witte waas op buiten muur stenen vandersanden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben in 2004 een nieuwbouw gezet .
Met stenen van vandersanden terra rood en zwart mangaan heel mooi zolang er geene witte salpeter ophangt en blijft hangen .
De zwarte steen heeft eene grijze waas en de rode ook .
Naar vandersanden een mail gestuurd en gebeld en foto's door gestuurd en hun antwoord is , daar kunnen wij niets aan doen dat komt door de zuure regen er zijn nog andere leveranciers van stenen die met hetzelfde probleem zitten .
Bestaat er geen produkt om er op te verven of spuiten dat die waas er af krijgt zodat ik weer mijn originele kleur terug krijg van de stenen ?

Reacties

Niemand hier ervaring mee ?

Om een probleem op te lossen moet je de oorzaak kennen, en dat is uit deze vraagstelling niet direct te achterhalen.

Wituitslag wordt nogal gemakkelijk omschreven als "salpeter" maar doorgaans weet men niet exact wat nu juist de chemische samenstelling van die witte uitslag is.

Bij een nieuwbouw kan die wel nog eens bestaan uit kalkachtige stoffen afkomstig van het mortelmengsel.

Bij een bouwwerk van 2004 kan het 'ook' afkomstig zijn van inhoudstoffen van de bouwstenen zelf.

Enerzijds kan je daar eindloos over gaan diskuteren wat nu wel de mogelijke oorzaak 'zou' kunnen zijn, anderszijd kun je ook overwegen om een eenvoudig test te doen:

 

Daarbij stel ik voor om op een beperkt oppervlak de muur te reinigen met een zuurhoudend product (bv. een verdunde zoutzuuroplossing), en goed naspoelen met zuiver water om resten van zuur en ook het opgeloste zout te verwijderen.

Na goede doordroging kan je dan (wederom op een beperkt oppervlak!) een waterafstotend product aanbrengen (bv. een siliconen product).

Waarom leg ik zo de nadruk op "een beperkt oppervlak"... omdat je nooit weet wat een chemische reactie (zowel van het reinigingsproduct als van het siliconen of een ander waterafstotend product) kan teweegbrengen.

Omdat we nu reeds november zijn (koud en vochtig) zou ik wel aanraden om die testen uit te voeren lente-zomer 2011 als de temperaturen hoger zijn en de vochtigheid lager.

 

Hopelijk heb je er wat aan.