.

Hallo,

ik had een gelijkaardige vraag.
Wij willen ook isoleren met glaswol omdat dit materiaal een goede isolatiewaarde heeft en budgetvriendelijk is. Omdat de warmteopslagcapaciteit minder goed is, vroeg ik me af of het zinvol is om aan de binnenzijde glasvezelplaten tegen de glaswol te plaatsen, of je daarmee maw de warmteopslagcapaciteit verhoogt. Of haalt dit enkel iets uit als je glasvezelplaten aan de buitenzijde (als onderdak) plaatst (ons onderdak is enkel een folie...)?

alvast bedankt voor jullie advies

groeten,

Annelies

Wat is je strategie om de zolderkamers tegen zontoetreding te beschermen in de zomer ?Heb je dakvlakvensters ?

Met buitenzonwering(of rolluik) ? Kunnen die vensters 's avonds open ? Of slapen er kinderen?

 

Dat zijn de vragen die je moet stellen als je inzit met je zomercomfort onder je dak.

 

Geert

 

@ Annelies,

 

Wat betreft die glasvezelplaten lijkt me dat niet veel uit te halen. Glasvezel heeft een redelijk slechte warmte opslag capaciteit, ook in platen. Cellulose heeft zowat het dubbel.

 

En zeker ook wat Geert zegt: wat zijn de toetredingsfactoren, eerst en vooral de zon buiten houden is de boodschap.

annelies

als je cellulose laat inblazen, zal dat niet of nauwelijks duurder zijn dan glaswol, zelfs als je 3 of 4 cm meer neemt.  en dan zit je op dezelfde isolatiewaarde, maar een veelvoud beter in de zomer, en een materiaal dat veel beter geluid dempt. 

maar mogelijk is dat in dit geval geen alternatief vanwege het folieonderdak.

prijs kiezen kan op het eerste zicht interessant lijken, maar je mag niet vergeten dat het hier om een investering gaat voor tientallen jaren. en als je 20 of 25cm isolatie steekt, ga je het verschil tussen bv 0.032 of 0.037 W/mK in de winter echt niet merken.

hans d

Ik zit met een gelijkaardig probleem. Ik moet mijn dak isoleren van buitenaf om zo het bestaande oude gebinte te behouden. Ik had gedacht aan de vogende opbouw:

- steigerplanken dwars op de kepers

- dampscherm

- thermosafe homogen van gutex 180 mm

- multiplex-top van gutex 22mm

- sneeuwlatten+ pannelatten+ boomse pannen

Gutex lijkt nogal prijzig (€37 m2).  Zou ik ook pavaflex kunnen gebruik ipv thermosafe of heeft er iemand andere alternatieven?

Alvast bedankt,

Dirk