Houtskelet bijkomend isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn huis is een houtskeletbouw van 20 jaar oud welke ik bijkomend zou willen isoleren. De vraag is of dit de moeite en het geld waard kan zijn. De opbouw is dus een houtskelet met tussen de muurelementen glaswol van 90 mm. Het binnenspouwblad is een watervaste multiplex, ingestreken met een dampdoorlatende en waterkerende laag op basis van bitumen. Het buitenspouwblad is gevelsteen. De spouw is geventileerd. Het geheel is voorzien van een koud dak, wat betekent dat een isolatie van glaswol van 150 mm tussen de leefruimtes en niet gebruikte zolder is aangebracht tussen de spanten. Een dampscherm is tussen de glaswol en de plafonds van de leefruimte aangebracht. De woning zou een K70 peil hebben. Zijn de volgende werken verantwoord en zal dat iets opleveren i.v.m. energieverbruik: 1. spouwmuur laten vullen met een bijkomende isolatie 2. bovenop de kepers een bijkomende isolatie, zoals bv. powerroof, aanbrengen er zorg voor dragend dat deze isolatie ook volledig aansluit op de bestaande isolatie in de muren. Graag jullie raad.

Reacties

Het gemakkelijkste zou zijn om de ongebruikte zoldervloer te bedekken met extra isolatie. Vermits er reeds een dampscherm geplaatst is tussen reeds aanwezig glaswol in de spanten en plafond van de leefruimten heb je daar geen omkijken naar.

Op die manier zorg je voor een veel dikkere isolatielaag, zijnde de nu aanwezige 15cm tussen de spanten met daarbovenop nog x aantal cm isolatie. Als je de nieuwe laag isolatie mooi tegen de muren, hoeken en goed laat aansluiten heb je makkelijk resultaat.

Dat kan je allemaal zelf doen en met de dakisolatiepremie van 500euro zou bijna al je isolatie gesubsidieerd zijn. Bij die premie mag je ook het kleine materiaal en dampscherm etc. inbrengen....

 

Isolatie in je dak zelf plaatsen gaat ook, maar in principe een minder resultaat opleveren want dan zit je met een luchtlaag tussen de aanwezige en bijkomende isolatie. Daarenbovenop is isolatie bovenop de keepers (zoals de powerroof) nog eens extra veel moeite want al je pannen moeten eraf en wellicht laat je dat liever doen door een aannemer dan het zelf te doen??

 

De muren nog isoleren..... zal zeker effect hebben maar dat is al minder gemakkelijk als de ongebruikte zolder. Als je echt deftig wil isoleren kan je isoleren langs binnen maar dan verklein je ook de leefruimtes.

 

Bijkomende isolatie die je goed aanbrengt op en voldoende dik, zal altijd de moeite waard zijn.

 

 Je kan ook overwegen je spouw te laten isoleren.

Indien de spouwbreedte min 5 cm bedraagt , kan je bvb laten opvullen met supafil glaswol of eps parels.

De baksteen moet wel dampdoorlatend zijn .

 

De besparing op energieverbruik zal wel miniem zijn. 

De isolatiewaarde van deze houtskeletmuur met 9 cm glaswol is immers nu al ong. 0,36 .

Dit is nog altijd ok voor de nieuwste isolatienormen.

 

Trouwens , k70 is echt wel veel voor 9 cm muurisolatie en 15 cm dakisolatie.

Ik denk eerder dat de theoretische k-waarde tussen 40 en 55 zal liggen. (op voorwaarde van dubbele beglazing en minimale vloerisolatie)

 

 

 

 

 

 

 

Heb besloten enertherm comfort 7 cm op de spanten te leggen. Zal volledig luchtdicht gemaakt worden aan muren en dakrand maar de ventilatie van het koud dak blijft wel intact. De Enertherm zal volledig aansluiten op de isolatie van de muren.

9 cm glaswol in de muren lijkt mij zo weinig om toch voldoende te isoleren. Hoe bereken je de 0.36?

Of er vloerisolatie is weet ik niet; staat niet in het bestek van 20 jaar geleden. Er is wel overal dubbele beglazing. Zou mijn woning dan toch voor belastingvermindering in aanmerking kunnen komen?

 Ik heb de berekening niet gemaakt , maar om voldoende dakisolatie te hebben moet je minstens 10 a 12 cm (afhankelijk van isolatiewaarde glaswol ) voorzien. Je komt dan op 0,4wm2k.

Wetende dat eeen houtskeletmuur ook nog voorzien is van een houten wand van 12,5mm + gevelsteen, zal dit met 9 cm glaswol niet veraf van die waarde liggen.

De grote meerderheid vd woningen in Belgie is minder goed geisoleeerd dan uw woning.

Trouwens zijn het de eerste centimeters isolatie die dat het meeste opbrengen. 

 

Mochten er geen subsidies bestaan , zou het meestal niet financieeel interessant zijn te gaan bij-isoleren.