Viessmann Vitocal 200-S warmtepomp lucht/water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we zijn ons huisje aan't bouwen, een modern half open bebouwing.
Het spijtige is wel dat de Z-kant de blinde gevel is.
We voorzien 82 mm recticel isolatie in de muren, 70 mm PUR in de vloer gespoten en 120 mm ( = 2 x 60 mm )Recticel in ons plat dak.
Nu willen we graag weten of een warmtepomp ( Viessmann Vitocal 200-S ) hier een goede optie is.
Kunnen we hiermee ons huis goed verwarmen? We hebben vloerverwarming in de keuken, living, hall voorzien.
We willen nog een extra radiator voorzien in de keuken, living en op de slaapkamers en badkamer.
Is het mogelijk om dan hier een warmtepomp te voorzien om ons ( toekomstig ) huis te verwarmen.
Moeten we dan evenzeer nog een extra warmtebron voorzien, zoals gas of een pelletkachel?

Alle reacties en ervaringen zijn welkom,

alvast bedankt.

Reacties

Een WP heeft een zeker rendement dat is hoger als er een lagere temperatuur moet afgeleverd worden. Dat rendement wordt uitgedrukt in COP.

Met een lucht/water WP zit je met een paar nadelen. In de zomer ligt die COP hoog want met de warme buitenlucht kan de WP makkelijk caloriën in het water pompen. In de winter echter, bij koude temperaturen is de COP al heel wat minder....

in de brochure van de Vitocl 200-S staat het volgende:

  • Beperkte werkingskosten door hoge COP*-waarde (COP = Coefficient of Performance = rendement) volgens EN 14511: tot 4,6 (lucht 7 °C/water 35 °C) en tot 3,5 (lucht 2 °C/water 35 °C)
  • Maximale aanvoertemperatuur: tot 55 °C bij een buitentemperatuur van –15 °C

Maar wat is de COP bij 0°C buitentemperatuur of -5° C... allebei goed mogelijk in ons Belgenland ???

en hoe komt men bij -15 °C temperatuur buitenlucht tot 55 °C watertemperatuur ??

Dat zal dan bij een hele lage COP zijn.

En nu komt eigenlijk het addertje onder het gras: meestal wordt hele koude wintertemperatuur opgevangen door het plaatsen van een electrische weerstand. Die weerstand slorpt natuurlijk electriciteit en levert een COP van 1 op.

Kortweg: in de koude tot heel koude winterperiode, ga je eigenlijk puur electrisch stoken. Bij de Vitocal 200-S is dat volgens hun specificaties al bij een buitentemperatuur van minder dan 2 °C.

Dat hogere verbruik van WP in de winter moet je dus in het achterhoofd houden....

 

 

Gaat ge tevreden zijn met een basisverwarming door vloerverwarming, waardoor het huis een min of meer constante temperatuur kan houden. Met uw isolatie zal de temperatuur schommelen tussen 19 à 20°C (of meer) als de vloerberwarming actief is geweest, en 18°C 's morgens, als de verwarming de ganse avond en nacht uitstaat. Als ge sneller warmte wilt hebben met uw radiatoren, vergeet dan niet dat de watertemperatuur dan hoger moet liggen, en de COP nog meer achteruitgaat. Met de actuele prijs van de elektriciteit zult ge niet veel minder uitgeven dan met een klassieke condensatieketel. En voor velen is elektriciteit ook niet de zuiverste ecologische oplossing. Al is de winst in uitstoot van CO2 aanzienlijk, zeker in België met 55% kernenergie. Voor een warmtepomp lucht-water zijn er ook geen subsidies voorzien. In de nabije toekomst staan ons nog verdere technische evoluties te wachten.

In voorgaande antwoorden zijn er toch wel enkele flagrante onwaarheden. Eerst: er is een verschil tussen COP (rendement in specifieke condities, vb 2/35) en SPF (jaarrendement). Is al vaker aangehaald. Het is de SPF die het belangrijkste is, maar die kan door de fabrikant niet opgegeven worden doordat deze door de gebruikscondities (vertrektemp en buitentemp) bepaald worden. Dat deze WP bij een buitentemp onder de 2° al een COP zou hebben van 1 slaat werkelijk nergens op. Volgens de documentatie is de COP bij -5/35 3.

Pierre,

Dat je met vloerverwarming en de opgegeven isolatiewaarden slechts 18 a 19 graden binnentemp zou halen?? Hoe kom je aan die waarden?

Kan je slechts weten als je een volledige warmteverliesberekening en een volledig legplan voor vloerverw hebt. Er is niets wat zegt dat je met enkel vloerverw geen aangename binnentemp kan bereiken.

yvesenkellly ...

 

warmtepomp + vloerverwarming + radiatoren + evt. gas- of pelletkachel .... dat kost samen een klein fortuintje, en dan heb je nog geen SWW

 

mijn tip :

verdubbel je isolatiewaarde, en verwarmen wordt bijzaak.

 

Dirk

 Goed isoleren ok maar dan krijg je misschien wel problemen in de zomer  en dan zou ik voor een WP  gaan met passieve koeling. Ja en dit  kan enkel met een captatie net . 

Horizontale capatienet  indien er plaats genoeg is . 

 

 

Met een horizontaal captatienet kan je niet behoorlijk koelen. Uitzonderlijk misschien  wanneer de buizen in het grondwater liggen.Kan enkel met verticale boringen of water/water.

Voor lucht/water wp zijn er nu wel premie's, op voorwaarde dat ze niet omkeerbaar zijn (dus geen koelfunctie hebben).

Kortrijkzaan ...

 

De temperatuur in de zomer kan je perfect onder controle houden met een goed ontwerp, zonwering, en nachtelijke spoeling (groot debiet ventilatie)

Daar heb je echt geen airco voor nodig.

 

 

Dirk

In de commerciele brochure van de Vitocal 200-S zie ik de COP van 3 bij vriestemperatuur niet staan... zie http://www.viessmann.be/etc/medialib/internet-be/technische_dokumentati…

verder zie ik dat de 200-S ook voor opwarming van sanitair warm water wordt gebruikt.

Dit wordt wel niet specifiek vermeld in de vraag van yvesenkelly...

maar als men dan zegt dan bij -5/35 de COP 3 is, OK voor mij maar voor sanitair warm water is dat niet genoeg....

"We willen nog een extra radiator voorzien in de keuken, living en op de slaapkamers en badkamer."

Waarom wil je nog een extra radiator in die plaatsen?  Een radiator plaatsen op een warmtepomp mag je echt niet doen.  Hierdoor wordt de warmtepomp een weinig zuivere verwarming.   

Of je warmtepomp voldoende is volgt uit een warmteverliesberekening. Die geeft weer wat het maximaal nodige vermogen is om je huis warm te houden. Als je warmtepomp dan bij ongeveer -8°C dat vermogen kan leveren, dan is de warmtepomp voldoende.  Neem eens met je architect op hoe je aan een goede warmteverliesberekening kan komen.

Walter

Ik heb een tuin van ongeveer 28 m X 14 M = 392 m².

Misschien toch beter opteren voor een horizontale captatie net. ( deze prijs zal ook wel een stuk hoger liggen denk ik hé ? )

 

Ik zal me eens gaan informeren.

 

Alvast bedankt

 

We willen in de keuken en living een extra radiator hangen, voor de tussenseizoenen op te vangen.

Als je het dan 's avonds wat fris hebt, kan je de radiator aanzetten ( met vloerverwarming duurt te lang voor het warm is )

Slaapkamers willen we een radiator, voor als de kinderen groter zijn en op hun kamer moeten studeren, zodat ze eventueel de verwarming kunnen opzetten.

Badkamer, is ook gemakkelijk voor als je uit bad/douche komt.

 

Beter zou wandverwarming zijn, i.p.v. radiatoren hé, voor als we een warmtepomp gaan zetten.

 

 

Oké, alvast bedankt voor de gedetailleerde uitleg.

 

Ben aan het overwegen voor een geothermische warmtepomp te zetten, met horizontale captatie.

Ik zal hier eens prijs voor gaan vragen. ( ik zal maar een kaarsje laten branden zeker ? )   *lol*

Tja, voor die dubbele isolatie waarde is het te laat vrees ik.

Ik ga in de spouw 82 mm isolatie steken ( Recticel platen ) als ik naar 2 x 82 mm zou gaan, zou ik in de kelder 2 X 190 mm blokken moeten voorzien hebben i.p.v. 2 x 140 mm, anders steken de snelbouwblokken op het gelijkvloerse te ver over, op de dallen van de kelder. ( dat mag blijkbaar niet )

Aangezien onze kelder al klaar is, is het daar dus te laat voor. 

 

 

Toch bedankt

.

 

 

 

Lacroix,

 

Kwestie van het inschatten van de temperaturen: wij hebben een huis dat ongeveer gelijk is geïsoleerd (K33). Maar er is hier een aspect dat nog niet ter sprake is gekomen: wij hebben een balansventilatie met wtw. Hierdoor is de temperatuur natuurlijk veel meer gelijkmatig verdeeld in tijd en in ruimte. 

 

Enkele andere opmerkingen: als ik (later?) een warmtepomp zou installeren, dan zou het zeker een inverter met omkeerbare koeling zijn. Die koeling zou ik nu niet nodig hebben, maar met ouder worden kan dat nog nodig worden Mijn zoon, die een appartement boven ons betrekt, heeft zulke bijkomende installatie op lucht-lucht (zit rechtstreeks onder het goed geïsoleerd dak). Maar hij heeft dit systeem op meer dan twee jaar tijd slechts enkele malen moeten gebruiken.

 

Vloerverwarming en badkamer gaan ook niet goed samen. De vloerverwarming werkt hiervoor op een verkeerd ogenblik. Onze zoon heeft een grote wandradiator op afzonderlijk circuit en regelbare temperatuur. Wij hebben slechts een kleine elektrische blazer van warme lucht. Voor de tijd dat deze moet werken blijft het rechtstreeks elektrisch verbruik zeer beperkt.

Moesten we nu herbeginnen, dan zouden we ook dikkere isolatie laten aanbrengen. Het probleem van de breedte van de keldermuren hebben we ook gekend. Onze isolatie is 10 cm rotswol en de bovenmuren hebben een lichte oversteek.

Pierre,

Een antwoord: 'hebben ongeveer dezelfde isolatie' slaat nergens op. Er is ook nog beglazing en ventilatie. Zoals al zo vaak aangehaald kan enkel een berekening antwoord bieden. En dan hebben we het nog niet gehad over het geleverde vermogen van de vloerverwarming. Legafstand en vertrektemp spelen hier ook nog mee.

Zolang er geen muren staan is het nog niet te laat ...

 

Je kan bvb de buitenste gevelsteen vervangen door een bepleisterbaar isolatiemateriaal ... omdat dit zo goed als niks weegt kan je ook makkelijk dikker gaan dan de fundering.

 

Vloer- en dakisolatie kan je zowiezo verdikken.

 

Dirk

 Vloerverwarming en badkamer gaan ook niet goed samen. De vloerverwarming werkt hiervoor op een verkeerd ogenblik.

Wat is er fout met de verwarming gewoon altijd aan te staan hebben?  Dan werkt ze altijd op het juiste moment.

 

 

 

 

Lacroix, akkoord.

 

Maar ik denk toch dat vloerverwarming overal min of meer op dezelfde wijze zal werken in huizen die ook min of meer gelijkaardig zijn. Bij de keuze van vloerverwarming dacht ik ook dat de kamerthermostaat wel voor de juiste regeling gedurende gans de dag zou zorgen. Wat dus niet waar was. Als de warmte van de vloerverwarming zich in de kamer doet voelen zijn we reeds een paar uren verder, op het ogenblik dat de verwarming in feite reeds zou moeten afslaan. Als men een buitenvoeler heeft, hetgeen in dit geval noodzakelijk is, doet de computer een deel van het werk. Maar spijtig genoeg moet de mens nog tussenkomen om, in mijn geval, de verwarming in tijdblokken in te delen. Gezien mijn vrouw geen ochtendwarmte verdraagt is het tamelijk simpel: de verwarming werkt bij ons gedurende 2 uren, tussen 12 en 14 uur, geregeld op 19,5°C. Dan loopt de kamertemperatuur stilaan op tot 19,5 à 20°C. Dit is voldoende om de avond door te brengen. Zelfs als het vriest is de temperatuur 's morgens nooit onder 18°C gezakt zonder dat de verwarming nog moet werken.

In de slaapkamer (zonder verwarming aan) blijft de temperatuur steeds rond 17°C. Met de balansventilatie op laagste stand (we zijn slechts met twee personen) is de slaapkamer comfortabeler als het klapvenster 's nachts op een kier openstaat. Bij 1 à 5°C buitentemperatuur zakt de binnentemperatuur in de slaapkamer dan tot ongeveer 16°C. Die graad verschil verandert niet veel aan het rendement van de wtw. Gezien de badkamer stroomafwaarts van de slaapkamer staat hebben we daar 's morgens wel een lichte bijverwarming nodig.

 In de slaapkamer (zonder verwarming aan) blijft de temperatuur steeds rond 17°C. Met de balansventilatie op laagste stand (we zijn slechts met twee personen) is de slaapkamer comfortabeler als het klapvenster 's nachts op een kier openstaat. 

 

=> Wat  bedoel je met meer comfortabel?  Gaat het over luchtkwaliteit of over temperatuur?

In eerste instantie zou ik zeggen dat BV en laagste stand nooit samen gaan met mensen in huis.  

Het lijkt me niet zo een goed idee de BV in laagste stand te hebben als er iemand thuis is.  Normaal is dat te laag, ook voor maar 2 mensen.  Vraag is natuurlijk hoe laag de 'laagste' stand in naar de debiet toe.  Je weet toevallig niet wat het debiet is van de BV in je kamer?

 

Walter

 

 

Walter-8

 

Het comfort in de slaapkamer slaat op beiden. 

 

De drie standen van de balansventilatie zijn: 210 m³/h; 125 m³/h en 90 m³/h. Bij de eerste meting hadden we een totaaldebiet van 226 m³/h gemeten. In de middenstand hebben we 30 m³/h en per persoon in de living en 25 m³/h per persoon in de slaapkamer. Met het venster toe moet de ventilatie tijdens de nacht dus in stand 2 staan. En het wordt door de feiten bewezen dat dit voldoende is: in ons vorig huis, gebouwd in 1973, hadden we wel een verluchtingsrooster in de slaapkamer, maar de ventilatie was merkbaar onvoldoende en mijn vrouw had toch wel geregeld hoofdpijn. Nu heeft ze, met de ventilatie in stand twee, 's morgens geen hoofdpijn. Maar ook niet als de ventilatie in stand 1 staat (36 m3/h in de slaapkamer) maar dan moet het venster wel op een kier staan. In stand twee is er een weinig tocht merkbaar aan de kop van haar bed, en daar kan ze ook niet goed tegen.

 

Na enig zoeken zouden we niet meer willen ruilen met een ander ventilatiesysteem, vooral nadat we een pollenfilter F7 hebben geplaatst. Deze is één jaar meegegaan. In de zomer hebben we wel bij momenten in stand 3 geventileerd om toch wat meer sensatie van koelte te bekomen.

Wat denken de warmtepompfanaten over dit artikel:

http://www.duratherm.nl/downloads/Veldtestelectro-warmtepompen.pdf 

Mon

 

Niet echt positief, als ik het goed interpreteer?

http://www.liveheatpump.be/

hier kan één en ander live volgen, maar nog maar pas online, dus geen "koude COP's".

Benieuwd!

Mvg

Jeroen

 

 

Dat was een zeer verhelderend rapport ! We worden steeds warmer voor een pelletketel!

Corine

 Dat zou best kunnen. Maar zowel hen als ik hebben geen glazen bol. Er zijn dan anderen  die  de pelletketels de toekomst noemen.

Eerst en vooral minder verbruiken door beter  te isoleren en de koudebruggen goed te behandelen. Dit is de boodschap.

Als je dan voor gas gaat zou ik zeggen ga voor een zonnegascombi ketel  zodat de zon ook je lage temperatuursverwarming kan steunen  indien er zon is.

 Jeroen,

Iedereen maakt toch rapporten die hen goed uit komen. Daarom hecht ik niet zoveel waarde aan reclame rapporten. Let wel ik ben niet tegen warmtepompen. Maar als ik zo die woningen zie op die site dan zeg ik isoleer eerst je huis goed voordat je denkt  aan WP. Als je met een 6kW  uw huis kan opwarmen ipv een 10 of 12 kW. Dat zal je veel uitsparen in kosten van installatie (goedkopere WP en goedkoper captatienet) en nadien  en dit voor de hele rit minder verbruik.

Mvg

 Dirk,

klopt  wat je zegt maar toch als het super goed geisoleerd is dan heb je interne wamtebronnen zoals  de mens, computers,  electrische apparaten, kookfornuis. Met de ventilatie kan je terug s'nachts wat koelen  indien het s'nachts  kouder is buiten dan binnen. Maar tijdens de dag kun je soms wel in de problemen komen. Passieve koeling is eigenlijk zonder dat de compressor werkt van je WP water in de grond sturen die dan rechtstreeks in de warmtewisselaar zijn koude afgeeft aan het water van je vloerverwarming dus je vloer wordt op ongeveer 18°C gebracht.  Dat lukt dus enkel als je met  een captatienet werkt en niet met een lucht water WP.

Mvg

Kortrijkzaan

 

Begrijp me niet verkeerd.

Warmtepompen zijn sowieso alleen zinvol in LEW of passiefhuizen, volgens mij toch.

Dat zijn die huizen op die website dus zeker niet.  Beetje dom vind ik want de SPF of COP zal veel positiever zijn in een goed geïsoleerde woning, dus weten die gasten wel waar ze mee bezig zijn? 

Wat ik WIL zien is een lucht-water warmtepomp die een SPF heeft van minimum 3.

Ik hoor specialisten zeggen dat onder de 7° dit soort warmtepompen niet rendabel meer zijn.  Het is net dan dat we moeten gaan verwarmen, tenminste toch in een LEW of passiefhuis.

DUS ben ik wel heel benieuwd!

Wat mij vooral dwars zit, is dat Daikin vollebak reclame maakt voor warmtepompen, vooral dan lucht-lucht.

Als inderdaad blijkt dat dit bedrog is, dan moet dringend worden klacht neergelegd bij de comissie voor onetische reklame.

Maar ik hoop wél dat ze rendabel zijn.

Wij hebben sinds 6 jaar een pelletkacheltje met CV-optie en dat werkt zeer goed.

Mvg

 

Jeroen

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen,

 

Wat heet rendabel? De simpelste redenering leert ons dat de SPF hoger moet zijn dan ongeveer 2,5 om met de Belgische prijzen voor elektriciteit en gas gelijke energieuitgaven te bekomen. Als de SPF beter wordt, dan begint men minder uit te geven met een warmtepomp, maar daarmee moet de meerprijs van de installatie nog worden afbetaald. In de huidige context kan men in België stilaan rendabel beginnen werken.

 

Op het gebied van CO2-uitstoot is de toestand anders. In Duitsland zou men 30% minder CO2 uitstoot vanaf SPF>3,2. Maar de elektriciteitsproductie heeft in Duitsland zowat de hoogste uitstoot van Europa. Als men rekening zou houden met de huidige uitstoot van de Belgische mixt van nucleaire en klassieke elektriciteit, zou de uitstoot nog verminderen met een factor 0,320 kg CO2/kWh gedeeld door 0,595 kg CO2/kWh. De uitstoot zou in België dus verminderen met ongeveer 55%. Dit is toch wel een grote winst, en in absolute termen des te groter naargelang het verbruik hoger ligt.

 

In een PH of en LEW-woning zou een kleine airco lucht-lucht in de living kunnen volstaan. Maar dan heeft men geen rechtstreekse oplossing voor het sanitair water.

 

Dat Nederlands meetprogramma ziet er interessant uit. Maar is het meetschema wel volledig? Ik zie geen aparte meting van de watertemperatuur aan de uitgang van de boiler, enkel een waterdebietmeter aan de ingang. En ook debiet- en temperatuurmeters aan de in- en uitgang van de binnenunit. Hoe kunnen ze dan de juiste verdeling van de warmtebehoefte maken? Volgens schatting van de uitgangstemperatuur van het sww?

kortrijkzaan

de vele passiefhuizen bewijzen je ongelijk met je stelling.  maak van de volgende twee weekends gebruik om er enkele van te bezoeken, dan kan je het de bewoners zelf vragen.

wel is het zo dat als je - zeker voor het dak - PUR gebruikt (wie haalt dat nu in z'n hoofd?)  het zomercomfort te wensen zal overlaten, voor een goed resultaat heb je een isolatiemateriaal nodig met een hogere warmteopslagcapaciteit.

hans d

yves

een goed geïsoleerde woning reageert ook traag, daarom past hier net een traag verwarmingssysteem.  en in zulk een woning ken je geen frisse avonden.

hans d

 Hello Kris,

De COP tabel moet je toch kunnen opvragen via de fabrikant van dit toestel. Normaal moet de installateur  je deze kunnen geven.

 

Mvg

Dag allemaal,

 

voor de geïnteresseerden onder jullie:

De technische gegevens , COP's, ... van de Vitocal 200-S

 

Wat betreft het verbruik van het elektrisch element:

Indien de warmtepomp goed gedimensioneerd werd zal dit elektrisch element enkel helpen tijdens de koude dagen.

Een lucht water warmtepomp die 95% van de energie levert voor de woning is er een die tot 1°C buitentemperatuur zonder hulp van het elektrisch element de woning verwarmt. Een warmtepomp die 98% van de energie levert is er een die tot -2°C buitentemperatuur zonder hulp van het elektrisch element de woning verwarmt. De resterende 5 of 2 % zullen door het elektrisch element geproduceerd worden.

groetjes

ik denk dat ik redelijk goed geïnformeerd ben over lucht-water warmtepompen.

geloof me, voor nieuwbouw is een lucht-water warmtepomp een perfecte oplossing. tenminste als je voor een goed merk kiest.

een lucht-water warmtepomp is iets duurder dan een gasketel, maar zuiniger en veel milieuvriendelijker.

de COP (coëfficient of performance) is inderdaad belangrijk, maar belangrijker is de SPF, de Seasonal Performance Factor. die bekijkt het rendement over het ganse jaar. COP's worden gemeten/toegekend bij een gemiddelde buitentemperatuur van 7°C.

goede warmtepompen halen nog met gemak een hoog rendement als het buiten vriest. nogmaals, je moet het rendement op jaarbasis bekijken (SPF). in centraal Europese landen is het klimaat zeer gunstig voor degelijke lucht-water warmtepompen.

de beste condenserende gasketel kan onmogelijk het rendement van een goede lucht-water warmtepomp halen.

het beste advies dat ik je kan geven is eens te gaan kijken op www.liveheatpump.be.  hier kan je live de prestaties van 5 warmtepompen volgen en vergelijken met een nieuwe condenserende gasketel.  ga zeker eens terugkijken als de buitentemperatuur naar beneden duikt. de warmtepompen zullen beter blijven presteren.

anderzijds, voor een slecht geïsoleerde woning is een warmtepomp geen goede investering.

gr, bdb

Ik heb het hier al gezegd, maar ik zal het nog eens zeggen.

Er zijn andere merken die lucht-water WP hebben die een SPF van niet 2,5 maar van 4 halen !

En die hebben géén elektrisch element nodig, tot ongeveer -20°C !!!

Mijn WP haalt pas haar maximum vermogen aan -8°C tot -14°C ...

Dus het lijkt mij dat die Viessmann WP zeker geen modern produkt is.

Yannick,

 

Welke merken?

SPF of COP? Geen enkele fabrikant gaat een SPF opgeven. SPF wordt bepaalt door de gebruiker: vloerverwarming met kleine legafstand in zeer goed geïsoleerd huis of vloerverwarming met grote legafstand in woning met grote warmteverliezen. Gebruiker tevreden met 20° ruimtetemp of met 22°. Veel sanitair water of zonder warm water, en nog andere factoren.

Geen weerstand nodig tot -20? Kan zonder problemen met iedere warmtepomp, hang af van de dimensionering. Met andere woorden: tot welke buitentemp wordt voorzien dat de wp alleen het werk kan doen. Dit is een overweging tussen gebruikskosten en investeringskost

Mijn warmtepomp haalt haar max vermogen pas  van -8° tot -14°. Dit is mogelijk met een toerentalgerelde compressor (inverter). Bij hogere buitentemp werkt de compressor met een lager toerental en dus met een lager vermogen. Bij de lage temp op max toerental (mogelijk zelfs op 60 Hertz). Maar dit wil zeker niet zeggen dat ze dan met haar maximaal rendement werkt. Dat zou in strijd zijn met de fysica.

we hebben deze discussie al gehad, hier is een link naar mijn fabrikant:

http://www.heliotherm.com/livedaten/live.asp

Dat zijn gemeten jaarcijfers, ex- en inclusief warm water bereiding.

Gebeurt dmv een (dure) meetmodule in de WP, dus dat zal wel ongeveer kloppen.

Zij komen dus tamelijk vlot aan SPF van 4.5 met hun lucht/water systeem.

De buitenunit is inderdaad groot, en daardoor ook zeer stil.

 

 

De beschreven installatie op de link is  een water-water pomp met CO2-diepteboring. Van de lucht-water warmtepomp is er geen documentatie.

 

 

De installatie die in de link beschreven staat is een water-water warmtepomp. met een CO2-diepteboring. Van een lucht-water installatie is er geen documentatie.

Ja, maar die zit dan ook aan SPF 6.2 ...

even doorklikken naar luftwarmepumpe / splitbauweise ?

Yannick, op mijn eerder hierboven aangeduide website http://energienetz.de/de/Zuhause/Heizen/Waermepumpen/Durchgefallen _300 wordt het gebruik van WP's meer dan overgewaardeerd. 20 recente wp's zijn onderzocht en in praktijk bestudeerd. De resultaten zijn allesbehalve goed te noemen.  Alléén kleine wp's( compacttoestellen) speciaal ontwikkeld voor passiefhuizen en zéér goeie LEW (bijna passiefwoningen) komen op het randje in aanmerking. Alle vermelde cop's en jaz gegevens van de fabrikanten zijn meer dan met een korrel zout te interpreteren. 

Mon

Mon, die link naar dat artikel, dat werkt hier niet (gaat naar startpagina).

Ik heb ook half die site doorzocht, ik vind het niet ...

Yannick,

STARTPAGINA:

-klikken op ZUHAUSE

-klikken op HEIZEN

-klikken op ,, Wie kann ich mit WAERMEPUMPEN efficient heizen?

-klikken op het woord WAERMEPUMPEN   en teksten lezen  

Mon

 

 

Dit schijnt een serieuze studie te zijn. Stichtende lectuur. Ze tellen op een meerprijs van 8.000 à 15.000 euro meerprijs t.o.v. een gasketel. Dat is ook niet mis.

 

Van de andere kant kan men ook zeggen dat hetgeen de beste installaties nu aankunnen in de toekomst kan worden uitgebreid naar alle installaties.

 

Maar vooral de praat van de firma's niet te snel geloven.

 

Een groot verschil: in Duitsland ligt de uitstoot van CO2 voor de productie van 1 kWh veel hoger dan in België (praktisch het dubbel).

Pierre, de Co2 uitstoot in Belgie de helft minder dan in Duitsland? Op welke gegevens is dit gesteund? Wat met de import van electriciteit?

Mon

 

 

Mon,

 

In dat Duits artikel spreekt men van 0,600 kg CO2 per opgewekte kWh. Of zelfs nog meer als men enkel rekening zou houden met plaatsen waar er vooral elektriciteit op kolen of bruinkool geleverd wordt.

In België is de werkelijke gemiddelde uitstoot ongeveer 0,320 kg CO2 per kWh. Dit heeft niets te maken met het officieel getal van 0,590 kg/kWh dat door het VEA en ook dikwijls internationaal gehanteerd wordt.

 

Import is natuurlijk moeilijk te traceren. Komt de stroom uit de nucleaire centrales van Frankrijk, of van de windenergie die in Denemarken of Duitsland soms op overschot is. Men beweert ook dat we groene stroom uit Skandinavië zouden betrokken. Ik weet niet of hier een juiste afweging gebeurt.

Maar naar ik met mijn zeer bescheiden Duits begrijp is dat document niet vernietigend, maar eerder waarschuwend.

Er wordt ook ergens duidelijk in gesteld dat een reële jaarprestatie van 3,5 voor lucht-water en 4 voor de rest een minimum moet zijn. In dat document staat geenszins dat dat onmogelijk is.

Een link naar bafa uit dit document:

http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/e…

Als je daar zoekt vind je enkele lucht-water WP met COP boven 4, en die zijn gecertifieerd ! En bovendien met de nieuwere minder COP gunstige testnorm gemeten.

Hier blijkt dat mijn modelleke (Heliotherm lucht-water, 12KW) nog COP van 3.4 heeft bij -7 buitentemp, 35° aanvoer. Aangezien ik geen 35 graden nodig heb bij -7 (dan is het hier te warm) denk ik dat ik die 3.4 wel zal halen ? Bij lucht-water systemen zit het verbruik van de ventilator buiten hierin begrepen, wat veelal bij grond systemen niet is (pompen tot 1000 W ...).

Bij -7 heb ik voor 6,8 KW warmtevraag 2KW electriciteit nodig. Met een water-water WP met bijv COP=5 krijg ik voor 2KW electriciteit slechts 6KW warmte, want op onze grond waren diepe boringen nodig en dus zware dieptepompen (800W tot 1000W), dus 2KW vebruik = 0,8 voor de pomp, 1,2 voor de WP, dus 1,2x5 = 6 KW warmte.

Dus bij -7 graden is lucht-water op ons terrein nog efficienter dan water-water !

 

 

Jannick,

 

Iki bezit geen documentatie om te zien of de dieptepomp voor het boorgat werkelijk zoveel energie verbruikt. Ik heb toch de indruk dat een lucht-water inverter systeem niet zo slecht moet zijn. In Duitsland was het invertersysteem eerder de uitzondering. Als deze warmtepompen blijven verbeteren denk ik ook dat we later onze condensatieketel zullen vervangen door een lucht-water warmtepomp. Maar dan alleen als België verder doet met nucleaire energie. Anders loont het bijna niet de moeite op gebied van CO2-uitstoot.

De SPF wat de toestellen op die website van Heliotherm zijn inderdaad niet min. Maar ik vind het wel merkwaardig dat een toestel wat pas van april draait dezelfde SPF haal als een toestel wat al de ganse winter heeft gedraaid. Ik zou graag de statistieken per maand zien. Zeker omdat de COP die ze voor de lucht-water WP ongeveer gelijk zijn aan andere fabrikanten. En zelfs een installtie met radiatoren haalt een goed resultaat...

Wat mij ook opvalt is dat het allemaal installaties zijn zonder zonnepanelen voor sww.

En de verbruiken zijn zeker niet bescheiden te noemen. Valt hiermee de mythe van de degelijk geïsoleerde Duitse woning? Het is natuurlijk zo dat een installatie met een hoog jaarlijks verbruik een hogere effectieve (niet in procenten) besparing geeft, wat het beeld aantrekkelijker maakt.

Ik ben er zeker van dat er heel wat mensen zijn die olie of gas stoken, maar probleemloos een lagere stookrekeing hebben dan deze WP (waaronder ikzelf).