regenwatersysteem met automatische omschakeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

heeft er iemand goede of slechte ervaringen met een regenwatersysteem dat automatisch omschakelt naar leidingwater bij een bijna lege regenput? Is dat gemakkelijk zelf te bouwen, of laat je best een vakman komen? En hoe zit het met geluidsoverlast? De pomp komt immers te staan in de berging, naast de keuken en living. Tenzij ik de pomp in de put laat plaatsen, maar hoe duurzaam is dit systeem dat steeds onder water staat? en is dat te kombineren met automatische omschakeling?

info vind ik genoeg voor zelfbouwsystemen:
GEP, Selfmatic,rainstore ...
de verschillen in allerlei systemen ken ik ook goed. En velen worden omschreven als "vrij stil"

Maar in theorie is het allemaal mooi, in praktijk is het soms eens wat anders.

De betonnen regenput van 5000liter ligt er reeds door vorige eigenaar. Al de rest moet nog gebeuren (inclusief de afvoer van regenwater naar die put...). Dus goede of slechte ervaringen zijn welkom!

Reacties

Het blijft mij een raadsel waarom men een nagenoeg lege regenwaterput zou anvullen met drinkwater.

Als de put leeg is kan je toch evengoed gewoon overschakelen naar drinkwater zonder zuiver water te vervuilen in een put waar regenwater met algen etc in zit ?????

??? Ik beweer toch nergens dat ik leidingwater in de put zou pompen? Met automatische omschakeling (en niet automatische bijvulling) bedoel ik dus dat als de put (bijna)leeg is, de pomp overschakelt naar leidingwater.

In theorie bestaan vele mooeie systemen, maar mijn vraag is dus als die gemakkelijk zelf te plaatsen zijn en als die systemen degelijk zijn, of dat er toch regelmatig wat aan hapert.

Lanius,

Ik heb een Wilo pomp Comfort (dus met automatische omschakeling),

 

dit systeem schakelt automatisch over van regenwater naar stadswater en vice versa,

ik heb het systeem laten plaatsen 1jaar terug, maar ik denk zeker dat je het zelf kan doen,

nochtans heb ik er geen spijt van dit te laten doen: de sanitaire man had al wat moeite om de buis van de put naar de pomp (die de aannemer had gelegd) correct aan te sluiten en dit omdat die buis een buitenmaatje was.

dit systeem heeft in het begin verschillende keren gehapert: om de één of andere reden draaide de pomp door, was er geen stromend water en werden alle buizen heet (nochtans koud water).  De sanitaire installateur kon het slechts geloven nadat hij bij mij ter plaatse was gekomen, alles getest en niets gevonden.  Ik had eveneens het probleem dat bij zeer korte waterverbruiken (bv bij het nemen van een glas water) de pomp een bepaalde tijd moest draaien.

Ik heb dan maar voorgesteld om een 120l druikvat erbij te laten plaatsen (net na de pomp) en dit heeft alle problemen opgelost;

Nota bene: indien je dergelijke pomp moet plaatsen tegen de muur van de living en/of keuken zou ik opteren voor een pomp in de put.

Kurt,

 

 

Moest ge de pomp toch binnenshuis plaatsen, dan moet ge wel rekening houden met de geluidsoverlast. Wij hebben de onze (Grundfoss) volledig moeten inkapselen, maar omdat ze niet op "silent blocs" staat, komen de vibraties langs de muur in gans het huis terecht. Gedurende de dag is dat niet hinderlijk, maar wel 's nachts. Om nu nog silent blocs te plaatsen moet gans de installatie met stijve leidingen veranderd worden.

 

Wij hebben ook het systeem om rechtstreeks op leidingwater over te gaan als de put (10.000 liter) leeg is, hetgeen toch enkele keren per jaar gebeurt. We moeten wel met de hand overschakelen (vier kranen te bedienen). Ten slotte is dit systeem niet zo slecht, want nadat de put leeg is geweest kan men enige tijd wachten om hem terug in dienst te zetten, hetgeen voor twee zaken goed is: de wervelingen hebben zich neergelegd, en de bacterieën krijgen meer tijd om zich opnieuw te ontwikkelen. Na deze zomer verschillende keren leeg te zijn geweest, blijft ons putwater even helder, waar het vroeger, zonder rustperiode, veelal donker was.

Alvast bedankt voor de antwoorden. ik lees hier en daar toch probleempjes met die pompen met automatische omschakeling. Daarom ben ik geneigd ze te laten plaatsen door een installateur en niet zelf te doen, kwestie als er iets fout is, ik bij die installateur kan aankloppen.

klopt dat die automatische omschakelsysteem regelmatig problemen geven

reden is ook nogal logisch, dat klepje staat 9 tot 19 maanden in gesloten stand en als het dan eens moet werken ...

dan blijft het (leidingwater) lopen

 

dus te vergelijken met overdrukventiel : regelmatig eens met de hand bedienen

= onderhoud zoals alle machines dat nodig hebben

 

 

Wij hadden 8 jaar een MQ-grundfos pomp en werkte perfect, stond in de berging naast de keuken en maakte toch wel een storend geluid.

Onlangs hebben we een nieuwe RMQ-A van Grunfos geplaatst met automatische omschakeling en weergave van tankinhoud, maakt minder lawaai doordat deze nu gemaakt worden in een geluidsdichte kast, nou ja geluidsdicht is dit niet echt hoor, men hoort het nog maar is minder storend.

En ik heb deze zelf geplaatst wat redelijk makkelijk ging, heb er ook nog een driewegfilter bijgehangen om het water extra te filteren.

 

hoi,

wij zijn ook van plan om een automatisch omschakelsysteem te plaatsen, en hebben een grundfos rmq45 aangekocht, maar nu blijkt uit informatie die in de doos steekt, dat de afstand tussen de regenput en de pomp te groot is, en er een te groot drukverlies zal ontstaan; vooraf konden wedat nergens terugvinden...

wat staat ons nu te doen ?

bij grundfos hebben ze slechts 1 eventuele oplossing, echter zonder garantie op succes...een tweede pomp in de put plaatsen

dit zal de aankoopprijs nog gevoelig verhogen, en twee pompen op een leiding is volgens mij van het goede teveel...

wie kan mij hierbij verer helpen ???

alvast bedankt voor de reacties.

mario

@Popolleke

Is de afstand tussen je put en groep zo groot? Al een oplossing gevonden ondertussen?

@ iedereen.

Wij hebben een DAB pompgroep Aquaprof TOP 40/50 met automatische overschakeling. Werkt wel goed en is Belgaqua gekeurd (wat interessant is voor keuring van je waternet). Ik denk dat hij van tijd tot tijd een testprocedure doet om de overschakeling tussen regenwater en stadswater

Enige vervelende: redelijk lawaaierig. We zijn het ondertussen wel gewoon maar 's nachts blijft het een wakkermaker. Zijn daar afdoende oplossingen voor? Ik las iets van 'silent blocs'. Wat is daar het principe van? Gaan de trillingen via de vijzen in de muur sowieso niet altijd overgedragen worden? Helpt het de groep zelf in te kapselen?

silent-bloc = een rubberen mat of blokken tussen pomp en beugel waar deze mee ophangt

vergelijk met ophangpunten van je motorblok in je wagen