na-isolatie binnenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik woon in een oud huis waarin ik de buitenmuur van de slaapkamer langs binnen wil isoleren. De muren zijn momenteel afgewerkt met leem en pleister (typisch oude opbouw), waarop "Tasso" (glasvezel) is gehangen en geverfd door de vorige bewoners.

Ik zou op de muur langs binnen Pavatherm-platen plaatsen en afwerken met leem. Ik maak me echter zorgen over de dampdoorlatendheid van de combinatie glasvezelbehang-pleister, zou dit geen problemen kunnen geven?

Reacties

Rik,

ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken hoe het zit met de ventilatie in de kamer. Bij de meeste huizen is het probleem dat vocht (van koken, badkamer, mensen) niet naar buiten geraakt. Maar dit hoeft niet noodzakelijk door de muren te verdwijnen. Met eenvoudig ventileren geraak je dit vocht ook kwijt.

Als het vocht opstijgt langs de spouw, dan heb je een groter probleem. Maar zoals je het nu reeds beschrijft vrees je dat het vocht niet langs de binnenmuur weg kan. Dan zou extra isoleren mijns inziens maar één groot verschil maken: de temperatuur van de binnenmuur daalt zodanig dat deze minder snel kan uitdrogen langs de spouw. Maar als dit nu nodig is zit je waarschijnlijk reeds met een probleem. Ook bij heel lage temperaturen (buiten en binnen) kan de spouw dan niet uitdrogen. Heb je in de winter op sommige dagen reeds een probleem?

 Dag Jurgen,

dank u voor je reactie.

Ik heb in de slaapkamer op dit moment geen vochtprobleem. Ik denk wel dat ik geen spouw heb (huis is van vlak na de eerste wereldoorlog of ervoor gebouwd).

Hallo Rik,

die enkele muren zijn niet ideaal. Zelf heb ik er ook zo, zonder veel isolatie (huurhuis). Als ik binnen enkel dagen niet verwarm in de winter, krijg ik vochtplekken. Dat is waarschijnlijk vocht dat rechtstreeks van buiten komt. Enkel het warmteverlies droogt deze muren uit. 't Is triest, maar 't is zo. Vandaar dat ik 't belangrijk vond om te weten of je vochtplekken krijgt als het buiten koud is, en de kamer onverwarmd. Mijn muren zijn trouwens in baksteen (in niet zo goede staat). Misschien zou een anti-vocht behandeling van de buitenmuren hier helpen?

 Dag Jurgen,

in de slaapkamer waar ik wil isoleren heb ik geen vochtplekken, op het gelijkvloers wel.

Mijn bezorgdheid heeft vnl. te maken met vocht dat van binnenuit zou condenseren.

 

Wij hebben ook pavatherm gebruikt met leem erop.

En hebben eerst al het behang eraf gehaald.

 

http://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenberg#

Ik zou ook eerst de glasvezel er af halen en als je bang bent voor vocht zou ik pavadentro gebruiken:

PAVADENTRO is een ideale renovatie- plaat voor de na- isolatie aan de binnenzijde van buitengevels.PAVADENTRO werd speciaal hiervoor ontwikkeld, omdat de uitvoering van binnenisolatie eigenlijk één van de moeilijkste opgaven is bij renovaties.Formaat: 60 x 102 cm

Dankzij de opslagcapaciteit van houtvezelisolatie kan PAVADENTRO vochtigheid uit de lucht opnemen. De minerale dampremmende laag, die in de plaat is opgenomen, zorgt voor een gecontroleerd damp- en vochttransport.

Hiermee staat PAVADENTRO gelijktijdig dampdiffusie en capillair vochttransport toe hetgeen de wandconstructie bouwfysisch stabiel maakt. Zo ontstaat er geen dauwwater, vochtdoorslag of schimmelvorming. Knip en plak gaat wel zo snel ,groet rob bos

Beste,
wij zijn Pauline & Nathalie, twee masterstudenten industrieel ingenieur bouwkunde aan het De Nayer Instituut in Sint-Katelijne-Waver. Wij zijn momenteel bezig met onze masterproef die handelt over thermische binnenisolatie bij renovatiewerken. In kader hiervan zijn we ook bezig met het testen van het materiaal Pavadentro. We zoeken hiervoor nog een woning waar renovatie met dit materiaal werd toegepast, om een aantal metingen uit te voeren om te kijken hoe het materiaal zich in de praktijk gedraagt ten opzichte van een meer klassieker binnenisolatiemateriaal. We zijn ook altijd op zoek naar woningen waar andere materialen zijn gebruikt als binnenisolatie. Mocht u interesse hebben om mee te werken aan ons onderzoek, of als u nog andere vragen hierover hebt, mag u ons altijd contacteren.
Alvast bedankt!
MVG,
Pauline & Nathalie

Geef is een emailadres zodat we jullie kunnen contacteren.

mvg

dominique

Beste,

U kan ons contacteren via het emailadres pauline.desomer@gmail.com.

Alvast bedankt

 

Pauline en Nathalie

ik sta intussen wat verder met dit project.

Er worden Thermoroom-platen tegen de muur geplaatst. Om de koudebrug ter hoogte van de binnenmuur op te lossen denk ik eraan om de muur te doorzagen. Op dit moment is de binnenmuur enkel met mortel met de buitenmuur verbonden. Ik zou de binnenmuur loskoppelen van de buitenmuur door met een slijpschijf een opening van een 4-tal cm te maken en hiertussen een PUR-plaat te brengen. Ik vermoed dat dit geen stabiliteitsproblemen zal veroorzaken (muur is op de 1e verdieping en de zolderbalken rusten niet op deze muur). Is er een mogelijkheid om de binnenmuur bvb. via een chemische verankering met de isolatieplaat en de buitenmuur te verankeren?

Dank voor jullie reacties!

Op het bouwforum vond ik hierover een interessant voorbeeld: de bakstenen werden vervangen door cellenbetonstenen die op maat van bakstenen verzaagd waren. Meer info: http://bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?f=29&t=40395